İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
Arakan

Arakan

         Adını son zamanlarda duyduğumuz katliamları ile ünlenen bir eyalet. Ara sıra basında, daha çok Sosyal medyada vahşetin fotoğraflarla ya da videolar ile gözler önüne serilip burası arakan diye başlıklar atılarak kamuoyuna yayıldığı, yansıdığı yer.

         Arakan dendiğinde aklımda istemsiz bir şekilde siyahı temsil eden bir kavram olarak beliriyor. Nedenini kendime sorduğumda ise birbirinden farklı birçok cevap alıyorum; örneğin: insanların siyahî olması olabilir ya da yaşanan katliamların bende uyandırdığı bir his olabilir, beklide insani bir korkudur çocukluktan kalma. (Genelde çocukken karanlıktan korkulur ya, hani ben korktuğumu hatırlar gibiyim bazen bir ışık kurtarıcım olurdu bazen de annemin bana hissettirdiği şefkat. O fotoğraflara, videolara yansıyan saf korku ürpertiyor içimi).

         Peki ya arakanın zifiri karanlık korkusu, bu karanlığa maruz kalan insanların korkularına kim engel olabilecek? Kimler bu insanların, çocukların kurtarıcısı olabilecek? Sanırım bende arakanın hissettirdiği bu karanlık korku duygusunun nedenini anlıyorum. Dünyada bir yerlerde insanlık vahşice öldürülüyor ve bizlerin umurunda bile olmuyor kayıtsızlaşıyoruz, hissizleşiyoruz sanki sıranın bize gelmesini bekleyen kurbanlar gibi ne bir ışık var ne de bir şefkat ürpertici bir çaresizlik…

         Bundan çok uzun süre önce değil yakın bir tarihte dünyanın gözleri önünde Çin zulmüne uğrayan Uygur Türklerini acı bir şekilde takip ettik. Irkları dinleri vs yüzünden acımasızca katledilen insanları gördükçe bazen öfkelendik bazen tepki gösterdik bazen çaresizlik hissettik; ırk ya da inanç farklılıklarından dolayı hunharca katledilmek ne kadar acı bir durum kelimeler kifayetsiz kalıyor. Dünya ise bu acılara her an tanık oluyor, alışıyor, sesiz kalıyor. Dün Uygurların şimdi ise Arakanlı insanların seslerine kulak asılmıyor yahut müdahalede gecikiliyor arakan kaderine terk ediliyor. Ne yazık ki kahramanlar farklı vahşet ise aynı kalıyor.

         Elimden geldiğince kurum ve kuruluşları eleştirmedim kimseyi günah keçisi konumuna düşürmek istemedim yazımın bu anına kadar hep insan teması üzerinde durmaya çalıştım. Şimdi ise ister istemez inanç faktörü devreye giriyor kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Arakanda bir zulüm yaşanıyor ve bu zulmün ortasında öldürülen, tecavüze uğrayan, işkence edilen Müslümanlar bulunuyor. Biz "Kim bir cana kıymamış veya yeryüzünde fesat çıkarmamış birisini öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibidir. Kim de birisinin hayatını kurtarırsa, bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur" inancına sahip bir dinin mensuplarıyız. Bizim inancımızda ırkların ayrımları yoktur, insanların birbirine üstünlüğü de yoktur, üstünlük yalnızca takvadadır bunun bilincinde olan bir ümmetçi anlayış içinde olmak zorunda, inandığımız gibi yaşamak durumdayız. Oysa dünyanın her yerinde sistemli bir şekilde bu inancın mensubu olan Müslümanlar canice öldürülüyor, dünya da bu ölümlere sessiz kalıyor. Peki, dünyanın sessiz kaldığı bu ortamda ülkemizden neden sessizliği bozacak bir haykırış duyulmuyor. Arakanın çığlıklarına neden kulak verilmiyor anlamış değilim. Dizilerin magazinin arasına sıkıştırılmış araştırmayan, öğrenmeyen, haklarını aramayan, ne yapması gerektiğini bilmeyen bir toplum olarak her şeye duyarsızlaştırılıyoruz! Peki ya “zulme sessiz kalan dilsiz şeytandır, zalime karşı durmayan zulme ortaktır” sözleri de mi bizlere bir şey ifade etmiyor. Haber kanallarının yaptığı yayınlarda arakan bir haber niteliği taşımıyor mu? Güvercinler, balinalar, yunuslar daha çok haber olurken, ünlüler ve her gün değişen polemikler ile suni gündemler oluşturularak bir milleti uyutmak tepki reflekslerine zincirler takılmak isteniyor. Halk hakem olması gereken konularda taraf olmaya zorlanıyor bilgilendirilmesi gereken konulardan da habersiz bırakılıyor.

         Arakan bizlerden bir destek bekliyor, arakan bizlerden bir ışık bir şefkat bekliyor, arakan ümmet olmamızı zalime karşı durmamızı zulme tepki göstermemizi bekliyor. Oysa biz görmüyor, kulak asmıyor, vahşetin farkına varmıyorken araKAN ağlıyor. Hesap günü işimiz zor vesselam!

www.vatandasfikri.com >> Emre Akkıran <<

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
Derdimiz; s.o.s yal ağ
Sınıfsal ayrılıkların ortak yalnızlığı
Yasak meyvenin siyaseti
NE ÇEKTİNİZ BE ARKADAŞ !!!
Öc alan !!!
İslamofobi ve islamifobi
Medeniyet kavramı
ŞABLON SİYASETİ VE EĞİTİM
TEKNİK ÖĞRETMENİM, KÖLEDİR BENİM
Kazıklı bayramlar
Bir ipretlik hikaye
Muhalefet stiline genel bakış
Bir hikaye misali unuttuklarımız (kardeşlik)
türk futbol sistemi
LİDERLERE BAKIŞ AÇISI
TERÖRİZM
ARKADAŞA MEKTUP
GÜÇLÜ SİYASET, GÜÇLÜ DEVLET
HAS PARTİ VE BİR SİYASET OYUNU
SİYASET NEDEN YAPILMALI?
Arakan
EKONOMİ  
Tasarruf şart, şartta kim yapacak?
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft