İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
SOSYAL DEMOKRASİ

TÜRKİYE DE SOSYAL DEMOKRASİ

(Sosyal Demokrasi gelecegin sistemi)

İnsan toplum halinde yaşayan, bir biriyle iletişim ve etkileşim için de olan bu etkileşim için de daha iyiyi aramak için akleden, düşünen, siyaset ve yönetim şekilleri ortaya koyan bir canlıdır. Bu nedenledir ki hep daha iyi arayışı içindedir ve bu arayış yolunda ortak akıla dayanan, insanlık için ortak iyi olduğunu düşündüğümüz sosyal demokrasiyi geliştirmiştir. Ülkemiz de, çeşitli nedenlerle istenilen seviye de bir sosyal demokrat parti kurulamamış, ülke siyasetin de yerini istenilen yeri sosyal demokratlar alamamıştır. Ülkemiz de, sosyal demokrat partiler vardır, bu partilere sosyal demokrat parti denmesinden çok sosyal demokrat olma yolunda, ya da niyetin de olan partiler denilebilir.

Sosyal demokrat parti olma niyetinde ki partilerimizden en büyükleri CHP'nin sosyal demokrat parti olma yolun da başarılı olabilmesi için hepimize çeşitli sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumlulukları hatırlatan, ayrıca önerilerden oluşan bu düşünsel, eleştirel çalışmayı yaptık. Amacımız bir CHP eleştirisinden çok nasıl sosyal demokrat oluruz arayışıdır. Sosyal demokratlar Türkiye toplumuyla nasıl daha sıkı bir bağ kurarak Sosyal demokrat mesajların ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz vatandaşlarımıza nasıl ulaştırılır/ulaştırırız kaygılarına bir cevap arayışıdır bu çalışma… Bu çalışma esnasında ister istemez elde ki örneklerle devam edecegiz ki, bir degerlendirme yapılabilsin… Bunun için de CHP den örnekler verecegiz, fakındayız degiliz, CHP yi hem iktidar kanadı hem biz sosyal demokratlar, hem de entelektüel kesim çok eleştiriyoruz. Eleştirme nedenlerimiz arasında en önemlisi CHP’den toplum olarak beklentimiz çok…

CHP nin üzerine çok gidiliyor neden iktidara en yakın olan partidir de ondan,  neden beklentimizin yüksek olduğu parti de ondan. Bizim, nasıl daha çok demokrat oluruz, nasıl daha iyi bir sosyal demokrat parti olabiliriz gibi, iyi niyetli eleştirilerimizin yanın da başka partilerden kötü niyetli eleştiriler de geliyor. Bunlara baktığımız da CHP, ülkemizin tarihin de yaşanılan bazı sıkıntıların sorumlusu olarak gösteriliyor. Genel olarak CHP 70–80 yıl öncesinden sorumlu tutuluyor, parti içi tartışmaların demokrasinin gerekliliği olduğu bilindiği halde, bu çok seslilikleri her kafadan bir ses çıkıyor ifadeleriyle kamuoyuna sunan sağ partiler. Bu tartışmaları CHP kendi için de anlaşamıyor, iktidara gelse nasıl yönetim sergilerler algısı yaratılmak için kullanılıyor. CHP kargaşanın hâkim olduğu, hedefi belli olmayan, iktidar yapamayacak bir partidir imajı hem fısıltı gazeteleri aracılığıyla hemde iktidar güdümündeki medya aracılığıyla adeta her gün iktidarın kayığında ki yazar, çizer, sipikerler tarafından beynimize işleniyor.

Bazılarına bakacak olursak, Esadcı, Ülkeyi 70 sente muhtaç ettiniz, ezanı Türkce okuttunuz, Benim başörtülü bacımı okutmadınız, 1929 ekonomik burhanın da,(Krizle Burhan arasındaki farkı bilerek, bilmeyerek) ekmegi karne ile verdiniz, 1974 de Kıbrıs savaşı nedeniyle ülkemiz ambargo altındaydı, sana yagına, tüpe, mazota ve bezine ülkeyi muhtaç ettiniz gibi yersiz suçlamalar ve bunlar üzerinden yapılan haberlerle, yorumlarla adeta CHP’nin toplum tarafından anlaşılmaması için iktidar odakları seferber olmuş durumdadır. Öncelikle bunları iyi okuyup kamuoyu önün de iyi savunmalar yapmalıyız.

Bu yetmezmiş gibi CHP’nin sosyal demokrat olma yolunda kendi iç sorunları da yaşadığını görmekteyiz.

CHP sosyal demokrat olma yolun da bazı sıkıntılar yaşamaktadır, bu sıkıntıların en başın da kurucusu olduğu devleti koruma refleksidir. Oysaki sosyal demokratlar devleti degil vatandaşın haklarını korurlar. Sosyal demokrat partiler genel olarak vatandaş haklarını öncelerken CHP’nin devleti ve kurumları öncelikli alması ve kurucu iradenin gösterdiği kurulma zamanına has, hassasiyetle her sosyolojik olaya devletci refleksiyle yaklaşmasının getirmiş olduğu sosyal demokrasi dışı siyasetin ülkemiz siyasetinin yanlış şekillenmesine neden olmuştur.

Bu yaklaşımlar, sosyal demokrasiyle bağdaşmayan yaklaşımlar olup,  kültürüyle çatıştığın toplumdan oy isteyen bir parti izlenimi edinmemize neden olmaktadır. Oysaki iletişimin en temel ögesi mesajın kaynagı ile hedefi arasına girecek iletişim kazalarını engelleyerek mesajın hedefine anlaşılır bir şekil de ulaşmasını sağlamaktır. İletişim kazalarına maruz kalan mesajlarımız hedefe ulaşmaz. Hele hele bir partiyseniz daha çok dikkat etmelisiniz. Uluslar arası firmalar bile yerel kültürlere çok dikkat ederler, hiçbir kapitalist yerel kültürü karşına almaz neden ona mal satacak ve para kazanacaktır. Oysaki üstelikte sosyal demokrat olma yolunda ki bir partinin yerel kültürü bırakalım inanç ve etnik kökenden gelen, dil gibi dogal insan haklarını ve degerleri bile es geciyor algını öncelikle dagıtmalıyız. Bölünürüz ya da dine dayalı sitem gelir korkusuyla sürekli bir savunma içinde kalışımız, inançla çatışan parti alğısının toplum da yerleşmesine neden olmuştur. Üstelikte sağ politikacılar bu durumu halka abartarak sunmuş olmaları ve dine karşı, etnik kökene karşı herşeye karşı gibi abartılı sunularla partimizin toplumun kültürüyle çatışan bir parti alğısı kamuoyun da yaratılmıştır.  Bu soruna ilaveten, sosyal demokrat ilkeleri özümseyememiş parti izlenimi de, partili yetkililerin acıklamalarından ve iç işleyişinin demokratik olmamasından anlaşılmaktadır.  Bu imaj, iktidar kayığından inmeyen medyanın oyunu olabilecegi gibi CHP nin yeterince net tavır almamasından da olabilir. Sosyal demokrat tavır, hem kişi olarak biz de, hem de mensubu olduğumuz parti de acilen takınılmalıdır.

CHP'nin asıl sorunu bu degil, asıl sorun Sosyal adaletciliği, sosyal demokratlığı, antikapitalistliği, parti içi demokrasiyi işletecegi, sosyal demokrat ilkeleri uygulayacağı, uygulamayacağı gibi bir belirsizlik izlenimini aşarak bunları uygulayacağını ve CHP politikaları bunlar olacağına vatandaşlara samimi, inandırıcı bir şekil de anlatmalıdır. CHP, sosyal demokrat partidir, düşüncesini kamuoyun da yerleştirmek için her karşılaşılan toplumsal sorunlar da, olaylar da, sosyal demokratca tavır bellidir ve oy alacağız alamayacağız kaygılarının da aşılarak bizce doğru neyse o ortaya konmalıdır.

Medya CHP haberlerine yeterince yer vermediği hepimiz tarafından bilinmektedir, ama bu vatandaşlara ulaşamama da bir mazeret olamaz. CHP ye yakın medya organları, işbirliğine acık medya organlarıyla görüşülerek, ortaya koyacağımız sosyal demokrat tavır CHP’nin oy alacağı topluma bir sosyal demokrat parti olarak sunmalıyız. Her il ve ilçede parti örgütleri var, bu örgütler hiçbir medya destegi bile olmasa partinin olaylar karşısın da ne tavır takındığını topluma aktarabilirler. Yeter ki biz net olalım…

Bir sosyal demokrat parti ne yapar, önce CHP’li yöneticiler bunda net bir karar almalılar. Emekten yana tavır koyar, o zaman net tavır koymalıyız.  Özelleştirmelere karşı çıkar, yönetimindeki belediyeler de özelleştirmeleri askıya alır, kamu eliyle iş yapmaya çalışırlar, taşeronlaşmaya karşıdır, vatandaş devlet arasında ki çatışmalar da, vatandaşın haklarını korumak için vatandaştan yana tavırlar sergilerler. Biz sosyal demokratlar olarak kendimiz de bunların hangisi görüyoruz belki de söylemlerimiz de… Belediyelerimiz de taşeronlaşmayı uyguluyorsak, türban hakkında devletten en uç laiklik yorumuyla tavır alıyorsak, son zamanlar da sessiz kalarak desteklediğimizi düşünüyorsak... Eşit Anayasal vatandaşlık ve Kürt dili konusunda muhafazakârlardan bile daha cekinceli bir tavır takınıyorsak vs.vs. Yani iktidardaki partiden çok ileri, farklı politikaları gündeme getirmiyorsak, yıllar önce hazırladığımız raporu bile kamuoyu gündemine yeteri kadar taşımıyorsak, ya da düşünüyor ama bunu topluma anlatmıyorsak biz sosyal demokrat olma yolunda nasıl ilerleyecegiz?

Daha başka sosyal demokrat bir parti ön seçimsiz aday belirler mi? Bence belirlemez, CHP belirliyor mu? Evet, artık demokrasi mi, yoksa vasatlık mı yol ayrımına geldik. Başka partiler ne yapar bilemeyiz, ama sosyal demokrat bir partinin öncelikle demokratik bir işleyiş için de olma sorumluluğu vardır. Kısacası ön seçim yapmalıyız, vatandaş hakları önceligimiz olmalı, devleti korumak sevdasından devleti güçlendirme sevdasına geçmeliyiz. Sosyal devlet için güçlü devlet gerekir. Zaten sosyal demokrasi, devletci bir siyasi düşüncedir, devletin temel ihtiyaç alanların da hem kurumsal hem de vatandaşlar lehine düzenleme ve denetimden yanadır.  Bu nedenlerle, sosyal demokratlar olarak kültürel degerleri önemseyerek, antidemokrat tavırlarımızdan uzaklaşarak, emekten yana taraf olduğumuzu, bütün halkları kapsayacak eşit vatandaşlıktan yana tavır alarak, çalışanların sendikalarıyla aynı politik tavırlar takınarak sosyal demokrat olduğumuzu herkesin duyacağı yüksek bir sesle topluma seslenmeliyiz, anlatma seferberligi ilan etmeliyiz. Ülkemizin ve çalışanların zarar gördüğü özelleştirmelerden yana politikaları topluma net bir şekil de sayısal tablolarla anlatmalıyız. En azından şu alanlar da kamu eliyle yapılması gerektiğini bu alanların ticarileşemecegini, topluma deklare etmeliyiz, Eğitim, sağlık, güvenlik, toplu taşıma, iletişim, haberleşme, enerji gibi alanlarda devletin mutlaka olması gerektiğini her platform da yüksek sesle söyleyerek toplumsal bir bilinç oluşturmalıyız. Bütün bunların yanı sıra dikkat etmemiz gereken başka bir konu da daha önce de deginilmesine rağmen tekrarlamakta fayda görüyoruz.

Üslubumuza dikkat etmeliyiz, vatandaşların dini, milli, kültürel degerleriyle çatışmayı bırakın destekleyen bir sosyal demokrat parti olduğumuzu göstermeliyiz ki gerçek sosyal demokratlar olabilelim. Yoksa biz sosyal demokratız diye ne kadar bağırırsak bağıralım, sesimizi vatandaşlara, duyuramayız şimdiler olduğu gibi…

Sosyal demokratlar kültüre dayalı ayrımlar yapmazlar, türban meselesinde, mağdurun yerine mağrurla aynı kareye düştük, sosyal demokratlar insanın dogal haklarını savunur, Kürtlerin vatandaşlık hakları ve dili meselesinde geri durduk. Bu tavırlarımız  ülke siyasetinde carpık bir gelişmeye neden oldu. PKK gibi çok rahat şitdete baş vuran fanatik örgütlerin, sistemle sorunu olan dini grubların halk nezdinde taban bulmasının da dolaylı da olsa vebalimiz olduğunu düşünüyoruz. Oysaki yoksul dindarlar, işçiler, dışlanmışlık hissi içinde olanlar liberallere, muhafazakârlara degil sosyal demokratlara oy vermeleri, bizimle birlikte hareket etmeleri beklenirken tersi bir tercih sözkonusuysa biz sosyal demokratların hiç mi sorumluluğu yok?

Kılıçtaroğlu Avrupa da ki Türk vatandaşlarına burada sosyal demokrat partilere oy veriyorsunuz da, Türkiye de neden vermiyorsunuz sorunu soruyor cevabı, Türkiye de sosyal demokrat bir parti yoktur, gerçek sosyal demokrat partiye Avrupa da oy veren vatandaşlar burada da neden vermesinler ki?

Artık gerçek sosyal demokratlara, gercek sosyal demokrat partilere ihtiyacımız var, hem ülkemizin hemde dünyanın. Elimiz de CHP gibi kurumsallaşmış bir parti var, bu partinin yönünü artık sosyal demokrasiye çevirmeliyiz. Bu parti sosyal demokrat olarak başarılı olacağı kanaatindeyiz. Ülkenin siyasi alanların da artık iktidar alternatifi bir sosyal demokrat parti ortaya çıkarma sorumluluğu biz sosyal demokratlardadır. Sosyal demokrat tavır eksiklikleri üzerine düşüncdükce yenileri geliyor aklımıza, yapılan hatalardan birinin de laiklik konusundaki tanım da olduğunu düşünmekteyiz.

Biz Türkiye sosyal demokratlarının, Sosyal demokrasiyi sadece laikliğe indirgemiş olmamız, bunu da çok katı bir laiklik anlayışı ile çogunluğun dini üzerinde irticai faliyetlerle mücadele ediliyor diye baskıya sessiz kalışımız, inanç özgürlüklerinin yanın da içki içme özgürlüğünü savunuyor gibi alğılanışımız partimizin toplumsal olarak kabul görmesi önünde ki engeller olarak görülüyor. Son zamanlarda degişim başlamış olmasına rağmen yıllar yılı oturmuş olan, bizim anlatmak istediğimizin tersi algı hemen silinememektedir. Bunun için çalışmalar başlatılmış sonuç da alınacak umudu taşınmaktayız.

Sosyal demokrat bir parti temel insan hakları savunucu olmanın yanı sıra son zamanlarda aşırı kapitalist politikalarla, özelleştirme modasıyla sermayenin alanı genişlemiş ve emek dünya genelinde çok sıkıntılı bir döneme girmiştir. Emek yerel düzey de bile örgütlenme sorunu yaşadığı bu günler de, küresel sorunlarla karşı karşıya kalmış ve küresel düzeyde emek- sermaye çelişkisi artmış gelişmeler emekcilerin aleyhine bir durum arzzettiği tam bu nokta da sosyal demokratlara dünya emekcileri daha çok ihtiyaç duymaya başlamıştır. Aşırı kar etmek için Kapitalizm, hem üreten işçileri, hem de tüketen tüketicileri sömürmektedir, bu kısır döngüden kurtuluş ancak sosyal demokrasiyle olacaktır. Öte yandan kapitalizmin kar hırsına dayalı dogayı sömürmesinin de önünde ki yegâne engel sosyal demokrasi ve biz sosyal demokratlar olmak zorundayız.

Bu aşırı tüketime dayalı çevre kirliliği de ancak ve ancak ihtiyaçları karşılanılan ama aşırı tüketim ve lüksten uzak duran sosyal demokratlarla ve politikalarla önüne gecilebilecek bir durumdur ve sosyal demokratlara bu alanda da dünyanın ihtiyacı vardır. Sorumluluğumuz çok, imkanlarımız sınırlıdır, ama eldeki imkanları iyi kullanıp kullanmadığımız konusun da sağlıklı degerledirmeler yapmalıyız.

Dünya da ve Ülkemiz de de bu durumlar yaşamakta ve kutuluş receteleri sosyal demokrat politikalarla olabileceği anlaşılmaktadır. Bu anlayışı hem kendi toplumumuza hem de dünya toplumlarına anlatmak zorundayız. Bunu düşmanlık üretmeden, şitdete baş vurmadan, barışcıl yöntemlerle yapmak zorundayız ve dünyanın da barışa her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır. Bunlar üzerinden düşünüldügün de sosyal demokrasi gelecek için neredeyse zorunlu diyebiliriz. Biz sosyal demokratlar kendimizi gelecege hazırlamalı, toplumlara bu konuda öncü olmalıyız.

Birinci zorunluluk dini, meshebi, etnik kökeni düşünmeden insanları ve insanlar arasında ki güçsüz grupları koruyarak sosyal adalete ve toplumsal barışa neden olacagından, ikincisi de kapitalist ekonomilerin, hem insanlarını hemde dogayı sömürmelerine dayalı çevresel felaketlerin önüne ancak ve ancak sosyal demokrat bir politikalarla gecilebilecegi ve bu nedenle de partimizin acilen sosyal demokrat politikalara agırlık vermesi gereğinin altını çizerek, biz sosyal demokratlar sosyal demokrat ilkeleri hep beraberce tekrardan, tekrardan üzerin de durarak okuyalım, düşünelim, özümseyelim, yaşayalım topluma da anlatarak sosyal demokrasinin dünyaya yayılmasını sağlayarak, sosyal adaletin ve barışın tesis edilerek insanlığın hizmetine sosyal demokrasiyi sunalım… Bunun için de sosyal demokrat ilkeleri ve amacını yeniden hatırlayalım ne dersiniz?

Sosyal Demokrasinin amaçları

Sosyal demokrasi: Sosyalizmin bazı görüşlerini paylaşır. Sistem içinde kalarak anayasanın reformize edilmesinden yana olup, demokratik ilkelere baglı ve saygılıdır. Kendilerine iktidar yolunu açacak veya iktidarı devredecekleri demokratik seçimleri kabül eden bir siyasi düşüncedir. Marksizm’den sonra sentez bir ideoloji olarak ortaya çıkmıştır. Bir yandan liberalizm getirdigi siyasi özgürlükleri temel almış, diger yandan da sosyalizmin getirdigi paylaşımda adalet, sistemini dikkate almış ve sosyalizm den sosyal(toplumcu) tarafını liberalimzden de siyasi özgürlükleri alarak dünya siyasetinde emekten yana bir düşünce olarak yerini almıştır.

a- Özgürlük

Özgürlük sadece siyasi özgürlükler olarak anlaşılmamalı, küreselleşmenin etkisiyle yerel kültürlerin ve inanların da korunmasına dönük özgürlüklere sahip çıkmak geçmişden günümüze hep sosyal demokratların benimsediği tavır olmuştur. Degişen şartlara göre de sosyal demokratca tavrın ana hatları degişmemekle birlikte yeni durumları dikkate alarak özgürlük anlayışı daha da zenginleştirilerek sosyal demokrasinin temel ilkesi olmaya devam edecektir. Özgürlük zaten cogulcuğun olmazsa olmazıdır. İnançların düşüncelerin yaşanmasını ifade edilmesini sağlayacak özgür toplumsal alanların oluşmasını amaçlar sosyal demokrasi…

b- Eşitlik

Eşitlik hem yasal, hem de kültürel boyutuyla ele alınmalı, dini inanca, giyim tarzına, derilerinin rengine, etnik kökenine bakılmaksızın eşitlik sağlanmalı, sağlanan eşitlikler de korunmalıdır. Ayrıca kadın erkek arası eşitlikler de giderilmesi için mücadele edilmelidir. Devletin toplumsal eşitsizliklere müdahale ederek demokratik kurallar içinde, toplumsal uzlaşıya dayalı çözülmesinin gerekli olduğuna inanır. Ürün ile pazar, bireyle, toplum, devlet vatandaş arası eşitsizliklere müdahale eder eşitlik saglamaya çalışır. Kişisel haklarda ve ekonomik haklarda eşitlikçi ve özgürlükçüdür

c-Dayanışma

Dayanışma sosyal demokrasinin öngördüğü toplumsallaşma önerilerinden biridir. Kapitalist sistem aşırı rekabete dayandığından dayanışmayı yok etmek üzeredir. Dayanışmasını tamamlayamamış toplumlar, toplumsal güven eksikliği de yaşarlar. Bu nedenledir ki sendikalar ve sivil toplum örgütleri dayanışma sağlamak için sosyal demokratlarca özendirilecek örgütlenme modelleridir. Ayrıca devlet kurumları bu örgütlere yardımcı olmak durumundadır. Devletin sosyal devlet olması saglık, egitim, güvenlik, beslenme, barınma gibi temel meselelerde ihtiyaç sahibi kişilere yardımcı olunması geregini ileri sürer,

d- Çevre duyarlılığı

Sosyal demokrat tavrın başka bir özelliği de çevreye duyarlı olmasıdır. Bu sadece kendileri acısından degil devletin ve vatandaşın da yardımıyla çevreye duyarlı bir toplum öngörmektedir sosyal demokrasi…

e- Kültürel degerlerin yaşatılması

Sosyal demokratların önemsediği bir başka olgu ise yaşanılan inan ve kültürün önemsenmesi ve yaşanmasına yardımcı olunmasıdır. Bu inanç ve ibadet şekilleri, dini simgeler, kültüre dayalı foklorik giyim tarzları korunarak toplumsal renklilige yansımasının önü acılmalıdır. Toplum manevi, maddi, siyasi bileşenler den oluşmaktadır. Bunların her birnin toplumsal karşılıkları vardır. Maneviyatın toplumsal karşılığı inançlardır, toplumumuz genel olarak İslam dini mensubudur. Bu nedenle öncelikle İslam dini olmak üzere inanç alanında sosyal demokratlar diger partilerden daha aktif olarak vatandaşların beklentilerine cevap vermeliler ve yaşanılan sorunları çözmeye aday olmalılar. Maddi alan ise üretim, tüketim, teknik teknolojik alandır ki bu alandaki eksiklikler de diger alanları etkilemektedir. Siyasi alan ise yönetim faaliyetleridir, bu alan da demokratik hukuk kurallarını inşa edecek olan yine sosyal demokratlardır. Bu alanlar birbirini desteklemeli, sosyal demokratlar her alanın içinde öncüler olmalıdır.

f- Demokrasi

Sosyal demokrasi, öncelikle demokratik hukuk kurallarının yerleşmesi ve gelişmesi için çalışır, bu kurallar oturduğun da gelişmesi için çalışmayı amaçlar. Bunun için parti içi görevler almalar dâhil, iş yerlerin de çalışanların kararlara katılması, vatandaşların kendini ilgilendiren kararlara katılması katılmadığı durumlar da ise vatandaşların düşüncelerinin alınarak vatandaşlar tarafın verilen kararlara ve düşüncelere uygun hukuksal ve ekonomik düzenlemeler yapılarak sistemin daha demokratik hale gelmesi için sosyal demokrat düşünce, düşüncelere üretir… Demokrasi ve parlementerizm mi benimser ihtilalci düşüncelerden uzak durulması gerektigini savunur.

g- Emekten yana tavır koymaktır sosyal demokrasi…

Emegin (çalışanların) ekonomik çıkarlarının gözetilip sosyal adaletin saglanmasının çalışılmasının yanı sıra, bireysel özgürlükler garanti altına almasına rağmen, bireysel çıkarlardan önce toplumsal çıkarların öncelikli olması geregini temel alır.

h- Sosyal demokrasi toplumsal ve uluslar arası barış cabası için çalışan bir düşüncedir.

Uluslararası sorunlarında evrensel hukuk kurallarıyla, toplumsal alanlarda da halkların degerlerine göre çeözümler üreterek, sorunların hem evrensel, hem de toplumsal barış içinde çözülmesi gerektigini savunur.

i- Sosyal demokrasi, degişim ve dönüşüm halkın istemlerine göre olması gereginin altını çizerek yapılacak reformlarla, ankentlerle, elektironik iletişimle, referandum yollarıyla, doğrudan düşünce alışverişleriyle degişimi vatandaşların talepleriyle yapılacaktır.

j- Sosyal adalettir amacı sosyal demokrasinin

Devlet, vatandaş, İşçi, işveren arası ilişkilerde, devletin ve işverenlerin güçlü oldugunu varsayarak işçilerin ve vatandaşların korunması gerektigini varsayar böylece tavır alır.

k- Sosyal Demokrasi örgütlenme özgürlünün yanı sıra örgütlenmeyi özendirir.

Vatanların örgütlenip hak aramalarının anayasal hak oldugunu kabül eder,  bu ilkeleri taraftarlarına önerir.

I- Sosyal demokrasi, bölünemez mallar da ve temel ihtiyaçlar da kamu eliyle düzenlemeden ve hizmetinden yana olup, temel ihtiyaçların tiçari konu yapılmasını sınırlandırmaya çalışır. Bu ilkeler üzerinden de düşündüğümüz de sosyal demokrat olma yolunda ki partilerin büyük eksiklikleri olduğu ortaya çıkmaktadır. Şimdi hem partili, hem de bilim kadını olan Prof. Dr. Binnaz hanımın acıklamalarına bakalım, ne demiş…

Binnaz Toprak, bir röportajın da hem parti içinden, hemde bilimsel çalışmalara imza atan bir bilim insanı olarak bizimle aynı kaygıları taşıdığını görüyoruz.

