İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
AİLE(EV) ANAYASASI 0-6

AİLE(EV) ANAYASASI

AİLE KURMA GEREKCEMİZ

Herşeyden önce aile kurma gerekcemiz bütün toplumsal yaşayışlar da olduğu gibi yaşamın aile fertleri için kolaylaştırılması içindir. Örnegin İnsan üreme ihtiyacı duydu, kadın çocuk bakımına zamanını ayıracagı için çocuğun ve kadının ihtiyaçların karşılanması için bir düzenin olması gereği aile kurumunu ortaya çıkarmış olabilir. İşte bu nedenle insanlık toplumca yaşamak için aileyi keşfetmiş ve böylece aile fertleri dayanışma içinde bulunarak karşılaşılması muhtemel sorunlar enaza indirmişlerdir. Aile toplumsallaşmanın temelini oluşturmuş bütün topluluklar aile düzeninin devamı için gerekli şartları hazırlamaya çalışmışlardır ve çalışmaktadırlar. Toplu yaşayış için bu kadar önemli olan, hayata ilk adımı attığımız, topluma hazırlanmamız da bize büyük yardımları olan bu toplumsal yaşayışın daha geniş bir yaşam olan millet ve vatandaşlar topluluğuna hazırlanmamız için kuralların anlatılması, öğretilmesi ve olması gerekmez mi?

Gerekir diye düşünerek bu aile anayasasını kaleme almaya çalıştım.  Daha önceleri aile kültürel olarak geleneksel kurallarla yaşardı ailenin büyükleri ne derse o olurdu. Şimdiler de gençlerin egitim ve messlek edinmeye dayalı bilgilerin yanı sıra bilgiye ulaşma daki kolaylıklar artık gençlerin de düşüncelerinin aile yönetimine alınması geregini ortaya çıkarmıştır.

Öte yandan Aile  şimdiler de yogun iletişimin neden olduğu kültürel karışıklar nedeniyle geleneksel aile kurallarıyla ailelerin yaşaması zorlaşmış ve dayanışma, paylaşma yerine bencilleşmeler daha agır basar olmuştur. Oysa ki karşılıklı paylaşmaya ve sahiplenmeye dayalı olması gereken aile düzeni adeta hem duygusal, hem de ekonomik olarak sorunların yoğun yaşandığı birlikler haline gelmiştir. Bunun nedeni her toplum da kaosa neden olan kültürrel erozyona dayalı kurallıksızdır diye düşünüyorum.

Ddegerin yoksa Kültürün olmaz, kültürün yoksa hukukun olmaz, hukukun ve kuralların yoksa, adaletyin olmaz, adaletin yoksa toplumsal düzenin de yok demektir. Fikri Adil

 Bu kuralsızlıga dayalı sorunların aşılabilmesi için gönüllü uyacağımız ortak kurallarımızın olması ve aile fertlerinin hepsinin bu kurallara uyması geregi ortaya çıkmıştır. Ben de bu kurallara katkım olur niyetiyle bu anayasayı oluşturmaya çalışıyorum, sizlerden de katkılar bekliyorum. Her ailenin kendi algısı olduğu için bunlar sizin kurallarınızdır da diyemiyorum ve sadece siz de bunlara katkılar sağlayarak uygulayabilirsiniz önerisin de bulunuyorum. Bu genel bir taslak olup siz ailenizin durumuna göre kendinizce kural belirlemeniz daha iyi olacagı kanatiyle “aile anayasamıza” bakalım… Devmı “ev anayasası -1” de görüşmek dilegiyle… Selam ve sevgilerimle…

Hüseyin benek – Agustos 14  -- www.vatandasfikri.com

 

EV (AİLE) ANAYSASI -1

Bu bölümde ev nasıl idare olunur üzerin de duracağız, her evin kendine özgü idaresi olacagı muahakkak ama biz genel kabul edilebilir kuralların konmasın da yardımcı olması için bu taslagı hazırladık… 

İDARİ BÖLÜM

Aileleri geleneksel olarak aile büyükleri idare eder, yalnız burada bazı aileler de gözlemlediğim aile büyüklerinin denetimsizligine dayalı keyfilikleri sorunlara kaynaklık etmektedir.  Bu sorunların olmaması için yönetimin denetlenmesi gerekir. Kontrolsüz güç güç degildir, üzerine denetlenmeyen içraatlar da yozlaşmaya ve yolsuzluğa acık olur. Bunun için aile meclisleri kurulara aile reisleri denetlenmeliri. Bu meclisler büyük küçük herkesin katılacagı aile meclisleri olabilecegi gibi isterseniz aile de genel olarak sevilen sayılan, adaletine güven duyulan yaşlılardan oluşan bir meclisin aile kurallarına uyulmaması halin de başvurularak uymayana kınama, ayıplama, samimiyeti azaltma, düzelmediği zamanlar da ise ise selamı sabahı kesme gibi cezalar uygulanabilir. Bu meclis aile de yöneten reislerin yanlışlarını, kurallara uymayanların yanlışlarını degerlendirecek ve böylece denetimin yaptırımlarıyla, yöneten büyüklerin ve aile fertlerinin hata yapma olasılığı azalacaktır. Ayrıca kararların bilgilenmeye ve bilince dayalı tartışmalarla oylanarak alınması da aile resilerinin keyfi davranışlarını ortadan kaldıracaktır.

Benim izlenimim şudur ki bizim temel hatalarımızdan biri hep en güzel düşünce benden çıkar bu güzel düşünce tartışılmamalı, hatta itiraz edilmemeli, gönül rızasıyla benim ortaya çıkardığım düşünceler kabul edilmelidir. Üzerin de düşünülmeyen, tartışılmayan, eleştirilmeyen düşüncenin iyiliği degerlendirilmemiş olur ve iyi olduğu nereden bilinemez. Bilinmeyen ve düşünsel katkılar sunamadığımız, eksikliklerini tartışamadığımız düşüncenin uygulanması da bize cazip gelmez. İşte bu nedenlerle Aile de yönetim hakkı olan ebeveynler düşüncelerinin tartışılmasının da önünü açmalıdır.

Aileyi yöneten aile reisi aileyi bilgilendirecek ve aile ferdini etkileyecek olan bu kararlar da ailenin onayını alacaktır ki uğranılacak olan zararın telefisin de fedakarlıklar yapacak olan, ya da kazanılacak olan kazançta herkesin payı olsun ve kazançlardan ve kayıplardan dolayı sorumluluklarımız bizi daha dikkat etmeye yönlendirsin.

Yönetme demek her şeyi yapma hakkı demek degildir, sınırsız yapma özgürlügü yoktur, ya geleneksel bag, yada inanç bagı veya vatandaşı olduğumuz devletin yasal kuralları bizim nasıl davranacağımızı belirler ve biz de bunu yaşam şekli haline getiririz düşüncesiyle “ev anaysasının iinci bölümünde gösrüşmek dilegiyle selam ve sevgilerimle…

Hüseyin Benek – Agustos 14 – www.vatandasfikri.com

 

EV(AİLE) ANAYASASI - 2

EKONOMİK BÖLÜM

Bu bölümde ekonomiden ve ekonomik sorunların kaynaklarından bahsedegiz, ekonomik sorunların kayangı tasarruf eksikli, aşırı tüketim, gelir ve gider dengesini sağlayacak muhesebe tutmama alışkanlığı ve aile fertlerinin aile gelrini düşünmeden harcama yapma alışkanlıklarıdır. Bunları aşabilmek için bu bölümü hazırlamaya çalıştım sizde bu bölümden yrarlanarak kendi ekonomik aile düzeninizi kurabilirsiniz.

Ekonomik sıkıntılar birçok sorunun da tetikleyicisi olduğunu hepimiz yaşamlarımızdan biliriz. Bu nedenledir ki ekonomik sorunların çıkmaması için ekonomik kurallarımız da olmalı ki kim nerede ne kadar harcayacagını bilerek hareket etsin. Bazı alileler de, ister büyükler, ister gençler ve çocuklar aile bütcesinini iflasa sürükleyecek kadar harcamalar yaptıklarını, kendi istekleri nedeniyle aileye zor durumlar yaşattıklarına tanık olmaktayız. Bu tanıklıklardan edindiğim ve kendi ailem de yaşadıklarımdan yola çıkarak sorunun nedeninin bu safurgan kişileri durduracak bir yaptırım mekanizmasının olmamasıdır. İster devletlerin, ister ailelerin bu durumu engelleyecek bir mekanizma kurmaları gerekmektedir. Devletler aileler için ekonomik ve sosyal danışmanlık hizmeti verebilir. Aşırı harcama da bulunanların elin den harcama yetkisi alınarak daha makul harcama yapan aile fertlerine harcama yetkisi devredilebilir. Böylece aileleri zarara uğraması engellenmiş olur. Ayrıca aile meclislerinin denetimi gerekli görülmesi halin de bu alanda da işletilebilir. İki aile mecilisi olması bunlardan birinin daha genel bir meclis olup ailede gecimsizlige dayalı sorunlara müdahale veya danışmanlık yapması önerilir. İkinci meslic ise ailenin için de aile fertlerinin uzmanlıklarına göre düşüncelerinin alınması şeklin de yapılabilir. Böylece daha sağlıklı ve mutlu işleyen bir aile düzenin olacagı umut ediyorum.

Yaşamak mutlu yaşamk hepimiz istegidir, bunun içindir ki hem sosyal hem de ekonomik dengelerimizi muhafaza etmemiz gerekir, dilerim siz muhafaza edenlerden olursunuz dilegiyle hep beraber ekonomik kurallarımızı belirlemeye çalışalım…

Ailede ekonomik paylaşım

Aileleri ikiye ayıralım biri sabit gelirli aileler digeri de gelirin mevsimsel veya durumsal olarak degiştigi aileler diye.

Sabit gelirli aileler de durum kolay geliri fert başına bölersiniz fert başına harcama kapasitesi ortaya çıkar. Ama bunu yapmadan önce başka bir şey daha yapmak lazımdır. Bu da sabit ödemelerin düşülmesidir.

Önce sabit gelirli aileleri degerlendirelim ne dersiniz. Örnegin 4 kişilik bir aile var, bu aile kira vermiyor 2000 lira da geliri var. Önce evin ortak harcamaları için bir kişi, tasarruf için de bir kişi aile fertlerine eklenir ve 2000 lira 6’ya bölünür. Böylece fertlerin kişisel harcaması belirlenmiş olur, bu aile de kişi 333 lira harcayabilir. Aileye ekonomik olarak katkı sunan fertlerin harcama kapasitesi sundukları katkının %20 kadar artırılır.

Yalnız bu kural aileyi düğünler de ve dernekler de temsil edenleri dikkate alarak bunun için oluşturulacak fonlardan yararlanılır. Bu fona genel aile gelirinden %2-3 para ayrılır.

Tatiller için de herkes kişisel olarak tasarruf yapar ve tatil bütcesi yapılır. Bu paylaşım yapılırken kira verenler ve sabit taksitler ödeyenler kirayı ve bu ödemeleri düştükten sonra yaparlar. Tasarrufun nasıl degerlendirilecegi ise ekonomi bilgisi yüksek fertlerin önerilerine göre karara bağlanır.

Aile gelirleri esnek olan ailelere gelin ce ise durum daha önce ki sene elde edilen gelirin 12’ye bölünerek ay bazında gelirin tespitiyle yukarda ki yöntem uygulanabilir.

Zengin aile ferlerin de ise durum biraz degişir, onlarda fert başına harcama aile şirletinde ki ortalama bir yöneticiye verilen maaşı aşmayacak şekil de olması önerilir. Bu tür aileleri ise degerlendirirken 5000 ila 50,000 arası geliri olanlar ile 50,000 ila 100,000 lira geliri olanları ise farklı degerlendirmek icap eder. 5000 lira geliri olanlar normal sabit gelirli ailelerin uyguladığı sistemi, 50,000 lira geliri olanlar ise, işçilerine verdiği maaş kadar fertlerine harcama kapasitesi sunarlarsa ailede savurganlık önlenmiş olur. 100 ve üzeri aylık gelri olanlar ise en alt gelir grubu 100,000 lira olanlar ortalma yönetici maaşı, daha yukarlar da gelri olanlar ise üst düzey yönetici maaşı seviyesin de aile fertlerine harcama imkanı sunmaları önerilir. 

Aile bütcesi

Aileler de bir bütce olmalı ki gelir ve gider belli olsun ve bu gelir gider dengesi üzerine kazanma ve harcama oluşturulsun ki ailelerimizin yaşadığı ekonomik sorunlar yaşanmasın.

Gelirimiz asgari üçret de olabilir, daha yukarısında da ama gelri ve gideri dengelemezsek sürekli ekonomik sorun yaşarız. Ekonomik sorunlar da sadece ekonomik sorun olarak kalmaz aileyi her acıdan etkiler. Bu nedenledir ki gelirimizi yükseltmeden harcamalarımızı yükseltmememiz gerekir. Aylık bin lira geliri olan her ay 1200 lira harcarsa 5 ay sonra bir maaş 10 ay sonra da iki maaşa yakın acık verecektir ki bu bizim bütcemizi iyi yapmadığımzı gösterir.

Olaganüstü durumlar için ise gelirimizin %2-3 ünü ayıralım ve aileler genelde olaganüstü durumlarla yaşamları boyunca 2 veya 3 defa karşılaşırlar ki 5 yıl üst üste ayırdığınız olaganüstü durumlar için para sizin elinizi bu olaydan kurtarma da güçlendirecektir.

Kısacası aile bütcesi ister bir muhasebe titizligi ile ister kafanıza yazarak oluşturulmalı ve harcamalarınızı gelirinize göre yapmanız önerilir.

Bunun için de tasarruf etmek gerekir, tasarruf nasıl yapılır sorusu üzerine biraz düşünecek olursak şunları bulabiliriz.

Ev de Tasarruf

İşte Evinizin Tasarruf Paketi

Elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlar, tüketim üzerinden alınan vergiler faturaları şişirmektedir. Bunun için her alan da tasarruf gerekmektedir. Tasarrufla hem aile bütçesine hem de ekonomiye ciddi katkı yapılabilir. Basit önlemler sayesinde aylık 300 - 400 TL’yi bulan elektrik, su ve doğalgaz faturası 200 liraya düşebilir. TİÖV’na göre, ülkede yılda 214 milyon liralık kaynak israf ediliyor. Türkiye’nin 2007 yılı gayri safi yurtiçi hasılası 856 milyar YTL. Buna göre milli gelirin dörtte biri israf oluyor. Herkesin alabileceği basit tedbirlerle bu tutarın yarısı bile kurtarılabilse aile ve ülke ekonomisi için ciddi bir kaynak desteği sağlanmış olacak. Bu ise ciddi tasarruf politikalarıyla mümkündür.

 

Mutfak da Tasarruf

1- Ekmek ülkemiz de genel olarak en çok israf edilen gıdalar arasın da gelmektedir, bunun için öncelikle ihtiyacımız kadar almalı sonra da dilimleyerek tüketmeli, tükememediklerimizi ise derin dondurucu da saklıyız.

Yılda 10 milyona yakın ekmeğin israf edildiği varsayılıyor, öte yandan ekmek bayatlasa bile birçok yemekte kullanılabilir. Bayat ekmekle yapılabilecek bazı yemek ve tatlılar: Ekmek kavurması, yalancı paça, ekmekli omlet, ekmek karıştırması, yumurtalı ekmek ası, ekmekli ezme, bayat ekmek köftesi, ekmek pizzası, papara, tirit, dilim kayganası, sarımsaklı ekmek, bayat ekmek kanepesi, tutmaç, bayat ekmek tatlısı.

 Hiç yenmeyecek durumdaki bayat ekmeği ise  dünya nimetlerin de dünyada ki her canlının hakkı vardır düşüncesiyle ıslatarak kuşlara ve sokak hayvanlarına verebiliriz.

Satılamayan ekmekler ise, fırınlarda, galeta unu, kurutulmuş ekmek içi gibi başka gıda maddelerinin üretiminde kullanılmalı.

2- Donmuş gıdalar, oda sıcaklığında çözdürülmeli. Mikrodalga fırınların iç yüzeyi sürekli temiz tutulmalı. Yemek ısıtmada mümkün olduğunca mikrodalga fırın kullanılmalı (yüzde 60-65 tasarruf sağlar).

3- İlk başta açılan güçlü pişirme ateşi, kaynamadan sonra kısılarak yemegin kıvamın da pişmesinin yanı sıra gazdan da tasarruf sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki ülkemiz enerji fakiri bir ülkedir neredeyse enerjisinin %75-80’ini ithal etmektedir. Her özensiz enerji sarfiyatı ülkemizin ve dolayısıyla ailemizin refah seviyesinin düşmesi demektir. Ayrıca her yanan şey bizim için zaruri ihtiyacımız olan oksijeni yakmak da ve karbondioksit üretmektedir. Karbondioksidin ise dünyada oranı arttıkca dünyanın dengesi bozulmaktadır.

4- Sebze ve patates haşlamada az su kullanıp, düdüklü tencere tercih edilmeli (yüzde 70 tasarruf). Yemek pişerken tencere ve tavaların kapakları iyi kapatılmalı (yüzde 60 buhar enerjisinden faydalanmak mümkün).  Tencerenin çapı, ocaktan büyük olmalı. Düz tencere seçilmeli. Büyük kaplarda pişirme işlemi gazlı ocaklarda, küçüklerde ise elektrikli ocaklarda yapılmalı..

5- Küçük tepsilerdeki yiyecekler büyük fırınlarda pişirilmemeli, mümkünse elektrikli fırınlarda turbo sistemi tercih edilmeli

6-  Yemek pişirirken tencere kontrol amaçlı sık sık açılmamalı (enerji kaybı olur). Öte yandan pişirme işlemi bitmeden ocağı kapatıp son birkaç dakika için enerji kullanmadan pişirim süreci devam edebilir.

 

Elektrikli ev aletlerinde tasarruf için bazı öneriler

Çamaşır makinesi: Öncelikle makinenin kapasitesi 6 kiloysa 6 kilo 7 kiloysa 7 kilo camaşırla yıkamaya özen gösterin.  Çamaşırları yeterince kirlenmeden kirli sepetine atmayın. Yıkamayı ılık suyla, durulamayı soğuk suyla yapmaya özen göstererek, yıkama programlarını çamaşırların durumuna göre seçerek tam kapasite ile çalıştırmaya özen göstermeliyiz. Kurutma da ise kurutma makinesi yerine açık hava da güneşten yararlanarak kurutulmalıyız. Ön yıkamayı ise mümkün olduğu kadar kullanmamalıyız.

Bilgisayar

Bilgisayaları oyun makinesine cevirmeye başladık, öncelikle bu alışkanlığımızdan vaz geçmeli vaz gecemiyorsak ise bilgisayarları oyun için çok az kullanmaya özen göstermeliyiz. Çalışma ve bilgilenme maksatlı kullanmalı, kullanmadığımız da ise mutlaka fişini çekilmeliyiz. Bilgisayar, işlem yaparken ortalama 150 vat, işlem yapmazken 25-30 vat, kapalı olmasına karsın fisi çekilmediği durumda ise 5 vat elektrik harcar, bunlar uzun vade de ise ciddi enerji kayıplarına yol açar.

Saç kurutma makinesi

Saç kurutma makinelerinin yüksek güçte olanlarını kullanmak elektrik tüketimini artırır. 1800 vatlık saç kurutma makineleri yerine daha düşük enerji tüketenleri tercih edilmeli. Dışarı çıkmayacaksak ise oda sıcaklığın da saçlarımızı kurutmalıyız.

Televizyon

Küçük ekranlı olanlar tercih edilmeli, ses düzeyi düşük tutulmalı, bu elektronik araçlar kullanılmadığı zaman mutlaka düğmesinden kapatılmalıdır.

Ütü

Öncelikle dış giysiler ütülenmedir, zaman zaman karşılaşıyoruz corap ve atlet hatta kilota varıncaya kadar ütüleyenlere tanık oluyoruz. Bunlar düşünülmeden yapılan hareketlerdir. Ütüleme yaparken öncelikle giysilerin nemli olmasına dikkat edilmelidir.  Bunu tam kurumadan yapabilirsiniz. Kırışıkları kuruyarak sertleşmiş bir gömleğin veya pantolonun ütülenmesi daha çok enerji ve buhar tüketimine, neden olacaktır. Ayrıca ütüyü fişten çektikten sonra da bir müdtdet sıcak kalacagı için bu sıcaklıkla son giysi ütülenmelidir. Harcamadığımız her enerji bize az veya çok para katkısı sunarken bana göre paradan daha önemli olan oksijenin yanması engellendiği için de doga daki bütün canlılarla birlikte bize katkı sunmaktadır.

 

Su Tasarrufu

Gelecekte insanlığın karşılaşacağı üç sorun konusun da bilim insanları sürekli uyarıyor, 1- Temiz su, 2- Gıda 3- Enerji  darbogazı bu sorunlarla biz de karşılaşacagımıza göre toplum olarak şimdiden önlem almaya başlamalıyız. Öncelikle sularımızı kimyasallar kirletmemeli, onlara gözümüz gibi bakmalıyız. Sonra da  tasarruflu davranmalıyız, tasarufla her evde yılda 150 ton suyu kurtarmak mümkün olduğunu görüyoruz.

Bazı Tasarruf Önerileri

1- Sebze ve meyveleri akan su yerine su dolu kapta temizlememiz halin de  18 ton daha az su harcanır.

2-  Bulaşıkları elde yıkamak yerine, bulaşık makinesin de yıkamamız durumun da ise 40 ton suyun kirlenmesini engellemiş olruz.

3- Diş fırçalama ve tıraş olurken suyu akıtmak yerine, musluğu kapatmamız halin de ise  48 ton suyun kanala gitmesini engellmiş oluruz.

4- Ayarlanabilir duş baslığı kullanmak ve duş süresini 3-5 dakika kısaltmamız halin de ise 50-60 ton su tasarrufu yapabiliriz.

5- Tuvalet sifonlarının içinde ki su oranlarını ayarlayarak, baslara luzumu kadar basarak yıl için de 50 tona yakın su tasarrufu yapabiliriz.

6- Çamaşır makinesini gereksiz kullanımı, hem elektirik israfına neden olmakta, hem de tam çamaşır kapasitesinin altın da çalıştırmak su zayine neden olmaktadır, bunun için tam kapasite olarak çalıştırmamız halin de 10 tona yakın tasarruf sağlayabiliriz.

 

Dogal Gaz tasarrufu

Hepimiz biliyoruz ama bilmezden geliyoruz kullandığımız gaz ithal gazdır, ekonomim durumumuz iyi bile olsa bunun luzumsuz kullanılmasının dogaya ve ülkemiz ekonomisine zararları düşünüldüğün de her alan da olduğu gibi bu alanda da tasarruf zorunludur. Ekonomik durumu kötü olanlar ise kıştan önce zam geldi, yine dogal faturaları bizi ısıtmak yerine yakacak diyorsanız dogalgaz faturasını nasıl düşürebiliriz biraz düşünelim ne dersiniz?

 

1- Evin kullanılmayan oda ve bölümlerinde petekleri tamamen kapatmak yerine onları bir iki diş acarak oraların da ılık olması sağlanmalıdır. Hepimiz biliriz ki sıcak ve soguk hava yer degiştirir.

2- Peteklerin üstü ve önü ısının dagılması engellenecek şekil de kapatılmamalıdır.

3-  Kombide yüksek verimli olanlar, bizim yaşadığımız alanı ısıtacak kadar kapasitesi uygun olanlar tercih edilmeli ve böylece gaz tüketimini düşürebiliriz.

4- Bakımsızlığın da ısıtma kapasitesini düşürdüğü unutulmamalı ve kombilerin bakımı düzenli yapılmalıdır.

5- Sistemlere zaman ayarlı termostat monte edilerek, ortam ısısı iyi izlenmeli ve kombinin hemen otomatik kapanması sağlanmalıdır.

6- Evlerimiz soğuk bölgeler de güneş ısısından en fazla yararlanacak şekil de cephlerini güney den seçmeliyiz.

7- Bina ve konut yalıtımları iyi yapılmalıdır ki, böylece enerji israfının öneüne gecerek ısınma faturamızı % 10-50 oranında azaltabiliriz.

9- Kışın en soğuk günlerin de evimizin sıcaklığı en çok 20 derece olacak şekil de kombimizi ayarlayarak ciddi yakıt tasarrufu sağlayabiliriz. Bazen hepimizin yaptığı yanlış, evi çok ısıtarak evde ince elbise giyerek kışın yaz yaşama sevdası bize çok pahalıya patlamaktadır. Kısın elektrik ve doğalgaz faturalarını artıran önemli bir unsur da, o da sıcaklığının 20 derecenin üzerinde tutulması. Uzmanlar, kısın evlerde ideal sıcaklığın 20 derece olduğuna dikkat çekerek uyarıyor: "Türkiye için ilginç bir durum var. Kısın bile evin içinde ince elbiseler giyiliyor, hatta atletle otuluyor. Isınmak için de bu sefer kalorifer-kombi daha fazla çalıştırılıyor. Oysa ideal olan, evin içinde de olunsa mevsime uygun giyinmektir. Kışın kalın giyinmek gibi. Ama, Türkiye'de bunun tam tersi yapılıyor. Yakıt masrafları da katlanıyor."

10- Büyük binalarda merkezî ısıtma ilk tercih edilerek yakıt tasarrufu sağlanabilir.

 

Elektrik faturasın da Tasarruf

 

1 - Öncelikle luzumsuz kullanımdan kacınılmalıdır, günümüz toplumların da ihtiyaçlar aşılmış artık her şey daha çok lüks için kullanılmaya başlanmıştır bu nedenle gercek ihtiyaç hesaplanmalıdır ki gercek tasarrufa ulaşılabilisin. Bu nedenle ister ütü gibi amacı sadece düzlemek olan, yada soguk yenilebilecek bir yicegin ısıtılması gibi elektirikli cihazların luzumsuz kullanılmasının mutlak aönüne geçilmelidir. Ancak böylece oksijenin yanmasının önüne gecebiliriz, bu bize aynı zaman da para kazandırır, kısacası asarruf da hem oga kazanır hem de biz.

Bazı Tasarruf Yöntemleri

1- Aydınlatma için mutlaka tasarruflu let ampuller tercih edilmeliyiz.

2- Gereksiz yanan lambaların yanı sıra aydınlatılmasın da bir zaruret olmayan bölgelerin lambalarının kapatılması, yada sensörlü aydıtlatmaya geçilmesi gerekir. Bunu bütün sokak lambaları için de yapabiliriz. Hareker varsa yanar yoksa söner.

3- Kirli ve tozlu lambaların üzeri temizlenmeli, lambaların yansıtıcıları işlevsel olmalıdır.

4- Akıllı sayaç diye tanımlanan farklı tarifeleri uygulayabilen sayaçlarladan yararlanılmalıdır.

5- Bize gerekli olna miktarda suyun ısıtılması, yani bir bardak suya ihtyacmız var sabir bardak iki bardak suya ihtişyacmız varsa iki bardak su ısıtılmalıdır. Bunun için de daha verimli elektrikli ısıtıcılar tercih edilebilir.

6- Gün ışığından yararlanmak için perdeler ve mobilyalar ona göre yerleştirilmelidir.

7- Klima, evin güneş alan bölümlerine uzak olmalı, çalıştırmadan önce evdeki pencere, kapı ve varsa panjurları kapatılmalıdır.

8- Bulaşık makinesi, makineyi iyice doldurulduktan sonra çalıştırmalıyız, mümkün olduğunca yüksek ısı sevilerin de ve ön yıkama yapmamalıyız.

9- Ocak ve fırınlar, evde birkaç fırın var ise daima küçük olan tercih edilmeli, çok gerekli değilse ön ısıtma yapılmamalıdır. Mikrodalga fırınların daha az enerji tüketiği unutulmamalıdır.

10- Buzdolabı, toz ve ısı kaynaklarından uzak tutulan bir ortama yerleştirilmelidir. Dolabın kapağı luzumsuz acılmamalı, çok uzun süre açık kalmamalıdır. Buzdolabını, mutfağın ocak ve bulaşık makinesine en uzak yerine yerleştirerek, ideal soğutma oranları olan Dolap içi +5, derin dondurucular ise -18 derecede olmasına özen gösterilmelidir.

 

Otomobil de Yakıt Tasarrufu

Otomobiller, artık hepimizin hayatına girdiler, bazen de çok kısa mesafelere bile otomobille gider olduk, bunun için otomobiller de yakıt tasarrufunu sağlayacak bazı önerileri sizinle paylaşıyorum.

Yakıt Tüketimini Azaltmanın Yolları

1 - Yakın mesafelere mümkün olduğunca yürüyerek gidilmesi

2-  Ulaşım da toplu taşıma araçlarını tercih edilmessi

3-  Aracın bakımının düzenli olarak yaptırılması.

3 - Doğru vitesle ve sabit hızla gidilmeli, devir hızının 2000 ila 3000 arasın  da olması

4- Ani fren veya gaza basılmasından kaçınılması

5-  Hava filtrelerinin yeteri kadar havayı sağlayacak kadar temiz olması

6- Aracınızın yük kapasitesi dikkate alınarak yük konması ve bagajda gereksiz yük taşınmaması

7-  Mümkün olduğunca trafigin az olduğu saatlerin tercih edilmesi veya çevre yolllarının tercih edilmelisi

8-  Lastiklerin havasının araç kullanım kitabcıgın da yazan seviyede olması ve düzenli kontrol edilmesi.

9 -  Uzun süreli beklemelerde motorun durduruması ve aracın yüksek devirler de çalıştırmaması

10 -  Araç alırken enjeksiyonlu araçların tercih edilmesi, cün ki bu araçlar daha düşük yakıt tüketir

11 - Doğru motor yağı kullanılması ve zamanın da degiştirilmesi

12 -Klima sistemlerinin gereksiz yere çalıştırılmaması.

13 -  Aynı yöne giden arkadaşlarla araçların gün aşırı ortak kullanımı

15-  Uzun yolda 80 - 90  km’yi aşarsanız yakıt tüketimi 2 katına çıkardığının bilinmesi

16- Aracın üretim aşamasın da test edilerak yapılandırılan orjinalinin bozulmaması

17 - Hareket anın da pencerelerin luzumsuz acılmaması veya çok az aralıklı acılması

Bizim daha az yakıt üçreti ödememizi sağlayacak hem okjijen daha az yakacagız hem de cebimizden yakıt için daha az para çıkacaktır. Ekonomi bir çok şeyin alt yapısını belirler, ekonominin sağlıklı işleyebilmesi için de üretim tüketim, tasarruf dengesi gereklidir, umarım siz ve biz bu dengeyi sağlayanlardan oluruz ve  “ev anayasası sosyal bölüm -3” bölümde görüşmek dilegiyle selam ve sevgilerimle…

 

Hüseyin Benek – Agustos 14 – www.vatandasfikri.com

 

EV(AİLE) ANAYASASI - 3

 

SOSYAL BÖLÜM

İnsan sosyal bir canlıdır, herşeyden önce sosyal bir ortama dogar, ihtiyaçlarını karşılamak ve üretmek için de başka başka sosyal ortamlara girer. Bu nedenledir ki sosyalitesi yüksek insan, toplumsal işleyişin için de işlerinin kolaylaştığını bilen insandır. Sosyal olma bizim istegimize göre degildir adeta zorunludur o zaman bu alan da nasıl başarılı olunur araştırmaları yapılmalıdır. Ben düşünsel olarak ilgi cekmek için bu bölümü sizlerin dikkatine sunuyorum, siz başka başka kaynaklardan da bilgilenerek sosyal insan nasıl olur, sosyalitesi yüksek aile nasıl olmalıdır üzerine araştırarak bilgiler edinin ve bu bilgiler üzerine düşünün öenrisiyle bu bölüme başlıyoruz.

Kişilerin ortamı aileyse, ailelerin ortamı toplumdur, toplumun ortak sosyal alanlarıdır. Bunlar Okuldur, Camidir, Komşularımız, Akrabalarımızdır, Arkadaşlarımızdır, Tiyatrodur, toplu ulaşım araçlarıdır, alış veriş merkezleridir, sivil toplum örgütleridir, siyasi kurumlardır ve kamu kuruluşlarıdır. Biz istesek de istemesek de bunlarla ilişki için de oluruz. Bunun içindir ki ailenin sosyal tarafı olmalı ve böylece aile fert ve toplum ilişkilerimizin düzenli olacagı umut edilir.

Umutla yaşamak bize yaşam cesareti ve kayangı verir. Fikri Adil

Bütün bu saydıklarımızla dengeli bir sosyal ilişki geliştirilmesi geregini hepimiz yaşayarak görüyoruz. Aile bu sosyal ilişkiler için de bazen davet edilir bazen de davet verir. Bunlara içabet etmek bizim aile ve toplum ferdi olarak görevimizdir.

1- Örnegin okul aile ilişkisini ele alalım bizim çocuklarımızın iyi egitilebilmesi için zaruridir, okul da hem öğreticilere hem de birlikte bilgi edinmeye çalışan arkadaşlara karşı gereken saygı ve sevgi öğrenim gördüğümüz okullarımızı daha cazip yerler haline getirecektir. Bura da egitimcilerin yanı sıra öğrencilerin ve ailelerin de egitime gerekli özeni göstermeleri gerekir ki istenilen sonuç alınsın.

2- Akraba, arkadaş ve komşuluk ilişkileride bizim için çok önemlidir, bizlerin yaşadıkları sıkıntılar da bizim yardımımıza ilk onlar koşacaklardır. İlk onların koşmaları için bizim de onların sıkıntılı anların da koşmamız gerekmektedir. Bir çok ilişki de olduğu gibi seversen severler, nefret edersen ederler, yardıma koşarsan yardımına koşarlar.

3- Davetlere içabet etmek ve önemli günler de eşi dostu davet etmek aramızda ki sevgiyi saygıyı artıracaktır. Bunun için bayramlar, düğünler, cenazeler bizim yan yana gelmemizin nedenlerdir ve bizim de bu gibi durumlar da tanıdıklarımızın yanın da olma sorumluluğumuz vardır.

4- Siyasal ortamlar da sosyal alanlara girmekte olup buralar da yer almak her vatandaşın her ailenin görevidir. Çün ki siyasi kurumlar ülkenin nasıl yönetileceginin kararlarının alındığı yerlerlerdir. Bizim ve ailemizin için de bulunduğu ülkenin iyi yönetilmesi hepimizin daha iyi yaşaması demektir. Kötü yönetilmesi de hepimizin daha kötü yaşaması demektir.

Sosyal ortamların kaliteli olabilmesi için buralarda kültüre ve yasalara dayalı kurallara uyulması gerekir. Uyulmaması halin de kimin nerede nasıl davranacagı kestirilemeyeceginden dolayı sosyal alanlar, kamusal lanlar bizi yorar. Yoran toplum sosyal alanların da kuralların sıkca cignendigi toplumdur. Bu yorgunluk bizim elimizden yaşam hevesimizi alır ki bu da mutsuzlukların kaynagı olur. Kim mutsuz mutsuz yaşamak ister ki?? Kimse…

O zaman sosyal alanlarımıza kalite gelebilmesinin yollarını arayalım, bu lanlar da bize düşen sorumlulukları yerine getirelim ve davranışlarımızla sosyal alanlara kalite getirelim öneriyleriy selam ve sevgilerimle…  Ev anayası Egitim – 4 de görüşmek dilegiyle…

Hüseyin Benek – Agustos 14 – www.vatandasfikri.com

 

EV(AİLE) ANAYASASI - 4

EGİTİM BÖLÜMÜ

Egitim bizi toplumsallaştırmanın yanı sıra yetenegimizin de gelişmesine neden olur, ya da yeni yeni yetenekler edinmemizi sağlar. Her üçü de önemlidir ama egitimden nasibimizi alabilmek için onun içeriginin bizim kültürümüze ve yaşam tarzımıza uygun olması gerekir. Bu şu demektir, ben kendi kültürel degerlerimle dünyayı okumak, dünyanın da beni benim degerlerimle degerlendirmesini isterim bunun için de egitim beni ben yapacak kadar önemlidir.

Egitim bana, bir ben daha katandır. Fikri Adil

Egitim insan hayatının neredeyse 1/3’ini almaktadır yüksek okul mezunu birisi ancak 24-25 yaşların da egitim hayatını tamamlayarak iş hayatına geçmektir. Bu durum yüksek lisans da daha da uzamaktadır. Hem zaman hem de bilebilme acısından, meslek edinme acısından egitim çok önemlidir.

1- Egitim aile de tuvalet egitimiyle başlar ve ailenin kendi inancını ve kültürünü çocuklarına verme cabasıyla devam eder, verebildigi oran da aile acısından başarılı bir egitim verilmiş olur.

2- Egitim okul da devam eder, okul da beden egitimi ve zihinsel egitim ortaklaşa yapılır. Bu egitim anın da hem fen bilimleri hem de toplumun kültürel degerleri çocuklarımıza verilir, verilebildiği ölçü de okullarımız egitim de başarılı olurlar verilemedigi ölçüde de başarısız bir egitim sistemimiz olur. Dünyanın ulaştığı bilgiyi çocuklarımız veremezsek, toplum olarak dünya ölçegin de gerileriz ki bir çok toplum bu srounu yogun yaşıyor biz de kısmen yaşıyoruz.

3- Sokak da egitim, yani toplumun ortak kullanım alanlarında ki davranışları da egitimin bir parcasıdır. Bu sokak egitimine iletişim organlarını da sokabiliriz. Biz sokagı genel olarak ekrandan görmeye başladığımzıa göre burası bizim sokaga acılan pencerelerimizdir. Pencelerimizin manzarasının iyi ayarlamak, toplumsal soruna neden olacak davranışları en aza indirmek toplumun egitimi için de hem gerekli hem de toplumsal hayata adapdasyon ecısından zaruridir.

4- Egitimin hem toplumumuzun ölçülerini hem de dünyanın evrensel ölçülerini dikkate alacak ilkelerle verilmesi çocuklarımızın hem topluma hem de evrene hazır hale gelmesi demektir ki bu iki ayak gelecegin nesillerini yetiştirir. Çocukların ve gençlerin gelecekte yaşayacakları unutulmamalıdır.

Egitim için herkesin sorumlulugu vardır, evde anne baba, okul da öğretmen, camide imam, asker de komutanlar çocuklarımızın için de yaşadıkları aileye ve topluma faydalı olacak şekil de yetişmelerini sağlayacak şekilde oluşturulmalıdır.

 Gelecegin nesli ve toplumu ancak ve ancak egitimle ve egitimin evrensel ve bilimsel ölçüler de yapılmasıyla yetiştirilebilir. Fikri Adil

Bunun için her üç ayak aile, okul, toplum, her üç alan da fen bilgileri, manevi bilgiler ve toplumsal yaşmanın önemi konusun da gençlerimiz yeterli derece de bilgilendirilmelidir.

Ancak evrensel ve yerel egitim dengesiyle çocuklarımız bilimsrel bilgileri öğrenerek yeni bilgiler ortaya koayabilir. Egitim çıktısı iyi vatandaş ve yeni bilgidir. Yeni bilgi yoksa egitim üzerine yeniden düşünmemiz gerekir egitim sistemi ezbere dayalı bir sistem olma olasılığı vardır.

İyi vatandaş sayımız da azlama söz konusuysa manevi ve ahleki degerlerimizi ne dini nede felsefi olarak oluşturamamışız demektir ki bunun da nedeni egitim eksikligidir. 

Egitim eksikse her şey eksiktir, adaletimiz eksiktir, üretimimiz eksiktir, karşılıklı ilişkilrerimiz eksiklik içindedir. Zaten bir toplum adalet, ahlak, egitim ve bilgi üzerine üreterek ayakta durur. Bunların iyi olabilmesi için egitimin iyi olması gerekir düşüncesiyle “Ev anayasası - 5 de görüşmek dilegiyle selam ve sevgilerimle…

Hüseyin Benek – Agustos 14 – www.vatandasfikri.com

 

EV(AİLE) ANAYASASI – 5

 

SAĞLIK BÖLÜMÜ

Saglık her şeyin başıdır, sagılımız yoksa diger varsıllarımızın önemi yoktur, bunun içindir ki ilk önceligimiz sağlımızı korumaktır.

Saglık bir beden sağlığı, iki ruh sağlığı, üç sosyal sağlık olarak degerlendirebiliriz.

1- Beden sağlıgı fiziksel sağlığımzdır ki bizi taşıyan bedenimizdir,  yani bizim can evimizdir. Can evimizin sağlıklı olabilmesi için sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı,  bizi atalete düşürecek ve hastalanmamıza neden olacak alışkanlıkları terketmeliyiz. Ancak böylece bedensel ve ruhsal dengemizi de koruyabiliriz.

2- Ruhsal sağlığmız için de beklentilerimizle cabalarımızı dengelemek diyebiliriz, her şeyi bekler ve hiçbir caba sarf etmezsek beklentilerimize ulaşamayız ve ruhsal sorunlar yaşarız. Rusal sağlık aslın da düşünsel sağlıktır, kişisel düşüncelerimizle yaşadığımız hayatın gercekliklerinin bir nepze olsun denge halidir. Bunun için de hayatın için de olmamız ve bu içinde oluşa göre tavır ve davranış sergilememiz bizim ruhsal sağlığımızı koruyacaktır düşüncesindeyim.

3- Saglık da önleyeci önlemlerle hastalıkdan korunabiliriz, bunun için hal sağlığı uzmanları ve aile hekimleriyle görüşeliriz. Hastalanıp da tedavi yerine hastalanmamak için önlemlerin alınması daha akıllıca gelmektedir.

4- Sosyal sağlık dediğim, ise toplumsal hayatın için de yer almaktır, bunu zaten zorunlu yaparız okul gibi, askerlik gibi veya ibadet maksadıyla camiler de bulunmak gibi, ulaşım anın da otobüsler de ve trafik de diger araçlarla, alış veriş merkezlerin de mecburen bulunuruz ve bu sosyal alanlar da insanların nasıl bir davranış sergilenenecegini içine doğduğumuz toplum kültürüyle bize aktarır. Bize verilen bilgiler biz de bir görgü kuralları oluşturur ve sağlıklı bir sosyal ortam için de görgü kurallarına uyulur.

Sosyal ortamlar toplumların aynalarıdır, sokaklarının temiz olması, vatandaşlarının trafik kurallarına uyması, alış verişlerin de ahlak kurallarına uyulması o toplumun kültürlü olduğunun göstergelerindendir. Biz kültürlü toplum olmak istiyorsak cevremize karşı duyarlı olmalıyız, küçük büyük hak gasplarından uzak durmalı, pinik ve gezi alanlarımızı, ortak kullanım alanlarını temiz tutulmalıyız. İster hastaneler de ister trafik de işleyiş için gerekli kurallara uyulması. Sinema ve tiyatro gibi alanlar da ortamın gerekleri olan sesizlige riayet, ibadethaneler de diger ibadet edenlere karşı saygı gibi durumlar bizim dışardan görünmemize neden olan durumlardır ve bunlara dikkat etmek her vatandaşın görevidir. Ayrıca ülkemizi turist olarak ziyaret eden veya kendi ülkelerin de yaşanılan sorunlar nedeniyle sıgınmacı olarak bulunanlara karşı iyi davranmak da dünya da bizim imajımızın nasıl algılanacagıyla, olacagıyla direk ilgilidir. Bu nedenle gelen misafirlere de iyi davranma sorumluluğumuzu unutmayalım.

Her alan da sağlık olabilmek için öncelikle doğru b,lgiye dayalı düşünce ve davranışlarımız olmalıdır. Fiziksel sağlımızı nasıl koruyabilirz telaşından çok bilgi edinmeliyiz, hangi hastalık bulaşıcıdır, nasıl buılaşır, alkol ve uyuşturucu alışkanlığının fiziksel ve ruhsal sağlığımıza etkileri nedir, sağlığımızı korumak için temizlik ölçülerimiz nasıl olmalıdır. Spor ve saglık ilişkisi nedir, beslenme de sağlığın önemi gibi herkesin bildigi ve es geçtiği şeyler üzerine biraz düşünelim ne dersiniz.

Sağlık ancak kaybedildiğin de öenmi anlanılan bir şey olmak cıkıp sağlıklıyken önelemler alarak hatalıklardan kendimizi koruyalım önerisiyle “ev anaysası 6” da görüşmek dilegiyle selam ve sevgilerimle…

Hüseyin Benek --- Agustos 14 – www.vatandasfikri.com

 

 

EV(AİLE) ANAYASASI – 6

 

YARGI BÖLÜMÜ

Bir sorun var ve bunu biz bilgiye ve kurallara dayalı yargılarımızla çözmeye çalışırız ve çözeriz. Hem bireysel, hem toplumsal hem de hukuken yargılama yetegini sağlam temellere dayalı toplumlar da adalet topluma güven verir. Haksızlığa uğradığımız da yargıaya baş vurur sorunun çözümünü isteriz. Bizim toplumda da şöyle bir iananç vardır şeriatın kestiği parmak acımaz, burada ki şerat adalete dayalı hukuk siteminin adıdır. Bu genel durumu yerel yani alile seviyesine indirdiğimiz de ise yine hiçbir şey degişmez hukuk, adalet herkese her zaman lazımdır. Hukuka dayalı adalet dagıtan yargılama yetegi yoksa toplumun her yer de sorunlar bizi karşılar.

Adaletsizliğin her türlüsü sorunların tetikleyicisidir. Fikri Adil

Yargı sistemi ve bunun adalet üzere işlemesi toplumların temelini oluşturur, adalet mülkün temeldir sözü yani mülk dünyadır ve dünyanın temeli de adalettir diye anlaşılmalıdır. Yoksa bu sözden (emlak ve sermaynin) mülkün korunması anlaşılması adaletten uzaklaşmak demekir, lakin adaletin için de adalete dayalı bir şekil de mal olarak da mülkün korunması da vardır.

Bizim burada ki konumuz aile olduğu için diger alanları konumuz dışında tutmaya çalışarak aile için de adaletli bir işleyişi nasıl tesis ederiz ve adalet sağlayacak kurallarımız ne olmadır sorusuna hep beraber cevap aramaya çalşacagız. Evet adalet nedir? Bu sorunun cevabını Oğlum Ahmet şu şekil de vermişti daha çocuk denilecek yaş da, suçluya cezasını, haklıya hakkını vermektir. Evet doğru, bunu adilhane ve iyi bir şekil de yazılı hukuka dayalı adaleti tesis edecek içeriklerle doldurabilirsek daha doğru, en adil adaleti tesise yaklaşmış oluruz. Bunun içindir ki adalet, hem ekonomik, hem sosyal, hem de kişisel haklar ve insan haklarını içermektedir ki bir alanda ki eksiklikler diger alanlar da sorunlara neden olmaktadır. Evet ekonomik bir adil paylaşım sistemimiz yoksa üreten, emekci, sermayedar ve müteşebbis, yatırımcı ortaya konan pastadan adil pay almıyorsa bura da sorun kacınılmazdır. Bir kişi asgari üçret alıyorsa ve çok zaman ne çalışma saatlerine dikkat edilmiyorsa ki artık ülkemiz de günlük çalışma saati yasal olarak 8 saat olmasına rağmen 12 saate çıkmış gibi, nede zamanın da üçreti ödenmiyorsa ve patron en pahalı arabaya biniyorsa burada ciddi sorunlara neden olan adaletsizlikler vardır demektir.

Adalet hayata dahildir ve her yeri kapsar. Fikri Adil

Sosyal adletsizlik ise vatandaşların doğuştan ayrımcılığa tabi tutulmasıdır ki bazı toplumlar da bu kast sistemiyle kültürel olarak yapılır bizim gibi toplumlarda da ekonomik faklılıklara dayalı olarak yapılmaktadır. İyi bir egitim almanın yolu paran olmaya dayalı ise, burada zeka geri plana atılmış demektir. Bunun için devletlerin egitim alanın da mutlaka eşitliği sağlamaları gerekir ki toplumsal alanlar da daha zekiler toplumsal sorumluluklar almış olsun. Böylece zekileri görevlendirerek toplumsal işleyişin daha sağlıklı olmasını sağlayarak toplumumuzun dünya toplumlar yarışın da ön sıralara geçmesinin sağlayabiliriz, hepimiz bunu istiyoruz sanırım.

Buralar da haksızlıklar, adaletsizlikler aslın da toplumsal gelişmenin de tıkaçlarıdır, bunu fark ettiğimiz de toplumumuz dünya ölcegin de gelişecektir.

Burada haksızlığa uğradığını hissedenlere, yargı adalet dagıtmakla görevlidir. Aile içi haksızlıklarda da aile yargısı adalet dagıttıkca görevini yerine getirmiş olur.

Aile yargısı, aile fertlerine eşit haklar verir, hem kurallara uymada hem de haklardan yararlanmada eşitlik söz konudur. Yalnız bu istismar edilmemeli haklardan yararlanmak için de hem kurallara uymada hem de ailenin ihtiyaçlarının karşılaşılmasın da katkılar sunulmalıdır.

Aile Yargı Meclisinin Oluşturulması

Aile de adilliği ve olgunluğu ile tanınanlardan kafamız da bir mecliz oluşturalım, kendi aile içimiz de çözmediğimiz sorunları bu insanlara danışalım önerileri doğrultusun da sorunlara yaklaşalım. Bu meclis üyeleri olayı yaşayanlara karşı bağımsız davranacak olanlardan seçilmelidir. Son olarak aile yaşantısın da işimizi kolaylaştıracak bazı kuralları hatırlatarak aile anayasamıza son verelim.

Genel Olarak Ev Kurallarıyla Anaysamızı tamamlamaya çalışalım

Genel Olarak Ev Kuralları

1- Bağırmak yerine daha düşük bir sesle konuşarak olaylara yaklaşmak.

2- Karşılaşılan sorunlar karşısın da sinirlenmeden, sinirliysek de sakinleşereke,  daha olgun bir şekil de bu sorunu nasıl aşarız diye düşünmeye çalışmak

3- Hiç şekil de fiziksel olarak vurmaya veya sözlü hakarete baş vurmadan güzel ve mantıklı yani akla yatkın konuşarak sorunu çözmeye çalışmak.

4- Çocuğun oyun ve oyuncak haklarına saygı duyarak onun sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamalıyız.

6- Her hangi bir oyun ve ders bitimin de ortalığın toplanması geregini anlatmalıyız.

7- Kullandığımız herhangi bir eşyayı tekrar yerine koymalıyız

8- Evin genel olarak temizliğine ve düzenine riayet etmeli dagınıklığa ve düzensizlige izin vermemeliyiz.

Sofra Kuralları

1- Yemekleri mümkün olduğunca beraber yemeliyiz, internet ve dijital oyunlar nedeniyle aile için de iletişim son zamanlar da kopma noktasına gelmiştir bunun için ekransız saatler ilan edilerek hal hatır sorulmalı ve sohbet için sohbet saatleri ayırmalıyız.

2- Yemek esnasın da luzumsuz konuşma ve gürültülerden kacınmalıyız. 

3- Yemeklerimizi israf etmeden yemeli, yemegin bizi besleyen nimet olduğu unutulmamalıdır.

4- Yemek için sofranın hem kurulmasına hem de toplanmasına yardımcı olmalıyız.

5- Sorunların yemekten önce veya sonra konuşularak yemek anın da tartışmalardan kacınmalıyız. Bizim bir ata sözümüz de “su, içene yılan bile dokunmaz” denir. Biz bunu yemek yiyeni düşman bile rahatsız etmez diye algılayabiliriz.

İster geniş topluluklar, ister aile gibi küçük topluluklar kültüre dayalı kurallarla ayakta kalırlar. Bizim de toplum olarak kültürel degerlerimize dayalı kurallarımız olmalı ve bunlara her ortam da ceza alacagımızdan dolayı degil bu kuralların ya bizim hayatımızı kolaylaştırdığından yada başkalarının hayatını kolaylaştırdığını bilerek gönüllü uymalıyız. Yoksa yaşadığımız ortamlara katkı yerine sorun oluruzki bizimle birlikte yaşayanlar mutsuz olurlar. Mutsuz ettiklerimizden ise bize mutluluk gelmez. Böylece mutsuz mutsuz yaşar gideriz. Bunun için de kültürümüz kurallarımız bizim mutluluğumuza hiğzmet edecek şekilde düzenlenmeli ve gerektiğin de degiştirilmelidir.

Bu Ev Anayasasını ben düşünsel bir ilk hareket olarak görüyor, bunu sizin düşüncelerinizle de zenginleştirilerek daha da geliştirilebilecegini bunun için de herkesin katkı sunması gerektiğini düşünerek… Herkese aile için de sağlık ve mutluluklar diliyorum… Selam ve Sevgilerimle…

Hüseyin Benek – Agustos 14 – www.vatandasfikri.com  

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
VATANDAŞA YEREL YÖNETİMLER RAPORU
SEÇİMLERİN SAKATLANMASI!!
SEÇMENLERİN KANDIRILMASI!!
seçme işinin önemi!!!
OLAYLARLA HUKUKİ EŞİTLİK İLİŞKİSİ
EL GİDER UYAZAYA, BİZ KALIRIZ YAYA
CILGIN PROJELERDEN, CILGIN FAİZE!!!
ADAY ADAYLARI NASIL SEÇİLİYOR?
İSRAİL'E SOYKIRIM SUÇLAMASI !!
İMAM, KAYMAKAM SORUNU
UÇUYORMUYUZ, DÜŞÜYORMUYUZ?!?!
EKONOMİK, MODELLERİN, MANTIĞIN TEMELLERİ!!
100 YILIN, YALANLARI
FENRBAHÇE, GALATASARAY, ARABİSTAN
ASGARİ ÜCRET, AŞIRI ÇALIŞMA, ASGARİ YAŞAM,
SİYASETÇİ TANIMA VE SEÇME SANATI!!
SEÇİMLERE HAZIRLIK
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALIDIR 2024!?!?
ZÜBÜKLER ve BÜRÜTÜSLER
EMEKLİ MAAŞLARINDA ADALETİN SAGLANMASI
ÜCRETLER NEDEN DÜŞÜYOR?
OĞLUM YUSUF,
CHP ve DEĞİŞİM
100 YILLIK CUMHURİYET
ORTA DOGUNUN İSRAİL SORUNU
STRES, KRİZ, ÖLÜM
FİLİSTİN, İSRAİL SAVAŞI
SURİYEDE SİHA İLE SALDIRI
TARIM KAMPÜSÜ (Bakap)
KAZANMAK İSTEMEYEN MUHALEFET
EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA ADALET ARAYIŞLARI
YESEVİ ve KÖOĞLU KESİŞİM NOKTAMIZ
TRÜKİYENİN EN ÖNEMLİ SORUNU!!
YEREL SEÇİMLER
AŞKSIZLIK EŞİTTİR, MUTSUZLUKTUR!!
KAMUSAL ALANLAR VATANDAŞLARINDIR.
SOSYAL GÜVENLİKTE ADALETSİZLİK!
CHP, İDEOLOJİSİ VE ALTI OK İLKLEERİ
YENİ BİR BAŞARI YÖNTEMİ
EKONOMİK EŞİTSİZLİKLER RAPORU
VATANDAŞ VERGİ İLİŞKİSİ
AYRIK OTUNDAN BELEDİYE BAŞKANLARINA SELAMLAR
PARAMİTER YAPILAR ve RUSYA, VAGNER
SOSYAL GÜVENLİĞİMİZ (SGK )
CHP ve DEĞİŞİM
15-16 Haziran İşçi Olayları
SEÇİM 2023
2023 bakanlar kurulu
SEÇİM 2023
KASTAMONU
Ziya Zat Abi, Alllaha Emanet!
DİKKAT! SİYASİ ALDANIŞ İÇİNDE OLABİLİRİZ!
SORUNLAR NEDENLERİ!!!
1 MAYIS
İYİ OLANI SEÇME SORUMLULUĞUMUZ!!
DIŞ GÜÇLER NEREDELER, NE YAPIYORLAR?
DEMOKRATIMSILARI, DEMOKRASİYE DAVET!
SEÇİMLERDE SEÇİMLERİMİZ!!
ÇOCUK EBEYN İLİŞKİSİ
DEMOKRASİ MASASI ile DEVAM
GÜVEN BUNALIMI!!!
Siyasilere Not
VATANDAŞLIK SINAVI!!!
DEPREMZEDELERE YADIM için BİRLİK
DEPREM, DEPREM !!
DEMOKRASİNİN TEMELİ, GÜÇLER AYRILIĞI!!
MEDYAMIZIN HALİ!!??
ALTILI MASANIN, ALTINI DOLDURMAK!!!
ADİL, DÜZENE NE OLDU?
EBEVEYN ÇOCUK İLİŞKİSİ
10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ
SİVİL DARBECİLER KİM?
İKTİDAR MI, ÜLKEMİ?
SURİYE DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLÜYOR MU?
EKONOMİK UÇUŞLAR DÜŞMEYLEMİ SONUÇLANDILAR!
ZENGİN SAYISI İKİ, FAKİR SAYISI BEŞ KAT ARTIYORSA!
ÇIKARILMIŞ SORUNLAR, YAPAY KONULAR!
SEÇİMDEN SONRAYA ERTELENNEN ÖNLEMLER
27 Aralığın Önemi!! Bugün Ne Oldu?
CUMHURBAŞKANI SEÇME YARIŞI!
DEMOKRATLAR ve ÖTEKİLER
ALTILI MASANIN ADAYI !!
VATANDAŞLIK, DAGITILIYOR!!
İMAMOĞLU YARGILAMASI ÜZERİNDEN YARGI SORUNUMUZ
ENERJİDE DEVRİM GİBİ GELİŞME
BEBEK GELİNLER, DİN İSTİSMARI
SİYASAL NİTELİK SORUNUMUZ!
EN ÇOK YAZDIĞIM KONULAR
YENİ ANAYASA TASLAGI Altılı Masadan
BAGIMSIZLIĞIMIZIN ENERJİSİ
ÖĞRETMEN - DEĞER
DEMOKRASİ SEVİYEMİZ NEDEN DÜŞÜK?!?!?
AYDINALRINI DİNLEMEYEN TOPLUMLAR AYAMAZLAR!
TERÖRDEN KİM SORUMLU??!!
DEEPFAKE TEHLİKESİ!!
SİYASETCİLERİ KİM DENETLİYOR?
SİYASAL YÖNETİM DİLİ
SAGLIKTA ÖZELEŞTİRMEYE TEPKİ
PROMOSYON SORUNU YAŞAYANLAR
İKİNCİ YÜZ YILA DOĞRU!!
SUNİ SİYASET
İNGİLTERE, JAPONYA, TÜRKİYE DE NELER OLUYOR!
SİYASETÇİ ALKIŞLAMA HASTALIĞIMIZ!
Yüz Liramızı Ekonomik Harcamış Olmak!!
SİYASAL KÜLTÜR ve ALTILI MASA
DÜNYA'NIN GÖÇMEN/SIĞINMACI SORUNU
TÜRKİYE UCARKEN
ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU
İNSANIN YAŞAM YOLCULUĞU
Siyasal Söylemlerde Mantık Arayışları
DIŞ SORUNLARIMIZA KISACA BAKIŞ
Göç Sorunu Alarm Veriyor!!
TEMSİLDE ADALET SORUNUMUZ!!
Muhalefetin Altılı Masa ile Altın Cağı
altılı masada aday belirleme sancıları
VATANDAŞ OLAMAYANLAR
DEMOKRASİ AYARLARI
KİMLİKSİZLİĞİN, AİDİYETSİZLİĞİN BAYRAMSIZLIĞI
SAVAŞ ve ZAFERİN MEŞRULUĞU
KAMU AÇILIŞLARININ SİYASALLAŞTIRILMASI!!
BİLİM İSTEYEN VAR MI?
GENÇLER ve BİZ
AK PARTİ'NİN 21 YILI
UZAY GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ
DÜNYADAN BAKINCA NASIL GÖRÜNÜYORUZ
REKABETTEN DAYANIŞMAYA
DEVLET NEDEN TASARRUF YAPMAZ?
NASIL YEREL OLUNUR?
GÖRSELLİK ve GELİŞME!
UZAK YAKIN DIŞ SORUNLARIMIZ, DIŞ YÖNÜMÜZ!
İŞÇİLERİMİZİN HALİ!
KRİZDE KAMUSAL DESTEKLER
15 TEMMUZ NEDEN OLDU?
ALKIŞLARLA BATIYORUZ!!!
YÖRESEL/YEREL, ÜRÜN/ÜRETİM
KRİZDEN BUĞRANA, BUĞRANDAN ….
GÖRSELLİK ve GELİŞME! Estetik mi, İşlevsellik mi?
20 YILLIK EKONOMİ HİKAYEMİZ!!
TARİHDEN GÜNLÜK, SİYASAL TARTIŞMA ÇIKARTMAK!
MEDYA MADRABAZLIĞI
Üç Sorun (Enflasyon, Stagflasyon, Resesyon)
Krizde Hatalar!!
Çalışma Hayatında ki Sorunlarımız!!!
Yerel, Yöresel Üretim!
ENERJİ BAGISIZLIĞIMIZ!
YANGIN UÇAKLARI ALINDI MI?
Gelir Paylaşılmazsa, Eşitsizlik Sonuçtur!
HÜSEYİN'LERİN ÖLÜMÜ!!!
HAYATI KOLAYLAŞTIRAN DEVLET/HÜKÜMET!
BİZİ KİM, SÖMÜRÜYOR ?
ÜRETİCİ MALİYET ARTIŞI (ÜFE)
Başkanlık, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi!
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin
GÜÇ DOKTRİNİNDEN, HAK DOKTİRİNİNE
UKRAYNA/RUSYA
ÖNGÖRÜ/Öngörüsüzlük!!
Eşitsizlikler Öldürüyor!!
HACI BEKTAŞ VELİ
Hacettepe Üniversitesin de, İşçi Kıyımı!!!
Etkin Güçlerin Barış İçin Etkinsizlikleri
İŞÇİ ÇALIŞMA SÜRELERİ
Sanal Gerçeklik Nedir?
TEPKİSİZ TOPLUM!!
ÖNEMLİ GÜNLER
SİYASETTE, SİYASETSİZLİK!
AKLA, VİCDANA DAVET!!
Vatandaş Sezen'in Hakkı Vatandaşa!!
ENFLASYONUN NEDENLERİ, NEDİR Kİ?
ÜLKEME İTİBAR SUKASTİ !!
Modern Devlet, Ortaçağ Devleti Farkı!!
YALAN YAKALAMA YETENEGİMİZ!!
DIŞ DÜNYADAN NASIL GÖRÜNÜYORUZ?
DIŞ GÜÇLER NE ALEM DE!!!
YENİ EKONOMİK MODEL (Dövize Endeksli Mevduat)
Tepki Gösterme Hakkı!
HÜKÜMETİ ANLAMAK LAZIM
EKONOMİK HATALAR!
NEDEN PARTİ TUTARIZ?
ENFLASYON ve MAAŞ ZAM OYUNU
DIŞ GÜÇLER (Dış Güçlerin, İç Operasyonu
EKONOMİDE 20 YILIMIZ!!
Kastamonu Oyunları
BAŞKENTTE KASTAMONU
İNSANLIK, KİNDARLIK, ÇATIŞMASI!!
SİYASET/SİYASETCİ GERMESİ!!
KRİZ EKONOMİSİNDEN ÇIKIŞ
SEÇİM BARAJI DA, VATANDAŞ BARAJI DA KALSIN!!
GÖÇ SORUNU
Bayram da Yaşanılan Sorunlar
BAYRAM
15 TEMMUZ'UN NEDENLERİ
BU NASIL EKONOMİ?
EKONOMİK EŞİTSİZLİK SORUNUMUZ!!
VATANDAŞ, GENELGEYE UYMAK ZORUNDA MI?
EMEKLİ Biz Emeklililer!
VİRÜSTEN, KRİZDEN ÇIKIŞ
EKONOMİNİN SİNİR UCLARI
GAZETECİ SORU SORAR!!
GAZETECİ SORU SORAR!!
GELİR ve SOSYAL EŞİTSİZLİKLER
TÜRKİYE – ABD
ANAYASA NASIL DEGİŞTİRİLİR?
KANALLI EKONOMİ
DOLAR, NASIL HAZİNEMİZE DOLAR !!??
İKİ ACIK ARASINDAKİ FARK!
NEDEN>SONUÇ
TOPLUMSAL DÜZENE LEGAL/İLLEGAL ETKİ
YOKSULLUK VE SOSYAL YARDIM SORUNUMUZ
MÜSLÜMANDAN KAÇAN MÜSLÜMANLAR!!
Vahşetler, Normalimiz mi, Oluyor?
İŞÇİLER VE SORUNLARI
TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI!!
DERİN EKONOMİK SORUNALAR
TÜRKİYE EKONOMİSİ 2020-2021
DEMOKRASİNİN ÜÇ, ARTI BİR AYAGI
HAYRAT AĞAÇLARI
NEDEN GECİKİİYORUZ?
Düşünsel, Teknolojik, Gecikmişliklerin Etkisi
İSTİKLAL//BAĞIMSIZLIK MARŞI
TÖRE!!
Üretilmiş, Gündem
GÜÇLÜ DEVLET/TOPLUM NASIL OLUNUR??
RAST GELE YAŞAMA!!
ABD ve ORTADOĞU DA!?!
Korkuyla Baglama
NEDEN FAKİRLEŞİYORUZ?
Nedensiz İstifalar
LOBİLERLE MÜCADELE
ENFLASYONLA MÜCADELE
MİLLİ, EREZYON
DENETİMSİZLİGİN, DENGESİZLİĞİ
EKONOMİ RAPORU
YALAN/GERÇEK
BUZLANMAYA, TUZLANMA
VATANDAŞLARA, YÖNETİME DURUM RAPORU
NÜFUS VİRÜS/VAKA YOĞUNLUĞU ARASINDAKİ FARKA DİKKAT
DEVLETİN GÜCÜ!!??
YAPISAL SORUNLAR
ÜCRET ZAMMI HİLESİ (Fakirleşme)
Aşırı Tüketim!
GÜVEN BUNALIMI!!
ASGARİ ÜÇRET HANGİ ÖLÇÜYLE BELİRLENİYOR?
EN ÇOK ELEŞTİRİLEN HÜKÜMET, HANGİ HÜKÜMET?
TARIM TEKNOLOJİLERİ
SOSYAL DAYANIŞMA, PAZAR DAYANIŞMASI
NÜFUZ İLE NÜFUS ARASI FARK
KIZILCA GÜN - ANITI
Eleştirmen Olarak M. Akif Ersoy
AŞI, İLAÇ KARLITLIĞI
Siyasetin Gergin Dili!!
2023 EFSANELERİ
KURAKLIK AFETİ GELİYOR, DERKEN GELDİ?
Başarılı mıyız?! Başarısız mıyız?
HEY BATI, BİZ BIRAKTIK ATI
ABD YAPTIRIMLARI
ABD, YAPTIRIMLARI NELER?
SALGIN SÖYLENTİLERİ (Dedikoduları)
SALGIN SÖYLENTİLERİ (Dedikoduları)
Asgari Ücret 2021
TARIM ve HAYVANCILIĞIMIIZN SORUNLARI
KORONOYLA, SALGINLA EKONOMİK MÜCADELE
NEHİR HIRSIZLIKLARI
DEMOKRATİK ALT YAPI
Korona Günlerin de Dayanışma
Asgari Ücret Ne Kadar Artmalı?
YERLİ ve MİLLİ ŞİRKETLERİN KORUNMASI
CENAZEDE FIKRA ANLATMAK
Su Tasarruf Yöntemleri
TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI NEDİR?
GENEL YÖNETİM, YEREL YÖNETİM
CİNSEL SORUNLARIN KAYNAGI
YAPAY GÜNDEM
SALGINDA SAĞLIK!
LİDERE TEHDİT, LİDERLERE TEHDİTDİR
DEVLETTE (Yönetim de) DENGE!
Rüyada Uçmak Güzel Oluyor
ACI İLACI KİM İÇECEK?
Ümmet Bilinci, Vatandaşlık Bilinci, Akıl Bilinci
TERÖR/TERÖRİST/TERÖRİZM
UÇMADIĞIMIZIN RESMİDİR
Ekonomik Sıkıntılar Nasıl Aşılacak?
ALKIŞLARLA, EKONOMİK BATIŞ!!
Ekonomik Çelişkiler
ZARA
Kim Yerli, Kim Milli?
EĞİTİM/ÖĞRETİM
BELİRSİZLİK YORAR!
EMPERYAL OYUNLAR, KAYBOLAN CANLAR!!!
Gücün Acizliği/Rasyonellikten Uzaklaşış
AYIP, KABAHAT, SUÇ, GÜNAH (Kavramlarla Düşünmek)
NASIL GÖRÜNÜYORUZ? Görüyor muyuz?
KACAK İÇKİNİN ve ÖLÜMLERİN NEDENLERİ?
EŞİTSİZLİK BELASI İNSANLIĞIN DENGESİNİ BOZUYOR
Ekonomide Alarm Zili Çalıyor!!!
SAĞ DÜŞÜNCE
YATIRIMLARIMIZ, YATIRIM MI?
Kirizden Ne Zaman Çıkarız?
YANLIŞ KARAR EŞİTTİR ZARAR!!
EŞİTSİZLİK YARATMAK!
SİYASAL TERCİH Mİ, EKONOMİK TERCİH Mİ?
HANİ, İLK ON BÜYÜK EKONOMİ OLACAKTIK?!
DEMOKRASİ VE Darbe
MUHALEFET ve CHP
HATALAR, HATALARI DOĞURDU, BURADAYIZ!!!
ALKIŞ, BİR DAHA ALKIŞ!!!
ADİL Mİ?
DOĞU AKDENİZ
SIRSIZLIK (Mahremin Yıkılışı)
HÜKÜMET İCRAATLARINA
İŞSİZLİĞİMİZİN NEDENLERİ
EKONOMİK/SİYASAL/SOSYAL SORUNLAR
DEVLET YÖNETİMİ
HİZMET KİMİN HİZMETİ?
DOGU AKDENİZ
NEYE TEŞVİK, NEYE KÖSTEK, OLALIM?
KRİZLERDEN KİRİZ BEGEN -1
KRİZLERDEN KİRİZ BEGEN
DEMOKRASİ KRİZİ
SARHOŞ DEVLET SEDROMU!!
HÜKÜMET - DEVLET KİRİZİ
Araba fiaytları neden uctu?
MESCİDLER (Ayasofyayı Kebir Camisi)
CEPHEDEN, CEPHEYE (Sorundan Soruna)
15 Temmuz da Darbe Neden oldu, Kim Maruz Kaldı?
Kiriz Sözlüğü
BİRLİK (Nasıl Bir Birlik?)
BÜYÜRKEN, KÜÇÜLMEK!!
KADININ HUKUKİ EŞİTLİĞİ (İstanbul Sözleşmesi)
FAİZ (Faiz mi, Zulüm, Faizsizlik mi?)
VİRÜSTÜR, VİRÜS!! Fetöcüdür, Fetö!!
BELEDİYE HİZMETLERİNE ENGEL Mİ OLUNUYOR?
KİRİZİN AYAK SESLERİNİ DUYMAYAN KİMDİ?
KİRİZE/SORUNA ACIK TOPLUM OLMAK!!
SAVUNMA YÜRÜYOR
TARTIŞMALARDAN KAÇAN SİYASETÇİLER KİMLER?
SANATÇILARIN KAMUSAL SORUMLULUKLARI YOK MU?
SADECE KRİZ Mİ, VİRÜS MÜ SORUMLU?
DURUMUMUZ NEDİR,?
Polis, Asker, Güvenlik Kuvvetleri Kimin Kuvveti ?
İKTİDAR, MUHALEFET İLİŞKİLERİ
ABD de Ne Oluyor, Neden Oluyor?
DÖVİZ SORUNUMUZ
Sözün Doğrusunu Ayırt Edebilmek!
SON EKONOMİK ÇÖZÜM PAKETİ
İHALEDE/AÇILIŞTA BAŞKA FİYATLAMA
Ekonomimiz Neden Bu Halde?
KAPİTALİST EKONOMİNİN SONU MU?
23 NİSAN 1920 NEDEN ÖNEMLİ?
Ekonomi Nasıl Isındı, Nasıl Soğutacağız?
YENİ PAYLAŞIM MODELİ VE EMEK
SEÇİMLERİMİZ, YAŞANTIMIZ OLUR!
DEMOKRASİ ARAYIŞIMIZ
SORUNA HAZIRLANMAK! (ULUSAL SORUNLAR)
KÜRESEL SORUNLAR, ORTAK AKILLA ÇÖZÜLÜR
SORUNLARI VİRÜSLEMEK
BİLGİ, AKIL, BİLİM YOKSA!
KORONAYLA BAŞA ÇIKAN TOPLUMLAR NASIL ÇIKTILAR?
ALTTA YATAN SORUNLAR
NEVRUZ, MİRAÇ
VİRÜSLE EKONOMİK MÜCADELE
SOSYAL DEVLET | SOSYAL YARDIM
Corona Nedir? Korunmanın Önlemleri Nelerdir?
SOSYAL SİYASETİN, SOSYAL DUVARLARI!
İSTİKLAL MARŞI NEDEN YAZILIR?
GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI
MECLİS KAVGASI
KAMU NASIL TASARRUF YAPMALIDIR?
SURİYE’DE NELER OLUYOR? – 1 Suriye de Yeni Durum
SURİYEDE NE OLUYOR? BİZ NE İSTİYORUZ?
KİM TASARRUF YAPACAK?
HABAERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE Mİ?
DÜNYA REFAH ÜRETİM YARIŞI!!
BİLİM YOKSA!
BİR ÜLKE NASIL BATIRILIR?
Partilerimizin Demokrasi Karnesi
KİM FETÖCÜ?
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIĞA BİTKİ GENLERİ
MERHAMET, EMEK VE FEDAKARLIK
SURİYE ÇIKMAZI!
CEZA ve VERGİ ADALETİ
NAMUS
BİLİM SORUNUMUZ!!
İKTİDAR/HÜKÜMET FARKI
AYDINLARIN/ALİMLERİN ZULMÜ!!!
SURİYE DE SON DURUM
VATANDAŞLIK
CILGIN PROJE ÇıLğInLıĞı
DEPREM
YAŞARKEN YAŞAMAK!
EKONOMİK KURUTULUŞ/CİHAD
HALKIN TEPKİSİ KİME/NEYE?
YARININ SORUNLARI NELER?
ÖYLE YAPMASAYDIK, BÖYLE OLMAZDI!!
HER ŞEY YOLUNDA MI?
EKONOMİDEN Bİ HABER!
TOPLUSAL MUTABAKAT/UZLAŞI
YAREN KÜLTÜRÜ
KASIM SÜLEYMANİ, ÖLDÜRÜLDÜ!
VATANDAŞIN HALİ !!
VATANDAŞLIK (Vatandaş nasıl olunur?)
ÜÇ SORUN (Suriye, D. Akdeniz, Libya)
SORUNLAR, ÇÖZÜMLER
Kent Hayatını Kolaylaştıracak Basit Önlemler
ASGARİ ÜCRET, ASGARİ GEÇİM!
SORUN YOK!! YOK MU?!
FİYATLAR NASIL İNER, NASIL ÇIKAR?
ÇİN BASKISI
ABD, AKLIYLA BİRLİKTE HUKUKU KAYBETTİ
!!!EŞİTSİZLİK!!!
YEREL MECLİSİNDE RET, GENEL MECLİSTE EVET!
PİSA'da Başarısızlığın Nedenleri!
KADINLARIN SEÇME//SEÇİLME HAKKI
TARIM ŞURASININ, ŞURASI!!!
EKOLOJİK KAOSA DOĞRU HIZLI ADIMLARLA
Üniversiteli İşsizlerimiz
DÜNYA ROBOTLAŞIYOR
CHP’yi Tartışmak Çok Güzel Oluyor
VATANDAŞ DARALDI!! (Vatandaş Kan Ağlıyor)
VATANDAŞA ve HÜKÜMETE RAPOR!!
CUMHURBAŞKANIMIZI ŞAKALADILAR
TARIM ŞURASI 2-3
TÜRKİYE ve ABD, NEREYE?
ADALET ARAYIŞI!!
2019 DA NE KADAR ORMANIMIZ YANDI?
BULDUM, BULDUM (Enflasyona Çare Buldum)
Çin, Bilimle Nasıl Şaha Kalktı?
YETKİSİZ, SORUMLULAR
ABD, AKLIMIZLA ALAY EDİYOR!!
CUMHURİYETİ VE ATATÜRK’Ü ANMA HASSASİYETİ!
REJİM OLARAK CUMHURİYET
VERGİ KİMDEN ALINIR? Asgari Ücretliden Mi?
İKTİDARLARA DERS TEPKİLER
DÖRT ÜLKEYE ÖNERİMDİR
DEMOKRATİK TEMELLER
NOBEL ÖDÜLLERİ
VEJETARYEN VEGAN BESLENME
DÜŞÜNCE ve İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
ABD ÇATIŞARAK MI, ÇEKİLMEK, İSTİYOR?
EVLİLİK EHLİYETİ (Evlilik de Sorumluluk Bilinci)
ARTAN FYATLARA İNAT, DÜŞEN ENFLASYON
KALEM OYUNU (Kurumsal Güvenilirlilik)
ZAMAN BAĞI
SORUN ÖNCELİĞİ!
HÜKÜMET KURNAZLIKLARI
VATANSEVERLİK
YEDİNCİ KITA, NEREDE OLUŞUYOR?
DEVLETLE İLİŞKİLERİMİZ - 2
DEVLETLE İLİŞKİLERİMİZ -1
SOSYALLEŞME, SOSYALLEŞEMEME!
EĞİTİMİN ÇIKTISI NE?
PARA KÜLTÜRÜ OLMAYANLARIN ZARARLARI
ÜRETİME DAYANMAYAN REFAH/LÜKS
İNSAN NEYİ, KORUMALIDIR?
DİYARBAKIR DAN GELEN ANALARIN FERYADINI DUYDUK
SİYASAL HAYATIMIZ VE CHP
Parksız Park, Ilgaz Milli Parkı
CHP
2023 DEN, 2003’E
ZAM SAĞANAĞININ PİYASAYA ETKİLERİ
Toplu Taşımada Ücret Adaleti
AK PARTİNİN ALTIN CAGI
SURİYE VE DOGU AKDENİZ SORUNU
Verimsiz Ekonomik Yatırım Nedir?
CENNETİN TERK EDİLMESİ!!
EKONOMİ Mİ, EKOLOJİ Mİ SORUNU DAHA ÖNEMLİ?
BARUTHANE PİLAVCISININ, TOSYA PİRİNCİYLE BULUŞMASI
EKONOMİYİ CANLANDIRMANIN YOLLARINDA BİRİ DE!
SARHOŞLARIN SESSİZLİĞİ/İNİLTİSİ
ENFLASYON NEDENLERİ?
YİNE Mİ PARA/FAİZ OYUNU?
VATANDAŞDAN DÜŞMAN YARATMAMAK
VATANDAŞ, DEVLET İLİŞKİLERİ
Bilgi Okuryazarlığı
SONUÇ – NEDEN BU, SON UÇ?
PİKNİK ALANLARI TEMİZ TUTULMASI
MEDYADA YABANCI ORANI
EGİTİMDE NEDEN BAŞARISIZIZ?
BAŞKANLIK SİSTEMİ YENİDEN Mİ TARTIŞILACAK?
ÜLKE OLARAK ADLİ SİCİLİMİZ
G 20 JAPONYA DA NELER OLDU? (Teknolojisiz Olmaz)
ÜRÜNLERE ZAMLAR GELMEYE BAŞLADI (Ya Maaşlara)
BELEDİYE BAŞKANLARINDAN VATANDAŞLAR NE, BEKLİYOR?
BAŞKANLARIN YEKİSİZLEŞTİRİLMESİ!!!
S-400 ALINMALI
DOĞU AKDENİZ DOĞAL ZENGİNLİK KAYNAKLARI KİMİN??
DEMOKRASİ KAZANDI (Neden Demokrasi Kazandı?)
SEÇİM YAPMA HAKKI
TARIMSAL ÜRETİM
YASAMA DENETİMİ (Hakkıyla Meclis Denetimi)
İMALAT SANAYİDE ÜRETİM SORUNU
SAĞLIKTA İLLER ARASI HASTA SEVK SORUNU
KALKINMA ve ADALET
KIYAMET GİBİ ÇEVRE RAPORU
İFTAR DAVETLERİ
YURT DIŞI CAMİLERİ
İŞÇİLER, İŞSİZLER, KENDİNİ NEDEN YAKIYOR?
Bu İnsanlar Kendilerini Neden Yakıyor?
ÇİN KÜRESELLEŞMESİ
ELEŞTİRİ, ELEŞTİRİLMEZLİK
HOŞ GÖRÜYE ATILAN YUMRUKLAR
100 YILINDA 1919''A NASIL GELİNDİ?
HUKUK, DEMOKRASİ, SEÇİM
SEÇİM İPTALİ SORUNU ÜZERİNE
TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ
SENDİKA ve İŞ HAYATI -2
SENDİKA ve İŞ HAYATI
EKONOMİK YÖNÜMÜZ
MUHALEFET LİDERİNE SALDIRMAK!!
KURUMLARA GÜVEN
BİLGİ DEPOLARI
TOPLU YARGILAMA MI??
SEÇİM NASIL KAZANILIR??
SEÇİMİ KİM KAZANDI?
İÇERİK ÜRETME YARIŞI
Eşitsizlik, İnsanlığa Sosyolojik, Biyolojik Darbe
TOPAL ÖRDEK (Yetkisi Kısılmış Yönetici)
KİM KAZANDI? Kim Kaybetti?
AHLAKİ SEÇİM
ABSÜRT DİL
BAKIŞ ACIMIZ
SİVRİ DİLLE SİYASİ SÖYLEM!!!
LİDER KİTABI
SOSYAL SORUMLULUĞUMUZ!!!
PARA TAKİP SİSTEMİ
DEVLET NEDİR?
NEDEN MUHALİFİM!!??
Kim TASARRUF Yapacak? Devlet mi, Vatandaş mı?
İSTİKLAL MARŞI
TASARLAMA/MODELLEME/ÜRÜN BAĞI
Öteki Yanımız, Kadın!!
Türkiye, Güneş Enerjisinde AB İkincisi
KENDİNİ BİL/TANI!!
SıRf MuHaliF
YANLIŞ BORÇLANMA YÖNTEMİ!!
sAVURGAN dEVLET, yÖNETİMLERİ
SOSYAL MEDYA VE AHLAK!!!
Konusuz Kalmak!!
İŞSİZLİK
VATANDAŞIN KUYRUK HİKAYESİ
İZSİZLİK!!
TEMEL SORUN!! (Aklı, Bilimi Dışlamak mı?)
Sorumlu, Sorumsuzlar!!
BAŞKENT POSTASINDAN KAHRAMANLARA ÖDÜL
BELEDİYE BAŞKANI SEÇİMİ Mİ?
KURTAR BİZİ YAPAY ZEKA
SEÇİM SÖYLEMLERİ (Ak Parti)
MİLLİYETÇİLİK
MERKEZ MEDYA VAR MI?
Hissettiğim Enflasyon! (Gerçek Enflasyon)
PİYASA EMİCİLERİ
ZORUNLU SİYASET (Özgür Seçim)
SİYASETİM NEDİR?
KAMU KURUMU, BANKASI
TARİH ETKİLER (Alzaymırlı Toplumlar)
BEYİNLER GÖÇÜYOR, SERMAYE KAÇIYORMUŞ!!
Ankara Kasder-Fed de Bir gün
MEDYANIN İŞÇİ HABERLERİNE YAKLAŞIMI
2018 BİLİMSEL GELİŞME MUHAKEMESİ
YENİ, YENİ Mİ? (Hoş Geldin Yeni Yıl)
PORŞESİNİ SATAN PATRON
BEKA SORUNU MU OLUR?
KAR GÜZEL DE
DEVLET ÜZERİNE DÜŞÜNMEK
BİLİM, DÜNYA VE BİZ!!
SORUN ALGI AKLI
ENERJİ SORUNU
Doğu Ekspresiyle Kars’a Yolculuk
İŞLETME MANTIĞI
aR -gE hALİMİZ
YANLIŞ BÜYÜME ve NEDENLERİ!!
GERÇEK ENFLASYON (fiyat artışları)
TARİHE MASAL KATMAK
İLKELİ/İLKESİZ SİYASET (İlkeli/İlkesiz Yönetim)
BORÇLA UÇTUK, ÖDERKEN DÜŞERİZ!!
ÇIĞLIK (Vatandaşın Çığlığı)
BULUŞLAR NASIL BULUNUR/BULUNUYOR?
DELİ DEVLET SENDROMU (Büyük Devlet, Büyük Bela)
MALİYET BASKISININ İŞLETMELERE YANSIMALARI
SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?
TARİH DEN KOPMAK (Hafızasız Kalmak)
RECETESİZ İLAÇ
YÖNETİM ZAFİYETLERİ
Yeni Ekonomik Dönem
GÜNDEM ESARETİ -1
CHP ANKARA ADAYI
EKONOMİK SORUNDAN NASIL ÇIKARIZ?
CUMHURİYETLE BİR ASIR
ORTALAMA DIŞ ACIK
YÖNETİCİLERDEN NE, BEKLİYORUZ?
ENFLASYON İNER DE, ÇIKARDA YÖNETİCİLER BAKAR
ASGARİ ÜCRETE ZAM ŞART OLDU!!!
EKONOMİ (Nasıl Düştü, Nasıl Çıkar?)
KÜLTÜR MEVSİMİ (Ankara da Kültür Evleri)
HAİN KİM??
NÜVİT'İN GÜNLÜKLERİ
YAPILANLAR BOŞA MI?
SİYASAL FİTNE
SİVİL, BAGIMSIZ STÖ
DEMOKRASİ
MİKRO (KİŞİSEL) TASARRUF
PARA TAKİP SİSTEMİ
TASARRUF
KAREDENİZ EN İYİLERİ
DOĞU KARADENİZ
ÖZELLEŞTİRMELERİN KARI ZARARI
9 EYLÜL VE CHP
BATTIK!!!
TÜKETEREK Mİ, EKONOMİK SORUNLARI AŞACAĞIZ??
YAPISAL EKONOMİK SORUNLAR
EKONOMİK SORUN MU VAR?
BAYRAM
ALTERNATİF ASYA PARA BİRİMİ
Döviz, Açığınızın Olması Demek,
EKONOMİK SORUNLAR NASIL AŞILIR?
Ekonomik Operasyon mu, Kim Yapıyor?
UÇUYORUZ EMNİYET KEMERİNİ TAKIN!!!
YÜZDE 49.50 ZAM NEYİN NESİ?
KORUCULARIN GÖREVLERİ (Polis ve Askerlerin Görevi)
YANGIN VE ÖNLEM!!
KÖLELİGE DÖNÜŞ VE İNSAN TİCARETİ
SAVURGANLIKTAN, SAVRULMAYA!!!
İNSANİ GELİŞMİŞLİĞİMİZ, İNSANLIĞIN NERESİN DE?
DEMİRYOLLARINDA KAZA VE KONTROL
15 TEMMUZ (Nedenleri ve Sonuçları)
YALAN HABERE MARUZ KALAN TOPLUMLAR
(İktidar Sınırlandırma Sanatı -İktidar Fireni)
İŞSİZLİĞİN NEDENLERİ/SONUÇLARI
SEÇİMDEN BEKLENTİLERİMİZ!!
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU
KAMU SAVURGANLIĞI (Devlet ne Zaman Kemer Sıkacak?)
EKSİK SEÇİM, DEMOKRATİK MİDİR?
EKONOMİ NE OLACAK?
SEÇİMLERİMİZ
Muhalif Lider Kim?
YANLIŞ EKONOMİK BİLGİLER
NEDEN SEÇİM?? NASIL SEÇİM??
DEMOKRASİ DE, DEMOKRASİ DIŞI HAREKETLER
TARLASINI SATAN REÇBER!
BENİM ENFLASYONUM, SİZİN ENFLASYONUNUZU DÖVER
BEYHUDE POLİTİK TARTIŞMALARIMIZ!!
İLK 10'DA DA, İLK 100'DE DE BİZ NEDEN YOKUZ?
(Döviz Artışı ve Nedenleri, Sorumluları)
BİZE OPERASYON YAPAN HAİN KİM?
ÖNSEÇİMSİZ DEMORKASİ OLUR MU?
HÜKÜMET DÜŞÜRMEK (Hükümet Düşürme Hakkı)
SİYASETÇİ DİNLEME/ŞEÇME İPUÇLARI
ÇİN NASIL UÇUYOR?
MUHALEFET İKTİDAR, DEMOKRASİ
İLKE, YÖNTEM, DEGER = SEÇİM
GERİLEN SİYASETİN PATLAMASI
BİNA ÜRETİR Mİ? (Üreten Bina, Tüketen Bina)
SİYASAL ESARET!!
AÇIK EKONOMİ Mİ, AÇIK EKONOMİSİ Mİ?
İKTİDAR PATİSİNE BİR KAÇ ÖNERİ!!
EKONOMİMİZ BETONLAŞTI MI?
YASTIK MÜLAHAZALARI!!
SEN ÖYLE YAŞAMASAN, O BÖYLE YAŞAAMAZDI!!
TOSYALI GENÇLER OKUMAYA DA, BAŞARIYA DA DOYMUYOR
ULUSÖTESİ OPERASYONLAR
ALLAH BELANIZI VERSİN Suriye De Ne Oluyor?
ULUSLAR KOMŞULUĞUMUZ
MUHALEFET KOALİSYONU/İTTİFAKI
SİYASETÇİLERİ KENDİ HALLERİNE BIRAKMANIN MALİYETİ
İNŞAAT EKONOMİ
KADIN, EVLİLİK, NİKÂH
KİMYASAL SALDIRI
MESLEK ODALARI VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
DİL İŞKENCESİ!!
KİM NE KADAR KAZANIYOR?
MEDYA TANIMA SANATI
BETON LOBİSİ BASTIRIYOR
DEVLETİMİZ BÜYÜYOR MU, KÜÇÜLÜYOR MU?
(3 - A) AKIL > AHLAK > ADALET
MARKAYLA MI, MAKARNAYLA MI, YARIŞACAĞIZ?
PARTİLERİMİZE SEÇİMLİ KONGRELER DİLERİM
KENT VE YAŞAM
SURİYE DE MEŞRU GÜÇLER -1
SURİYEDE Kİ MEŞRU GÜÇLER
ULUSAL EKONOMİ/PARA
SERVET TOPLAMIMIZ, DAGILIMI, BORÇLULUK ORANIMIZ
AFRİN’E KÜRESEL BAKIŞ
OHAL, NE HAL?
BAŞARI/SİYASİ BAŞARI
GELECEGİN SORUNU GELECEK!!!!
RETORİK/BELAGAT
İRAN DA TOPLUMSAL OLAYLAR
ORTAK DİL
BUGÜN YILBAŞI
GÖNÜLLÜYSEN MUTLUSUN
VATANDAŞIN, KENDİNİ SAVUNMASI
CAN HAYVAN
ABD NEDEN YALNIZ KALDI?
Tarihe Yön Verenler (Ali Kuşçu, Fatih, M. Kemal )
KUDÜS SORUNU
KUDÜS'Ü KİM BAŞKENT İLAN ETTİ?
VATANDAŞ, DELET İLİŞKİSİ
EKSİK HİSSETTİR İSTİSMAR ET
ELEŞTİRİNİN SONU MU?
TÜRKİYE - ABD İLİŞKİLERİ
BELEDİYE HİZMETLERİ
MAL, PARA, FAİZ İLİŞKİSİ
YATIRIMLARIMIZ EKONOMİK Mİ?
Tarım Vadileri
ELEKTRİKLİ ARABADA SON AŞAMA
TOPLUMSAL MALİYETLER
NATO'NUN HEDEFİ Mİ DEĞİŞTİ?
DEVLETİN, VATANDAŞA MALİYETİ
EĞİTİMİN İÇERİGİ
SANALİST, EKONOMİDEN REALİST EKONOMİYE
BETONLA, EKONOMİK BETONLAŞMA
MUHALİFLİK CİDDİ İŞTİR BEYLER
EGİTİM
EGİTİM
TOPLU YARGILAMALARDA SUÇLU SUÇSUZ AYRIMI
BATI, GÖZÜMÜZE BATIYOR!
BÜYÜK DEVLET NASIL OLUNUR?
KÜLTÜR, BİLİM İNSANLARIMIZ, GELECEGİMİZDİR
MEDYA ve İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜ/DENETİMİ
YAZ, KIŞ SAATİ
ÇİN UÇUYOR DÜNYA ve BİZ BAKIYORUZ
CUMHURİYET
CUMHURİYETLE NE KAZANDIK?
YAPICI, YIKICI MUHALEFET
GÖNLÜMÜZ NE DOLU?
IRAK ve SURİYE
IRAK ve SURİYE -1
GERÇEK AHLAK NEDİR?
Çin, Üretim Seferberligi
Parkların Ticarete Açılması
ALİMLER, BİLGİ, İKTİDAR
EKONOMİK DENGE
DÜĞÜNDE EĞLENİLİR
İŞ ve İSTİHDAM SORUNU
VERİMLİLİK
BOYABAT KALESİ
AŞIRI PARTİZANLIK!!
DAVET KRİZLERİ
ÜLKEMİZİN SORUNLARI - 1
ÜLKEMİZİN SORUNLARI
YÖNETİCİLERİMİZDEN FABRİKA İSTEYELİM Mİ?
VATANDAŞLIK
DEDEM ÖLDÜ!!
Plan, Proje Yönümüz
MUZ DEMOKRASİSİ
SERMAYE HAZIR
SİYASETEN KAVGA!!
MALİYET ANALİSTLERİ NEREDESİNİZ?
ÖLÜM!!
SİYASAL TAHKİR (Aşagılama Onur Kırma, Suçlama)
Toplumsal Aidiyet
DEVLET YÖNETİMİ
DOĞA, ÇEVRE
EŞİTSİZLİĞİN MALİYETİ
DEMOKRASİ
GÜVENLİ BÖLGE TUZAGI
SON MUHALİF
TÜRKİYE ve İRAN
DOGAYA UYGUN YAŞAMAK
EKONOMİK TERÖR
DEMOKRASİ TECELLİSİ
TOSYA DA KARADENİZ BÖLGESİ ATICILIK YARIŞMASI
TOPLUMUN SERMAYESİ
FİTNECİ BAŞLARI
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
KAOSMU, GELECEK? PROVOKASYONA MI GELECEGİZ?
İLETİŞİM KALKANI
DOĞRULAR, NE KADAR DOĞRU?
KAMUDA HİYERARŞİNİN BOZULMASI
GÜÇLÜ MERKEZ
TOLUMLARIN ZENGİLİGİ
15 TEMMUZ KALKIŞMASI
ADALET ARAYIŞLARIMIZ
PKK+PYD - EMPERYALİSTLER – KÜRTLER
Güle Güle Ramazan, Hoş Geldin Bayram
TOSYA ZİRAAT ODASI İFTAR DAVETİ
SANAYİ 4.0
TÜRKİYE SON KRİZDE DENGE ÜLKE
ORTADOĞU DAHA DA ISINIYOR!!
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
HOŞ GELDİN RAMAZAN
İKTİDAR - MUHALEFET
AK PARTİ DE, YENİ OLAN NE?
AHLAKSIZLIĞIN TOPLUMSALLAŞMASI -1
AHLAKSIZLIĞIN TOPLUMSALLAŞMASI!!
BETONLAŞAN EKONOMİ
DİNLEMEK ESENLİK VERİR
19 MAYIS 1919’A 50 YIL GERİDEN BAKABİLMEK
BATı, BATIYOR
EŞİTİSİZLİK
EKONOMİ ÜRETİM İLİŞKİSİ
DEMOKRASİ İÇİN
TOPLUMSALLAŞAMAYAN TOPLUM!
CHP VE REFERANDUM
BİRLİGİMİZİN GARANTİLERİ
EMPERYALİST SAVAŞLAR
AŞK YAŞAMAK AŞKI YAZMAK
REFERANDUMA ELEŞTİREL BAKIŞ -2
ÜRETİME Mİ, TÜKETİME Mİ TEŞVİK?
REFERANDUMA ELEŞTİREL BAKIŞ - 1
REFERANDUMA ELEŞTİREL BAKIŞ
MİLLET (vatandaş) DEDİ Kİ!
MEHMET ACILAR VE HOBİNİN SANATA DÖNÜŞÜ
KAMU MALİYESİ/MALİYETİ
HER ŞEYİ BİLENLER, HER ŞEYDE YANILIYORLAR!!
ORTADOĞU’NUN SORUNLARI
SURİYE SORUNU,
NASIL VATANDAŞ OLUNUR?
VATAN NASIL, VATAN OLUR?
KIYAS, KARŞILAŞTIRMA, ÖLÇME
YARIMIZ, KADINLARIMIZ
SOSYAL VE POLİTİK REFORMLAR
ÇEVRE
DeLi DuMrUl KöPrÜSü/GaZı
UZAKLAR YAKIN, YAKINLAR UZAK OLDU!!
ÖMER SEYFETTİN
YILMAZ AMCA/ABİ
POLİTİKA SATMAK
NEDEN TERÖRİSTİMİZ ÇOK ?
NEFRET SÖYLEMİ
AMAÇ EGİTİMİN EGİTMESİ Mİ?
Üretmeden Tüketilmez
FÜTÜROLOJİ (GELECEK BİLİMİ)
HAYIR DİYENLERİ SUÇLAMA
BATININ (ABD'nin) İNSAN HAKLARI SİCİLİ
EKONOMİK İSTİKRAR İÇİN
TARTIŞMADAN KAçAN LİDER KİM?
MUHALEFET NEDİR?
YİNE BİZİ GERECEKMİSİNİZ?
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 7
YEREL İŞBİRLİGİ, EVRENSEL DENGE
SURİYE, ORTADOGU
Demokrat/Demogog Farkı
DEVLETİN DENGESİ
VATANDAŞLAR YAPILANDIRMA BEKLİYOR
KAMU GELİRLERİ, GÖREVLİLERİ VE HARCAMALARI
SALDIRI ALTIN DA BİLE TABANINA HİTAP ETME
YILBAŞI NEYİN BAŞI, HÜZNÜN MÜ MUTLULUĞUN MU?
ANAYASA DEGİŞİKLİGİ
ASGARİ ÜÇRET KAÇ LİRA OLMALIDIR?
DEVLETİN TERÖRİSTLERLE, MÜCADELESİ
EKONOMİYİ DARALTAN NEDNELER – 6
EKONOMİK DARALTAN NEDENLER – 5
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER – 4
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 3
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 2
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER -1
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER Bir Kar Marjları
CANSIZ, AKILSIZ RUHSUZ BOMBA
KONUM, KONUMSUZLUK
EKONOMİK SORUNLARIN NEDENİ
EKONOMİYE BAKALIM MI?
YÖNSÜZLÜK
DEMOKRASİ GÜÇLERİ (Beşinci Güç )
DEMOKRATİK OLGUNLUK
YASA HAZIRLAMA AŞAMALARI
EĞİTİM/ÖĞRETMEN
BATI RASYONELLİĞİNİ KAYBEDİYOR MU?
ALGI ve AKIL MUHAFAZASI
TOPLUMSAL ENERJİ
MEDYAYA OPERASYON
VATANDAŞDAN KOPUK CHP/CHP DEN KOPUK VATANDAŞ
ALGI KÖRLEŞMESİ
YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ
ENDÜSTRİ 4.0 DE PAYLAŞIM SORUNLARI
EKONOMİK KİBİR
DENETİMİN GEREKLİLİĞİ
Yaşam Tarzını Yaşama Hakkımız
SURİYE SORUNU
VATANDAŞIN ÇİŞ/TUVALET SORUNU
GENÇLER KENDİNİZE DİKKAT EDİN, BİZİ ÖLDÜRMEYİN
BARIŞ GÜVERCİNLERİNİ VURMAK
TSK SURİYE DE!!
G. ANTEP’E DİKKAT!!!
ÜMRAN BEBEK
SİYASAL TEMSİL DE ADALET
EKONOMİ
15 TEMMUZ DEMOKRASİ BAYRAMI
BETONLAŞMANIN MALİYETİ
KURALSIZ OYUNLAR ...
OLAĞAN ÜSTÜ DURUMLAR DA BİZİM GÖREVİMİZ!!
DEMOKRATLIĞIMIZ SINAVI
BENİM GÖREVİM
SUÇUN ŞAHSİLİGİ
DARBE
PİYASA HASTALIKLARI (Ekonomik Piyasa)
AVŞA ADASI
MALİYET SATIŞ FİYATI ÇELİŞKİSİ
SURİYE SORUNUNDAN, SURİYELİ SORUNUNA
ÜLKEMDE SİYASETİN HALİ
TERÖRİST/TERÖR NE BEKLER
ASKER EMİN'E
MOTOR KAZALARI
ÇALIŞMA SÜRELERİ ve ŞARTLARI
DİJİTAL KÜLTÜR
ÇOCUKLARIMIZ NEDEN İŞSİZ?
TOPLUMA MALİYETİMİZ
TOPLUMA MALİYETİMİZ -1
TOPLUMA MALİYETİMİZ -2
SİVAS GEZİSİ
EĞİTİM
ANAMIN SANDELYESİ
KURUCU/ÇOGULCU İRADE
AKP'DE NE OLUYOR, NE OLACAK?
ANAYASA YAPMA SANCILARI!!
EMEKÇİ BAYRAMI
DEVLETİ DEVLEŞTİRMEK
GELECEK - 2
GELECEK -1
GELECEK
İKİ OLAY VE YAKLAŞIM SAKATLIĞI
SANAL İFTİRALAR
GÜVENLİK KURUMLARI/GÖREVLİLERİ
KOOPERATİFCİLİK
KİRLETEREK TEMİZLEMEK,
ANKARA DA BOMBA!!
HUKUK, DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK
8 MART KADIN HAKLARI GÜNÜ
DÜNYA ORTAK EVİMİZ
YENİ İŞSİZLİK NEDENİ
Ekonomik Daralma
EŞİTSİZLİGİN LANETİ
MÜTTEFİKSİZLİK
Teröre Lanet, Teröre Lanet !!!
KÖY AİLEMİZ
Türkiye – İran
NASIL DEMOKRAT OLUNMAZ?
ANLAM VE DİL
İSTİKRAR = GÜÇLÜ HÜKÜMET Mİ?
TOPLUMSAL UZLAŞMA
TOPLUMSAL YANILGILAR
KÜLTÜRLE SİYASETİ KARIŞTIRMA
EKONOMİK ÇIKIŞ-1
Ekonomik Çıkış
DEMOKRASİ YOLUNDAKİ ARAÇLARIMIZ
KÜLTÜREL KARMAŞA/ANARŞİZM
CBT KAPANDI!!
KİMLİK SİYASETİ ÇIKMAZI
ESKİ YIL, YENİ YIL,
BARIŞ İÇİN TÜRKMEN VE KÜRTMEN ORTAKLIĞI
MODERNLİK
EN PAHALI SU NERE DE?
TERÖRÜN KÜRT HALKINA VE TÜRKİYEYE MALİYETİ
ASGARİ ÜÇRET KAÇ LİRA OLMALI?
TERÖR!
EKONOMİK ÇIKIŞ
SURİYE MESELESİ
ÖNCE DEMOKRASİ, SONRA BAŞKANLIK
GÜVENLİK KADAR SOSYAL ADALET/GÜVENLİK
SİYASAL OLANLA, KÜLTÜREL OLANI KARIŞTIMAK
SURİYE MESELESİ NEDİR?
PARİS SALDIRISI
2015 SEÇİMLERİ
1 KASIM SEÇİMLERİ
HER AY TOSYA GÜNÜ
ANKARA DA CANLAR YOK OLDU!!
MÜLTECİ SORUNU/DRAMI!!
SORUNLARIMIZIN KAYNAKLARI
TOPLUMUN TEPKİ GÖSTERME YETENEĞİ
APARTMAN TARLALARI
FİKİRSİZLİK!!!
DAĞLICA YÜREKLERİMİZİ YİNE DAĞLADI!!
TARTIŞMA/MEŞVERET
SİYASETİMİZİ TIKAYAN NEDNELER…
BARIŞ, BARIŞALIM, BARIŞSINLAR
SURİYEYİ BURAYA TAŞIMAK,
AKIL YOLUYLA TERCİH VE DEMOKRASİ
HAVA ve CIVA EKONOMİSİ
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI 0 -4
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI – 4
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI - 3
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI - 2
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI -1
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI
ŞEHİTLİK KAVRAMI
Ahlak/Hukuk/Adalet
HÜKÜMET KURMAKTAN KİM KAÇTI?
SOL VE SAĞIN YANILGILARI
DOGAL OLAN, YAŞAMA UYGUN OLANDIR
REEL HATALAR – 3 SOSYOLOJİK
REEL HATALAR - 2 POLİTİK
REEL(GERÇEK) HATALAR - 1 EKONOMİK
REEL(GERÇEK) EKONOMİK HATALAR - 1
BELİRSİZİLİGİN MALİYETİ
SİYASAL BULANIKLIK
TOPRAKLARIMIZ DA İNSAN/DOGA ELİYLE EREZYON
SURİYE DE GELİNEN NOKTA
NİMET/KÜLFET/KIYMET
CANLARI KUTSAL BİLMEK!!
AHLAK BURHANI
AVM’LER ÜRETMEZ!
HOLLANDA TÜRKİYE EKONOMİK KARŞILAŞTIRILMASI
VATANDAŞI BOGMAK!!!
BANKAMATİKLERİN ARKASINDA Kİ GÜÇ??
KÜLTÜRLER ARASI UYUM EĞİTİMİ
HÜKÜMET ELEŞTİRİSİ - 3
Hükümet / Siyaset eleştirisi – 2
HÜKÜMET ELEŞTİRİSİ -1
DEVLET GÜCÜNÜN KİŞİSELLEŞMESİ
ADAM KAYIRMA SANATI
KÜLTÜR SORUNLARI !!
DEMOKRASİDEN İKTİDAR ÇIKARAMAMAK
SEÇİM SONUÇLARI
DEMOKRASİ ve VATANDAŞLIK BAYRAMI
SEÇİMLERİMİZ GELECEGİMİZDİR…
NİTELİKLİ YAŞAM İÇİN NE GEREKİR?
HAİNLERİ Mİ ÖLDÜRELİM, HAİNLİGİ Mİ?
GEZİ RUHUNA NE OLDU?
SEÇİM/TEMSİL
ANKARA TOSYA - DER’İN, TOSYA ZİYARETİ
EMEĞİN HUKUKU
19 MAYIS’I ANLAMAK
TEMİZLERKEN = KİRLETMEK
HAREKETSİZLİK = SAĞLIKSIZLIK
DEMOKRASİDEN NE ANLIYORUZ?
ANNELER GÜNÜ, ANNELER/KADINLAR
VATANDAŞ MI KAMU İÇİN? / KAMU MU VATANDAŞ İÇİN?
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU (AKP)
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU- 1 (CHP)
VATANDAŞ İÇİN SEÇİM RAPORU - 2 (MHP)
1 MAYIS BAYRAM OLA
GEÇMİŞİNİ/GELECEGİNİ YİYEN TOPLUM
ÖNGÖRÜ SAHİBİ OLMAK
ALİ VE VELİ EKONOMİSİ -1
EKONOMİ DE GELİNEN NOKTA !
ALİ ve VELİ EKONOMİSİ
BAŞARIYA GÖTÜREN ÜÇLÜ,
AĞRI DA PROVAKASYONU KİM YAPTI?
YEMEN, İNSANLARINI NEDEN YER?
MİLLİ İRADE (vatandaşların iradesi)
SEÇİMİN ADİL TEMSİLİYETİ, GÜVENLİGİ
EKONOMİ SİYASET İLiŞKİSİ
ORTADOĞUYU YENİ OKUMA
ELEKTİRİK KESİNTİSİ
MEZHEP SOSLU SİYASAL SAVAŞLAR
ORTADOGU DA NELER OLUYOR?
HAVA ALANI ANKARA ULAŞIM SORUNU
SUYUN, ÖNEMİ,TASARRUFU/KİRLETİLMEMESİ!!
ÇANAKKALE NEDEN GEÇİLEMEZ?
8 MART ve KADIN
İNSANIN, KAYIPLARI!!
YEREL RADYOLAR İMDAT DİYOR!!
BAŞKANLIKTAN ÖNCE, DEMOKRASİ
ELEKTİRİKLİ ARABA
SINIRLAR!
PARANIN GÜCÜ
TECAVÜZ ET / ÖLDÜR
SEVGİSİZ OLMAZ,
SIFATLAR
YASAL ALKOL, YASAK UYUŞTURU
KÜLTÜR SINIRLARI
KÜFÜR KÜLTÜRÜ
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ -5
OPERASYONA ACIK HALDE DURMAK
PAPA ZİYARETİ - İSLAM'IN DÜNYA DA ALGINAŞI
KENT HASTALIKLARI
MİLLİ İRADE
BİLGİ EDİNME- Bilginin Dört Ayağı
YANLIŞ PARALELLE Mİ MÜCADELE EDİYORUZ??
EŞİT VATANDAŞLIK GİTTİ GİDİYOR
BARIŞ SAMİMİYETİ, SAVAŞ AHLAKI
ORTADOĞU - 2
TOPLUMSAL BÖLÜNMELER/ KIRILMALAR
DEMOKRATİK SEÇİM
SIĞINMACI SORUNU -1
10 Kasım da Atatürk Konuşuyor
EKONOMİK DÖNÜŞÜM PAKETİ
Gerilen siyaset, Gerilen toplum
ORTADOĞU – 1
TASARRUF BORÇ İLİŞKİSİ
CUMHURİYET - 4
CUMHURİYET - 3
CUMHURİYET - 2
CUMHURİYET - 1
ORTA DOĞU
DUYULARIN İŞBİRLİGİ DUYULARI DUYMAK
Normallerimize ne oldu? Normlarımız nerede?
SOSYAL MEDYA HAKARETLERİNE SON MU!
ÖZGÜRLÜK YANILGILARI
MUTSUZLUK ADALETSİZLİĞİN, EŞİTSİZLİĞİN LÂNETİ Mİ?
CUMHURİYET/DEMOKRASİ VATANDAŞLIK/LAİKLİK
PROVOKASYON (KIŞKIRTMA)
YARGI/YARGILANMASI HSYK SECİMLERİ
İNSANLIK ÖLDÜ MÜ?
BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE Kİ KARARSIZLIĞIN NEDENİ
OĞLUMA MEKTUPLAR -8
OĞLUMA MEKTUPLAR -7
OĞLUMA MEKTUPLAR -6
DEMOKRAT MIYIZ, DEGİL MİYİZ?
BATIDAN DOGUYA KARADENİZ – 14 (Artvin)
BAŞTAN BAŞA KARADENİZ – 13 (Rize)
KARADENİZ GEZİSİ- 12 (Trabzon)
KARADENİZ – 11 (Giresun)
KARADENİZ TURU - 10 (Ordu)
KARADENİZ – 9 (Samsun)
KARADENİZ TURU – 8 (Sinop)
KARADENİZ GEZİSİ – 7 (Kastamonu)
KARADENİZ TURU – 6 (Zonguldak - Karadeniz Ereğli)
KARADENİZ TURU- 5 (Bartın - Amasra )
KARDENİZ GEZİSİ - 4 (Zonguldak)
KARADENİZ GEZİSİ – 3 (Düzce Akcakoca)
KARADENİZ - 2
KARADENİZ GEZİSİ - 1
AİLE(EV) ANAYASASI 0-6
EV(AİLE) ANAYASASI – 6
EV(AİLE) ANAYASASI – 5
EV(AİLE) ANAYASASI - 4
EV(AİLE) ANAYASASI - 3
EV(AİLE) ANAYASASI - 2
EV (AİLE) ANAYSASI -1
AİLE(EV) ANAYASASI
KARS GEZİSİ
SURİYELİ SIGINMACILAR
CUMHURBAŞKANI SEÇMEK
ULUSAL ÇIKAR, EVRENSEL ADALET BİLİNCİ
İSRAİL DEVLET Mİ, ÖRGÜT MÜ?
İSRAİL VE DEVLET CİDDİYETİ
DÜNYA'NIN SU SORUNU!
YAŞAMA SANATI
FARKLIYI YOK SAYMAK
SİYASÎ GERGİNLİK TUZAGI
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ -2
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ-1
KENDİMCE KENDİMİZCE SELFİE
ASKER'E MEKTUP
SOMA, KAZA MI KADER Mİ?
YARGI, YÜRÜTME
SOSYOLOJİ, HUKUK, SİYASET
SEÇİMLERİN SOSYOLOJİK OKUMASI
SOSYAL DEMOKRASİ
BİRLİKTE YAŞAMA SANATI
ERKEKLERİN GÜÇSÜZLÜĞÜ
KANUN DEVLETİNDEN, KANUN DEVLETİNE
BU SEÇİMLER DE KİM KAZANDI?
DÜNYA VATANDAŞLIĞINA HAZIRMIYIZ?
İNSANLAR –AĞAÇLAR -5
İNSANLAR –AĞAÇLAR-4
İNSANLAR –AĞAÇLAR-3
İNSANLAR –AĞAÇLAR-2
İNSANLAR –AĞAÇLAR -1
NEVRUZ/YENİGÜN BAYRAMI
MEHMET AKİF KİMDİR?
KADIN OLMAK
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ - 4
SOSYAL BELEDİYECİLİK
PARA ESARETİ/SALTANATI
İŞSİZLİĞİMİZ
SLOGAN VE KARİZMA SİYASETİ
14 Şubat sevgililer günü
SİYASİ İLETİŞİM POLİTİK HİTABET SEÇİM KAMPANYASI
EKONOMİK ZİHNİYET DEĞİŞMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
NORMALİNİ KAYBEDEN TOPLUM
TERCİH
DEMOKRASİ SORUNUMUZ
GENEL OLARAK DENETİM
HSYK NASIL OLUŞMALI?
DEMOKRAT YÜRÜTME BAĞIMSIZ YARGI
TERÖR RÜZĞARI
DEMOKRATİK MÜCADELE REHBERİ
KİRLETEN ÇATIŞMA
M.AKİF ERSOY'U ANLAMAK M.AKİF KİMDİR?
KASETLİ SİYASETLER
AHLAKA DAVET
VAHŞİLİK/UYGARLIK
AYDINLARIN SİYASİLEŞMESİ
DEMOKRASİMİZE DEMOKRATİK ACILIM
FATMA GÜLDEN, DERSLER
DEVLET İKTİDAR BENZEŞMESİ
OGLUMA MEKTUP-6
GÜNDEMİN ESİRİ OLMAK
BAYRAMLAR BİRLİKTE KUTLANIR
CUMHURİYET BAYRAMI
TEKNOLOJİK GELİŞMEMİZ
GÜNEYDOGU RAPORU
TASARRUF NEDİR?
AYDIN SORUMLULUĞU
OĞLUMA MEKTUPLAR-5
BAŞKENT ANKARA (ANGARAMIZ)
DEMOKRASİ PAKETİ
GEZİ EYLEM PARADOKSLARI(ÇELİŞKİSİ)
DİLİMİZİ BİZ KONUŞMAZSAK KİM KONUŞACAKTIR
DİLİMİZİN GÜCÜ KELİME SAYISI
DİL MİRASTIR
DİLİM KALEMDİR BENİM
GÜVENSİZLİĞİN KAYNAKLARI
TEPKİ/TEPKİSİZLİK
YORAN TOPLUM SENDROMU
ACİL DEMOKRASİ!!
GEZİNİN ÇELİŞKİLERE KURBAN EDİLİŞİ
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
TÜRKİYE DE KADIN OLMAK
DEMOKRASİ LOKOMOTİFİ
KATLİAMA SEYİRCİ KALMAK !!
ŞİDDET
BAYRAM
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ - 3
TELEFON ŞİRKETLERİNİN İLETİŞİM SÖMÜRÜSÜ
İNSANLIĞA NE OLUYOR/OLDU
KÜLTÜREL KOPMA
KAYGILARIMIZIN KAYNAGI
İLERİ DEMOKRASİ Mİ? NEREDE Kİ?
EYLEMLERİMİZDEN SORUMLUYUZ (eylem malzemelerimiz)
DEMOKRATİK TAVIR, OTORİTER TAVIR
ÜRETİM Mİ DEDİNİZ?
ANAYASAL HAKLAR ve KULLANIMI
KÜLTÜRÜN KOLANLARI
PARADOKS/ÇELİŞİK
Bilimsel Atalet ve Sorun Karmaşası
DÜNYA SU RAPORU
19 Mayısta Atatürk’ü Anmak/Anlamak
DEMOKRASİ NEDİR?
DÜNYA VATANDAŞLIK ANAYASASI
ANAYASA ÇALIŞMALARINA KATKI
AR-GE
AKİL İNSANLARLA, MAKUL KARARLAR
KÜLTÜRSÜZLÜĞÜN YAPTIRDIKLARI
BARIŞA YAZIK ETMEYELİM
DEVLETİN KURUMLARI NASIL ÇALIŞIR
DÜNYANIN KADIN SORUNU,
TOPLUMUN KOLONLARINI KESMEK
DEMOKRASİ TEHLİKEDE Mİ?
KENTSEL SORUNLAR
YAŞAM TARZLARI
VATANDAŞIN SİYASET HAKKI
BATIDA Kİ İSLAM FOBİSİ
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ -2
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ -1
AHLAKİ YOZLAŞMA
KÜLTÜREL OLANLA SİYASİ OLANI KARIŞTIRMAK
AHLAK AŞAMALARI
BİR SORU SORDUM
ÖZGÜRLÜK KÜLTÜRÜ
TARZ-I SİYASET
KASTAMONUDA SONBAHAR -3
KASATMONUDA SOBAHAR -2
KASTAMONUDA SONBAHAR -1
ÖGRETMENLER VE ÖĞRENME GÜNÜ
İNSANİ YANLARIN ÖLMESİ
BAYRAMLAR
TEK YÖNLÜ İNSAN
OĞLUMA MEKTUPLAR -4
15 EYLÜL DEMOKRASİ GÜNÜNDE DEMOKRASİMİZ
HABER Mİ, KOMPLO TEORİSİ Mİ?
ÖRGÜT/ÖRGÜTLER
UYUŞTURUCU\UYARICI ALIŞKANLIGI
MUTSUZLUK MUTLULUK
PARA İNSANI DEGİŞTİRİR Mİ?
DÜNYADA EKSEN KAYMASI
AKP, HAS PARTİ BİRLEŞMESİ
YAŞAM İLKELERİM
ALANI DARALAN SİYASET ÇÖZÜM ÜRETEMEZ
ÇEVRECİLER NE YAPAR?
KÜRTAJ
VERİMLİLİK
Siyasal sistemler(Başkanlık)
YEŞİL ALAN VE KALDIRIM İŞGALLERİ
ÇEVRE KİRLİLİĞİNE AMBALAJ KATKISI
Oğlum Ahmet,
SOSYAL ADALETCİ SİSTEMLER
İNSAN NEYİN KONTROLÜNDEYSE ODUR
SINIRLAR
YENİ SİYASET BELGESİ
OĞLUMA MEKTUP-3
KASTAMONU’YU TANIYALIM
8 MART'TA KADIN NE İSTER
28 ŞUBAT DEMOKRASİ SINAVI
TÜRKİYE'DE VE DÜNYA'DA İŞSİZLİK
TEMEL SORUNLARIMIZ
NASIL MUHALEFET ETMELİ
OĞLUMA MEKTUPLAR 1
OĞLUMA MEKTUPLAR
M.AKİF ERSOY KİMDİR
MÜSLÜMANLARIN ÇATIŞMASI
ANAYASA NASIL OLMALI
DİL ve DİN KÜLTÜR YAPAR
ÇEVRE KİRLİLİĞİ
AMY WINEHAUSE NEDEN ÖLDÜ?
SİYASET SANATI
TÜRKİYENİN DEMOKRASİ TARİHİ
SEVGİ/SEVMEK
KENT VE YAŞAM (Kent sorunları)
YERLİ MALI (YERLİLİK)
KURUMLARIN YIPRATILMASI Siyasi, Yargı, Ordu
EKONOMİ(üretim tüketim paylaşım ilişkisidir)
BAYRAMLAR BİZİM İNSANİ ÖZELLİKLERİMİZİ ARTIRIR
YARGIÇ KARARLARINI DEGİL YASALARI TARTIŞALIM
TÜRBAN LAİKLİĞİN GARANTİSİNDEDİR
SİYASAL KÜLTÜR
TOPLUMSAL SORUMLULUK
KENT ve YAŞAM  
VATANDAŞA YEREL YÖNETİMLER RAPORU
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TOPLUMSAL  
DEMOKRASİ
FİKRİ ADİL

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft