ESTETİK AMELİYATLAR VE ZARARLARI
(Dudak Dolgusu, Kaldırması)
Ben insanların kişisel tercihlerine pek karışmam, karışılmasınıda onaylamam, son zamanlarda estetik ameliyatlar o kadar çok arttı ki, hatta güzellik merkezlerinde bile dolgu yapılır hale geldi… Bu öyle veya böyle bir cerrahi müdahale degil mi? Sık sık mağdurları, sağlıklarını kaybedenleri de görmekteyiz, bu haberlere yazının kaynakca bölümündeki baglantılardan da ulabilirsiniz… Ayrıca dudak dolgusu üzerinden hareket edecek olursak, dudagı ince olan bir arkadaşımız, dolgu yaptırdı, kendisine hayırlı olsun bile diyemedim.. Neden çok tuhaf duruyor, hatta abes duruyor desek yeridir… Bu illede yaptırılacaksa, bunu anlamış degilim ama mevcut dudagınızı üç tık yerine bir tık belli belirsiz abartmadan yaptırmanızı öneriyorum.. Bu estetik operasyonları önerdiğim, onayaladığım anlamı çıkarmamanız dilegiyle..
Dudak dolgusu hangi maddeyle yapılır? genellikle hyaluronik asit gibi geçici dolgu maddeleri kullanılarak yapılan kozmetik bir işlemdir.
Neden Yapma İhyacı Duyulur? Bu işlem dudakları dolgunlaştırmak ve şekillendirmek amacıyla yapılır.
Zararları Varmıdır? Ancak her estetik müdahalede olduğu gibi dudak dolgusunun da bazı potansiyel zararları ve yan etkileri olabilir.
Kısaca Dudak Dolgusunun Olası Zararları ve Yan Etkileri
1. Geçici Yan Etkiler – a*Şişlik, b*Morarma, c*Ağrı veya hassasiyet, d*Kızarıklık, e*Kaşıntı
Bu geçici olan zararlar, etkiler genellikle birkaç gün içinde geçer.
2. Alerjik Reaksiyonlar- a*Nadiren dolgu maddelerine karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. b*Döküntü, nefes almada güçlük, dudaklarda aşırı şişme gibi belirtiler görülebilir. Bunlarda zamanla aşılabilir
3. Enfeksiyon İle Gelebilecek Zararlar – a*Steril olmayan koşullarda yapılan işlemler enfeksiyona yol açabilir. b*Enfeksiyon ciddi olursa antibiyotik tedavisi veya müdahale gerekebilir. Saglık sorunlarına neden olabilir… Bu nedenlerle uygulama sonrası bakım talimatlarına tam uyulmalıdır.
4. Dolgunun Düzensiz Dağılması veya Sertlik – a*Dolgu eşit dağılmazsa dudaklarda asimetri oluşabilir. b*Bazen dolgu maddesi topaklanabilir veya sert hissedilebilir. İlerde estetik sorunlara neden olabilir.. Bu nedenlerle kalıcı dolgular yerine geçici (hyaluronik asit bazlı) dolgular tercih edilmelidir.
5. Damar Tıkanıklığı (Vasküler Komplikasyonlar) a*En ciddi risklerden biridir. b*Dolgu maddesi yanlışlıkla bir kan damarına enjekte edilirse, dokunun kan akışı bozulabilir ve bu durum cilt nekrozu (doku ölümü), görme kaybı veya felce kadar gidebilir. Öncelikle yaptırmamayı öneririm, illede yapıtırılacaksa, dogal yapınızı bozan bu işlemi mutlaka uzman ve deneyimli bir hekim yapmalısınız.. Bu ise daha yüksek ücret ödemek demektir, degermi siz bilirsiniz…
6. Dolgunun Göç Etmesine dayalı Sorun Buda ciddi sorunları beraberinde getirebilir… a*Dolgu, uygulandığı yerden başka bir bölgeye kayabilir, bu da estetik olmayan bir görünüme neden olabilir. Bu risklere rağmen hala kararlımısınız.. Bir arkadaşım Burun Ameliyatı oldu koku alma duyusu yok denecek kadar azaldı… Ya dudagınız hissizleşirse, öpme, öpüşme eylemi anlamsız olmaz mı?
7. Duyusal Değişiklikler - a*Nadiren, dudaklarda geçici his kaybı veya uyuşukluk olabilir. Tamda bira z önce bahsettiğim durum, olma ihtimali var mı, var!
Kimler daha dikkatli olmalıyla bu önerilerimizi bitirmek gerekirse…
Dikkatli Olmalı? a*Hamile veya emziren kişiler. b*Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, c*Aktif cilt enfeksiyonu bulunanlar, c*Kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar daha çok uzak durması önerilmektedir..
Bütün bunlara rağmen hala estetik kaygılarla saglık sorunlarına neden olabilecek cerrahi operasyonlar yaptıracaksanız, Siz bilirsiniz, kişisel tercihiz der, saglıklı günler dileriz..
Derman Abi – vatandasfikri.com --28.5.2025
Not: Yazıda Yapay Zeka Kullanılmıştır…
Kaynaklar
3* https://www.mynet.com/bunlari-okumadan-sakin-dudak-dolgusu-yaptirmayin-ileride-pisman-olmamak-icin-1253727-mykadin
|