Binnaz Toprak’ın ifadesiyle “Dindar kesim ak parti döneminde kendini onurlu ve eşit vatandaşlar olarak gördü” AK Parti başarısında muhafazakâr söylem mi yoksa ekonomik nedenler mi daha baskın? Dindarlık da önemli ekonomik çıkarlar da. Mitinglerde Başbakan için çıldıran başörtülü kadınların olması tesadüf değil. AKP onlara ilk defa bu ülkenin onurlu eşit vatandaşları olduklarını hissettirdi. Başbakan’ın onların anlam dünyasına hitap eden bir tarafı var. Hayat boyu Türkiye’nin elitleri tarafından aşağılanmış küçük görülmüşseniz, sizi üste taşıyan bir iktidarı tabii ki desteklersiniz. Refah Partisi döneminden itibaren o güne kadar kendi halinde yaşamış mütedeyyin kesimin başörtülü kadınları mobilize oldu, kapı kapı dolaştı. Bu çok oy getirdi. Sünni ve Müslüman olmanın da büyük payı var tabi. İnsanlar bir arkası varsa iş bulabileceğini düşünüyor. Bugün devlet dairelerindeki temizlik işlerine kadar “yandaş” değilseniz iş bulmanız çok zor.”

Binnaz Toprak, siyasetci degil, bir siyaset bilimci olarak devam ediyor: ““CHP değişiyor, ama hemen sonuç almak zor”

CHP’nin uzun süredir birinci parti olamamasını neye bağlıyorsunuz?

Tek Parti döneminden kalmış, “CHP vesayetçi ve darbe yanlısıdır, din düşmanıdır” diye önyargılar var.

CHP’nin muhafazakâr kesimle temas kuramadığı doğru değil mi?

Doğru ama temas kurmak için çaba sarf ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu “Bizim kılık kıyafetle işimiz yok, isteyen istediği gibi giyinir” sözünün ertesi günü YÖK Başkanı üniversitelerde kılık kıyafetin serbest olduğunu açıkladı. CHP içinde farklı görüşler var ama partinin gidişatına bakmak lazım. Başörtüsü meselesine ses etmedik. Memurlara ve milletvekillerine serbest bırakılmasıyla kıyamet kopacak sandılar, ama kopmadı. Laik hukuk, laik eğitim Türkiye’nin kazanımlarıdır, bunlardan elbette vazgeçemeyiz. Ama bu mütedeyyin kitlenin dışlanması anlamına gelmez.

Başörtüsüne ses çıkarmamak, muhafazakâr kesimi ikna etmek için yeterli mi?

Laiklik konusunu uzun yıllar siyasetinin merkezine koymuş bir parti şimdi farklı bir tutum almaya çalışıyor. Bunun parti içinde ve halk tarafından bugünden yarına kabul görmesi, hemen oya dönüşmesi mümkün değil.

Muhafazakâr kesim, CHP iktidara gelirse eski ayrımcı reflekslerin geri gelmesinden ve bu dönemde kazandıkları hakları kaybetmekten mi korkuyor?

Bilmiyorum, olabilir. “Kindar nesil” lafını Başbakan kullandı. Sosyal medyaya baktığınızda büyük bir nefret söylemi var. CHP’nin oturup Güneydoğu’da, Orta Anadolu’da, Karadeniz’de neden oy alamadığına kafa yorması lazım.

CHP için “halka yakın değil” eleştirisi de yapılıyor.

Parti örgütlerine gitseniz, elitist diyebileceğiniz bir iki kişiyi zor bulursunuz. Aksine çok halktan insanlar. Bu önyargıları kırmak zaman alacak. CHP değişiyor, kimse farkında değil. Ama bu neredeyse 100 yıllık bir parti ve değişim kolay olmuyor.

“Oy ve ötesi”veya “ocupy CHP” gibi oluşumlar çok önemli”

Aziz Kocaoğlu da “CHP’nin eksiği mutfakta. Dünyayı bilen danışmanlara ihtiyaç var” dedi.

Daha genç insanların partiye entegre olması gerektiğine katılıyorum. “Oy ve Ötesi”ve “Ocupy CHP” gibi oluşumlar çok önemli. Gezi sürecinde gençler CHP dâhil tüm partilerden nefret ediyorlardı, ama zaman içinde siyasi partiler içinde hareket etmek gerektiğini anladılar. Bu gençleri bağrımıza basmamız lazım. Tamirhanelerde, merdiven altı atölyelerinde çalışan, çok az parayla geçinmeye çalışan başka bir gençlik de var. Onlara da ulaşabilmemiz lazım.”

Evet, Binnaz hanıma katılıyoruz,  önce halkın degerlerini iyi bilen sonra sosyal demokrasiyi topluma ve dünyaya iyi anlatmak için, toplumu, dünyayı iyi okuyabilen kişilere ihtiyaç vardır.

Türkiye de sosyal demokratlar, demokratik siyaset içinde toplumumuzun bize ihtiyacı var, bu edenle iktidar alternatifi olmalıyız. Ama, öncelikle biz, hem sosyal hem de demokrat olmalıyız ki sonra da halkımız sosyal demokratları gönül rahatlığıyla desteklesinler. Sosyal demokrasi halkın yararına bir siyasal sistemdir, bunu halka anlatmalıyız.

Sosyal demokrat iktidar ülkemizdeki gelir dağılımındaki eşitsizlikleri de ortadan kaldıracak en alt gelir grubundakilerin lehine, en üst gelir grubundakilerin ise gerlirlerini sınırlandıracak politikalarla ekonomik dengesizlikleri ortadan kaldırmaya çalışarak refahın topluma yayılmasını sağlayacaktır. Demokratik siyasetle de siyasi ortama demokratik katkılar sunacaktır. Dünya da birçok ülke de yaşanılan son krizler sosyal demokratları haklı çıkarmış, devletin ekonomiye düzenleyici olarak müdahalesinin gerekliligi birçok liberal ekonomist tarafından bile kabul edilir olmuştur.  Sosyal demokrasi hem ülkeleri tek, tek degerlendirince, hemde toplumları degerlendirdiğimiz de, toplumların kendi içlerin de yaşadıkları adaletsizlikleri, eşitsizlikleri ortadan kaldırarak böylece toplumsal barışı sağlayacak, hem de ülkeler arası anlaşmalarda daha adil, daha eşitlikci politikalarla dünya barışına katkıları olacaktır. İnsanlığın barış için de yaşamasının yolu sosyal demokrasidir.

 Biz sosyal demokrasiye inanmış insanlar siyasetin demokratik kuralla yapılması, iktidarın demokratik kurallarla degişmesi için mücadele eden insanlarız. Biz sosyal demokratlar insanın hem insanı, hem de dogayı daha az sömürmesi gerektiğini düşünürüz. Bunun çözümünün de sosyal demokrasi olduğunu biliyor, insanlarımızı ve insanlığı sosyal demokrasiye davet ediyoruz. Gelin birlik için de, karşılıklı ister kültürel, ister ekonomik, isterseniz siyasi özgürlüklere saygı duyarak, ülkemiz ve dünyayı daha adil, daha eşitlikci, daha özgür hale getirmek için sosyal demokrasiye omuz verelim. Demokratik siyaset içinde siyaset yapmak isteyen her kesime siyasetin için de yer olduğunu biz sosyal demokratlar düşünür ve kabül ederiz. Daha demokratik, daha sosyal adaletci siyasi ortamlarda yaşamak dilegiyle... Selam ve saygılar...

Hüseyin Benek- www.vatandasfikri.com – 1Mayıs 2014 – Ankara

Kaynaklar

1- A. Taner Kışlalı - Siyaset bilmi AÜİF yayınları

2- Mümtazer Türköne -Siyaset bilmi

3- Sosyal Demokrasi – İibrahim Sarı taş – ORION yayınları

4-Finlandiya sosyal demokrat parti proğramı

5-İsveç sosyal demokrat parti proğramı

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
VATANDAŞA YEREL YÖNETİMLER RAPORU
SEÇİMLERİN SAKATLANMASI!!
SEÇMENLERİN KANDIRILMASI!!
seçme işinin önemi!!!
OLAYLARLA HUKUKİ EŞİTLİK İLİŞKİSİ
EL GİDER UYAZAYA, BİZ KALIRIZ YAYA
CILGIN PROJELERDEN, CILGIN FAİZE!!!
ADAY ADAYLARI NASIL SEÇİLİYOR?
İSRAİL'E SOYKIRIM SUÇLAMASI !!
İMAM, KAYMAKAM SORUNU
UÇUYORMUYUZ, DÜŞÜYORMUYUZ?!?!
EKONOMİK, MODELLERİN, MANTIĞIN TEMELLERİ!!
100 YILIN, YALANLARI
FENRBAHÇE, GALATASARAY, ARABİSTAN
ASGARİ ÜCRET, AŞIRI ÇALIŞMA, ASGARİ YAŞAM,
SİYASETÇİ TANIMA VE SEÇME SANATI!!
SEÇİMLERE HAZIRLIK
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALIDIR 2024!?!?
ZÜBÜKLER ve BÜRÜTÜSLER
EMEKLİ MAAŞLARINDA ADALETİN SAGLANMASI
ÜCRETLER NEDEN DÜŞÜYOR?
OĞLUM YUSUF,
CHP ve DEĞİŞİM
100 YILLIK CUMHURİYET
ORTA DOGUNUN İSRAİL SORUNU
STRES, KRİZ, ÖLÜM
FİLİSTİN, İSRAİL SAVAŞI
SURİYEDE SİHA İLE SALDIRI
TARIM KAMPÜSÜ (Bakap)
KAZANMAK İSTEMEYEN MUHALEFET
EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA ADALET ARAYIŞLARI
YESEVİ ve KÖOĞLU KESİŞİM NOKTAMIZ
TRÜKİYENİN EN ÖNEMLİ SORUNU!!
YEREL SEÇİMLER
AŞKSIZLIK EŞİTTİR, MUTSUZLUKTUR!!
KAMUSAL ALANLAR VATANDAŞLARINDIR.
SOSYAL GÜVENLİKTE ADALETSİZLİK!
CHP, İDEOLOJİSİ VE ALTI OK İLKLEERİ
YENİ BİR BAŞARI YÖNTEMİ
EKONOMİK EŞİTSİZLİKLER RAPORU
VATANDAŞ VERGİ İLİŞKİSİ
AYRIK OTUNDAN BELEDİYE BAŞKANLARINA SELAMLAR
PARAMİTER YAPILAR ve RUSYA, VAGNER
SOSYAL GÜVENLİĞİMİZ (SGK )
CHP ve DEĞİŞİM
15-16 Haziran İşçi Olayları
SEÇİM 2023
2023 bakanlar kurulu
SEÇİM 2023
KASTAMONU
Ziya Zat Abi, Alllaha Emanet!
DİKKAT! SİYASİ ALDANIŞ İÇİNDE OLABİLİRİZ!
SORUNLAR NEDENLERİ!!!
1 MAYIS
İYİ OLANI SEÇME SORUMLULUĞUMUZ!!
DIŞ GÜÇLER NEREDELER, NE YAPIYORLAR?
DEMOKRATIMSILARI, DEMOKRASİYE DAVET!
SEÇİMLERDE SEÇİMLERİMİZ!!
ÇOCUK EBEYN İLİŞKİSİ
DEMOKRASİ MASASI ile DEVAM
GÜVEN BUNALIMI!!!
Siyasilere Not
VATANDAŞLIK SINAVI!!!
DEPREMZEDELERE YADIM için BİRLİK
DEPREM, DEPREM !!
DEMOKRASİNİN TEMELİ, GÜÇLER AYRILIĞI!!
MEDYAMIZIN HALİ!!??
ALTILI MASANIN, ALTINI DOLDURMAK!!!
ADİL, DÜZENE NE OLDU?
EBEVEYN ÇOCUK İLİŞKİSİ
10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ
SİVİL DARBECİLER KİM?
İKTİDAR MI, ÜLKEMİ?
SURİYE DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLÜYOR MU?
EKONOMİK UÇUŞLAR DÜŞMEYLEMİ SONUÇLANDILAR!
ZENGİN SAYISI İKİ, FAKİR SAYISI BEŞ KAT ARTIYORSA!
ÇIKARILMIŞ SORUNLAR, YAPAY KONULAR!
SEÇİMDEN SONRAYA ERTELENNEN ÖNLEMLER
27 Aralığın Önemi!! Bugün Ne Oldu?
CUMHURBAŞKANI SEÇME YARIŞI!
DEMOKRATLAR ve ÖTEKİLER
ALTILI MASANIN ADAYI !!
VATANDAŞLIK, DAGITILIYOR!!
İMAMOĞLU YARGILAMASI ÜZERİNDEN YARGI SORUNUMUZ
ENERJİDE DEVRİM GİBİ GELİŞME
BEBEK GELİNLER, DİN İSTİSMARI
SİYASAL NİTELİK SORUNUMUZ!
EN ÇOK YAZDIĞIM KONULAR
YENİ ANAYASA TASLAGI Altılı Masadan
BAGIMSIZLIĞIMIZIN ENERJİSİ
ÖĞRETMEN - DEĞER
DEMOKRASİ SEVİYEMİZ NEDEN DÜŞÜK?!?!?
AYDINALRINI DİNLEMEYEN TOPLUMLAR AYAMAZLAR!
TERÖRDEN KİM SORUMLU??!!
DEEPFAKE TEHLİKESİ!!
SİYASETCİLERİ KİM DENETLİYOR?
SİYASAL YÖNETİM DİLİ
SAGLIKTA ÖZELEŞTİRMEYE TEPKİ
PROMOSYON SORUNU YAŞAYANLAR
İKİNCİ YÜZ YILA DOĞRU!!
SUNİ SİYASET
İNGİLTERE, JAPONYA, TÜRKİYE DE NELER OLUYOR!
SİYASETÇİ ALKIŞLAMA HASTALIĞIMIZ!
Yüz Liramızı Ekonomik Harcamış Olmak!!
SİYASAL KÜLTÜR ve ALTILI MASA
DÜNYA'NIN GÖÇMEN/SIĞINMACI SORUNU
TÜRKİYE UCARKEN
ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU
İNSANIN YAŞAM YOLCULUĞU
Siyasal Söylemlerde Mantık Arayışları
DIŞ SORUNLARIMIZA KISACA BAKIŞ
Göç Sorunu Alarm Veriyor!!
TEMSİLDE ADALET SORUNUMUZ!!
Muhalefetin Altılı Masa ile Altın Cağı
altılı masada aday belirleme sancıları
VATANDAŞ OLAMAYANLAR
DEMOKRASİ AYARLARI
KİMLİKSİZLİĞİN, AİDİYETSİZLİĞİN BAYRAMSIZLIĞI
SAVAŞ ve ZAFERİN MEŞRULUĞU
KAMU AÇILIŞLARININ SİYASALLAŞTIRILMASI!!
BİLİM İSTEYEN VAR MI?
GENÇLER ve BİZ
AK PARTİ'NİN 21 YILI
UZAY GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ
DÜNYADAN BAKINCA NASIL GÖRÜNÜYORUZ
REKABETTEN DAYANIŞMAYA
DEVLET NEDEN TASARRUF YAPMAZ?
NASIL YEREL OLUNUR?
GÖRSELLİK ve GELİŞME!
UZAK YAKIN DIŞ SORUNLARIMIZ, DIŞ YÖNÜMÜZ!
İŞÇİLERİMİZİN HALİ!
KRİZDE KAMUSAL DESTEKLER
15 TEMMUZ NEDEN OLDU?
ALKIŞLARLA BATIYORUZ!!!
YÖRESEL/YEREL, ÜRÜN/ÜRETİM
KRİZDEN BUĞRANA, BUĞRANDAN ….
GÖRSELLİK ve GELİŞME! Estetik mi, İşlevsellik mi?
20 YILLIK EKONOMİ HİKAYEMİZ!!
TARİHDEN GÜNLÜK, SİYASAL TARTIŞMA ÇIKARTMAK!
MEDYA MADRABAZLIĞI
Üç Sorun (Enflasyon, Stagflasyon, Resesyon)
Krizde Hatalar!!
Çalışma Hayatında ki Sorunlarımız!!!
Yerel, Yöresel Üretim!
ENERJİ BAGISIZLIĞIMIZ!
YANGIN UÇAKLARI ALINDI MI?
Gelir Paylaşılmazsa, Eşitsizlik Sonuçtur!
HÜSEYİN'LERİN ÖLÜMÜ!!!
HAYATI KOLAYLAŞTIRAN DEVLET/HÜKÜMET!
BİZİ KİM, SÖMÜRÜYOR ?
ÜRETİCİ MALİYET ARTIŞI (ÜFE)
Başkanlık, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi!
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin
GÜÇ DOKTRİNİNDEN, HAK DOKTİRİNİNE
UKRAYNA/RUSYA
ÖNGÖRÜ/Öngörüsüzlük!!
Eşitsizlikler Öldürüyor!!
HACI BEKTAŞ VELİ
Hacettepe Üniversitesin de, İşçi Kıyımı!!!
Etkin Güçlerin Barış İçin Etkinsizlikleri
İŞÇİ ÇALIŞMA SÜRELERİ
Sanal Gerçeklik Nedir?
TEPKİSİZ TOPLUM!!
ÖNEMLİ GÜNLER
SİYASETTE, SİYASETSİZLİK!
AKLA, VİCDANA DAVET!!
Vatandaş Sezen'in Hakkı Vatandaşa!!
ENFLASYONUN NEDENLERİ, NEDİR Kİ?
ÜLKEME İTİBAR SUKASTİ !!
Modern Devlet, Ortaçağ Devleti Farkı!!
YALAN YAKALAMA YETENEGİMİZ!!
DIŞ DÜNYADAN NASIL GÖRÜNÜYORUZ?
DIŞ GÜÇLER NE ALEM DE!!!
YENİ EKONOMİK MODEL (Dövize Endeksli Mevduat)
Tepki Gösterme Hakkı!
HÜKÜMETİ ANLAMAK LAZIM
EKONOMİK HATALAR!
NEDEN PARTİ TUTARIZ?
ENFLASYON ve MAAŞ ZAM OYUNU
DIŞ GÜÇLER (Dış Güçlerin, İç Operasyonu
EKONOMİDE 20 YILIMIZ!!
Kastamonu Oyunları
BAŞKENTTE KASTAMONU
İNSANLIK, KİNDARLIK, ÇATIŞMASI!!
SİYASET/SİYASETCİ GERMESİ!!
KRİZ EKONOMİSİNDEN ÇIKIŞ
SEÇİM BARAJI DA, VATANDAŞ BARAJI DA KALSIN!!
GÖÇ SORUNU
Bayram da Yaşanılan Sorunlar
BAYRAM
15 TEMMUZ'UN NEDENLERİ
BU NASIL EKONOMİ?
EKONOMİK EŞİTSİZLİK SORUNUMUZ!!
VATANDAŞ, GENELGEYE UYMAK ZORUNDA MI?
EMEKLİ Biz Emeklililer!
VİRÜSTEN, KRİZDEN ÇIKIŞ
EKONOMİNİN SİNİR UCLARI
GAZETECİ SORU SORAR!!
GAZETECİ SORU SORAR!!
GELİR ve SOSYAL EŞİTSİZLİKLER
TÜRKİYE – ABD
ANAYASA NASIL DEGİŞTİRİLİR?
KANALLI EKONOMİ
DOLAR, NASIL HAZİNEMİZE DOLAR !!??
İKİ ACIK ARASINDAKİ FARK!
NEDEN>SONUÇ
TOPLUMSAL DÜZENE LEGAL/İLLEGAL ETKİ
YOKSULLUK VE SOSYAL YARDIM SORUNUMUZ
MÜSLÜMANDAN KAÇAN MÜSLÜMANLAR!!
Vahşetler, Normalimiz mi, Oluyor?
İŞÇİLER VE SORUNLARI
TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI!!
DERİN EKONOMİK SORUNALAR
TÜRKİYE EKONOMİSİ 2020-2021
DEMOKRASİNİN ÜÇ, ARTI BİR AYAGI
HAYRAT AĞAÇLARI
NEDEN GECİKİİYORUZ?
Düşünsel, Teknolojik, Gecikmişliklerin Etkisi
İSTİKLAL//BAĞIMSIZLIK MARŞI
TÖRE!!
Üretilmiş, Gündem
GÜÇLÜ DEVLET/TOPLUM NASIL OLUNUR??
RAST GELE YAŞAMA!!
ABD ve ORTADOĞU DA!?!
Korkuyla Baglama
NEDEN FAKİRLEŞİYORUZ?
Nedensiz İstifalar
LOBİLERLE MÜCADELE
ENFLASYONLA MÜCADELE
MİLLİ, EREZYON
DENETİMSİZLİGİN, DENGESİZLİĞİ
EKONOMİ RAPORU
YALAN/GERÇEK
BUZLANMAYA, TUZLANMA
VATANDAŞLARA, YÖNETİME DURUM RAPORU
NÜFUS VİRÜS/VAKA YOĞUNLUĞU ARASINDAKİ FARKA DİKKAT
DEVLETİN GÜCÜ!!??
YAPISAL SORUNLAR
ÜCRET ZAMMI HİLESİ (Fakirleşme)
Aşırı Tüketim!
GÜVEN BUNALIMI!!
ASGARİ ÜÇRET HANGİ ÖLÇÜYLE BELİRLENİYOR?
EN ÇOK ELEŞTİRİLEN HÜKÜMET, HANGİ HÜKÜMET?
TARIM TEKNOLOJİLERİ
SOSYAL DAYANIŞMA, PAZAR DAYANIŞMASI
NÜFUZ İLE NÜFUS ARASI FARK
KIZILCA GÜN - ANITI
Eleştirmen Olarak M. Akif Ersoy
AŞI, İLAÇ KARLITLIĞI
Siyasetin Gergin Dili!!
2023 EFSANELERİ
KURAKLIK AFETİ GELİYOR, DERKEN GELDİ?
Başarılı mıyız?! Başarısız mıyız?
HEY BATI, BİZ BIRAKTIK ATI
ABD YAPTIRIMLARI
ABD, YAPTIRIMLARI NELER?
SALGIN SÖYLENTİLERİ (Dedikoduları)
SALGIN SÖYLENTİLERİ (Dedikoduları)
Asgari Ücret 2021
TARIM ve HAYVANCILIĞIMIIZN SORUNLARI
KORONOYLA, SALGINLA EKONOMİK MÜCADELE
NEHİR HIRSIZLIKLARI
DEMOKRATİK ALT YAPI
Korona Günlerin de Dayanışma
Asgari Ücret Ne Kadar Artmalı?
YERLİ ve MİLLİ ŞİRKETLERİN KORUNMASI
CENAZEDE FIKRA ANLATMAK
Su Tasarruf Yöntemleri
TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI NEDİR?
GENEL YÖNETİM, YEREL YÖNETİM
CİNSEL SORUNLARIN KAYNAGI
YAPAY GÜNDEM
SALGINDA SAĞLIK!
LİDERE TEHDİT, LİDERLERE TEHDİTDİR
DEVLETTE (Yönetim de) DENGE!
Rüyada Uçmak Güzel Oluyor
ACI İLACI KİM İÇECEK?
Ümmet Bilinci, Vatandaşlık Bilinci, Akıl Bilinci
TERÖR/TERÖRİST/TERÖRİZM
UÇMADIĞIMIZIN RESMİDİR
Ekonomik Sıkıntılar Nasıl Aşılacak?
ALKIŞLARLA, EKONOMİK BATIŞ!!
Ekonomik Çelişkiler
ZARA
Kim Yerli, Kim Milli?
EĞİTİM/ÖĞRETİM
BELİRSİZLİK YORAR!
EMPERYAL OYUNLAR, KAYBOLAN CANLAR!!!
Gücün Acizliği/Rasyonellikten Uzaklaşış
AYIP, KABAHAT, SUÇ, GÜNAH (Kavramlarla Düşünmek)
NASIL GÖRÜNÜYORUZ? Görüyor muyuz?
KACAK İÇKİNİN ve ÖLÜMLERİN NEDENLERİ?
EŞİTSİZLİK BELASI İNSANLIĞIN DENGESİNİ BOZUYOR
Ekonomide Alarm Zili Çalıyor!!!
SAĞ DÜŞÜNCE
YATIRIMLARIMIZ, YATIRIM MI?
Kirizden Ne Zaman Çıkarız?
YANLIŞ KARAR EŞİTTİR ZARAR!!
EŞİTSİZLİK YARATMAK!
SİYASAL TERCİH Mİ, EKONOMİK TERCİH Mİ?
HANİ, İLK ON BÜYÜK EKONOMİ OLACAKTIK?!
DEMOKRASİ VE Darbe
MUHALEFET ve CHP
HATALAR, HATALARI DOĞURDU, BURADAYIZ!!!
ALKIŞ, BİR DAHA ALKIŞ!!!
ADİL Mİ?
DOĞU AKDENİZ
SIRSIZLIK (Mahremin Yıkılışı)
HÜKÜMET İCRAATLARINA
İŞSİZLİĞİMİZİN NEDENLERİ
EKONOMİK/SİYASAL/SOSYAL SORUNLAR
DEVLET YÖNETİMİ
HİZMET KİMİN HİZMETİ?
DOGU AKDENİZ
NEYE TEŞVİK, NEYE KÖSTEK, OLALIM?
KRİZLERDEN KİRİZ BEGEN -1
KRİZLERDEN KİRİZ BEGEN
DEMOKRASİ KRİZİ
SARHOŞ DEVLET SEDROMU!!
HÜKÜMET - DEVLET KİRİZİ
Araba fiaytları neden uctu?
MESCİDLER (Ayasofyayı Kebir Camisi)
CEPHEDEN, CEPHEYE (Sorundan Soruna)
15 Temmuz da Darbe Neden oldu, Kim Maruz Kaldı?
Kiriz Sözlüğü
BİRLİK (Nasıl Bir Birlik?)
BÜYÜRKEN, KÜÇÜLMEK!!
KADININ HUKUKİ EŞİTLİĞİ (İstanbul Sözleşmesi)
FAİZ (Faiz mi, Zulüm, Faizsizlik mi?)
VİRÜSTÜR, VİRÜS!! Fetöcüdür, Fetö!!
BELEDİYE HİZMETLERİNE ENGEL Mİ OLUNUYOR?
KİRİZİN AYAK SESLERİNİ DUYMAYAN KİMDİ?
KİRİZE/SORUNA ACIK TOPLUM OLMAK!!
SAVUNMA YÜRÜYOR
TARTIŞMALARDAN KAÇAN SİYASETÇİLER KİMLER?
SANATÇILARIN KAMUSAL SORUMLULUKLARI YOK MU?
SADECE KRİZ Mİ, VİRÜS MÜ SORUMLU?
DURUMUMUZ NEDİR,?
Polis, Asker, Güvenlik Kuvvetleri Kimin Kuvveti ?
İKTİDAR, MUHALEFET İLİŞKİLERİ
ABD de Ne Oluyor, Neden Oluyor?
DÖVİZ SORUNUMUZ
Sözün Doğrusunu Ayırt Edebilmek!
SON EKONOMİK ÇÖZÜM PAKETİ
İHALEDE/AÇILIŞTA BAŞKA FİYATLAMA
Ekonomimiz Neden Bu Halde?
KAPİTALİST EKONOMİNİN SONU MU?
23 NİSAN 1920 NEDEN ÖNEMLİ?
Ekonomi Nasıl Isındı, Nasıl Soğutacağız?
YENİ PAYLAŞIM MODELİ VE EMEK
SEÇİMLERİMİZ, YAŞANTIMIZ OLUR!
DEMOKRASİ ARAYIŞIMIZ
SORUNA HAZIRLANMAK! (ULUSAL SORUNLAR)
KÜRESEL SORUNLAR, ORTAK AKILLA ÇÖZÜLÜR
SORUNLARI VİRÜSLEMEK
BİLGİ, AKIL, BİLİM YOKSA!
KORONAYLA BAŞA ÇIKAN TOPLUMLAR NASIL ÇIKTILAR?
ALTTA YATAN SORUNLAR
NEVRUZ, MİRAÇ
VİRÜSLE EKONOMİK MÜCADELE
SOSYAL DEVLET | SOSYAL YARDIM
Corona Nedir? Korunmanın Önlemleri Nelerdir?
SOSYAL SİYASETİN, SOSYAL DUVARLARI!
İSTİKLAL MARŞI NEDEN YAZILIR?
GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI
MECLİS KAVGASI
KAMU NASIL TASARRUF YAPMALIDIR?
SURİYE’DE NELER OLUYOR? – 1 Suriye de Yeni Durum
SURİYEDE NE OLUYOR? BİZ NE İSTİYORUZ?
KİM TASARRUF YAPACAK?
HABAERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE Mİ?
DÜNYA REFAH ÜRETİM YARIŞI!!
BİLİM YOKSA!
BİR ÜLKE NASIL BATIRILIR?
Partilerimizin Demokrasi Karnesi
KİM FETÖCÜ?
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIĞA BİTKİ GENLERİ
MERHAMET, EMEK VE FEDAKARLIK
SURİYE ÇIKMAZI!
CEZA ve VERGİ ADALETİ
NAMUS
BİLİM SORUNUMUZ!!
İKTİDAR/HÜKÜMET FARKI
AYDINLARIN/ALİMLERİN ZULMÜ!!!
SURİYE DE SON DURUM
VATANDAŞLIK
CILGIN PROJE ÇıLğInLıĞı
DEPREM
YAŞARKEN YAŞAMAK!
EKONOMİK KURUTULUŞ/CİHAD
HALKIN TEPKİSİ KİME/NEYE?
YARININ SORUNLARI NELER?
ÖYLE YAPMASAYDIK, BÖYLE OLMAZDI!!
HER ŞEY YOLUNDA MI?
EKONOMİDEN Bİ HABER!
TOPLUSAL MUTABAKAT/UZLAŞI
YAREN KÜLTÜRÜ
KASIM SÜLEYMANİ, ÖLDÜRÜLDÜ!
VATANDAŞIN HALİ !!
VATANDAŞLIK (Vatandaş nasıl olunur?)
ÜÇ SORUN (Suriye, D. Akdeniz, Libya)
SORUNLAR, ÇÖZÜMLER
Kent Hayatını Kolaylaştıracak Basit Önlemler
ASGARİ ÜCRET, ASGARİ GEÇİM!
SORUN YOK!! YOK MU?!
FİYATLAR NASIL İNER, NASIL ÇIKAR?
ÇİN BASKISI
ABD, AKLIYLA BİRLİKTE HUKUKU KAYBETTİ
!!!EŞİTSİZLİK!!!
YEREL MECLİSİNDE RET, GENEL MECLİSTE EVET!
PİSA'da Başarısızlığın Nedenleri!
KADINLARIN SEÇME//SEÇİLME HAKKI
TARIM ŞURASININ, ŞURASI!!!
EKOLOJİK KAOSA DOĞRU HIZLI ADIMLARLA
Üniversiteli İşsizlerimiz
DÜNYA ROBOTLAŞIYOR
CHP’yi Tartışmak Çok Güzel Oluyor
VATANDAŞ DARALDI!! (Vatandaş Kan Ağlıyor)
VATANDAŞA ve HÜKÜMETE RAPOR!!
CUMHURBAŞKANIMIZI ŞAKALADILAR
TARIM ŞURASI 2-3
TÜRKİYE ve ABD, NEREYE?
ADALET ARAYIŞI!!
2019 DA NE KADAR ORMANIMIZ YANDI?
BULDUM, BULDUM (Enflasyona Çare Buldum)
Çin, Bilimle Nasıl Şaha Kalktı?
YETKİSİZ, SORUMLULAR
ABD, AKLIMIZLA ALAY EDİYOR!!
CUMHURİYETİ VE ATATÜRK’Ü ANMA HASSASİYETİ!
REJİM OLARAK CUMHURİYET
VERGİ KİMDEN ALINIR? Asgari Ücretliden Mi?
İKTİDARLARA DERS TEPKİLER
DÖRT ÜLKEYE ÖNERİMDİR
DEMOKRATİK TEMELLER
NOBEL ÖDÜLLERİ
VEJETARYEN VEGAN BESLENME
DÜŞÜNCE ve İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
ABD ÇATIŞARAK MI, ÇEKİLMEK, İSTİYOR?
EVLİLİK EHLİYETİ (Evlilik de Sorumluluk Bilinci)
ARTAN FYATLARA İNAT, DÜŞEN ENFLASYON
KALEM OYUNU (Kurumsal Güvenilirlilik)
ZAMAN BAĞI
SORUN ÖNCELİĞİ!
HÜKÜMET KURNAZLIKLARI
VATANSEVERLİK
YEDİNCİ KITA, NEREDE OLUŞUYOR?
DEVLETLE İLİŞKİLERİMİZ - 2
DEVLETLE İLİŞKİLERİMİZ -1
SOSYALLEŞME, SOSYALLEŞEMEME!
EĞİTİMİN ÇIKTISI NE?
PARA KÜLTÜRÜ OLMAYANLARIN ZARARLARI
ÜRETİME DAYANMAYAN REFAH/LÜKS
İNSAN NEYİ, KORUMALIDIR?
DİYARBAKIR DAN GELEN ANALARIN FERYADINI DUYDUK
SİYASAL HAYATIMIZ VE CHP
Parksız Park, Ilgaz Milli Parkı
CHP
2023 DEN, 2003’E
ZAM SAĞANAĞININ PİYASAYA ETKİLERİ
Toplu Taşımada Ücret Adaleti
AK PARTİNİN ALTIN CAGI
SURİYE VE DOGU AKDENİZ SORUNU
Verimsiz Ekonomik Yatırım Nedir?
CENNETİN TERK EDİLMESİ!!
EKONOMİ Mİ, EKOLOJİ Mİ SORUNU DAHA ÖNEMLİ?
BARUTHANE PİLAVCISININ, TOSYA PİRİNCİYLE BULUŞMASI
EKONOMİYİ CANLANDIRMANIN YOLLARINDA BİRİ DE!
SARHOŞLARIN SESSİZLİĞİ/İNİLTİSİ
ENFLASYON NEDENLERİ?
YİNE Mİ PARA/FAİZ OYUNU?
VATANDAŞDAN DÜŞMAN YARATMAMAK
VATANDAŞ, DEVLET İLİŞKİLERİ
Bilgi Okuryazarlığı
SONUÇ – NEDEN BU, SON UÇ?
PİKNİK ALANLARI TEMİZ TUTULMASI
MEDYADA YABANCI ORANI
EGİTİMDE NEDEN BAŞARISIZIZ?
BAŞKANLIK SİSTEMİ YENİDEN Mİ TARTIŞILACAK?
ÜLKE OLARAK ADLİ SİCİLİMİZ
G 20 JAPONYA DA NELER OLDU? (Teknolojisiz Olmaz)
ÜRÜNLERE ZAMLAR GELMEYE BAŞLADI (Ya Maaşlara)
BELEDİYE BAŞKANLARINDAN VATANDAŞLAR NE, BEKLİYOR?
BAŞKANLARIN YEKİSİZLEŞTİRİLMESİ!!!
S-400 ALINMALI
DOĞU AKDENİZ DOĞAL ZENGİNLİK KAYNAKLARI KİMİN??
DEMOKRASİ KAZANDI (Neden Demokrasi Kazandı?)
SEÇİM YAPMA HAKKI
TARIMSAL ÜRETİM
YASAMA DENETİMİ (Hakkıyla Meclis Denetimi)
İMALAT SANAYİDE ÜRETİM SORUNU
SAĞLIKTA İLLER ARASI HASTA SEVK SORUNU
KALKINMA ve ADALET
KIYAMET GİBİ ÇEVRE RAPORU
İFTAR DAVETLERİ
YURT DIŞI CAMİLERİ
İŞÇİLER, İŞSİZLER, KENDİNİ NEDEN YAKIYOR?
Bu İnsanlar Kendilerini Neden Yakıyor?
ÇİN KÜRESELLEŞMESİ
ELEŞTİRİ, ELEŞTİRİLMEZLİK
HOŞ GÖRÜYE ATILAN YUMRUKLAR
100 YILINDA 1919''A NASIL GELİNDİ?
HUKUK, DEMOKRASİ, SEÇİM
SEÇİM İPTALİ SORUNU ÜZERİNE
TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ
SENDİKA ve İŞ HAYATI -2
SENDİKA ve İŞ HAYATI
EKONOMİK YÖNÜMÜZ
MUHALEFET LİDERİNE SALDIRMAK!!
KURUMLARA GÜVEN
BİLGİ DEPOLARI
TOPLU YARGILAMA MI??
SEÇİM NASIL KAZANILIR??
SEÇİMİ KİM KAZANDI?
İÇERİK ÜRETME YARIŞI
Eşitsizlik, İnsanlığa Sosyolojik, Biyolojik Darbe
TOPAL ÖRDEK (Yetkisi Kısılmış Yönetici)
KİM KAZANDI? Kim Kaybetti?
AHLAKİ SEÇİM
ABSÜRT DİL
BAKIŞ ACIMIZ
SİVRİ DİLLE SİYASİ SÖYLEM!!!
LİDER KİTABI
SOSYAL SORUMLULUĞUMUZ!!!
PARA TAKİP SİSTEMİ
DEVLET NEDİR?
NEDEN MUHALİFİM!!??
Kim TASARRUF Yapacak? Devlet mi, Vatandaş mı?
İSTİKLAL MARŞI
TASARLAMA/MODELLEME/ÜRÜN BAĞI
Öteki Yanımız, Kadın!!
Türkiye, Güneş Enerjisinde AB İkincisi
KENDİNİ BİL/TANI!!
SıRf MuHaliF
YANLIŞ BORÇLANMA YÖNTEMİ!!
sAVURGAN dEVLET, yÖNETİMLERİ
SOSYAL MEDYA VE AHLAK!!!
Konusuz Kalmak!!
İŞSİZLİK
VATANDAŞIN KUYRUK HİKAYESİ
İZSİZLİK!!
TEMEL SORUN!! (Aklı, Bilimi Dışlamak mı?)
Sorumlu, Sorumsuzlar!!
BAŞKENT POSTASINDAN KAHRAMANLARA ÖDÜL
BELEDİYE BAŞKANI SEÇİMİ Mİ?
KURTAR BİZİ YAPAY ZEKA
SEÇİM SÖYLEMLERİ (Ak Parti)
MİLLİYETÇİLİK
MERKEZ MEDYA VAR MI?
Hissettiğim Enflasyon! (Gerçek Enflasyon)
PİYASA EMİCİLERİ
ZORUNLU SİYASET (Özgür Seçim)
SİYASETİM NEDİR?
KAMU KURUMU, BANKASI
TARİH ETKİLER (Alzaymırlı Toplumlar)
BEYİNLER GÖÇÜYOR, SERMAYE KAÇIYORMUŞ!!
Ankara Kasder-Fed de Bir gün
MEDYANIN İŞÇİ HABERLERİNE YAKLAŞIMI
2018 BİLİMSEL GELİŞME MUHAKEMESİ
YENİ, YENİ Mİ? (Hoş Geldin Yeni Yıl)
PORŞESİNİ SATAN PATRON
BEKA SORUNU MU OLUR?
KAR GÜZEL DE
DEVLET ÜZERİNE DÜŞÜNMEK
BİLİM, DÜNYA VE BİZ!!
SORUN ALGI AKLI
ENERJİ SORUNU
Doğu Ekspresiyle Kars’a Yolculuk
İŞLETME MANTIĞI
aR -gE hALİMİZ
YANLIŞ BÜYÜME ve NEDENLERİ!!
GERÇEK ENFLASYON (fiyat artışları)
TARİHE MASAL KATMAK
İLKELİ/İLKESİZ SİYASET (İlkeli/İlkesiz Yönetim)
BORÇLA UÇTUK, ÖDERKEN DÜŞERİZ!!
ÇIĞLIK (Vatandaşın Çığlığı)
BULUŞLAR NASIL BULUNUR/BULUNUYOR?
DELİ DEVLET SENDROMU (Büyük Devlet, Büyük Bela)
MALİYET BASKISININ İŞLETMELERE YANSIMALARI
SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?
TARİH DEN KOPMAK (Hafızasız Kalmak)
RECETESİZ İLAÇ
YÖNETİM ZAFİYETLERİ
Yeni Ekonomik Dönem
GÜNDEM ESARETİ -1
CHP ANKARA ADAYI
EKONOMİK SORUNDAN NASIL ÇIKARIZ?
CUMHURİYETLE BİR ASIR
ORTALAMA DIŞ ACIK
YÖNETİCİLERDEN NE, BEKLİYORUZ?
ENFLASYON İNER DE, ÇIKARDA YÖNETİCİLER BAKAR
ASGARİ ÜCRETE ZAM ŞART OLDU!!!
EKONOMİ (Nasıl Düştü, Nasıl Çıkar?)
KÜLTÜR MEVSİMİ (Ankara da Kültür Evleri)
HAİN KİM??
NÜVİT'İN GÜNLÜKLERİ
YAPILANLAR BOŞA MI?
SİYASAL FİTNE
SİVİL, BAGIMSIZ STÖ
DEMOKRASİ
MİKRO (KİŞİSEL) TASARRUF
PARA TAKİP SİSTEMİ
TASARRUF
KAREDENİZ EN İYİLERİ
DOĞU KARADENİZ
ÖZELLEŞTİRMELERİN KARI ZARARI
9 EYLÜL VE CHP
BATTIK!!!
TÜKETEREK Mİ, EKONOMİK SORUNLARI AŞACAĞIZ??
YAPISAL EKONOMİK SORUNLAR
EKONOMİK SORUN MU VAR?
BAYRAM
ALTERNATİF ASYA PARA BİRİMİ
Döviz, Açığınızın Olması Demek,
EKONOMİK SORUNLAR NASIL AŞILIR?
Ekonomik Operasyon mu, Kim Yapıyor?
UÇUYORUZ EMNİYET KEMERİNİ TAKIN!!!
YÜZDE 49.50 ZAM NEYİN NESİ?
KORUCULARIN GÖREVLERİ (Polis ve Askerlerin Görevi)
YANGIN VE ÖNLEM!!
KÖLELİGE DÖNÜŞ VE İNSAN TİCARETİ
SAVURGANLIKTAN, SAVRULMAYA!!!
İNSANİ GELİŞMİŞLİĞİMİZ, İNSANLIĞIN NERESİN DE?
DEMİRYOLLARINDA KAZA VE KONTROL
15 TEMMUZ (Nedenleri ve Sonuçları)
YALAN HABERE MARUZ KALAN TOPLUMLAR
(İktidar Sınırlandırma Sanatı -İktidar Fireni)
İŞSİZLİĞİN NEDENLERİ/SONUÇLARI
SEÇİMDEN BEKLENTİLERİMİZ!!
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU
KAMU SAVURGANLIĞI (Devlet ne Zaman Kemer Sıkacak?)
EKSİK SEÇİM, DEMOKRATİK MİDİR?
EKONOMİ NE OLACAK?
SEÇİMLERİMİZ
Muhalif Lider Kim?
YANLIŞ EKONOMİK BİLGİLER
NEDEN SEÇİM?? NASIL SEÇİM??
DEMOKRASİ DE, DEMOKRASİ DIŞI HAREKETLER
TARLASINI SATAN REÇBER!
BENİM ENFLASYONUM, SİZİN ENFLASYONUNUZU DÖVER
BEYHUDE POLİTİK TARTIŞMALARIMIZ!!
İLK 10'DA DA, İLK 100'DE DE BİZ NEDEN YOKUZ?
(Döviz Artışı ve Nedenleri, Sorumluları)
BİZE OPERASYON YAPAN HAİN KİM?
ÖNSEÇİMSİZ DEMORKASİ OLUR MU?
HÜKÜMET DÜŞÜRMEK (Hükümet Düşürme Hakkı)
SİYASETÇİ DİNLEME/ŞEÇME İPUÇLARI
ÇİN NASIL UÇUYOR?
MUHALEFET İKTİDAR, DEMOKRASİ
İLKE, YÖNTEM, DEGER = SEÇİM
GERİLEN SİYASETİN PATLAMASI
BİNA ÜRETİR Mİ? (Üreten Bina, Tüketen Bina)
SİYASAL ESARET!!
AÇIK EKONOMİ Mİ, AÇIK EKONOMİSİ Mİ?
İKTİDAR PATİSİNE BİR KAÇ ÖNERİ!!
EKONOMİMİZ BETONLAŞTI MI?
YASTIK MÜLAHAZALARI!!
SEN ÖYLE YAŞAMASAN, O BÖYLE YAŞAAMAZDI!!
TOSYALI GENÇLER OKUMAYA DA, BAŞARIYA DA DOYMUYOR
ULUSÖTESİ OPERASYONLAR
ALLAH BELANIZI VERSİN Suriye De Ne Oluyor?
ULUSLAR KOMŞULUĞUMUZ
MUHALEFET KOALİSYONU/İTTİFAKI
SİYASETÇİLERİ KENDİ HALLERİNE BIRAKMANIN MALİYETİ
İNŞAAT EKONOMİ
KADIN, EVLİLİK, NİKÂH
KİMYASAL SALDIRI
MESLEK ODALARI VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
DİL İŞKENCESİ!!
KİM NE KADAR KAZANIYOR?
MEDYA TANIMA SANATI
BETON LOBİSİ BASTIRIYOR
DEVLETİMİZ BÜYÜYOR MU, KÜÇÜLÜYOR MU?
(3 - A) AKIL > AHLAK > ADALET
MARKAYLA MI, MAKARNAYLA MI, YARIŞACAĞIZ?
PARTİLERİMİZE SEÇİMLİ KONGRELER DİLERİM
KENT VE YAŞAM
SURİYE DE MEŞRU GÜÇLER -1
SURİYEDE Kİ MEŞRU GÜÇLER
ULUSAL EKONOMİ/PARA
SERVET TOPLAMIMIZ, DAGILIMI, BORÇLULUK ORANIMIZ
AFRİN’E KÜRESEL BAKIŞ
OHAL, NE HAL?
BAŞARI/SİYASİ BAŞARI
GELECEGİN SORUNU GELECEK!!!!
RETORİK/BELAGAT
İRAN DA TOPLUMSAL OLAYLAR
ORTAK DİL
BUGÜN YILBAŞI
GÖNÜLLÜYSEN MUTLUSUN
VATANDAŞIN, KENDİNİ SAVUNMASI
CAN HAYVAN
ABD NEDEN YALNIZ KALDI?
Tarihe Yön Verenler (Ali Kuşçu, Fatih, M. Kemal )
KUDÜS SORUNU
KUDÜS'Ü KİM BAŞKENT İLAN ETTİ?
VATANDAŞ, DELET İLİŞKİSİ
EKSİK HİSSETTİR İSTİSMAR ET
ELEŞTİRİNİN SONU MU?
TÜRKİYE - ABD İLİŞKİLERİ
BELEDİYE HİZMETLERİ
MAL, PARA, FAİZ İLİŞKİSİ
YATIRIMLARIMIZ EKONOMİK Mİ?
Tarım Vadileri
ELEKTRİKLİ ARABADA SON AŞAMA
TOPLUMSAL MALİYETLER
NATO'NUN HEDEFİ Mİ DEĞİŞTİ?
DEVLETİN, VATANDAŞA MALİYETİ
EĞİTİMİN İÇERİGİ
SANALİST, EKONOMİDEN REALİST EKONOMİYE
BETONLA, EKONOMİK BETONLAŞMA
MUHALİFLİK CİDDİ İŞTİR BEYLER
EGİTİM
EGİTİM
TOPLU YARGILAMALARDA SUÇLU SUÇSUZ AYRIMI
BATI, GÖZÜMÜZE BATIYOR!
BÜYÜK DEVLET NASIL OLUNUR?
KÜLTÜR, BİLİM İNSANLARIMIZ, GELECEGİMİZDİR
MEDYA ve İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜ/DENETİMİ
YAZ, KIŞ SAATİ
ÇİN UÇUYOR DÜNYA ve BİZ BAKIYORUZ
CUMHURİYET
CUMHURİYETLE NE KAZANDIK?
YAPICI, YIKICI MUHALEFET
GÖNLÜMÜZ NE DOLU?
IRAK ve SURİYE
IRAK ve SURİYE -1
GERÇEK AHLAK NEDİR?
Çin, Üretim Seferberligi
Parkların Ticarete Açılması
ALİMLER, BİLGİ, İKTİDAR
EKONOMİK DENGE
DÜĞÜNDE EĞLENİLİR
İŞ ve İSTİHDAM SORUNU
VERİMLİLİK
BOYABAT KALESİ
AŞIRI PARTİZANLIK!!
DAVET KRİZLERİ
ÜLKEMİZİN SORUNLARI - 1
ÜLKEMİZİN SORUNLARI
YÖNETİCİLERİMİZDEN FABRİKA İSTEYELİM Mİ?
VATANDAŞLIK
DEDEM ÖLDÜ!!
Plan, Proje Yönümüz
MUZ DEMOKRASİSİ
SERMAYE HAZIR
SİYASETEN KAVGA!!
MALİYET ANALİSTLERİ NEREDESİNİZ?
ÖLÜM!!
SİYASAL TAHKİR (Aşagılama Onur Kırma, Suçlama)
Toplumsal Aidiyet
DEVLET YÖNETİMİ
DOĞA, ÇEVRE
EŞİTSİZLİĞİN MALİYETİ
DEMOKRASİ
GÜVENLİ BÖLGE TUZAGI
SON MUHALİF
TÜRKİYE ve İRAN
DOGAYA UYGUN YAŞAMAK
EKONOMİK TERÖR
DEMOKRASİ TECELLİSİ
TOSYA DA KARADENİZ BÖLGESİ ATICILIK YARIŞMASI
TOPLUMUN SERMAYESİ
FİTNECİ BAŞLARI
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
KAOSMU, GELECEK? PROVOKASYONA MI GELECEGİZ?
İLETİŞİM KALKANI
DOĞRULAR, NE KADAR DOĞRU?
KAMUDA HİYERARŞİNİN BOZULMASI
GÜÇLÜ MERKEZ
TOLUMLARIN ZENGİLİGİ
15 TEMMUZ KALKIŞMASI
ADALET ARAYIŞLARIMIZ
PKK+PYD - EMPERYALİSTLER – KÜRTLER
Güle Güle Ramazan, Hoş Geldin Bayram
TOSYA ZİRAAT ODASI İFTAR DAVETİ
SANAYİ 4.0
TÜRKİYE SON KRİZDE DENGE ÜLKE
ORTADOĞU DAHA DA ISINIYOR!!
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
HOŞ GELDİN RAMAZAN
İKTİDAR - MUHALEFET
AK PARTİ DE, YENİ OLAN NE?
AHLAKSIZLIĞIN TOPLUMSALLAŞMASI -1
AHLAKSIZLIĞIN TOPLUMSALLAŞMASI!!
BETONLAŞAN EKONOMİ
DİNLEMEK ESENLİK VERİR
19 MAYIS 1919’A 50 YIL GERİDEN BAKABİLMEK
BATı, BATIYOR
EŞİTİSİZLİK
EKONOMİ ÜRETİM İLİŞKİSİ
DEMOKRASİ İÇİN
TOPLUMSALLAŞAMAYAN TOPLUM!
CHP VE REFERANDUM
BİRLİGİMİZİN GARANTİLERİ
EMPERYALİST SAVAŞLAR
AŞK YAŞAMAK AŞKI YAZMAK
REFERANDUMA ELEŞTİREL BAKIŞ -2
ÜRETİME Mİ, TÜKETİME Mİ TEŞVİK?
REFERANDUMA ELEŞTİREL BAKIŞ - 1
REFERANDUMA ELEŞTİREL BAKIŞ
MİLLET (vatandaş) DEDİ Kİ!
MEHMET ACILAR VE HOBİNİN SANATA DÖNÜŞÜ
KAMU MALİYESİ/MALİYETİ
HER ŞEYİ BİLENLER, HER ŞEYDE YANILIYORLAR!!
ORTADOĞU’NUN SORUNLARI
SURİYE SORUNU,
NASIL VATANDAŞ OLUNUR?
VATAN NASIL, VATAN OLUR?
KIYAS, KARŞILAŞTIRMA, ÖLÇME
YARIMIZ, KADINLARIMIZ
SOSYAL VE POLİTİK REFORMLAR
ÇEVRE
DeLi DuMrUl KöPrÜSü/GaZı
UZAKLAR YAKIN, YAKINLAR UZAK OLDU!!
ÖMER SEYFETTİN
YILMAZ AMCA/ABİ
POLİTİKA SATMAK
NEDEN TERÖRİSTİMİZ ÇOK ?
NEFRET SÖYLEMİ
AMAÇ EGİTİMİN EGİTMESİ Mİ?
Üretmeden Tüketilmez
FÜTÜROLOJİ (GELECEK BİLİMİ)
HAYIR DİYENLERİ SUÇLAMA
BATININ (ABD'nin) İNSAN HAKLARI SİCİLİ
EKONOMİK İSTİKRAR İÇİN
TARTIŞMADAN KAçAN LİDER KİM?
MUHALEFET NEDİR?
YİNE BİZİ GERECEKMİSİNİZ?
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 7
YEREL İŞBİRLİGİ, EVRENSEL DENGE
SURİYE, ORTADOGU
Demokrat/Demogog Farkı
DEVLETİN DENGESİ
VATANDAŞLAR YAPILANDIRMA BEKLİYOR
KAMU GELİRLERİ, GÖREVLİLERİ VE HARCAMALARI
SALDIRI ALTIN DA BİLE TABANINA HİTAP ETME
YILBAŞI NEYİN BAŞI, HÜZNÜN MÜ MUTLULUĞUN MU?
ANAYASA DEGİŞİKLİGİ
ASGARİ ÜÇRET KAÇ LİRA OLMALIDIR?
DEVLETİN TERÖRİSTLERLE, MÜCADELESİ
EKONOMİYİ DARALTAN NEDNELER – 6
EKONOMİK DARALTAN NEDENLER – 5
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER – 4
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 3
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 2
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER -1
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER Bir Kar Marjları
CANSIZ, AKILSIZ RUHSUZ BOMBA
KONUM, KONUMSUZLUK
EKONOMİK SORUNLARIN NEDENİ
EKONOMİYE BAKALIM MI?
YÖNSÜZLÜK
DEMOKRASİ GÜÇLERİ (Beşinci Güç )
DEMOKRATİK OLGUNLUK
YASA HAZIRLAMA AŞAMALARI
EĞİTİM/ÖĞRETMEN
BATI RASYONELLİĞİNİ KAYBEDİYOR MU?
ALGI ve AKIL MUHAFAZASI
TOPLUMSAL ENERJİ
MEDYAYA OPERASYON
VATANDAŞDAN KOPUK CHP/CHP DEN KOPUK VATANDAŞ
ALGI KÖRLEŞMESİ
YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ
ENDÜSTRİ 4.0 DE PAYLAŞIM SORUNLARI
EKONOMİK KİBİR
DENETİMİN GEREKLİLİĞİ
Yaşam Tarzını Yaşama Hakkımız
SURİYE SORUNU
VATANDAŞIN ÇİŞ/TUVALET SORUNU
GENÇLER KENDİNİZE DİKKAT EDİN, BİZİ ÖLDÜRMEYİN
BARIŞ GÜVERCİNLERİNİ VURMAK
TSK SURİYE DE!!
G. ANTEP’E DİKKAT!!!
ÜMRAN BEBEK
SİYASAL TEMSİL DE ADALET
EKONOMİ
15 TEMMUZ DEMOKRASİ BAYRAMI
BETONLAŞMANIN MALİYETİ
KURALSIZ OYUNLAR ...
OLAĞAN ÜSTÜ DURUMLAR DA BİZİM GÖREVİMİZ!!
DEMOKRATLIĞIMIZ SINAVI
BENİM GÖREVİM
SUÇUN ŞAHSİLİGİ
DARBE
PİYASA HASTALIKLARI (Ekonomik Piyasa)
AVŞA ADASI
MALİYET SATIŞ FİYATI ÇELİŞKİSİ
SURİYE SORUNUNDAN, SURİYELİ SORUNUNA
ÜLKEMDE SİYASETİN HALİ
TERÖRİST/TERÖR NE BEKLER
ASKER EMİN'E
MOTOR KAZALARI
ÇALIŞMA SÜRELERİ ve ŞARTLARI
DİJİTAL KÜLTÜR
ÇOCUKLARIMIZ NEDEN İŞSİZ?
TOPLUMA MALİYETİMİZ
TOPLUMA MALİYETİMİZ -1
TOPLUMA MALİYETİMİZ -2
SİVAS GEZİSİ
EĞİTİM
ANAMIN SANDELYESİ
KURUCU/ÇOGULCU İRADE
AKP'DE NE OLUYOR, NE OLACAK?
ANAYASA YAPMA SANCILARI!!
EMEKÇİ BAYRAMI
DEVLETİ DEVLEŞTİRMEK
GELECEK - 2
GELECEK -1
GELECEK
İKİ OLAY VE YAKLAŞIM SAKATLIĞI
SANAL İFTİRALAR
GÜVENLİK KURUMLARI/GÖREVLİLERİ
KOOPERATİFCİLİK
KİRLETEREK TEMİZLEMEK,
ANKARA DA BOMBA!!
HUKUK, DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK
8 MART KADIN HAKLARI GÜNÜ
DÜNYA ORTAK EVİMİZ
YENİ İŞSİZLİK NEDENİ
Ekonomik Daralma
EŞİTSİZLİGİN LANETİ
MÜTTEFİKSİZLİK
Teröre Lanet, Teröre Lanet !!!
KÖY AİLEMİZ
Türkiye – İran
NASIL DEMOKRAT OLUNMAZ?
ANLAM VE DİL
İSTİKRAR = GÜÇLÜ HÜKÜMET Mİ?
TOPLUMSAL UZLAŞMA
TOPLUMSAL YANILGILAR
KÜLTÜRLE SİYASETİ KARIŞTIRMA
EKONOMİK ÇIKIŞ-1
Ekonomik Çıkış
DEMOKRASİ YOLUNDAKİ ARAÇLARIMIZ
KÜLTÜREL KARMAŞA/ANARŞİZM
CBT KAPANDI!!
KİMLİK SİYASETİ ÇIKMAZI
ESKİ YIL, YENİ YIL,
BARIŞ İÇİN TÜRKMEN VE KÜRTMEN ORTAKLIĞI
MODERNLİK
EN PAHALI SU NERE DE?
TERÖRÜN KÜRT HALKINA VE TÜRKİYEYE MALİYETİ
ASGARİ ÜÇRET KAÇ LİRA OLMALI?
TERÖR!
EKONOMİK ÇIKIŞ
SURİYE MESELESİ
ÖNCE DEMOKRASİ, SONRA BAŞKANLIK
GÜVENLİK KADAR SOSYAL ADALET/GÜVENLİK
SİYASAL OLANLA, KÜLTÜREL OLANI KARIŞTIMAK
SURİYE MESELESİ NEDİR?
PARİS SALDIRISI
2015 SEÇİMLERİ
1 KASIM SEÇİMLERİ
HER AY TOSYA GÜNÜ
ANKARA DA CANLAR YOK OLDU!!
MÜLTECİ SORUNU/DRAMI!!
SORUNLARIMIZIN KAYNAKLARI
TOPLUMUN TEPKİ GÖSTERME YETENEĞİ
APARTMAN TARLALARI
FİKİRSİZLİK!!!
DAĞLICA YÜREKLERİMİZİ YİNE DAĞLADI!!
TARTIŞMA/MEŞVERET
SİYASETİMİZİ TIKAYAN NEDNELER…
BARIŞ, BARIŞALIM, BARIŞSINLAR
SURİYEYİ BURAYA TAŞIMAK,
AKIL YOLUYLA TERCİH VE DEMOKRASİ
HAVA ve CIVA EKONOMİSİ
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI 0 -4
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI – 4
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI - 3
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI - 2
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI -1
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI
ŞEHİTLİK KAVRAMI
Ahlak/Hukuk/Adalet
HÜKÜMET KURMAKTAN KİM KAÇTI?
SOL VE SAĞIN YANILGILARI
DOGAL OLAN, YAŞAMA UYGUN OLANDIR
REEL HATALAR – 3 SOSYOLOJİK
REEL HATALAR - 2 POLİTİK
REEL(GERÇEK) HATALAR - 1 EKONOMİK
REEL(GERÇEK) EKONOMİK HATALAR - 1
BELİRSİZİLİGİN MALİYETİ
SİYASAL BULANIKLIK
TOPRAKLARIMIZ DA İNSAN/DOGA ELİYLE EREZYON
SURİYE DE GELİNEN NOKTA
NİMET/KÜLFET/KIYMET
CANLARI KUTSAL BİLMEK!!
AHLAK BURHANI
AVM’LER ÜRETMEZ!
HOLLANDA TÜRKİYE EKONOMİK KARŞILAŞTIRILMASI
VATANDAŞI BOGMAK!!!
BANKAMATİKLERİN ARKASINDA Kİ GÜÇ??
KÜLTÜRLER ARASI UYUM EĞİTİMİ
HÜKÜMET ELEŞTİRİSİ - 3
Hükümet / Siyaset eleştirisi – 2
HÜKÜMET ELEŞTİRİSİ -1
DEVLET GÜCÜNÜN KİŞİSELLEŞMESİ
ADAM KAYIRMA SANATI
KÜLTÜR SORUNLARI !!
DEMOKRASİDEN İKTİDAR ÇIKARAMAMAK
SEÇİM SONUÇLARI
DEMOKRASİ ve VATANDAŞLIK BAYRAMI
SEÇİMLERİMİZ GELECEGİMİZDİR…
NİTELİKLİ YAŞAM İÇİN NE GEREKİR?
HAİNLERİ Mİ ÖLDÜRELİM, HAİNLİGİ Mİ?
GEZİ RUHUNA NE OLDU?
SEÇİM/TEMSİL
ANKARA TOSYA - DER’İN, TOSYA ZİYARETİ
EMEĞİN HUKUKU
19 MAYIS’I ANLAMAK
TEMİZLERKEN = KİRLETMEK
HAREKETSİZLİK = SAĞLIKSIZLIK
DEMOKRASİDEN NE ANLIYORUZ?
ANNELER GÜNÜ, ANNELER/KADINLAR
VATANDAŞ MI KAMU İÇİN? / KAMU MU VATANDAŞ İÇİN?
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU (AKP)
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU- 1 (CHP)
VATANDAŞ İÇİN SEÇİM RAPORU - 2 (MHP)
1 MAYIS BAYRAM OLA
GEÇMİŞİNİ/GELECEGİNİ YİYEN TOPLUM
ÖNGÖRÜ SAHİBİ OLMAK
ALİ VE VELİ EKONOMİSİ -1
EKONOMİ DE GELİNEN NOKTA !
ALİ ve VELİ EKONOMİSİ
BAŞARIYA GÖTÜREN ÜÇLÜ,
AĞRI DA PROVAKASYONU KİM YAPTI?
YEMEN, İNSANLARINI NEDEN YER?
MİLLİ İRADE (vatandaşların iradesi)
SEÇİMİN ADİL TEMSİLİYETİ, GÜVENLİGİ
EKONOMİ SİYASET İLiŞKİSİ
ORTADOĞUYU YENİ OKUMA
ELEKTİRİK KESİNTİSİ
MEZHEP SOSLU SİYASAL SAVAŞLAR
ORTADOGU DA NELER OLUYOR?
HAVA ALANI ANKARA ULAŞIM SORUNU
SUYUN, ÖNEMİ,TASARRUFU/KİRLETİLMEMESİ!!
ÇANAKKALE NEDEN GEÇİLEMEZ?
8 MART ve KADIN
İNSANIN, KAYIPLARI!!
YEREL RADYOLAR İMDAT DİYOR!!
BAŞKANLIKTAN ÖNCE, DEMOKRASİ
ELEKTİRİKLİ ARABA
SINIRLAR!
PARANIN GÜCÜ
TECAVÜZ ET / ÖLDÜR
SEVGİSİZ OLMAZ,
SIFATLAR
YASAL ALKOL, YASAK UYUŞTURU
KÜLTÜR SINIRLARI
KÜFÜR KÜLTÜRÜ
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ -5
OPERASYONA ACIK HALDE DURMAK
PAPA ZİYARETİ - İSLAM'IN DÜNYA DA ALGINAŞI
KENT HASTALIKLARI
MİLLİ İRADE
BİLGİ EDİNME- Bilginin Dört Ayağı
YANLIŞ PARALELLE Mİ MÜCADELE EDİYORUZ??
EŞİT VATANDAŞLIK GİTTİ GİDİYOR
BARIŞ SAMİMİYETİ, SAVAŞ AHLAKI
ORTADOĞU - 2
TOPLUMSAL BÖLÜNMELER/ KIRILMALAR
DEMOKRATİK SEÇİM
SIĞINMACI SORUNU -1
10 Kasım da Atatürk Konuşuyor
EKONOMİK DÖNÜŞÜM PAKETİ
Gerilen siyaset, Gerilen toplum
ORTADOĞU – 1
TASARRUF BORÇ İLİŞKİSİ
CUMHURİYET - 4
CUMHURİYET - 3
CUMHURİYET - 2
CUMHURİYET - 1
ORTA DOĞU
DUYULARIN İŞBİRLİGİ DUYULARI DUYMAK
Normallerimize ne oldu? Normlarımız nerede?
SOSYAL MEDYA HAKARETLERİNE SON MU!
ÖZGÜRLÜK YANILGILARI
MUTSUZLUK ADALETSİZLİĞİN, EŞİTSİZLİĞİN LÂNETİ Mİ?
CUMHURİYET/DEMOKRASİ VATANDAŞLIK/LAİKLİK
PROVOKASYON (KIŞKIRTMA)
YARGI/YARGILANMASI HSYK SECİMLERİ
İNSANLIK ÖLDÜ MÜ?
BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE Kİ KARARSIZLIĞIN NEDENİ
OĞLUMA MEKTUPLAR -8
OĞLUMA MEKTUPLAR -7
OĞLUMA MEKTUPLAR -6
DEMOKRAT MIYIZ, DEGİL MİYİZ?
BATIDAN DOGUYA KARADENİZ – 14 (Artvin)
BAŞTAN BAŞA KARADENİZ – 13 (Rize)
KARADENİZ GEZİSİ- 12 (Trabzon)
KARADENİZ – 11 (Giresun)
KARADENİZ TURU - 10 (Ordu)
KARADENİZ – 9 (Samsun)
KARADENİZ TURU – 8 (Sinop)
KARADENİZ GEZİSİ – 7 (Kastamonu)
KARADENİZ TURU – 6 (Zonguldak - Karadeniz Ereğli)
KARADENİZ TURU- 5 (Bartın - Amasra )
KARDENİZ GEZİSİ - 4 (Zonguldak)
KARADENİZ GEZİSİ – 3 (Düzce Akcakoca)
KARADENİZ - 2
KARADENİZ GEZİSİ - 1
AİLE(EV) ANAYASASI 0-6
EV(AİLE) ANAYASASI – 6
EV(AİLE) ANAYASASI – 5
EV(AİLE) ANAYASASI - 4
EV(AİLE) ANAYASASI - 3
EV(AİLE) ANAYASASI - 2
EV (AİLE) ANAYSASI -1
AİLE(EV) ANAYASASI
KARS GEZİSİ
SURİYELİ SIGINMACILAR
CUMHURBAŞKANI SEÇMEK
ULUSAL ÇIKAR, EVRENSEL ADALET BİLİNCİ
İSRAİL DEVLET Mİ, ÖRGÜT MÜ?
İSRAİL VE DEVLET CİDDİYETİ
DÜNYA'NIN SU SORUNU!
YAŞAMA SANATI
FARKLIYI YOK SAYMAK
SİYASÎ GERGİNLİK TUZAGI
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ -2
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ-1
KENDİMCE KENDİMİZCE SELFİE
ASKER'E MEKTUP
SOMA, KAZA MI KADER Mİ?
YARGI, YÜRÜTME
SOSYOLOJİ, HUKUK, SİYASET
SEÇİMLERİN SOSYOLOJİK OKUMASI
SOSYAL DEMOKRASİ
BİRLİKTE YAŞAMA SANATI
ERKEKLERİN GÜÇSÜZLÜĞÜ
KANUN DEVLETİNDEN, KANUN DEVLETİNE
BU SEÇİMLER DE KİM KAZANDI?
DÜNYA VATANDAŞLIĞINA HAZIRMIYIZ?
İNSANLAR –AĞAÇLAR -5
İNSANLAR –AĞAÇLAR-4
İNSANLAR –AĞAÇLAR-3
İNSANLAR –AĞAÇLAR-2
İNSANLAR –AĞAÇLAR -1
NEVRUZ/YENİGÜN BAYRAMI
MEHMET AKİF KİMDİR?
KADIN OLMAK
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ - 4
SOSYAL BELEDİYECİLİK
PARA ESARETİ/SALTANATI
İŞSİZLİĞİMİZ
SLOGAN VE KARİZMA SİYASETİ
14 Şubat sevgililer günü
SİYASİ İLETİŞİM POLİTİK HİTABET SEÇİM KAMPANYASI
EKONOMİK ZİHNİYET DEĞİŞMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
NORMALİNİ KAYBEDEN TOPLUM
TERCİH
DEMOKRASİ SORUNUMUZ
GENEL OLARAK DENETİM
HSYK NASIL OLUŞMALI?
DEMOKRAT YÜRÜTME BAĞIMSIZ YARGI
TERÖR RÜZĞARI
DEMOKRATİK MÜCADELE REHBERİ
KİRLETEN ÇATIŞMA
M.AKİF ERSOY'U ANLAMAK M.AKİF KİMDİR?
KASETLİ SİYASETLER
AHLAKA DAVET
VAHŞİLİK/UYGARLIK
AYDINLARIN SİYASİLEŞMESİ
DEMOKRASİMİZE DEMOKRATİK ACILIM
FATMA GÜLDEN, DERSLER
DEVLET İKTİDAR BENZEŞMESİ
OGLUMA MEKTUP-6
GÜNDEMİN ESİRİ OLMAK
BAYRAMLAR BİRLİKTE KUTLANIR
CUMHURİYET BAYRAMI
TEKNOLOJİK GELİŞMEMİZ
GÜNEYDOGU RAPORU
TASARRUF NEDİR?
AYDIN SORUMLULUĞU
OĞLUMA MEKTUPLAR-5
BAŞKENT ANKARA (ANGARAMIZ)
DEMOKRASİ PAKETİ
GEZİ EYLEM PARADOKSLARI(ÇELİŞKİSİ)
DİLİMİZİ BİZ KONUŞMAZSAK KİM KONUŞACAKTIR
DİLİMİZİN GÜCÜ KELİME SAYISI
DİL MİRASTIR
DİLİM KALEMDİR BENİM
GÜVENSİZLİĞİN KAYNAKLARI
TEPKİ/TEPKİSİZLİK
YORAN TOPLUM SENDROMU
ACİL DEMOKRASİ!!
GEZİNİN ÇELİŞKİLERE KURBAN EDİLİŞİ
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
TÜRKİYE DE KADIN OLMAK
DEMOKRASİ LOKOMOTİFİ
KATLİAMA SEYİRCİ KALMAK !!
ŞİDDET
BAYRAM
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ - 3
TELEFON ŞİRKETLERİNİN İLETİŞİM SÖMÜRÜSÜ
İNSANLIĞA NE OLUYOR/OLDU
KÜLTÜREL KOPMA
KAYGILARIMIZIN KAYNAGI
İLERİ DEMOKRASİ Mİ? NEREDE Kİ?
EYLEMLERİMİZDEN SORUMLUYUZ (eylem malzemelerimiz)
DEMOKRATİK TAVIR, OTORİTER TAVIR
ÜRETİM Mİ DEDİNİZ?
ANAYASAL HAKLAR ve KULLANIMI
KÜLTÜRÜN KOLANLARI
PARADOKS/ÇELİŞİK
Bilimsel Atalet ve Sorun Karmaşası
DÜNYA SU RAPORU
19 Mayısta Atatürk’ü Anmak/Anlamak
DEMOKRASİ NEDİR?
DÜNYA VATANDAŞLIK ANAYASASI
ANAYASA ÇALIŞMALARINA KATKI
AR-GE
AKİL İNSANLARLA, MAKUL KARARLAR
KÜLTÜRSÜZLÜĞÜN YAPTIRDIKLARI
BARIŞA YAZIK ETMEYELİM
DEVLETİN KURUMLARI NASIL ÇALIŞIR
DÜNYANIN KADIN SORUNU,
TOPLUMUN KOLONLARINI KESMEK
DEMOKRASİ TEHLİKEDE Mİ?
KENTSEL SORUNLAR
YAŞAM TARZLARI
VATANDAŞIN SİYASET HAKKI
BATIDA Kİ İSLAM FOBİSİ
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ -2
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ -1
AHLAKİ YOZLAŞMA
KÜLTÜREL OLANLA SİYASİ OLANI KARIŞTIRMAK
AHLAK AŞAMALARI
BİR SORU SORDUM
ÖZGÜRLÜK KÜLTÜRÜ
TARZ-I SİYASET
KASTAMONUDA SONBAHAR -3
KASATMONUDA SOBAHAR -2
KASTAMONUDA SONBAHAR -1
ÖGRETMENLER VE ÖĞRENME GÜNÜ
İNSANİ YANLARIN ÖLMESİ
BAYRAMLAR
TEK YÖNLÜ İNSAN
OĞLUMA MEKTUPLAR -4
15 EYLÜL DEMOKRASİ GÜNÜNDE DEMOKRASİMİZ
HABER Mİ, KOMPLO TEORİSİ Mİ?
ÖRGÜT/ÖRGÜTLER
UYUŞTURUCU\UYARICI ALIŞKANLIGI
MUTSUZLUK MUTLULUK
PARA İNSANI DEGİŞTİRİR Mİ?
DÜNYADA EKSEN KAYMASI
AKP, HAS PARTİ BİRLEŞMESİ
YAŞAM İLKELERİM
ALANI DARALAN SİYASET ÇÖZÜM ÜRETEMEZ
ÇEVRECİLER NE YAPAR?
KÜRTAJ
VERİMLİLİK
Siyasal sistemler(Başkanlık)
YEŞİL ALAN VE KALDIRIM İŞGALLERİ
ÇEVRE KİRLİLİĞİNE AMBALAJ KATKISI
Oğlum Ahmet,
SOSYAL ADALETCİ SİSTEMLER
İNSAN NEYİN KONTROLÜNDEYSE ODUR
SINIRLAR
YENİ SİYASET BELGESİ
OĞLUMA MEKTUP-3
KASTAMONU’YU TANIYALIM
8 MART'TA KADIN NE İSTER
28 ŞUBAT DEMOKRASİ SINAVI
TÜRKİYE'DE VE DÜNYA'DA İŞSİZLİK
TEMEL SORUNLARIMIZ
NASIL MUHALEFET ETMELİ
OĞLUMA MEKTUPLAR 1
OĞLUMA MEKTUPLAR
M.AKİF ERSOY KİMDİR
MÜSLÜMANLARIN ÇATIŞMASI
ANAYASA NASIL OLMALI
DİL ve DİN KÜLTÜR YAPAR
ÇEVRE KİRLİLİĞİ
AMY WINEHAUSE NEDEN ÖLDÜ?
SİYASET SANATI
TÜRKİYENİN DEMOKRASİ TARİHİ
SEVGİ/SEVMEK
KENT VE YAŞAM (Kent sorunları)
YERLİ MALI (YERLİLİK)
KURUMLARIN YIPRATILMASI Siyasi, Yargı, Ordu
EKONOMİ(üretim tüketim paylaşım ilişkisidir)
BAYRAMLAR BİZİM İNSANİ ÖZELLİKLERİMİZİ ARTIRIR
YARGIÇ KARARLARINI DEGİL YASALARI TARTIŞALIM
TÜRBAN LAİKLİĞİN GARANTİSİNDEDİR
SİYASAL KÜLTÜR
TOPLUMSAL SORUMLULUK
KENT ve YAŞAM  
VATANDAŞA YEREL YÖNETİMLER RAPORU
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TOPLUMSAL  
DEMOKRASİ
FİKRİ ADİL

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft