İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
ANAYASA NASIL OLMALI

ANAYASA DEGİŞTİRMEK

Anayasa devletin sınırlarının, vatandaşında haklarının, Özgürlüklerinin, görevlerinin belirlendiği bir sözleşme olduğunu kabul edersek, bu bakış acılarıyla anayasa yapmaksa niyetimiz. Bunun içinde anayasaya ruh da verecek olan içerik anayasamızın demokrat, hukuk devletine yakışan bir anayasa, devleti ve iktidarının sınırlarını vatandaşı lehine genişleten bir anayasa mı, yoksa vatandaşların aleyhine devlet ve kurumlarının alanlarımı genişleten bir anayasa mı? Bunların yanı sıra devletin kamu işlerini görürken önceliğine kabul eden ama vatandaşlarını da mağdur etmeyen, vatandaşlarının ihtiyaçlarını da karşılama konusunda hassas davranan bir sosyal devlete zemin hazırlayacak anayasa mı? Sosyal devlet sosyal barışın yanı sıra sosyal adaletin sağlanması için devletin aktif müdahalesini meşru ve gerekli gören bir anlayışıdır. Sosyal devlet ihtiyacının açlıkların, eşitsizliklerin kol gezdiği dünyamızda ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır sanırım.  Liberal politikaların kronik krizlerle güçlü sermaye güçlü ekonomik anlayışının nasılda iflas ettiğinin dünyadaki ekonomistler anladı, çünkü sermaye sahipleri yatırım yerine lükse yöneldiler. Ekonomisi güçlü devlet, vatandaşlarının ihtiyacını sorun olmaktan çıkaran devlettir. Bütün bunların yanı sıra sürekli büyüme çabaları dünya kaynaklarına ciddi zararlar verdiğini hepimiz görmekteyiz, kaynakların sonlu olduğunu da bilmekteyiz.  Hep büyüme ve tüketim üzerine kurulmuş, lüksü özendiren bir tüketim kültürü sonuçta kaynakların tükenmesinin yanında paylaşmayı da ortadan kaldırmaktadır. Bu sorunlar sosyal hukuk devletini gerekli kılmaktadır.    

Yeni yapılacak anayasa devletin vatandaşına tepeden bakmadığı, vatandaşının haklarına saygılı ve hizmetinde bulunan devlet mantığı inşa etmelidir.   Bu nedenle anayasa yapılırken sadece bir iktidar dönemi düşünülerek değişiklik heba edilmemelidir. Bir dönen hesabıyla yapılan değişiklikler yarın yine sorunlara cevap veremeyecek ve yine sığ kalacaktır. Devletlerin tarihiyle kıyaslandığında bir iktidar döneminin ne kadar kısa olduğu düşünülmelidir.  Yapılacak değişiklikler yarın iktidarların eline nasıl bir güç verileceğinin veya iktidarın sınırının nasıl belirleyeceğinin hesaplanmasıdır. İyi hesaplanmazsa hep anayasa sorunumuz olacak demektir. Kısacası iktidarın sınırı öyle belirlenmelidir ki icraatlarını yaparken eli güçlü olsun,  bunun yanında vatandaşlık haklarını sınırlandırma isteğinde sınırı belli olsun isteriz.

Devlet-Vatandaş ilişkileri acısından baktığımızda; hukuk devletinin nitelikleri ön plana çıkmalıdır. Hukuk devletini bir hatırlayalım isterseniz, tüm eylem ve işlemlerinde hukukun evrensel,  genel ilkelerine bağlı kalan, meşrutiyetini bu evrensel ilkelerden alan devlettir. Bu devlet vatandaşlarının haklarını evrensel ölçülerde tanıyan bir anayasayla hem kendini sınırlar hem de vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini yazılı hale getirmiş olur. Hukuk devleti kanun devleti arasındaki fark ise birisinin kaynağı evrensel hukuk kuralları, diğerinin kaynağı ise iktidarını korunma ihtiyacı ve refleksidir.

 Herkese baskı yapan, vatandaşlık haklarını askıya alan bir devlet yönetimi ortaya çıkar.  Bize örnek olacak devlet modeli öncelikle Hukuk devleti yönü ağır basan demokratik hukuk kurallarını anayasal düzen haline getirmiş bir devlet ve anayasası modeli olmalıdır. Bu model bizim geleneksel kültürel yapımıza ve dini inançlarımıza da uygun olduğunu düşünmekteyim. Demokrat olacak, vatandaşının seçimlerine saygılı olacak, hukuk ilkelerine bağlı kalacak vatandaşlarını haklarını kullanmanın önünde ki engelleri kaldıracak ve vatandaş iktidar sahiplerine tepkisini gösterebilecektir. Devletin kurumları karşısında güçsüz olan vatandaş, gücünü ya örgütlerinden yada yasalardan almalıdır. Hukuk devleti kendisinin işlemlerinde kendinin sınırlarının yazılı hukuk kuralları olduğu bu kurallarında demokrasinin ruhuna ters olamayacağını, vatandaşının haklarının, özgürlüklerinin ve ödevlerinin hukuk devletinin güvencesi altına alınmış devlet sistemi olan bir anayasa yapmalıyız artık. Demokrasi tecrübemiz ve bilgimiz buna müsait artık.

Hükümet- Muhalefet ilişkisi acısında baktığımızda anayasaya da muhalefet edebilmenin önü mutlaka acık tutulacaktır diye düşünüyorum, çünkü başka türlüsü demokrasi ruhuna terstir. Buna öncelikle iktidar şeffaflık gereği kendisi hesap verir olduğunu kanıtlamak için, sonrada demokrasinin en önemli ayağı olduğunu demokrasiye inanmış herkes bilir. Sonra muhalefet iktidarın yasalara ve genel ahlak ilkelerine uygun icraatlarını tartışmaya açarken çok dikkatli olmalıdır. İktidarın icraatlarına engel çıkarma şeklinde değil yasa ihlallerine tepkiler şeklinde muhalefetini düzenlemelidir. Anayasamız muhalefet edebilmenin önünü açık tutmanın garantisinin ötesinde muhalefete yardımcı olmalıdır. Başlangıçta muhalefete gösterilen davet ve üslup iyi bir girişim olmuştur, devamında da karşılıklı düşünce alışverişinin devam etmesi gereğini anlayış haline getiren bir anayasa ve bu anayasaya bağlı olan iktidarlar cumhuriyetimizi ve demokrasimizi geliştirecektir.  Muhalefetin başka bir alanı da parti içinde lidere ve sivil toplum örgütlerinde başkana yapılabilecek muhalefetin önü açılmalıdır. Başkanlık sistemi gibi bir planı olan ülkenin siyasetinde liderin etkinliğinin azaltılması gerektiğinin bilincinde olmalıyız. Yoksa bütün yetkili kurumların üzerinde lider olması demokrasi felsefesiyle açıklanamaz.  

Devletin gücü iktidarın paylaştırılması ve bunların demokratik hukuk kuraları içinde sınırlandırılması Yasamanın-Yargının-Yürütmenin ilişkilerini belirlemek olan anayasa bun ğüçler ayrılığını iyi belirlemelidir. Örneğin;  Yargımızın Adalet bakanlığımızın etkisinden kurtulması, yasamanın lider etkisinden kurtulması anayasamızın daha demokratik haklar içeren anayasa olmasının önünü açacaktır.  Hâkim, Savcı atamalarında siyasilerin etkisi yargıçları tedirgin etmektedir. Yargının ekonomik acıdan, tayin, terfi, özlük hakları acısından mutlaka özerkleştirilmesi gerekmektedir. Yine bu konuyla ilgili düzenlemeler bir dönem düşünülerek hareket edilirse tartışmalar ve yargının yıpranması sürecektir. Bu nedenle anayasa yapılırken önümüzdeki 50-60 yıl düşünülmelidir. Bir çok ülkenin anayasası neredeyse 100 yıldır değişmemiştir.  Seçilecek vekillerin aynı zamanda yasa yapıcılar olacağından partilerin iç işleyişlerinin, ister anayasayla isterseniz yasayla mutlaka demokratik hale getirilmesi gerekmektedir. Yasalar seçilen vekillerin kendi özgür iradeleriyle yapılabilmesi için, liderlerin baskısından vekillerin kurtarılması gerekmektedir. Böylece demokrasimiz de gelişecektir.   Bu anayasa ilk sivil anayasa olmasının yanı sıra kolay değiştirilme ihtiyacı duyulmaması içinde parti içi işleyişlerin ve ilerleyişlerin mutlaka ve mutlaka demokratik kurallara bağlanması gerekir/gerekmektedir.  Böylece devletin iktidar gücüde yasama, yürütme,  yargı arasında güçler, ayrılığı ilkesini gereği devletin gücünün iyi dağıtılmış ve denge sağlanmış olması gerekir. Yargı yürütmenin yasal olmayan işlerine kolay müdahale etmeli, yasal ve kamu yararına olan hizmetlerine de engel olmamalıdır. Ülkemiz anayasa tarihinde ilk kez milletin vekillerinin yapacağı bu anayasada bunlar uzun vadeli çözümler olarak yerini almalıdır, diye düşünüyorum.

Yeni anayasamızda milli unsurlar yerine vatandaşlık unsurları öne çıkmalıdır. Bu Kürt vatandaşlarında talebidir aynı zamanda. Kürt vatandaşların başka talepleri de yerel yönetimlerin güçlendirilmesidir. Bu talep demokrasimizde güçlendirecektir. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi halkın taleplerinin dikkate alınmasının yanı sıra, yerel yöneticilerin kendi bölgelerinde oldukları için taleplerini daha kolay iletebilmelerinin de önü açılmış olur. Buna sadece Kürt vatandaşların talebi diye bakmamak gerekir,  bunu demokratik gereklilik diye algılamak lazımdır, böyle düşünmek yaşadığımız toplumun bir bölümüyle de uzlaşmanın da önünü açacaktır.

Siyasi liderler-Partililer, acısından anayasal düzenlemeleri değerlendirince mutlaka liderler seçicilikten seçileceğe indirilmelidir. Liderlerin bu secici pozisyonu demokrasimize ciddi zararlar vermektedir. Seçilecekler bir otorite tarafından seçildiklerinden dolayı kendilerini oy veren vatandaşlara karşı sorumlu hissetmemektedir, kendilerini seçen lidere karşı sorumluluk hissetmektedirler. Bu durum demokrasinin ruhuna taban tabana zıttır. Bu düzenlemeler bunların düzeltilmesi için bir fırsattır. Kendi siyasi alanlarının daralacağı düşüncesiyle liderler bu fırsatı inşallah heba etmezler.

Yeni anayasada olması gerekenleri özetleyerek yazımıza son verelim isterseniz.

a)      Kişi hak ve özgürlükleri konusunda anayasamız kişilere kendi tercih edecekleri siyasi, ahlaki, inancı gereği, bu haklardan birini seçme ve yaşama hakkı vermelidir.

b)      Vatandaşlık bağı gereği verilen haklar garanti altında olmalıdır. Hak gaspları ise ancak bağlı şartı ile olabilmelidir. Hakların garantörlüğünü yasalar ve anayasa yapmalıdır.

c)       Devlet küçülsün, küçülsün derken en önemli ihtiyaçların bile ticari mal gibi pazarı oluşmasına devlet müdahale edebilmelidir. Bunlar ekonomide bölünemez mallar diye de anılan güvenlik, sağlık eğitim gibi alanlardır ki bu alanlarda devlet ya olmalı ya da müdahaleleriyle para hırsıyla davrananları engelleyebilmelidir.

d)      Siyasete girenler arasında fırsat eşitliği yaratılmalıdır. Televizyonlarda kendini tanıtma, projelerini anlatma fırsatı özel televizyonlarda dâhil olmak üzere eşit Fırat verilmelidir. Parası olan daha çok konuşma hakkına sahip olmamalıdır.

