SİYASET SİYASET Mİ, EKONOMİ EKONOMİMİ??
Siyasal ve Ekonomik Mantıktan Uzaklaşmak!?!?
Bilgiden, Mantıktan, Düşünceden, Bunlara Dayanan Davranışlardan Uzaklaşmak, Kötü Yaşamaya Adım Atmaktır. Fikri Adil.
Her şeyin bir mantığı vardır, siyaset kamu yönetimi için temsilen demokrasilerde vatandaşın birilerini seçmesi, monarşilerde (Krallık, Padişahlıkta) ailenin birilerini seçmesidir. Hangisi iyi derseniz ben biz vatandaşların seçmesi derim… Siz ne dersiniz bilemem… Bir şey insanlığın deneyimi olan bilgi birikimine, bu bilgiye dayalı akla, mantığa, düşünceye dayanmıyorsa, insanlığın bilgi ve tecrübesinden yararlanmıyoruz ve bilgiden, bilimden yararlanmadığımız zaman siyasetçi seçerken yanlış seçim yaparız, seçtiğimiz siyasetçiler, ülkemizi, devletimizi kötü yönetir. Örnegin seçtiğimiz siyasetçiler siyaset ve ekonomi mantığına uymazlarsa, alem giderken aya, biz şaşırırız düz yolda yaya… Hayatımızı iyi yönetildiğin de iyi, kötü yönetildiğinde kötü etkileyen iki alanın biraz mantığına bakarak siyaset siyasetmi, ekonomi, ekonomi mi? Diyerek devam edelim
Önce ekonomiye bakalım mantığı nedir?
Ekonomi, insanların doganın sınırlı kaynaklarıyla, insanların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya çalışılan faaliyetleri, insanlığın bilgi/tecrübesi üzerine inceleyen, ne daha iyi yapılırsa iyi sonuç alınır üzere çalışan bir bilim dalıdır. Kısaca, mal ve hizmetlerin üretimi, paylaşımı, dağıtımı ve tüketimiyle, bankacılık, borsalar üzerine ilgilenen iktisat bili diyebiliriz.. Bu bilimin sosyal demokrat karma ekonomi, liberal serbest piyasa, sosyalist kamucu ekonomi alanları vardır… Ekonomiyi yöneten bürokrat, ekonomist, akademisyen gibi her alanda olan uzmanlar bu alanda da vardır… Şimdi siyasete bakalım mı, Mantığı nedir?
Siyaset: bir toplumda yönetme işini üstlenen kişi veya grupların, iktidarı elde etme ve kullanma süreciyle ilgili faaliyetlerin tümü olan kamusal yönetim alanıdır. BU yönetim demokratik anayasaların geçerli olduğu ülkelerde, siyasal sistemlerde güçler ayrılığı aracılıyla denge ve denetime tabidir, Siyaset, kısaca, devlet işlerini, vatandaşlarına hizmet edecek şekilde düzenleme ve yürütme sanatıdır, işidir… Devlet ne amaçla kurulur, ne amaç edinilerek yönetilir derseniz, bu soruya siz cevap arayın, sizce cevaplar bulun derim… Son olarak..
Ekonomi, dogal kaynakları bilgi, bilim, teknik kullanarak üreterek, artı deger üretmez, bunu toplumun bütün fertlerini dikkate alan bir paylaşım modeliyle modellenmez, devletin yönetimini ele geçiren grubun rant aracına dönüştürülürse biz kötü yaşarız, sizce nasıl yaşıyoruz? Siyasete gelince…
Siyaset istişareyle yapılacak iştir, çünkü bu kişisel bir alan değildir, tüm toplumu ilgilendirir, ben ilçem Tosya dan örnek vereyim…
Tosya da devlet yatırım yapıyor, olan iki fabrika, yem ve elma suyu fabrikaları kapatılıyor, pancar ekimi yok ediliyor… Deponun yerine spor salonu yapılıyor, kaç lira harcanıyor bilmiyorum, elam fabrikası kapanmak üzere hemen biraz ilerisine kültür merkezi denilen salon yapılıyor… Biraz daha şehrin içine doğru ilerliyoruz kocaman bir hükümet konağı görüyoruz… Biraz sanayi tarafına doğru gidiyoruz, orada da adliye sarayı yapıldığını görüyoruz... Ve soruyoruz… Bu binalara harcanan paralar, sulama için gölet, baraj, kanal yapılsa, tarım, sanayi, hayvancılık için teşvikler verilerek üretime dönüştürülseydi, güzel Kastamonu’muzun, güzel ilçesi Tosya nasıl olurdu? Bunu ülke genelinde tüm il ve ilçelere saydığımızda ekonomik sorunumuzun kaynaklarını görebiliriz…. Cevap aramak için, yine şu soruyu soruyoruz, siyaset, siyasetmi, ekonomi, ekonomik mi? Kendimize neden böyle oluyor, biz nerede hata yapıyoruz, bize gelen bilgileri bize kim ne amaçla ulaştırıyor, başka kaynaklar bu konuda ne diyor? Sorular bilgi arayışına, bilgi arayışı bilgilenmeye, bilgilerde de daha doğru tercihlere, daha doğru tercihlerde daha iyi yaşamaya neden olur.. Olması dilegiyle, Selam ve Sevgilerimle..
Hüseyin Benek vatandasfikri.com – 10.5.2025
|