 

e)      Herkesin siyasete girmesinin önü açılmalıdır. Siyasete girmeye engel suç sayısı azaltılmalı ve yoruma kapalı bir şekilde suçlar tanımlanmalıdır. Oy kullanmaya dayalı düzenli seçimler yapılmaktadır, buralarda aday olabilmenin liderlerin iki dudağı arasında olduğu hepimizin malumudur. Aday olma ve olabilmenin önü acık olmalı ve partilerin üyeleri tarafından ön seçim sistemiyle yapılmalıdır. Partilere üye olmanın ise önünde engel olmamalı ama sık sık parti değiştirenlerin de izleneceği ve hemşeri gruplarının etkinliği ve delege oyunlarının üye oyunlarına dönüşmecide engellenmelidir. Parti içi demokrasi liderinde üyelerin seçimiyle gelen bir lider olmasını sağlayacak şekilde liderlerin seçme ayrıcalıkları %5 genel merkez kontenjanı şekliyle sınırlandırılarak teknik ve akademik kadro oluşturabilmeleri için yeterli olacağı daha fazlasının ise demokrasiyi askıya almak olduğu unutulmamalıdır. Bu demokrasi ruhu anayasamıza yansıtılmalıdır.

f)       Parti kapatılmasına neden olan suç sayısı azaltılmalı ve parti kapatmak istisna hale gelmelidir.  Farklı düşüncelerdeki insanların partileşerek demokratik haklarını kullanmasının önü açılmalıdır. Bunun yanı sıra siyasetle şiddeti karıştıran grupların sadece siyasi değil vatandaşlık haklarıma elinden alınmalıdır.

g)      Herkese sağlanan eşit, özgürlükler yasal korumaya alınmalıdır. Bu sistem haline dönüştürülerek yasaların vatandaşlarının haklarını koruyan bir devlet mekanizmasının ortay çıkmasını sağlayan bir anayasa yapılmalıdır.

h)      Devlet iktidarını güçler ayrılığı ilkesiyle paylaştıran, yasama, yargılama, yürütme gibi alanların hukuka bağlı kalmasını sağlayacak bir denetim sistemi kurulması gereği gözden kaçırılmamalıdır. Yasa yargılamayı yaptığı yasal düzenlemelerle denetleme ile yönlendirme arasında bir durumla denetlemektedir. Yargılama yürütmeyi kişilerden ve ilgili kurumlardan gelen davacıların istekleriyle denetlemektedir, böylece güçler ayrılığı ilkesi iyi işletildiğinde zaten nispeten bir denetim sistemi uygulanmış olmaktadır. Gücün dengeli dağıtılması her gücün işleyişini kolaylaştıracaktır.

i)        Özel alanların hukukun i koruması gereğinin ve bağımsız mahkemeler aracılığıyla yargılamanın yürütülerek yargılama işine iktidarın bulaşmasının önüne geçilmelidir. Adalet her zaman herkese lazım olur düşüncesiyle, şimdiki iktidar sahipleri yarın adalete ihtiyaç duyabilir. Dünya’nın birçok yerinde duyulmuştur da. Bağımsız yargıç ve yargılama anayasal güvence altında olmalıdır.

j)        Medyanın tekelleşmesinin önüne geçilmeli, ama çeşitlenmesini özendirecek önlemler alınarak iletişim, haberleşme özgürlüğü korunma altına alınmalıdır.

k)      Sivil toplum örgütlerinin eylem ve teki göstermesinin önündeki engeller kaldırılmalı, ama diğer kamusal yaşam alanlarına engel olmaları engellenmelidir. Sivil toplumu dinleye bir devlet kurumu/kurumlarının oluşması sağlanmalıdır. Tepkilerin ve taleplerin sanki bir isyan gibi değil sistemi geliştirmeye çalışan lokomotifler olduğu anlayışıyla hareket edecek kurumsal algılamalar ortay konmalıdır. Demokrasinin ruhuna uygun hareket eden devlet vatandaşının isteklerini dinleye ve ona göre hizmetlerini yönlendiren devlettir anlayışı ile anayasal düzenlemeler yapılmalıdır.

l)        Demokratik devletin yönetim işini görenler bilirler ki bu işi vatandaşların onayı ile belirli bir süreline yapmaktadırlar. Bu bilinçle hareket etmek vatandaşları her ortamda dinleyerek yeni durumları ona göre düzenlemek gereğini unutmamaktır.

m)    Demokrasinin etkinliğine hizmet eden bir yasal düzenleme devletinin de kurumlarının da vatandaşının da işini kolaylaştıracaktır. Vatandaşının her davranışını tehlike gibi gören bir paranoyadan devletimizi kurtaracak bir anaysa gerekmektedir bize. Bu nedenle ister yerli dil olsun, isterseniz yerel kültür olsun, isterseniz bir inanç olsun yasaların ve devletin koruması altında olduğunu unutturmayacak bir anayasal düzenleme getirmelidir yeni anayasamız.

n)      Devletin demokratik hukuk kurallarının verdiği hakları ortadan kaldırmaya yönelik hareketlerini sınırlayan bir hukuk kuralları içeren bir anaysa modeli ortay konmalıdır. Siyasal ortamda ve kamusal alanlarda bu ortamları ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik hareketleri minimuma indirmek için yapılacak müdahalelerin dozunu kişi hak ve ödevlerin sınırları dikkate alınarak siyasa alanların daraltılmamasına hizmet edecek bir anayasal düzenleme getirmelidir yeni anaysanız.

o)      Devlet kurmanın amacının vatandaşa hizmet etmek olduğu, vatandaşların yaşam tarzlarının korunması gereği olduğu unutulmadan bir anayasal düzenleme yapılamalıdır.

p)      Toplumsal sorunların uzlaşma niyetiyle, diyaloglarla düzenlemek gereği unutmamalıdır. Devlet toplumsal düzen için vardır, toplumsal düzen olabilmesi için toplumun huzur içinde ve kendi tercihleriyle seçtikleri anasal düzenlemelerle yaşamaları gerektiği unutmadan düzenlemeler yapılmalıdır.

r)  Piyasa tarafından yönetilen ekonomide güçlüler her şeye sahip olurken ve tekelleşirken                                  güçsüzler eşitsizliğin verdiği sosyal sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle sosyal devlet ihtiyaçları piyasa malzemesi yapmamalıdır. Anaysa yapılırken devletin ekonomiye müdahalesi düşünülmelidir.

s) Yerel dinsel inanışlardan ve etnik kökenden kaynaklı farklılıkların korunması ve yaşatılmasının düşüldüğü bir anayasa toplumsal barışa katkı sunacaktır. Böylece tanınan kültüründen dolayı ulusal bir azınlığın ayrılma isteğinin de önüne geçilmiş olur.

t) Devletin yasalara uyarak yaşayan vatandaşların yaşam tarzlarını ve özgürlüklerini korumak gibi bir görevi vardır, bu nedenle demokratik toplum düzenini ve özgürlükleri korumak için yaptırım gücüne ve ayrıcalığına ihtiyaç vardır. Bunun yasalara uygun yaşayanları rahatsız etmeden yasadışı iş yapanları yasaların verdiği yetkiler çerçevesinde suçlu bulunduğunda ceza verme tarafıdır ki devletin böyle bir hakkı olmalıdır. Bunun için düzenlemeler yapılırken demokratik düzenin devamı için yapılan saldırılar karşı saldırılarla bertaraf edilebilecek kadar devletinde eli güçlü olmalıdır.

u) Demokratik anayasal bir devlet meşruiyetini iki kaynaktan alır, birincisi insan haklarından, ikincisi ise vatandaşlarının egemenliğinden. Hangisine öncelik verilmelidir, bu sorunun cevabı bence ikisine dedir. Bu nedenle anayasamız bu iki meselede dikkatli davranılarak oluşturulmalıdır.

Ü) Hak ve özgürlükler esasen siyasete giriş için ve toplumsal görevlerimizi güvenlik içinde yaşamamız için verilmiştir.  Devletimizin öncelikli görevleri bu hakları korumak olmalıdır, ona göre bir anayasa devletimizi insan haklarına vatandaşlık haklarına saygılı bir devlet yapacaktır. Devletimizin vatandaş ve insan haklarına saygılı bir devlet olmasını istiyorsak ona göre bir anayasa yapmalıyız.

v) Bütün bunların yanı sıra anayasa yalın olmalıdır. Yalınlık madde sayısı ve içerik acısından da sınırlı olarak anlaşılmalıdır.  

y)) Çalışma hayatında çalışanların patronların insiyatifine terk edilişi ne demokrasiye, ne hukuka, nede insan haklarına uymamaktadır, bu durumlar ancak yasayla düzeltilebilir, uygulamada olanlarda uygulanması çalışma alanlarında ki haksızlığın giderilmesine yardımcı olacaktır. Hukuk devletinin yasaları güçsüzün korunması için vardır. Patronların karşısında işçiler güçsüz durmaktadır. Çalışanların çalışama süreleri (8-17) sadece kamu işyerlerinde uygulanır olmuştur.

z) Anayasamız, yasalarımız çevreyi kirletenlere karşı ciddi yaptırım uygulayan yasalar içermelidir. Gelecekte hem ülkemiz de, hem de dünya da çevreye karşı işlenen suçların artacağını gösteriyor. Bu nedenle çevreye karşı suç yasalarımıza yansımalı ve yaslarımız verdiği cezalarla caydırıcılık taşımalıdır.

Bu çalışmanın anayasa konusunda bizde bir düşünsel gelişmeye veya araştırmaya neden olması dileğiyle yazımızı anayasal gelişmeler ve tanımayla sonlandıralım İlk önce anayasaya terim acısından bakalım sonrada dünyada ve bizdeki gelişmelerine.

 

ANAYASA NEDİR?

Anayasa, bir devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirleyen yazılı belgelerdir. Anayasa denilen bu belgeyle ayrıca kişilerin temel hak ve özgürlükleri güvence altına alınmıştır.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çoğu ülkede anayasa, yazılı ve bütünsel bir belgedir. Oysa İngiltere'de yazılı bir anayasa yoktur. Bu ülkede temel kurumların işleyişi yüzlerce yıllık geleneklere, yasalara ve belgelere göre düzenlenir.

İLK ANAYASAL GELİŞMELER

Anayasal yönetim düşüncesi ilk olarak, M.Ö. 3. yüzyılda Aristo ve öbür Yunanlı düşünürler tarafından ortaya atıldı. Bu düşünürler, az sayıdaki kişinin talip olduğu siyasal iktidarın nasıl bölüşüleceği sorusuna yanıt aramışlardı. Romalılar anayasa düşüncesini daha ileri götürdüler ve herkesin yasalar karşısında eşit olması gerektiğini ileri sürdüler . Ne var ki bütün bunlara karşın, yazılı bir anayasanın ortaya çıkması için yüzyılların geçmesi gerekti.

Dünyadaki ilk yazılı anayasa, ancak 1789'da ABD’de hazırlandı. Bu anayasanın temel ilkeleri bugün de geçerlidir. ABD Anayasası'nı 1789 Fransız Devrimi'nin ürünü olan 1791 Fransız Anayasası izledi. Daha sonra öteki Avrupa ülkeleri de anayasalı bir düzeni benimsediler. Fransız Anayasası gibi bazı anayasalar o ülkenin tarihinin koşulları sonucunda ortaya çıkmıştır. Japon Anayasası (1947) gibi başka ülkelerin baskısıyla kabul ettirilen anayasalar da vardır.

Günümüzdeki anayasaların çoğu yazılı ve bütünsel belgelerdir. Ne var ki bir anayasanın yazılı olması, uygulamada başarılı olabilmesi için yeterli değildir. Çünkü bir anayasanın işlerliği çeşitli etkenlere bağlıdır. Sözgelimi Latin Amerika ülkeleri ABD Anayasası'nı örnek alarak kendi anayasalarını hazırlamışlardır. Ama bu ülkelerde anayasal düzen, askeri darbelerle sık sık askıya alınmıştır. Türkiye’de 1961 Anayasası ile bugün yürürlükte olan 1982 Anayasası da, darbeyle işbaşına gelen askeri yönetimler tarafından hazırlanmıştır.

TÜRKİYE'DE ANAYASALAR

Türkiye'de ilk anayasa, 1876'da yürürlüğe giren Osmanlı anayasasıdır. O tarihten Osmanlı Devleti’nin sona erişine kadar anayasaya kanun-i esasi deniyordu. 1876 tarihli Kanun-i Esasi, padişahın yetkilerini kısıtlamamıştı. Yurttaşlara düşünce, toplantı ve dernek kurma özgürlüğü, bireylere dokunulmazlık hakları tanımıyordu. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra, 1909'da bu anayasada değişiklikler yapılarak padişahın yetkileri kısıtlandı. Kişisel hak ve özgürlükler tanındı, basın üzerindeki sansür kaldırıldı. Hükümet artık padişaha değil, meclise karşı sorumluydu.

Kurtuluş Savaşı sırasında, 20 Ocak 1921'de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adıyla yeni bir anayasa kabul edildi. Bu anayasada egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu belirtiyordu. Yasama yetkisi de Büyük Millet Meclisi’ne bırakılmıştı. Cumhuriyet’in ilanından sonra daha kapsamlı bir anayasaya gereksinim duyuldu. 20 Nisan 1924'te bu amaçla, gene Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adını taşıyan yeni bir anayasaya hazırlandı. 1924 Anayasası’yla yasama ve yürütme yetkileri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bırakıldı. Meclis yasama yetkisini kendisi, yürütme yetkisini de cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu eliyle kullanıyordu. Cumhurbaşkanının onayıyla göreve başlayan bakanlar kurulu meclise karşı sorumlu sayılmıştı. Kurtuluş Savaşı döneminden başlayarak anayasa sözcüğü karşılığında teşkilat-ı esasiye kanunu kullanıldı. Anayasa sözcüğü ise, 1960'tan sonra hukuk sisteminde kullanılmaya başladı.

27 Mayıs 1960’taki askeri darbeden sonra yeni bir anayasa hazırlandı. 1961 Anayasası olarak bilinen bu anayasa, halkoylamasıyla yürürlüğe girdi. Bu anayasada egemenliğin ulusa ait olduğu ve ancak yetkili organlarca kullanılabileceği ilkesi benimsendi. Türkiye Cumhuriyeti insan haklarına dayalı, milli, demokratik ve laik bir sosyal hukuk devleti olarak tanımlandı. Bu anayasayla iki meclisli bir parlamento öngörülmüştü: Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu. Bütün üyelerinin seçimle belirlendiği Millet Meclisi, Cumhuriyet Senatosu'ndan daha fazla yetkilerle donatılmıştı. Bu anayasayla yargı organlarının bağımsızlığı, kişi hak ve özgürlükleri ile sosyal hakların güvence altına alındı. Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yüksek Hakimler Kurulu gibi yeni kurumlar oluşturuldu.

12 Eylül 1980'deki askeri darbeden sonra Milli Güvenlik Konseyi ile Danışma Meclisi (Kurucu Meclis) yeni bir anayasa hazırladı. Bu anayasa 7 Kasım 1982'de yapılan halkoylamasıyla kabul edilerek yürürlüğe girdi. 1982 Anayasası, bazı hak ve özgürlüklere önemli sınırlamalar getirmiş, Anayasa Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın denetim yetkilerini azaltmıştır. Son yıllarda, özellikle Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin bir gereği olarak, 1982 Anayasası’nda hak ve özgürlükleri genişletici bir dizi değişiklik gerçekleştirilmiştir.

    Hepimiz siyasiler kararlarından sorumluyuz, ya oy vermişizdir, yada yanlış yaptıklarında tepkisiz kalarak sorumluluk almışızdır. Şimdi iyi bir anayasa ortaya çıkması için her kişiye ve kuruma görev düşmektedir. Bunların başında meclisteki siyasi partilere, üniversitelerin hukuk fakültelerine, üst mahkemelere görev düşmekmektedir. Herkesin görevi  asıl iyi bir anaysa yapabiliriz olmalıdır. Bu sefer yapacagız ben eminim ya siz.

Selam ve sevgilerimle sağlıkla kalın….

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
SEÇİMLERİN SAKATLANMASI!!
SEÇMENLERİN KANDIRILMASI!!
seçme işinin önemi!!!
OLAYLARLA HUKUKİ EŞİTLİK İLİŞKİSİ
EL GİDER UYAZAYA, BİZ KALIRIZ YAYA
CILGIN PROJELERDEN, CILGIN FAİZE!!!
ADAY ADAYLARI NASIL SEÇİLİYOR?
İSRAİL'E SOYKIRIM SUÇLAMASI !!
İMAM, KAYMAKAM SORUNU
UÇUYORMUYUZ, DÜŞÜYORMUYUZ?!?!
EKONOMİK, MODELLERİN, MANTIĞIN TEMELLERİ!!
100 YILIN, YALANLARI
FENRBAHÇE, GALATASARAY, ARABİSTAN
ASGARİ ÜCRET, AŞIRI ÇALIŞMA, ASGARİ YAŞAM,
SİYASETÇİ TANIMA VE SEÇME SANATI!!
SEÇİMLERE HAZIRLIK
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALIDIR 2024!?!?
ZÜBÜKLER ve BÜRÜTÜSLER
EMEKLİ MAAŞLARINDA ADALETİN SAGLANMASI
ÜCRETLER NEDEN DÜŞÜYOR?
OĞLUM YUSUF,
CHP ve DEĞİŞİM
100 YILLIK CUMHURİYET
ORTA DOGUNUN İSRAİL SORUNU
STRES, KRİZ, ÖLÜM
FİLİSTİN, İSRAİL SAVAŞI
SURİYEDE SİHA İLE SALDIRI
TARIM KAMPÜSÜ (Bakap)
KAZANMAK İSTEMEYEN MUHALEFET
EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA ADALET ARAYIŞLARI
YESEVİ ve KÖOĞLU KESİŞİM NOKTAMIZ
TRÜKİYENİN EN ÖNEMLİ SORUNU!!
YEREL SEÇİMLER
AŞKSIZLIK EŞİTTİR, MUTSUZLUKTUR!!
KAMUSAL ALANLAR VATANDAŞLARINDIR.
SOSYAL GÜVENLİKTE ADALETSİZLİK!
CHP, İDEOLOJİSİ VE ALTI OK İLKLEERİ
YENİ BİR BAŞARI YÖNTEMİ
EKONOMİK EŞİTSİZLİKLER RAPORU
VATANDAŞ VERGİ İLİŞKİSİ
AYRIK OTUNDAN BELEDİYE BAŞKANLARINA SELAMLAR
PARAMİTER YAPILAR ve RUSYA, VAGNER
SOSYAL GÜVENLİĞİMİZ (SGK )
CHP ve DEĞİŞİM
15-16 Haziran İşçi Olayları
SEÇİM 2023
2023 bakanlar kurulu
SEÇİM 2023
KASTAMONU
Ziya Zat Abi, Alllaha Emanet!
DİKKAT! SİYASİ ALDANIŞ İÇİNDE OLABİLİRİZ!
SORUNLAR NEDENLERİ!!!
1 MAYIS
İYİ OLANI SEÇME SORUMLULUĞUMUZ!!
DIŞ GÜÇLER NEREDELER, NE YAPIYORLAR?
DEMOKRATIMSILARI, DEMOKRASİYE DAVET!
SEÇİMLERDE SEÇİMLERİMİZ!!
ÇOCUK EBEYN İLİŞKİSİ
DEMOKRASİ MASASI ile DEVAM
GÜVEN BUNALIMI!!!
Siyasilere Not
VATANDAŞLIK SINAVI!!!
DEPREMZEDELERE YADIM için BİRLİK
DEPREM, DEPREM !!
DEMOKRASİNİN TEMELİ, GÜÇLER AYRILIĞI!!
MEDYAMIZIN HALİ!!??
ALTILI MASANIN, ALTINI DOLDURMAK!!!
ADİL, DÜZENE NE OLDU?
EBEVEYN ÇOCUK İLİŞKİSİ
10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ
SİVİL DARBECİLER KİM?
İKTİDAR MI, ÜLKEMİ?
SURİYE DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLÜYOR MU?
EKONOMİK UÇUŞLAR DÜŞMEYLEMİ SONUÇLANDILAR!
ZENGİN SAYISI İKİ, FAKİR SAYISI BEŞ KAT ARTIYORSA!
ÇIKARILMIŞ SORUNLAR, YAPAY KONULAR!
SEÇİMDEN SONRAYA ERTELENNEN ÖNLEMLER
27 Aralığın Önemi!! Bugün Ne Oldu?
CUMHURBAŞKANI SEÇME YARIŞI!
DEMOKRATLAR ve ÖTEKİLER
ALTILI MASANIN ADAYI !!
VATANDAŞLIK, DAGITILIYOR!!
İMAMOĞLU YARGILAMASI ÜZERİNDEN YARGI SORUNUMUZ
ENERJİDE DEVRİM GİBİ GELİŞME
BEBEK GELİNLER, DİN İSTİSMARI
SİYASAL NİTELİK SORUNUMUZ!
EN ÇOK YAZDIĞIM KONULAR
YENİ ANAYASA TASLAGI Altılı Masadan
BAGIMSIZLIĞIMIZIN ENERJİSİ
ÖĞRETMEN - DEĞER
DEMOKRASİ SEVİYEMİZ NEDEN DÜŞÜK?!?!?
AYDINALRINI DİNLEMEYEN TOPLUMLAR AYAMAZLAR!
TERÖRDEN KİM SORUMLU??!!
DEEPFAKE TEHLİKESİ!!
SİYASETCİLERİ KİM DENETLİYOR?
SİYASAL YÖNETİM DİLİ
SAGLIKTA ÖZELEŞTİRMEYE TEPKİ
PROMOSYON SORUNU YAŞAYANLAR
İKİNCİ YÜZ YILA DOĞRU!!
SUNİ SİYASET
İNGİLTERE, JAPONYA, TÜRKİYE DE NELER OLUYOR!
SİYASETÇİ ALKIŞLAMA HASTALIĞIMIZ!
Yüz Liramızı Ekonomik Harcamış Olmak!!
SİYASAL KÜLTÜR ve ALTILI MASA
DÜNYA'NIN GÖÇMEN/SIĞINMACI SORUNU
TÜRKİYE UCARKEN
ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU
İNSANIN YAŞAM YOLCULUĞU
Siyasal Söylemlerde Mantık Arayışları
DIŞ SORUNLARIMIZA KISACA BAKIŞ
Göç Sorunu Alarm Veriyor!!
TEMSİLDE ADALET SORUNUMUZ!!
Muhalefetin Altılı Masa ile Altın Cağı
altılı masada aday belirleme sancıları
VATANDAŞ OLAMAYANLAR
DEMOKRASİ AYARLARI
KİMLİKSİZLİĞİN, AİDİYETSİZLİĞİN BAYRAMSIZLIĞI
SAVAŞ ve ZAFERİN MEŞRULUĞU
KAMU AÇILIŞLARININ SİYASALLAŞTIRILMASI!!
BİLİM İSTEYEN VAR MI?
GENÇLER ve BİZ
AK PARTİ'NİN 21 YILI
UZAY GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ
DÜNYADAN BAKINCA NASIL GÖRÜNÜYORUZ
REKABETTEN DAYANIŞMAYA
DEVLET NEDEN TASARRUF YAPMAZ?
NASIL YEREL OLUNUR?
GÖRSELLİK ve GELİŞME!
UZAK YAKIN DIŞ SORUNLARIMIZ, DIŞ YÖNÜMÜZ!
İŞÇİLERİMİZİN HALİ!
KRİZDE KAMUSAL DESTEKLER
15 TEMMUZ NEDEN OLDU?
ALKIŞLARLA BATIYORUZ!!!
YÖRESEL/YEREL, ÜRÜN/ÜRETİM
KRİZDEN BUĞRANA, BUĞRANDAN ….
GÖRSELLİK ve GELİŞME! Estetik mi, İşlevsellik mi?
20 YILLIK EKONOMİ HİKAYEMİZ!!
TARİHDEN GÜNLÜK, SİYASAL TARTIŞMA ÇIKARTMAK!
MEDYA MADRABAZLIĞI
Üç Sorun (Enflasyon, Stagflasyon, Resesyon)
Krizde Hatalar!!
Çalışma Hayatında ki Sorunlarımız!!!
Yerel, Yöresel Üretim!
ENERJİ BAGISIZLIĞIMIZ!
YANGIN UÇAKLARI ALINDI MI?
Gelir Paylaşılmazsa, Eşitsizlik Sonuçtur!
HÜSEYİN'LERİN ÖLÜMÜ!!!
HAYATI KOLAYLAŞTIRAN DEVLET/HÜKÜMET!
BİZİ KİM, SÖMÜRÜYOR ?
ÜRETİCİ MALİYET ARTIŞI (ÜFE)
Başkanlık, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi!
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin
GÜÇ DOKTRİNİNDEN, HAK DOKTİRİNİNE
UKRAYNA/RUSYA
ÖNGÖRÜ/Öngörüsüzlük!!
Eşitsizlikler Öldürüyor!!
HACI BEKTAŞ VELİ
Hacettepe Üniversitesin de, İşçi Kıyımı!!!
Etkin Güçlerin Barış İçin Etkinsizlikleri
İŞÇİ ÇALIŞMA SÜRELERİ
Sanal Gerçeklik Nedir?
TEPKİSİZ TOPLUM!!
ÖNEMLİ GÜNLER
SİYASETTE, SİYASETSİZLİK!
AKLA, VİCDANA DAVET!!
Vatandaş Sezen'in Hakkı Vatandaşa!!
ENFLASYONUN NEDENLERİ, NEDİR Kİ?
ÜLKEME İTİBAR SUKASTİ !!
Modern Devlet, Ortaçağ Devleti Farkı!!
YALAN YAKALAMA YETENEGİMİZ!!
DIŞ DÜNYADAN NASIL GÖRÜNÜYORUZ?
DIŞ GÜÇLER NE ALEM DE!!!
YENİ EKONOMİK MODEL (Dövize Endeksli Mevduat)
Tepki Gösterme Hakkı!
HÜKÜMETİ ANLAMAK LAZIM
EKONOMİK HATALAR!
NEDEN PARTİ TUTARIZ?
ENFLASYON ve MAAŞ ZAM OYUNU
DIŞ GÜÇLER (Dış Güçlerin, İç Operasyonu
EKONOMİDE 20 YILIMIZ!!
Kastamonu Oyunları
BAŞKENTTE KASTAMONU
İNSANLIK, KİNDARLIK, ÇATIŞMASI!!
SİYASET/SİYASETCİ GERMESİ!!
KRİZ EKONOMİSİNDEN ÇIKIŞ
SEÇİM BARAJI DA, VATANDAŞ BARAJI DA KALSIN!!
GÖÇ SORUNU
Bayram da Yaşanılan Sorunlar
BAYRAM
15 TEMMUZ'UN NEDENLERİ
BU NASIL EKONOMİ?
EKONOMİK EŞİTSİZLİK SORUNUMUZ!!
VATANDAŞ, GENELGEYE UYMAK ZORUNDA MI?
EMEKLİ Biz Emeklililer!
VİRÜSTEN, KRİZDEN ÇIKIŞ
EKONOMİNİN SİNİR UCLARI
GAZETECİ SORU SORAR!!
GAZETECİ SORU SORAR!!
GELİR ve SOSYAL EŞİTSİZLİKLER
TÜRKİYE – ABD
ANAYASA NASIL DEGİŞTİRİLİR?
KANALLI EKONOMİ
DOLAR, NASIL HAZİNEMİZE DOLAR !!??
İKİ ACIK ARASINDAKİ FARK!
NEDEN>SONUÇ
TOPLUMSAL DÜZENE LEGAL/İLLEGAL ETKİ
YOKSULLUK VE SOSYAL YARDIM SORUNUMUZ
MÜSLÜMANDAN KAÇAN MÜSLÜMANLAR!!
Vahşetler, Normalimiz mi, Oluyor?
İŞÇİLER VE SORUNLARI
TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI!!
DERİN EKONOMİK SORUNALAR
TÜRKİYE EKONOMİSİ 2020-2021
DEMOKRASİNİN ÜÇ, ARTI BİR AYAGI
HAYRAT AĞAÇLARI
NEDEN GECİKİİYORUZ?
Düşünsel, Teknolojik, Gecikmişliklerin Etkisi
İSTİKLAL//BAĞIMSIZLIK MARŞI
TÖRE!!
Üretilmiş, Gündem
GÜÇLÜ DEVLET/TOPLUM NASIL OLUNUR??
RAST GELE YAŞAMA!!
ABD ve ORTADOĞU DA!?!
Korkuyla Baglama
NEDEN FAKİRLEŞİYORUZ?
Nedensiz İstifalar
LOBİLERLE MÜCADELE
ENFLASYONLA MÜCADELE
MİLLİ, EREZYON
DENETİMSİZLİGİN, DENGESİZLİĞİ
EKONOMİ RAPORU
YALAN/GERÇEK
BUZLANMAYA, TUZLANMA
VATANDAŞLARA, YÖNETİME DURUM RAPORU
NÜFUS VİRÜS/VAKA YOĞUNLUĞU ARASINDAKİ FARKA DİKKAT
DEVLETİN GÜCÜ!!??
YAPISAL SORUNLAR
ÜCRET ZAMMI HİLESİ (Fakirleşme)
Aşırı Tüketim!
GÜVEN BUNALIMI!!
ASGARİ ÜÇRET HANGİ ÖLÇÜYLE BELİRLENİYOR?
EN ÇOK ELEŞTİRİLEN HÜKÜMET, HANGİ HÜKÜMET?
TARIM TEKNOLOJİLERİ
SOSYAL DAYANIŞMA, PAZAR DAYANIŞMASI
NÜFUZ İLE NÜFUS ARASI FARK
KIZILCA GÜN - ANITI
Eleştirmen Olarak M. Akif Ersoy
AŞI, İLAÇ KARLITLIĞI
Siyasetin Gergin Dili!!
2023 EFSANELERİ
KURAKLIK AFETİ GELİYOR, DERKEN GELDİ?
Başarılı mıyız?! Başarısız mıyız?
HEY BATI, BİZ BIRAKTIK ATI
ABD YAPTIRIMLARI
ABD, YAPTIRIMLARI NELER?
SALGIN SÖYLENTİLERİ (Dedikoduları)
SALGIN SÖYLENTİLERİ (Dedikoduları)
Asgari Ücret 2021
TARIM ve HAYVANCILIĞIMIIZN SORUNLARI
KORONOYLA, SALGINLA EKONOMİK MÜCADELE
NEHİR HIRSIZLIKLARI
DEMOKRATİK ALT YAPI
Korona Günlerin de Dayanışma
Asgari Ücret Ne Kadar Artmalı?
YERLİ ve MİLLİ ŞİRKETLERİN KORUNMASI
CENAZEDE FIKRA ANLATMAK
Su Tasarruf Yöntemleri
TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI NEDİR?
GENEL YÖNETİM, YEREL YÖNETİM
CİNSEL SORUNLARIN KAYNAGI
YAPAY GÜNDEM
SALGINDA SAĞLIK!
LİDERE TEHDİT, LİDERLERE TEHDİTDİR
DEVLETTE (Yönetim de) DENGE!
Rüyada Uçmak Güzel Oluyor
ACI İLACI KİM İÇECEK?
Ümmet Bilinci, Vatandaşlık Bilinci, Akıl Bilinci
TERÖR/TERÖRİST/TERÖRİZM
UÇMADIĞIMIZIN RESMİDİR
Ekonomik Sıkıntılar Nasıl Aşılacak?
ALKIŞLARLA, EKONOMİK BATIŞ!!
Ekonomik Çelişkiler
ZARA
Kim Yerli, Kim Milli?
EĞİTİM/ÖĞRETİM
BELİRSİZLİK YORAR!
EMPERYAL OYUNLAR, KAYBOLAN CANLAR!!!
Gücün Acizliği/Rasyonellikten Uzaklaşış
AYIP, KABAHAT, SUÇ, GÜNAH (Kavramlarla Düşünmek)
NASIL GÖRÜNÜYORUZ? Görüyor muyuz?
KACAK İÇKİNİN ve ÖLÜMLERİN NEDENLERİ?
EŞİTSİZLİK BELASI İNSANLIĞIN DENGESİNİ BOZUYOR
Ekonomide Alarm Zili Çalıyor!!!
SAĞ DÜŞÜNCE
YATIRIMLARIMIZ, YATIRIM MI?
Kirizden Ne Zaman Çıkarız?
YANLIŞ KARAR EŞİTTİR ZARAR!!
EŞİTSİZLİK YARATMAK!
SİYASAL TERCİH Mİ, EKONOMİK TERCİH Mİ?
HANİ, İLK ON BÜYÜK EKONOMİ OLACAKTIK?!
DEMOKRASİ VE Darbe
MUHALEFET ve CHP
HATALAR, HATALARI DOĞURDU, BURADAYIZ!!!
ALKIŞ, BİR DAHA ALKIŞ!!!
ADİL Mİ?
DOĞU AKDENİZ
SIRSIZLIK (Mahremin Yıkılışı)
HÜKÜMET İCRAATLARINA
İŞSİZLİĞİMİZİN NEDENLERİ
EKONOMİK/SİYASAL/SOSYAL SORUNLAR
DEVLET YÖNETİMİ
HİZMET KİMİN HİZMETİ?
DOGU AKDENİZ
NEYE TEŞVİK, NEYE KÖSTEK, OLALIM?
KRİZLERDEN KİRİZ BEGEN -1
KRİZLERDEN KİRİZ BEGEN
DEMOKRASİ KRİZİ
SARHOŞ DEVLET SEDROMU!!
HÜKÜMET - DEVLET KİRİZİ
Araba fiaytları neden uctu?
MESCİDLER (Ayasofyayı Kebir Camisi)
CEPHEDEN, CEPHEYE (Sorundan Soruna)
15 Temmuz da Darbe Neden oldu, Kim Maruz Kaldı?
Kiriz Sözlüğü
BİRLİK (Nasıl Bir Birlik?)
BÜYÜRKEN, KÜÇÜLMEK!!
KADININ HUKUKİ EŞİTLİĞİ (İstanbul Sözleşmesi)
FAİZ (Faiz mi, Zulüm, Faizsizlik mi?)
VİRÜSTÜR, VİRÜS!! Fetöcüdür, Fetö!!
BELEDİYE HİZMETLERİNE ENGEL Mİ OLUNUYOR?
KİRİZİN AYAK SESLERİNİ DUYMAYAN KİMDİ?
KİRİZE/SORUNA ACIK TOPLUM OLMAK!!
SAVUNMA YÜRÜYOR
TARTIŞMALARDAN KAÇAN SİYASETÇİLER KİMLER?
SANATÇILARIN KAMUSAL SORUMLULUKLARI YOK MU?
SADECE KRİZ Mİ, VİRÜS MÜ SORUMLU?
DURUMUMUZ NEDİR,?
Polis, Asker, Güvenlik Kuvvetleri Kimin Kuvveti ?
İKTİDAR, MUHALEFET İLİŞKİLERİ
ABD de Ne Oluyor, Neden Oluyor?
DÖVİZ SORUNUMUZ
Sözün Doğrusunu Ayırt Edebilmek!
SON EKONOMİK ÇÖZÜM PAKETİ
İHALEDE/AÇILIŞTA BAŞKA FİYATLAMA
Ekonomimiz Neden Bu Halde?
KAPİTALİST EKONOMİNİN SONU MU?
23 NİSAN 1920 NEDEN ÖNEMLİ?
Ekonomi Nasıl Isındı, Nasıl Soğutacağız?
YENİ PAYLAŞIM MODELİ VE EMEK
SEÇİMLERİMİZ, YAŞANTIMIZ OLUR!
DEMOKRASİ ARAYIŞIMIZ
SORUNA HAZIRLANMAK! (ULUSAL SORUNLAR)
KÜRESEL SORUNLAR, ORTAK AKILLA ÇÖZÜLÜR
SORUNLARI VİRÜSLEMEK
BİLGİ, AKIL, BİLİM YOKSA!
KORONAYLA BAŞA ÇIKAN TOPLUMLAR NASIL ÇIKTILAR?
ALTTA YATAN SORUNLAR
NEVRUZ, MİRAÇ
VİRÜSLE EKONOMİK MÜCADELE
SOSYAL DEVLET | SOSYAL YARDIM
Corona Nedir? Korunmanın Önlemleri Nelerdir?
SOSYAL SİYASETİN, SOSYAL DUVARLARI!
İSTİKLAL MARŞI NEDEN YAZILIR?
GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI
MECLİS KAVGASI
KAMU NASIL TASARRUF YAPMALIDIR?
SURİYE’DE NELER OLUYOR? – 1 Suriye de Yeni Durum
SURİYEDE NE OLUYOR? BİZ NE İSTİYORUZ?
KİM TASARRUF YAPACAK?
HABAERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE Mİ?
DÜNYA REFAH ÜRETİM YARIŞI!!
BİLİM YOKSA!
BİR ÜLKE NASIL BATIRILIR?
Partilerimizin Demokrasi Karnesi
KİM FETÖCÜ?
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIĞA BİTKİ GENLERİ
MERHAMET, EMEK VE FEDAKARLIK
SURİYE ÇIKMAZI!
CEZA ve VERGİ ADALETİ
NAMUS
BİLİM SORUNUMUZ!!
İKTİDAR/HÜKÜMET FARKI
AYDINLARIN/ALİMLERİN ZULMÜ!!!
SURİYE DE SON DURUM
VATANDAŞLIK
CILGIN PROJE ÇıLğInLıĞı
DEPREM
YAŞARKEN YAŞAMAK!
EKONOMİK KURUTULUŞ/CİHAD
HALKIN TEPKİSİ KİME/NEYE?
YARININ SORUNLARI NELER?
ÖYLE YAPMASAYDIK, BÖYLE OLMAZDI!!
HER ŞEY YOLUNDA MI?
EKONOMİDEN Bİ HABER!
TOPLUSAL MUTABAKAT/UZLAŞI
YAREN KÜLTÜRÜ
KASIM SÜLEYMANİ, ÖLDÜRÜLDÜ!
VATANDAŞIN HALİ !!
VATANDAŞLIK (Vatandaş nasıl olunur?)
ÜÇ SORUN (Suriye, D. Akdeniz, Libya)
SORUNLAR, ÇÖZÜMLER
Kent Hayatını Kolaylaştıracak Basit Önlemler
ASGARİ ÜCRET, ASGARİ GEÇİM!
SORUN YOK!! YOK MU?!
FİYATLAR NASIL İNER, NASIL ÇIKAR?
ÇİN BASKISI
ABD, AKLIYLA BİRLİKTE HUKUKU KAYBETTİ
!!!EŞİTSİZLİK!!!
YEREL MECLİSİNDE RET, GENEL MECLİSTE EVET!
PİSA'da Başarısızlığın Nedenleri!
KADINLARIN SEÇME//SEÇİLME HAKKI
TARIM ŞURASININ, ŞURASI!!!
EKOLOJİK KAOSA DOĞRU HIZLI ADIMLARLA
Üniversiteli İşsizlerimiz
DÜNYA ROBOTLAŞIYOR
CHP’yi Tartışmak Çok Güzel Oluyor
VATANDAŞ DARALDI!! (Vatandaş Kan Ağlıyor)
VATANDAŞA ve HÜKÜMETE RAPOR!!
CUMHURBAŞKANIMIZI ŞAKALADILAR
TARIM ŞURASI 2-3
TÜRKİYE ve ABD, NEREYE?
ADALET ARAYIŞI!!
2019 DA NE KADAR ORMANIMIZ YANDI?
BULDUM, BULDUM (Enflasyona Çare Buldum)
Çin, Bilimle Nasıl Şaha Kalktı?
YETKİSİZ, SORUMLULAR
ABD, AKLIMIZLA ALAY EDİYOR!!
CUMHURİYETİ VE ATATÜRK’Ü ANMA HASSASİYETİ!
REJİM OLARAK CUMHURİYET
VERGİ KİMDEN ALINIR? Asgari Ücretliden Mi?
İKTİDARLARA DERS TEPKİLER
DÖRT ÜLKEYE ÖNERİMDİR
DEMOKRATİK TEMELLER
NOBEL ÖDÜLLERİ
VEJETARYEN VEGAN BESLENME
DÜŞÜNCE ve İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
ABD ÇATIŞARAK MI, ÇEKİLMEK, İSTİYOR?
EVLİLİK EHLİYETİ (Evlilik de Sorumluluk Bilinci)
ARTAN FYATLARA İNAT, DÜŞEN ENFLASYON
KALEM OYUNU (Kurumsal Güvenilirlilik)
ZAMAN BAĞI
SORUN ÖNCELİĞİ!
HÜKÜMET KURNAZLIKLARI
VATANSEVERLİK
YEDİNCİ KITA, NEREDE OLUŞUYOR?
DEVLETLE İLİŞKİLERİMİZ - 2
DEVLETLE İLİŞKİLERİMİZ -1
SOSYALLEŞME, SOSYALLEŞEMEME!
EĞİTİMİN ÇIKTISI NE?
PARA KÜLTÜRÜ OLMAYANLARIN ZARARLARI
ÜRETİME DAYANMAYAN REFAH/LÜKS
İNSAN NEYİ, KORUMALIDIR?
DİYARBAKIR DAN GELEN ANALARIN FERYADINI DUYDUK
SİYASAL HAYATIMIZ VE CHP
Parksız Park, Ilgaz Milli Parkı
CHP
2023 DEN, 2003’E
ZAM SAĞANAĞININ PİYASAYA ETKİLERİ
Toplu Taşımada Ücret Adaleti
AK PARTİNİN ALTIN CAGI
SURİYE VE DOGU AKDENİZ SORUNU
Verimsiz Ekonomik Yatırım Nedir?
CENNETİN TERK EDİLMESİ!!
EKONOMİ Mİ, EKOLOJİ Mİ SORUNU DAHA ÖNEMLİ?
BARUTHANE PİLAVCISININ, TOSYA PİRİNCİYLE BULUŞMASI
EKONOMİYİ CANLANDIRMANIN YOLLARINDA BİRİ DE!
SARHOŞLARIN SESSİZLİĞİ/İNİLTİSİ
ENFLASYON NEDENLERİ?
YİNE Mİ PARA/FAİZ OYUNU?
VATANDAŞDAN DÜŞMAN YARATMAMAK
VATANDAŞ, DEVLET İLİŞKİLERİ
Bilgi Okuryazarlığı
SONUÇ – NEDEN BU, SON UÇ?
PİKNİK ALANLARI TEMİZ TUTULMASI
MEDYADA YABANCI ORANI
EGİTİMDE NEDEN BAŞARISIZIZ?
BAŞKANLIK SİSTEMİ YENİDEN Mİ TARTIŞILACAK?
ÜLKE OLARAK ADLİ SİCİLİMİZ
G 20 JAPONYA DA NELER OLDU? (Teknolojisiz Olmaz)
ÜRÜNLERE ZAMLAR GELMEYE BAŞLADI (Ya Maaşlara)
BELEDİYE BAŞKANLARINDAN VATANDAŞLAR NE, BEKLİYOR?
BAŞKANLARIN YEKİSİZLEŞTİRİLMESİ!!!
S-400 ALINMALI
DOĞU AKDENİZ DOĞAL ZENGİNLİK KAYNAKLARI KİMİN??
DEMOKRASİ KAZANDI (Neden Demokrasi Kazandı?)
SEÇİM YAPMA HAKKI
TARIMSAL ÜRETİM
YASAMA DENETİMİ (Hakkıyla Meclis Denetimi)
İMALAT SANAYİDE ÜRETİM SORUNU
SAĞLIKTA İLLER ARASI HASTA SEVK SORUNU
KALKINMA ve ADALET
KIYAMET GİBİ ÇEVRE RAPORU
İFTAR DAVETLERİ
YURT DIŞI CAMİLERİ
İŞÇİLER, İŞSİZLER, KENDİNİ NEDEN YAKIYOR?
Bu İnsanlar Kendilerini Neden Yakıyor?
ÇİN KÜRESELLEŞMESİ
ELEŞTİRİ, ELEŞTİRİLMEZLİK
HOŞ GÖRÜYE ATILAN YUMRUKLAR
100 YILINDA 1919''A NASIL GELİNDİ?
HUKUK, DEMOKRASİ, SEÇİM
SEÇİM İPTALİ SORUNU ÜZERİNE
TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ
SENDİKA ve İŞ HAYATI -2
SENDİKA ve İŞ HAYATI
EKONOMİK YÖNÜMÜZ
MUHALEFET LİDERİNE SALDIRMAK!!
KURUMLARA GÜVEN
BİLGİ DEPOLARI
TOPLU YARGILAMA MI??
SEÇİM NASIL KAZANILIR??
SEÇİMİ KİM KAZANDI?
İÇERİK ÜRETME YARIŞI
Eşitsizlik, İnsanlığa Sosyolojik, Biyolojik Darbe
TOPAL ÖRDEK (Yetkisi Kısılmış Yönetici)
KİM KAZANDI? Kim Kaybetti?
AHLAKİ SEÇİM
ABSÜRT DİL
BAKIŞ ACIMIZ
SİVRİ DİLLE SİYASİ SÖYLEM!!!
LİDER KİTABI
SOSYAL SORUMLULUĞUMUZ!!!
PARA TAKİP SİSTEMİ
DEVLET NEDİR?
NEDEN MUHALİFİM!!??
Kim TASARRUF Yapacak? Devlet mi, Vatandaş mı?
İSTİKLAL MARŞI
TASARLAMA/MODELLEME/ÜRÜN BAĞI
Öteki Yanımız, Kadın!!
Türkiye, Güneş Enerjisinde AB İkincisi
KENDİNİ BİL/TANI!!
SıRf MuHaliF
YANLIŞ BORÇLANMA YÖNTEMİ!!
sAVURGAN dEVLET, yÖNETİMLERİ
SOSYAL MEDYA VE AHLAK!!!
Konusuz Kalmak!!
İŞSİZLİK
VATANDAŞIN KUYRUK HİKAYESİ
İZSİZLİK!!
TEMEL SORUN!! (Aklı, Bilimi Dışlamak mı?)
Sorumlu, Sorumsuzlar!!
BAŞKENT POSTASINDAN KAHRAMANLARA ÖDÜL
BELEDİYE BAŞKANI SEÇİMİ Mİ?
KURTAR BİZİ YAPAY ZEKA
SEÇİM SÖYLEMLERİ (Ak Parti)
MİLLİYETÇİLİK
MERKEZ MEDYA VAR MI?
Hissettiğim Enflasyon! (Gerçek Enflasyon)
PİYASA EMİCİLERİ
ZORUNLU SİYASET (Özgür Seçim)
SİYASETİM NEDİR?
KAMU KURUMU, BANKASI
TARİH ETKİLER (Alzaymırlı Toplumlar)
BEYİNLER GÖÇÜYOR, SERMAYE KAÇIYORMUŞ!!
Ankara Kasder-Fed de Bir gün
MEDYANIN İŞÇİ HABERLERİNE YAKLAŞIMI
2018 BİLİMSEL GELİŞME MUHAKEMESİ
YENİ, YENİ Mİ? (Hoş Geldin Yeni Yıl)
PORŞESİNİ SATAN PATRON
BEKA SORUNU MU OLUR?
KAR GÜZEL DE
DEVLET ÜZERİNE DÜŞÜNMEK
BİLİM, DÜNYA VE BİZ!!
SORUN ALGI AKLI
ENERJİ SORUNU
Doğu Ekspresiyle Kars’a Yolculuk
İŞLETME MANTIĞI
aR -gE hALİMİZ
YANLIŞ BÜYÜME ve NEDENLERİ!!
GERÇEK ENFLASYON (fiyat artışları)
TARİHE MASAL KATMAK
İLKELİ/İLKESİZ SİYASET (İlkeli/İlkesiz Yönetim)
BORÇLA UÇTUK, ÖDERKEN DÜŞERİZ!!
ÇIĞLIK (Vatandaşın Çığlığı)
BULUŞLAR NASIL BULUNUR/BULUNUYOR?
DELİ DEVLET SENDROMU (Büyük Devlet, Büyük Bela)
MALİYET BASKISININ İŞLETMELERE YANSIMALARI
SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?
TARİH DEN KOPMAK (Hafızasız Kalmak)
RECETESİZ İLAÇ
YÖNETİM ZAFİYETLERİ
Yeni Ekonomik Dönem
GÜNDEM ESARETİ -1
CHP ANKARA ADAYI
EKONOMİK SORUNDAN NASIL ÇIKARIZ?
CUMHURİYETLE BİR ASIR
ORTALAMA DIŞ ACIK
YÖNETİCİLERDEN NE, BEKLİYORUZ?
ENFLASYON İNER DE, ÇIKARDA YÖNETİCİLER BAKAR
ASGARİ ÜCRETE ZAM ŞART OLDU!!!
EKONOMİ (Nasıl Düştü, Nasıl Çıkar?)
KÜLTÜR MEVSİMİ (Ankara da Kültür Evleri)
HAİN KİM??
NÜVİT'İN GÜNLÜKLERİ
YAPILANLAR BOŞA MI?
SİYASAL FİTNE
SİVİL, BAGIMSIZ STÖ
DEMOKRASİ
MİKRO (KİŞİSEL) TASARRUF
PARA TAKİP SİSTEMİ
TASARRUF
KAREDENİZ EN İYİLERİ
DOĞU KARADENİZ
ÖZELLEŞTİRMELERİN KARI ZARARI
9 EYLÜL VE CHP
BATTIK!!!
TÜKETEREK Mİ, EKONOMİK SORUNLARI AŞACAĞIZ??
YAPISAL EKONOMİK SORUNLAR
EKONOMİK SORUN MU VAR?
BAYRAM
ALTERNATİF ASYA PARA BİRİMİ
Döviz, Açığınızın Olması Demek,
EKONOMİK SORUNLAR NASIL AŞILIR?
Ekonomik Operasyon mu, Kim Yapıyor?
UÇUYORUZ EMNİYET KEMERİNİ TAKIN!!!
YÜZDE 49.50 ZAM NEYİN NESİ?
KORUCULARIN GÖREVLERİ (Polis ve Askerlerin Görevi)
YANGIN VE ÖNLEM!!
KÖLELİGE DÖNÜŞ VE İNSAN TİCARETİ
SAVURGANLIKTAN, SAVRULMAYA!!!
İNSANİ GELİŞMİŞLİĞİMİZ, İNSANLIĞIN NERESİN DE?
DEMİRYOLLARINDA KAZA VE KONTROL
15 TEMMUZ (Nedenleri ve Sonuçları)
YALAN HABERE MARUZ KALAN TOPLUMLAR
(İktidar Sınırlandırma Sanatı -İktidar Fireni)
İŞSİZLİĞİN NEDENLERİ/SONUÇLARI
SEÇİMDEN BEKLENTİLERİMİZ!!
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU
KAMU SAVURGANLIĞI (Devlet ne Zaman Kemer Sıkacak?)
EKSİK SEÇİM, DEMOKRATİK MİDİR?
EKONOMİ NE OLACAK?
SEÇİMLERİMİZ
Muhalif Lider Kim?
YANLIŞ EKONOMİK BİLGİLER
NEDEN SEÇİM?? NASIL SEÇİM??
DEMOKRASİ DE, DEMOKRASİ DIŞI HAREKETLER
TARLASINI SATAN REÇBER!
BENİM ENFLASYONUM, SİZİN ENFLASYONUNUZU DÖVER
BEYHUDE POLİTİK TARTIŞMALARIMIZ!!
İLK 10'DA DA, İLK 100'DE DE BİZ NEDEN YOKUZ?
(Döviz Artışı ve Nedenleri, Sorumluları)
BİZE OPERASYON YAPAN HAİN KİM?
ÖNSEÇİMSİZ DEMORKASİ OLUR MU?
HÜKÜMET DÜŞÜRMEK (Hükümet Düşürme Hakkı)
SİYASETÇİ DİNLEME/ŞEÇME İPUÇLARI
ÇİN NASIL UÇUYOR?
MUHALEFET İKTİDAR, DEMOKRASİ
İLKE, YÖNTEM, DEGER = SEÇİM
GERİLEN SİYASETİN PATLAMASI
BİNA ÜRETİR Mİ? (Üreten Bina, Tüketen Bina)
SİYASAL ESARET!!
AÇIK EKONOMİ Mİ, AÇIK EKONOMİSİ Mİ?
İKTİDAR PATİSİNE BİR KAÇ ÖNERİ!!
EKONOMİMİZ BETONLAŞTI MI?
YASTIK MÜLAHAZALARI!!
SEN ÖYLE YAŞAMASAN, O BÖYLE YAŞAAMAZDI!!
TOSYALI GENÇLER OKUMAYA DA, BAŞARIYA DA DOYMUYOR
ULUSÖTESİ OPERASYONLAR
ALLAH BELANIZI VERSİN Suriye De Ne Oluyor?
ULUSLAR KOMŞULUĞUMUZ
MUHALEFET KOALİSYONU/İTTİFAKI
SİYASETÇİLERİ KENDİ HALLERİNE BIRAKMANIN MALİYETİ
İNŞAAT EKONOMİ
KADIN, EVLİLİK, NİKÂH
KİMYASAL SALDIRI
MESLEK ODALARI VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
DİL İŞKENCESİ!!
KİM NE KADAR KAZANIYOR?
MEDYA TANIMA SANATI
BETON LOBİSİ BASTIRIYOR
DEVLETİMİZ BÜYÜYOR MU, KÜÇÜLÜYOR MU?
(3 - A) AKIL > AHLAK > ADALET
MARKAYLA MI, MAKARNAYLA MI, YARIŞACAĞIZ?
PARTİLERİMİZE SEÇİMLİ KONGRELER DİLERİM
KENT VE YAŞAM
SURİYE DE MEŞRU GÜÇLER -1
SURİYEDE Kİ MEŞRU GÜÇLER
ULUSAL EKONOMİ/PARA
SERVET TOPLAMIMIZ, DAGILIMI, BORÇLULUK ORANIMIZ
AFRİN’E KÜRESEL BAKIŞ
OHAL, NE HAL?
BAŞARI/SİYASİ BAŞARI
GELECEGİN SORUNU GELECEK!!!!
RETORİK/BELAGAT
İRAN DA TOPLUMSAL OLAYLAR
ORTAK DİL
BUGÜN YILBAŞI
GÖNÜLLÜYSEN MUTLUSUN
VATANDAŞIN, KENDİNİ SAVUNMASI
CAN HAYVAN
ABD NEDEN YALNIZ KALDI?
Tarihe Yön Verenler (Ali Kuşçu, Fatih, M. Kemal )
KUDÜS SORUNU
KUDÜS'Ü KİM BAŞKENT İLAN ETTİ?
VATANDAŞ, DELET İLİŞKİSİ
EKSİK HİSSETTİR İSTİSMAR ET
ELEŞTİRİNİN SONU MU?
TÜRKİYE - ABD İLİŞKİLERİ
BELEDİYE HİZMETLERİ
MAL, PARA, FAİZ İLİŞKİSİ
YATIRIMLARIMIZ EKONOMİK Mİ?
Tarım Vadileri
ELEKTRİKLİ ARABADA SON AŞAMA
TOPLUMSAL MALİYETLER
NATO'NUN HEDEFİ Mİ DEĞİŞTİ?
DEVLETİN, VATANDAŞA MALİYETİ
EĞİTİMİN İÇERİGİ
SANALİST, EKONOMİDEN REALİST EKONOMİYE
BETONLA, EKONOMİK BETONLAŞMA
MUHALİFLİK CİDDİ İŞTİR BEYLER
EGİTİM
EGİTİM
TOPLU YARGILAMALARDA SUÇLU SUÇSUZ AYRIMI
BATI, GÖZÜMÜZE BATIYOR!
BÜYÜK DEVLET NASIL OLUNUR?
KÜLTÜR, BİLİM İNSANLARIMIZ, GELECEGİMİZDİR
MEDYA ve İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜ/DENETİMİ
YAZ, KIŞ SAATİ
ÇİN UÇUYOR DÜNYA ve BİZ BAKIYORUZ
CUMHURİYET
CUMHURİYETLE NE KAZANDIK?
YAPICI, YIKICI MUHALEFET
GÖNLÜMÜZ NE DOLU?
IRAK ve SURİYE
IRAK ve SURİYE -1
GERÇEK AHLAK NEDİR?
Çin, Üretim Seferberligi
Parkların Ticarete Açılması
ALİMLER, BİLGİ, İKTİDAR
EKONOMİK DENGE
DÜĞÜNDE EĞLENİLİR
İŞ ve İSTİHDAM SORUNU
VERİMLİLİK
BOYABAT KALESİ
AŞIRI PARTİZANLIK!!
DAVET KRİZLERİ
ÜLKEMİZİN SORUNLARI - 1
ÜLKEMİZİN SORUNLARI
YÖNETİCİLERİMİZDEN FABRİKA İSTEYELİM Mİ?
VATANDAŞLIK
DEDEM ÖLDÜ!!
Plan, Proje Yönümüz
MUZ DEMOKRASİSİ
SERMAYE HAZIR
SİYASETEN KAVGA!!
MALİYET ANALİSTLERİ NEREDESİNİZ?
ÖLÜM!!
SİYASAL TAHKİR (Aşagılama Onur Kırma, Suçlama)
Toplumsal Aidiyet
DEVLET YÖNETİMİ
DOĞA, ÇEVRE
EŞİTSİZLİĞİN MALİYETİ
DEMOKRASİ
GÜVENLİ BÖLGE TUZAGI
SON MUHALİF
TÜRKİYE ve İRAN
DOGAYA UYGUN YAŞAMAK
EKONOMİK TERÖR
DEMOKRASİ TECELLİSİ
TOSYA DA KARADENİZ BÖLGESİ ATICILIK YARIŞMASI
TOPLUMUN SERMAYESİ
FİTNECİ BAŞLARI
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
KAOSMU, GELECEK? PROVOKASYONA MI GELECEGİZ?
İLETİŞİM KALKANI
DOĞRULAR, NE KADAR DOĞRU?
KAMUDA HİYERARŞİNİN BOZULMASI
GÜÇLÜ MERKEZ
TOLUMLARIN ZENGİLİGİ
15 TEMMUZ KALKIŞMASI
ADALET ARAYIŞLARIMIZ
PKK+PYD - EMPERYALİSTLER – KÜRTLER
Güle Güle Ramazan, Hoş Geldin Bayram
TOSYA ZİRAAT ODASI İFTAR DAVETİ
SANAYİ 4.0
TÜRKİYE SON KRİZDE DENGE ÜLKE
ORTADOĞU DAHA DA ISINIYOR!!
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
KASYÖ- DER KASTAMONU DA
HOŞ GELDİN RAMAZAN
İKTİDAR - MUHALEFET
AK PARTİ DE, YENİ OLAN NE?
AHLAKSIZLIĞIN TOPLUMSALLAŞMASI -1
AHLAKSIZLIĞIN TOPLUMSALLAŞMASI!!
BETONLAŞAN EKONOMİ
DİNLEMEK ESENLİK VERİR
19 MAYIS 1919’A 50 YIL GERİDEN BAKABİLMEK
BATı, BATIYOR
EŞİTİSİZLİK
EKONOMİ ÜRETİM İLİŞKİSİ
DEMOKRASİ İÇİN
TOPLUMSALLAŞAMAYAN TOPLUM!
CHP VE REFERANDUM
BİRLİGİMİZİN GARANTİLERİ
EMPERYALİST SAVAŞLAR
AŞK YAŞAMAK AŞKI YAZMAK
REFERANDUMA ELEŞTİREL BAKIŞ -2
ÜRETİME Mİ, TÜKETİME Mİ TEŞVİK?
REFERANDUMA ELEŞTİREL BAKIŞ - 1
REFERANDUMA ELEŞTİREL BAKIŞ
MİLLET (vatandaş) DEDİ Kİ!
MEHMET ACILAR VE HOBİNİN SANATA DÖNÜŞÜ
KAMU MALİYESİ/MALİYETİ
HER ŞEYİ BİLENLER, HER ŞEYDE YANILIYORLAR!!
ORTADOĞU’NUN SORUNLARI
SURİYE SORUNU,
NASIL VATANDAŞ OLUNUR?
VATAN NASIL, VATAN OLUR?
KIYAS, KARŞILAŞTIRMA, ÖLÇME
YARIMIZ, KADINLARIMIZ
SOSYAL VE POLİTİK REFORMLAR
ÇEVRE
DeLi DuMrUl KöPrÜSü/GaZı
UZAKLAR YAKIN, YAKINLAR UZAK OLDU!!
ÖMER SEYFETTİN
YILMAZ AMCA/ABİ
POLİTİKA SATMAK
NEDEN TERÖRİSTİMİZ ÇOK ?
NEFRET SÖYLEMİ
AMAÇ EGİTİMİN EGİTMESİ Mİ?
Üretmeden Tüketilmez
FÜTÜROLOJİ (GELECEK BİLİMİ)
HAYIR DİYENLERİ SUÇLAMA
BATININ (ABD'nin) İNSAN HAKLARI SİCİLİ
EKONOMİK İSTİKRAR İÇİN
TARTIŞMADAN KAçAN LİDER KİM?
MUHALEFET NEDİR?
YİNE BİZİ GERECEKMİSİNİZ?
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 7
YEREL İŞBİRLİGİ, EVRENSEL DENGE
SURİYE, ORTADOGU
Demokrat/Demogog Farkı
DEVLETİN DENGESİ
VATANDAŞLAR YAPILANDIRMA BEKLİYOR
KAMU GELİRLERİ, GÖREVLİLERİ VE HARCAMALARI
SALDIRI ALTIN DA BİLE TABANINA HİTAP ETME
YILBAŞI NEYİN BAŞI, HÜZNÜN MÜ MUTLULUĞUN MU?
ANAYASA DEGİŞİKLİGİ
ASGARİ ÜÇRET KAÇ LİRA OLMALIDIR?
DEVLETİN TERÖRİSTLERLE, MÜCADELESİ
EKONOMİYİ DARALTAN NEDNELER – 6
EKONOMİK DARALTAN NEDENLER – 5
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER – 4
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 3
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER - 2
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER -1
EKONOMİYİ DARALTAN NEDENLER Bir Kar Marjları
CANSIZ, AKILSIZ RUHSUZ BOMBA
KONUM, KONUMSUZLUK
EKONOMİK SORUNLARIN NEDENİ
EKONOMİYE BAKALIM MI?
YÖNSÜZLÜK
DEMOKRASİ GÜÇLERİ (Beşinci Güç )
DEMOKRATİK OLGUNLUK
YASA HAZIRLAMA AŞAMALARI
EĞİTİM/ÖĞRETMEN
BATI RASYONELLİĞİNİ KAYBEDİYOR MU?
ALGI ve AKIL MUHAFAZASI
TOPLUMSAL ENERJİ
MEDYAYA OPERASYON
VATANDAŞDAN KOPUK CHP/CHP DEN KOPUK VATANDAŞ
ALGI KÖRLEŞMESİ
YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ
ENDÜSTRİ 4.0 DE PAYLAŞIM SORUNLARI
EKONOMİK KİBİR
DENETİMİN GEREKLİLİĞİ
Yaşam Tarzını Yaşama Hakkımız
SURİYE SORUNU
VATANDAŞIN ÇİŞ/TUVALET SORUNU
GENÇLER KENDİNİZE DİKKAT EDİN, BİZİ ÖLDÜRMEYİN
BARIŞ GÜVERCİNLERİNİ VURMAK
TSK SURİYE DE!!
G. ANTEP’E DİKKAT!!!
ÜMRAN BEBEK
SİYASAL TEMSİL DE ADALET
EKONOMİ
15 TEMMUZ DEMOKRASİ BAYRAMI
BETONLAŞMANIN MALİYETİ
KURALSIZ OYUNLAR ...
OLAĞAN ÜSTÜ DURUMLAR DA BİZİM GÖREVİMİZ!!
DEMOKRATLIĞIMIZ SINAVI
BENİM GÖREVİM
SUÇUN ŞAHSİLİGİ
DARBE
PİYASA HASTALIKLARI (Ekonomik Piyasa)
AVŞA ADASI
MALİYET SATIŞ FİYATI ÇELİŞKİSİ
SURİYE SORUNUNDAN, SURİYELİ SORUNUNA
ÜLKEMDE SİYASETİN HALİ
TERÖRİST/TERÖR NE BEKLER
ASKER EMİN'E
MOTOR KAZALARI
ÇALIŞMA SÜRELERİ ve ŞARTLARI
DİJİTAL KÜLTÜR
ÇOCUKLARIMIZ NEDEN İŞSİZ?
TOPLUMA MALİYETİMİZ
TOPLUMA MALİYETİMİZ -1
TOPLUMA MALİYETİMİZ -2
SİVAS GEZİSİ
EĞİTİM
ANAMIN SANDELYESİ
KURUCU/ÇOGULCU İRADE
AKP'DE NE OLUYOR, NE OLACAK?
ANAYASA YAPMA SANCILARI!!
EMEKÇİ BAYRAMI
DEVLETİ DEVLEŞTİRMEK
GELECEK - 2
GELECEK -1
GELECEK
İKİ OLAY VE YAKLAŞIM SAKATLIĞI
SANAL İFTİRALAR
GÜVENLİK KURUMLARI/GÖREVLİLERİ
KOOPERATİFCİLİK
KİRLETEREK TEMİZLEMEK,
ANKARA DA BOMBA!!
HUKUK, DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK
8 MART KADIN HAKLARI GÜNÜ
DÜNYA ORTAK EVİMİZ
YENİ İŞSİZLİK NEDENİ
Ekonomik Daralma
EŞİTSİZLİGİN LANETİ
MÜTTEFİKSİZLİK
Teröre Lanet, Teröre Lanet !!!
KÖY AİLEMİZ
Türkiye – İran
NASIL DEMOKRAT OLUNMAZ?
ANLAM VE DİL
İSTİKRAR = GÜÇLÜ HÜKÜMET Mİ?
TOPLUMSAL UZLAŞMA
TOPLUMSAL YANILGILAR
KÜLTÜRLE SİYASETİ KARIŞTIRMA
EKONOMİK ÇIKIŞ-1
Ekonomik Çıkış
DEMOKRASİ YOLUNDAKİ ARAÇLARIMIZ
KÜLTÜREL KARMAŞA/ANARŞİZM
CBT KAPANDI!!
KİMLİK SİYASETİ ÇIKMAZI
ESKİ YIL, YENİ YIL,
BARIŞ İÇİN TÜRKMEN VE KÜRTMEN ORTAKLIĞI
MODERNLİK
EN PAHALI SU NERE DE?
TERÖRÜN KÜRT HALKINA VE TÜRKİYEYE MALİYETİ
ASGARİ ÜÇRET KAÇ LİRA OLMALI?
TERÖR!
EKONOMİK ÇIKIŞ
SURİYE MESELESİ
ÖNCE DEMOKRASİ, SONRA BAŞKANLIK
GÜVENLİK KADAR SOSYAL ADALET/GÜVENLİK
SİYASAL OLANLA, KÜLTÜREL OLANI KARIŞTIMAK
SURİYE MESELESİ NEDİR?
PARİS SALDIRISI
2015 SEÇİMLERİ
1 KASIM SEÇİMLERİ
HER AY TOSYA GÜNÜ
ANKARA DA CANLAR YOK OLDU!!
MÜLTECİ SORUNU/DRAMI!!
SORUNLARIMIZIN KAYNAKLARI
TOPLUMUN TEPKİ GÖSTERME YETENEĞİ
APARTMAN TARLALARI
FİKİRSİZLİK!!!
DAĞLICA YÜREKLERİMİZİ YİNE DAĞLADI!!
TARTIŞMA/MEŞVERET
SİYASETİMİZİ TIKAYAN NEDNELER…
BARIŞ, BARIŞALIM, BARIŞSINLAR
SURİYEYİ BURAYA TAŞIMAK,
AKIL YOLUYLA TERCİH VE DEMOKRASİ
HAVA ve CIVA EKONOMİSİ
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI 0 -4
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI – 4
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI - 3
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI - 2
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI -1
VATANDAŞ SÖMÜRME SANATI
ŞEHİTLİK KAVRAMI
Ahlak/Hukuk/Adalet
HÜKÜMET KURMAKTAN KİM KAÇTI?
SOL VE SAĞIN YANILGILARI
DOGAL OLAN, YAŞAMA UYGUN OLANDIR
REEL HATALAR – 3 SOSYOLOJİK
REEL HATALAR - 2 POLİTİK
REEL(GERÇEK) HATALAR - 1 EKONOMİK
REEL(GERÇEK) EKONOMİK HATALAR - 1
BELİRSİZİLİGİN MALİYETİ
SİYASAL BULANIKLIK
TOPRAKLARIMIZ DA İNSAN/DOGA ELİYLE EREZYON
SURİYE DE GELİNEN NOKTA
NİMET/KÜLFET/KIYMET
CANLARI KUTSAL BİLMEK!!
AHLAK BURHANI
AVM’LER ÜRETMEZ!
HOLLANDA TÜRKİYE EKONOMİK KARŞILAŞTIRILMASI
VATANDAŞI BOGMAK!!!
BANKAMATİKLERİN ARKASINDA Kİ GÜÇ??
KÜLTÜRLER ARASI UYUM EĞİTİMİ
HÜKÜMET ELEŞTİRİSİ - 3
Hükümet / Siyaset eleştirisi – 2
HÜKÜMET ELEŞTİRİSİ -1
DEVLET GÜCÜNÜN KİŞİSELLEŞMESİ
ADAM KAYIRMA SANATI
KÜLTÜR SORUNLARI !!
DEMOKRASİDEN İKTİDAR ÇIKARAMAMAK
SEÇİM SONUÇLARI
DEMOKRASİ ve VATANDAŞLIK BAYRAMI
SEÇİMLERİMİZ GELECEGİMİZDİR…
NİTELİKLİ YAŞAM İÇİN NE GEREKİR?
HAİNLERİ Mİ ÖLDÜRELİM, HAİNLİGİ Mİ?
GEZİ RUHUNA NE OLDU?
SEÇİM/TEMSİL
ANKARA TOSYA - DER’İN, TOSYA ZİYARETİ
EMEĞİN HUKUKU
19 MAYIS’I ANLAMAK
TEMİZLERKEN = KİRLETMEK
HAREKETSİZLİK = SAĞLIKSIZLIK
DEMOKRASİDEN NE ANLIYORUZ?
ANNELER GÜNÜ, ANNELER/KADINLAR
VATANDAŞ MI KAMU İÇİN? / KAMU MU VATANDAŞ İÇİN?
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU (AKP)
VATANDAŞA SEÇİM RAPORU- 1 (CHP)
VATANDAŞ İÇİN SEÇİM RAPORU - 2 (MHP)
1 MAYIS BAYRAM OLA
GEÇMİŞİNİ/GELECEGİNİ YİYEN TOPLUM
ÖNGÖRÜ SAHİBİ OLMAK
ALİ VE VELİ EKONOMİSİ -1
EKONOMİ DE GELİNEN NOKTA !
ALİ ve VELİ EKONOMİSİ
BAŞARIYA GÖTÜREN ÜÇLÜ,
AĞRI DA PROVAKASYONU KİM YAPTI?
YEMEN, İNSANLARINI NEDEN YER?
MİLLİ İRADE (vatandaşların iradesi)
SEÇİMİN ADİL TEMSİLİYETİ, GÜVENLİGİ
EKONOMİ SİYASET İLiŞKİSİ
ORTADOĞUYU YENİ OKUMA
ELEKTİRİK KESİNTİSİ
MEZHEP SOSLU SİYASAL SAVAŞLAR
ORTADOGU DA NELER OLUYOR?
HAVA ALANI ANKARA ULAŞIM SORUNU
SUYUN, ÖNEMİ,TASARRUFU/KİRLETİLMEMESİ!!
ÇANAKKALE NEDEN GEÇİLEMEZ?
8 MART ve KADIN
İNSANIN, KAYIPLARI!!
YEREL RADYOLAR İMDAT DİYOR!!
BAŞKANLIKTAN ÖNCE, DEMOKRASİ
ELEKTİRİKLİ ARABA
SINIRLAR!
PARANIN GÜCÜ
TECAVÜZ ET / ÖLDÜR
SEVGİSİZ OLMAZ,
SIFATLAR
YASAL ALKOL, YASAK UYUŞTURU
KÜLTÜR SINIRLARI
KÜFÜR KÜLTÜRÜ
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ -5
OPERASYONA ACIK HALDE DURMAK
PAPA ZİYARETİ - İSLAM'IN DÜNYA DA ALGINAŞI
KENT HASTALIKLARI
MİLLİ İRADE
BİLGİ EDİNME- Bilginin Dört Ayağı
YANLIŞ PARALELLE Mİ MÜCADELE EDİYORUZ??
EŞİT VATANDAŞLIK GİTTİ GİDİYOR
BARIŞ SAMİMİYETİ, SAVAŞ AHLAKI
ORTADOĞU - 2
TOPLUMSAL BÖLÜNMELER/ KIRILMALAR
DEMOKRATİK SEÇİM
SIĞINMACI SORUNU -1
10 Kasım da Atatürk Konuşuyor
EKONOMİK DÖNÜŞÜM PAKETİ
Gerilen siyaset, Gerilen toplum
ORTADOĞU – 1
TASARRUF BORÇ İLİŞKİSİ
CUMHURİYET - 4
CUMHURİYET - 3
CUMHURİYET - 2
CUMHURİYET - 1
ORTA DOĞU
DUYULARIN İŞBİRLİGİ DUYULARI DUYMAK
Normallerimize ne oldu? Normlarımız nerede?
SOSYAL MEDYA HAKARETLERİNE SON MU!
ÖZGÜRLÜK YANILGILARI
MUTSUZLUK ADALETSİZLİĞİN, EŞİTSİZLİĞİN LÂNETİ Mİ?
CUMHURİYET/DEMOKRASİ VATANDAŞLIK/LAİKLİK
PROVOKASYON (KIŞKIRTMA)
YARGI/YARGILANMASI HSYK SECİMLERİ
İNSANLIK ÖLDÜ MÜ?
BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE Kİ KARARSIZLIĞIN NEDENİ
OĞLUMA MEKTUPLAR -8
OĞLUMA MEKTUPLAR -7
OĞLUMA MEKTUPLAR -6
DEMOKRAT MIYIZ, DEGİL MİYİZ?
BATIDAN DOGUYA KARADENİZ – 14 (Artvin)
BAŞTAN BAŞA KARADENİZ – 13 (Rize)
KARADENİZ GEZİSİ- 12 (Trabzon)
KARADENİZ – 11 (Giresun)
KARADENİZ TURU - 10 (Ordu)
KARADENİZ – 9 (Samsun)
KARADENİZ TURU – 8 (Sinop)
KARADENİZ GEZİSİ – 7 (Kastamonu)
KARADENİZ TURU – 6 (Zonguldak - Karadeniz Ereğli)
KARADENİZ TURU- 5 (Bartın - Amasra )
KARDENİZ GEZİSİ - 4 (Zonguldak)
KARADENİZ GEZİSİ – 3 (Düzce Akcakoca)
KARADENİZ - 2
KARADENİZ GEZİSİ - 1
AİLE(EV) ANAYASASI 0-6
EV(AİLE) ANAYASASI – 6
EV(AİLE) ANAYASASI – 5
EV(AİLE) ANAYASASI - 4
EV(AİLE) ANAYASASI - 3
EV(AİLE) ANAYASASI - 2
EV (AİLE) ANAYSASI -1
AİLE(EV) ANAYASASI
KARS GEZİSİ
SURİYELİ SIGINMACILAR
CUMHURBAŞKANI SEÇMEK
ULUSAL ÇIKAR, EVRENSEL ADALET BİLİNCİ
İSRAİL DEVLET Mİ, ÖRGÜT MÜ?
İSRAİL VE DEVLET CİDDİYETİ
DÜNYA'NIN SU SORUNU!
YAŞAMA SANATI
FARKLIYI YOK SAYMAK
SİYASÎ GERGİNLİK TUZAGI
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ -2
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ-1
KENDİMCE KENDİMİZCE SELFİE
ASKER'E MEKTUP
SOMA, KAZA MI KADER Mİ?
YARGI, YÜRÜTME
SOSYOLOJİ, HUKUK, SİYASET
SEÇİMLERİN SOSYOLOJİK OKUMASI
SOSYAL DEMOKRASİ
BİRLİKTE YAŞAMA SANATI
ERKEKLERİN GÜÇSÜZLÜĞÜ
KANUN DEVLETİNDEN, KANUN DEVLETİNE
BU SEÇİMLER DE KİM KAZANDI?
DÜNYA VATANDAŞLIĞINA HAZIRMIYIZ?
İNSANLAR –AĞAÇLAR -5
İNSANLAR –AĞAÇLAR-4
İNSANLAR –AĞAÇLAR-3
İNSANLAR –AĞAÇLAR-2
İNSANLAR –AĞAÇLAR -1
NEVRUZ/YENİGÜN BAYRAMI
MEHMET AKİF KİMDİR?
KADIN OLMAK
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ - 4
SOSYAL BELEDİYECİLİK
PARA ESARETİ/SALTANATI
İŞSİZLİĞİMİZ
SLOGAN VE KARİZMA SİYASETİ
14 Şubat sevgililer günü
SİYASİ İLETİŞİM POLİTİK HİTABET SEÇİM KAMPANYASI
EKONOMİK ZİHNİYET DEĞİŞMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
NORMALİNİ KAYBEDEN TOPLUM
TERCİH
DEMOKRASİ SORUNUMUZ
GENEL OLARAK DENETİM
HSYK NASIL OLUŞMALI?
DEMOKRAT YÜRÜTME BAĞIMSIZ YARGI
TERÖR RÜZĞARI
DEMOKRATİK MÜCADELE REHBERİ
KİRLETEN ÇATIŞMA
M.AKİF ERSOY'U ANLAMAK M.AKİF KİMDİR?
KASETLİ SİYASETLER
AHLAKA DAVET
VAHŞİLİK/UYGARLIK
AYDINLARIN SİYASİLEŞMESİ
DEMOKRASİMİZE DEMOKRATİK ACILIM
FATMA GÜLDEN, DERSLER
DEVLET İKTİDAR BENZEŞMESİ
OGLUMA MEKTUP-6
GÜNDEMİN ESİRİ OLMAK
BAYRAMLAR BİRLİKTE KUTLANIR
CUMHURİYET BAYRAMI
TEKNOLOJİK GELİŞMEMİZ
GÜNEYDOGU RAPORU
TASARRUF NEDİR?
AYDIN SORUMLULUĞU
OĞLUMA MEKTUPLAR-5
BAŞKENT ANKARA (ANGARAMIZ)
DEMOKRASİ PAKETİ
GEZİ EYLEM PARADOKSLARI(ÇELİŞKİSİ)
DİLİMİZİ BİZ KONUŞMAZSAK KİM KONUŞACAKTIR
DİLİMİZİN GÜCÜ KELİME SAYISI
DİL MİRASTIR
DİLİM KALEMDİR BENİM
GÜVENSİZLİĞİN KAYNAKLARI
TEPKİ/TEPKİSİZLİK
YORAN TOPLUM SENDROMU
ACİL DEMOKRASİ!!
GEZİNİN ÇELİŞKİLERE KURBAN EDİLİŞİ
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
TÜRKİYE DE KADIN OLMAK
DEMOKRASİ LOKOMOTİFİ
KATLİAMA SEYİRCİ KALMAK !!
ŞİDDET
BAYRAM
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ - 3
TELEFON ŞİRKETLERİNİN İLETİŞİM SÖMÜRÜSÜ
İNSANLIĞA NE OLUYOR/OLDU
KÜLTÜREL KOPMA
KAYGILARIMIZIN KAYNAGI
İLERİ DEMOKRASİ Mİ? NEREDE Kİ?
EYLEMLERİMİZDEN SORUMLUYUZ (eylem malzemelerimiz)
DEMOKRATİK TAVIR, OTORİTER TAVIR
ÜRETİM Mİ DEDİNİZ?
ANAYASAL HAKLAR ve KULLANIMI
KÜLTÜRÜN KOLANLARI
PARADOKS/ÇELİŞİK
Bilimsel Atalet ve Sorun Karmaşası
DÜNYA SU RAPORU
19 Mayısta Atatürk’ü Anmak/Anlamak
DEMOKRASİ NEDİR?
DÜNYA VATANDAŞLIK ANAYASASI
ANAYASA ÇALIŞMALARINA KATKI
AR-GE
AKİL İNSANLARLA, MAKUL KARARLAR
KÜLTÜRSÜZLÜĞÜN YAPTIRDIKLARI
BARIŞA YAZIK ETMEYELİM
DEVLETİN KURUMLARI NASIL ÇALIŞIR
DÜNYANIN KADIN SORUNU,
TOPLUMUN KOLONLARINI KESMEK
DEMOKRASİ TEHLİKEDE Mİ?
KENTSEL SORUNLAR
YAŞAM TARZLARI
VATANDAŞIN SİYASET HAKKI
BATIDA Kİ İSLAM FOBİSİ
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ -2
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ -1
AHLAKİ YOZLAŞMA
KÜLTÜREL OLANLA SİYASİ OLANI KARIŞTIRMAK
AHLAK AŞAMALARI
BİR SORU SORDUM
ÖZGÜRLÜK KÜLTÜRÜ
TARZ-I SİYASET
KASTAMONUDA SONBAHAR -3
KASATMONUDA SOBAHAR -2
KASTAMONUDA SONBAHAR -1
ÖGRETMENLER VE ÖĞRENME GÜNÜ
İNSANİ YANLARIN ÖLMESİ
BAYRAMLAR
TEK YÖNLÜ İNSAN
OĞLUMA MEKTUPLAR -4
15 EYLÜL DEMOKRASİ GÜNÜNDE DEMOKRASİMİZ
HABER Mİ, KOMPLO TEORİSİ Mİ?
ÖRGÜT/ÖRGÜTLER
UYUŞTURUCU\UYARICI ALIŞKANLIGI
MUTSUZLUK MUTLULUK
PARA İNSANI DEGİŞTİRİR Mİ?
DÜNYADA EKSEN KAYMASI
AKP, HAS PARTİ BİRLEŞMESİ
YAŞAM İLKELERİM
ALANI DARALAN SİYASET ÇÖZÜM ÜRETEMEZ
ÇEVRECİLER NE YAPAR?
KÜRTAJ
VERİMLİLİK
Siyasal sistemler(Başkanlık)
YEŞİL ALAN VE KALDIRIM İŞGALLERİ
ÇEVRE KİRLİLİĞİNE AMBALAJ KATKISI
Oğlum Ahmet,
SOSYAL ADALETCİ SİSTEMLER
İNSAN NEYİN KONTROLÜNDEYSE ODUR
SINIRLAR
YENİ SİYASET BELGESİ
OĞLUMA MEKTUP-3
KASTAMONU’YU TANIYALIM
8 MART'TA KADIN NE İSTER
28 ŞUBAT DEMOKRASİ SINAVI
TÜRKİYE'DE VE DÜNYA'DA İŞSİZLİK
TEMEL SORUNLARIMIZ
NASIL MUHALEFET ETMELİ
OĞLUMA MEKTUPLAR 1
OĞLUMA MEKTUPLAR
M.AKİF ERSOY KİMDİR
MÜSLÜMANLARIN ÇATIŞMASI
ANAYASA NASIL OLMALI
DİL ve DİN KÜLTÜR YAPAR
ÇEVRE KİRLİLİĞİ
AMY WINEHAUSE NEDEN ÖLDÜ?
SİYASET SANATI
TÜRKİYENİN DEMOKRASİ TARİHİ
SEVGİ/SEVMEK
KENT VE YAŞAM (Kent sorunları)
YERLİ MALI (YERLİLİK)
KURUMLARIN YIPRATILMASI Siyasi, Yargı, Ordu
EKONOMİ(üretim tüketim paylaşım ilişkisidir)
BAYRAMLAR BİZİM İNSANİ ÖZELLİKLERİMİZİ ARTIRIR
YARGIÇ KARARLARINI DEGİL YASALARI TARTIŞALIM
TÜRBAN LAİKLİĞİN GARANTİSİNDEDİR
SİYASAL KÜLTÜR
TOPLUMSAL SORUMLULUK
TOPLUMSAL  
SEÇİMLERİN SAKATLANMASI!!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TOPLUMSAL  
DEMOKRASİ
FİKRİ ADİL

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft