İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
KAZALAR KADER Mİ?

DENETİMSİZLİGİN LÂNETİ!

KAZALAR KADER Mİ?

GÜVEN DENETİME MANİ MİDİR?

Bir yer de bir sorun cıkacağı hissediliyor, kaza ve olaylar geliyorum diye alarm zilleri veriyor, orada olayları yaşayanların ise ya işsizlikle, ya yoksulla yada ister padron ister devlet otoritesiyle susturuluyorşarsa kaza geldiğin de sorumlu aramak beyhudedir. Hepimiz sorumluyuz… Önlem, tebbir alınmayan her ortamda olan kazalar kader degildir.

Çün ki insanlar tebbirsizliğin nedeni ile ölmüştür, bura da sorumluluğu olan insanların param var senin de paraya ihtiyacın var tıpış tıpış bu tehlikeli madene gireceksin, bu standartlara uymayan asansöre bineceksin derseniz insanlar öldüğün de kim sorumludur diyemezsiniz. Sorumluluğu kadere, işin tabiatına atamazsınız… O iş yerlerinin sorumluluları belli degil mi ki de, oraları denetleyenler belli degilmi ki de sorumlu aryorsunuz.

Kasıtlara varan ihmali olanlar, o kadar mağrurlar ki ölenlerin acılarının yaşanmasından bile rahatsız oluyorlar. Bazı gazeteler olayları haber yapmaktan bile geri durması, eleştirileri ve tartışmaları yönetenlerin kendilerine saldırı gibi algılanması demokratik tavır degildir otoriter tavırdır. Kuzey Kore en otoriter devletlerden olmasına rağmen ekonomik olarak zor durumda oluşu, demoktik Güney Korenin gerisin de kalmasının nedenlerini iyi incelersek luzumsuz otoriter tavırlardan hem devleti yönetenler hem de parasından güç alan patronlar daha dikkatli olur, otoriter tavırlardan uzak dururlar. Demokratik toplumlar da yönetime seçilenler, Eleştirilerden ve tartışmalardan dersler ve düşünceler çıkararak toplumun taleplerine göre yönetsel ilkeler edinerek yönetim sergilerler.

Otorite olmak nasıl bir şey ki, zengin olmak nasıl bir şey ki benden aşagıda ki herkes sussun, parası olmayanlar en riskli yerlere önlemsiz insin çıksın… Önlem maliyetleri artıyor anlayışıyla canlarımızı kaybedelim… Sonra da bu kazadır, kaderdir diyelim… Yönetsel Otorite demek sorumluluk alanların da yaşayanların canlarından mallarından sorumlu olmaktır, mutluluklarından, sağlıklarından, egitimlerinden, güvenliklerinden sorumlu olmak demek degil midir?

Ey otorite sahiplari, sizin otoritenizin alanında yaşayanların ölmesi ve öldürülmesi, yada tebirsizlik nedeniyle kazalara kurban gitmeleri aslında sizin otoritnize de saldırı degilmidir? Nitekim bizim yönetim anlayışımız da Fırhat’ın kenarında bir kuzuyu bir kurt kapsa kendini sorumlu hisseden yönetim anlayşı yokmuydu? Her neyse her zaman işimize geldiği davranıyoruz, işimize geldiğin de yüksek perdeden geçmiş de yaşayan yöneticileri örnek veriyoruz işimize gelmediğimi de …. Sus pus oluyoruz…

Aslında kazalara kaynaklık yapan en önemli neden ise özel şirketlerin bile taşeron kullanmaya başlamaıdır ki bu taşeronlar ne iş güvenlinenede çalışma sürelerine dikkat ediyorlar. Çalışma alanımız da sadece önlemsizlik sonucu olan kazalar degil taşeronlaşmanın kaynagı olduğu onlarca sorun ve kazalar da yaşanıyor, bunlardan biri de çalışma sürelerinde ki belirsizlige varan uygulamalar.

Ey ülkeyi yönetenler, ülke de çalışma süreleri kaç saat, sekiz mi, on mu, oniki mi  ben çalışanlarla konuşuyorum bir çogu on, oniki saat çalıştıklarını söylüyorlar, bu süreye yolun da zaman maliyeti eklendigin de bu sürelerin günün neredeyse 1/3 zamanını aldığı bu insanlara ne sosyalite için zamanları kalıyor, nede aileleriyle gecirecekleri zaman…

Ey denetim firmaları sorumluları, ey denetimi denetlenenlere bırakan yöneticiler kacamazsınız, unutamazsınız, unutulmaz sorumlulugunuz var bu kazalar da, bunun farkında degilmisiniz yoksa? Ben kendimin dentlenmesi için birilerini seçiyorum denetim istiyorum ve beni dentleyenlere üçretlerini de ben ödüyorum ne denetim degil mi? Nasıl sonuç alınır bu denetimden?

Denetim için bir önerim var, bir kamu kurumu denetlenme talep havuzu oluştursun ve bu kamu kurumu buraya müracatlara göre denetim firmalarına denetlenecek yerleri paylaştırsın denetlenip denetlenmediğini de izlesin… Üçretlerini ise denetim için müracat edenlerden alınan paralarla, yine bu kamu kurumu aracılığıyla denetim firmalarına dagıtılsın… Yani denetleyenlerle, denetlenenler müşteri ilişkisine girmesin… Denetleniyormuş gibi yapılıyor ama denetşm yok, sadece kağıt üzerin de denetim yapılıyor…

Denetimin geregi gibi yapılamayan yerler de işçiler ölüyor, ister kaza diyelim, ister ihmal diyelim ya da iş kolunun ve işin geregi diyelim, kader diyelim yazgı diyelim ama önlem almaktan asla vazgecmeyelim. Patronların iyi düşünmesi sağlanırsa ölen ve sakat kalanlarla iş güçü kaybediyorsunuz çok çok mağrur sayın padronlar…  Yaptığınız her sorumsuzluğun bir toplumsal maliyeti var, ya toplumun fertlerini kazaya kurban gönderiyorsunuz.

Öte yandan bu toplumdan kazandığınız paraları lüks harcamalarınızla başka toplumların rafah seviyesini artırmaya gönderiyorsunuz… Biz özel sektörü daha verimli olur düşüncesiyle alanını genişleten toplumuz, görüyoruz ki neredeyse garajlarınızda ki arablara verdiğiniz paralarla, işçilere verdikleriniz baş başa olmak üzere…

Ey patronlar ne yaparsanız yapın, siyasi desteklerle arsa ele gecirin ihale alın, nihai olarak o hakir gödüğünüz canlarını yok saydığınız işçiler kazmayı vurmazsa tuğlayı koymazsa, betonu duvar haline getirmezse, anasına küfrettiğiniz vatandaşın,(bazı dinlemelere takılan patronların millete küfrettiği biliniyor) işçilere yaptırdığınız daireleri almazsa para kazanamamazsınız, biliyormusunuz degil mi?

Yani bir işletme de sermaye önemli olduğu kadar emek de önemlidir, Pazar da önemlidir, emegin çagın şartlarından yararlanması ve bu şartlara uygun şartlarda çalışmasını sağlamak modern devletlerin ve hükğmetlerin sorunluluğu altındadır. Biz çalışma şartlarında son kazalardan da anlaşılacağı gibi yeterli önlemleri alamadığımızı görüyoruz. Bura da bir tarafı suçlayarak işin kolaycılığına kaçmak da istemiyoruz, bunun yerine öncelikle sendikaların, sonra işveren örgütlerimnin, devletin ilgili kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin ve yargı ve meclisin denetim görevi olduğunu hatırlatarak, yapılacak denetimi talep edecek, gerekli istihbaratı verecek kişi ve kurumların hepsinin birden somrumlu olduğunu hatırlatır, nasıl bu kadar tarafın bu eksiklikleri es gecerek bu kadar sık kazaya neden olunduğunu doğrusu anlamak da zorluk çekiyorum. Dünya da en çok kaza olan 3 ülke oluşumuzun nedenleri üzerine çok düşünmemiz lazımdır. Ayrıca çalışanların da yapılan haksızlıklara sessiz kalışlarının da az da olsa bu denetimsizlige neden oluduğu kazalar da çalışanların da ya gerekli tebbirleri almamaları, yapılan ihmalleri sorumlulara ulaştırmamalarına dayalı sorumlulukları olduğunu düşünüyorum. 

Hepimiz Sorumluyuz, rast gele ölümler, hak gaspları, kazalar sonucu can kayıpları karşısın da önlem almayan, yeteri kadar denetlemeyen, ses çıkarmayan herkes sorumludur. Hele hele görevini geregi gibi yapmayanların ciddi vebal altında kaldıklarını unutmamaları gerekir. Ama günümüz modern devletlerin de vebal ve günah degil ihmal ve suç vardır. İhmali olan görevliler ve sorumluluğu olan yetkililer, tarafların dinlenmesiyle suçlu ve veya suçsuzların belirlenmesi sonucu suçluların adil yargılanmalarını ve cezayı hak edenlerin de cezalandırıldıklarını toplum görmek istiyor. Yetkililer de devleti toplum adına yönetiyor dolayısıyla sorumlulukları geregi bu kazalar da ölen canları da düşünerek geregini yapmaları bekleniyor. Sorumluluğu olanlara hatırlatır, sesiz kalanlara da hak ve adaletin tecelli etmesi için takipci olmaları gerekiyor.

Denetlenemeyen yerler ve buralar da vatandaşlarının öldüğü devletler dünya kamuoyun da nasıl görünüyordur acaba? Bence devlet olma bilinci vatandaşını korumaktan gecer. Yoksa bu işçiler vatandaş degil mi? Yönetenlerin İşçi ölümleri karşısında gereken, yeterli tepkiyi göstermedikleri, sadece rutin acıklamalarla yetindikleri görülmektedir. İster yönetenler olarak, ister toplum olarak sesimizi can kayıpları ve haksızlıklar karşısında da ses cıkarmayalım da ne zaman ses çıkaralım…

Toplumsal olaylar da iki taraf olur, toplum, toplum, devlet toplum, işçi işveren, emek sermaye, kamu özel, vs..vs Devletin görevi ise burada taraflara aynı mesafe de durarak hak ve adaleti tecelli edecek ve güçsüz  ve haklı olanı korumak için düzenlemeler yaparak vatandaşlarının hakkını korumak modern devlet olma geregidir, bunu vatandaşlar olarak devletimizden bekliyoruz. Devlet olma sorumluluğu neyi gerektiriyorsa, devleti yönetenlerin bunu yerine getirme geregini hatırlatır vatandaşlarımzın ve emekcilerimizin bu kadar kolay kazaya kurban gitmemesini diler, selam ve sevgilerimi sunarım…

Aydın Fikirli – www.vatandasfikri.com -- Eylül 14

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
MUARREM İNCE'YE İNCEDEN SELAMLAR!!!
ADAY OLMA ve SEÇME HAKKI ÖNÜNDEKİ ENGELLER!!
Ak Parti Neden Hala Birinci Parti?!
ŞERİATA (hukuka) BAK HIZAYA GEL!!
Yerelden Küresele, Küreselden Evrensele Bağ?
DEMOKRASİ DARALMASI ve CHP
Tanzim Satışlara Farklı Bakış
CHP’YE KIZMA PARTİSİ
Kriz Kimin Krizi? İşsizin mi?
CHP'NİN İÇ SORUNU ÜLKE SORUNUNA DÖNÜYOR
DEMOKRASİ AHLAKI (CHP'de Demokrasi Krizi)
CHP DE, NE OLUYOR?
CHP DE LİDER BELLİ OLDU
CHP ve DAHA DEMOKRATİK BİR CHP
CHP’Lİ KONGRE DELEGELERİNDEN RİCAMDIR!!
((CHP Lider ve Genel Merkezi Sorunu Üzerine))
SİYASETTE PARA GÖLGESİ
DEMOKRASİMİZ DEMOKRATİK Mİ?
(CHP 36’ın Kurultayının ardından Konuşmalar)
CHP'NİN TOPLUMSAL BAĞ SORUNU!!!
RIZIK(AZIK) PAYLAŞIMINDAKİ SORUNLAR
UYGARLIK YARIŞI
YAŞAM TARZLARINA MÜDAHALE
CHP^NİN ADALET TALEBİ
ADALET
CHP, MHP’YE BENZEYECEK Mİ?
HAYIR CEPHESİ/HAYIR C-H-P’Sİ
HAYIR KOALİSYONU
GERCEK ENFLASYON
PKK+PYD Kimin Vekil Savaşcısı?
VATANDA VATANDAŞ BİRLİGİ
KÜRTLERİN TERÖRE TEPKİSİ
HDP’NİN CEZAİ EHLİYETİMİ YOK?
SİSTEM MUHALİFLERİ
ÖRGÜTSÜZ DEMOKRASİ
CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)
SİYASETE SAĞDAN SOLDAN BAKIŞ
CHP'YE ÖRÜLEN SOSYOLOJİK DUVARLAR
ÇİCEK PASAJI
BİRLİKTE YAŞAMA
ADALAR BOZKIR VE ZEYTİN
CHP'YE ALGI OPERASYONU
ŞEHİT CENAZELERİ ŞOV YERİMİ?
CANAKKALE, VATAN AŞKININ ZİRVESİDİR
DOĞRU NEFESİN ÖNEMİ
DEMOKRASİ OYUNU
CHP BARIŞ İÇİN DİYARBAKIR DA
MİTİNGE BOMBA
KÜRT HALKI DURDURMALI
KÜRTLER /TÜRKLER NE İSTİYORLAR?
BARIŞ, barış, BARIŞ
PARA ŞAŞKINLARI
DEMOKRATİK SEÇİMLER İÇİN GERİLİMSİZ ORTAMLAR
SİYASAL KÖRLÜK
ADAYLAR KİMİ TEMSİL EDER?
GERİLİM SİYASETİ !
MUHALEFET KOALİSYONU
KENTLER DE, TUVALET SORUNU
RÜZGAR SOLDAN YANA ESİYOR
MAHKEME DEN KORKMAK!!
10 KASIM DA ATATÜRK ÜZERİNE DÜŞÜNMELER
KÜLTÜR VE ZENGİNLİK
KAZALAR KADER Mİ?
CHP VE SOSYAL DEMOKRASİ
BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HUZURSUZLUĞU
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
TERCİHLERE SAYGI
MUHALEFET KOALİSYONU
ZAMAN MAKİNESİ
AVUKAT GAZETECİLER
AŞURE
TOPLUMUMUZUN VE SOLUN SOL SORUNU
VATANDAŞSAN YANDIN!!!
SOSYAL DEMOKRAT, CHP
AH CHP, VAH CHP
CHP 90 YAŞINDA
BARIŞ, BARIŞŞ DİYE HAYKIRALIM!!
RANT MI, ARTI DEGER EKONOMİSİ Mİ?
MAĞDURİYET DEN MAĞRURLUGA TERFİ!!
CHP'YE SOSYAL DEMOKRASİ YOLU GÖZÜKTÜ
1 MAYIS DA EMEKCİLER
DEVLETE DEVLETİM DİYEBİLMEK
TEK SES, ÇOK SES NE DEMEKTİR
ÜCRETTE ASGARİ, ÇALIŞMADA AŞIRI
SANAL İHTİYAÇLAR, GERÇEK KRİZLER
ENGELLİLERİMİZ
NET BÜYÜME
BARINMA, BARINAK
ZENGİNLERİN TOPLUMSAL SORUMLULUKLARI
DEMOKRASİ TEHLİKEDE Mİ?
KÜRT VE TÜRK HALKINA
TÜRKİYENİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ
17 AĞUSTOS BARINMA DEPREMİ
HÜSEYİN AYGÜN VE KÜRT HALKI
TEMSİL (Siyasi, görev, inanış, düşünüş)
Toplumsal güven bunalımı
ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE CANLILIĞIN AZALMASI
CHP-KONGRELERİ
OKUSAK
TOPLUMSAL DÜZEN ve TERÖR
Çevre kirlenmesi
İLERLEME-KALKINMA
Bir demokratın anıları
DÜNYADA VE TÜRKİYEDE 1 MAYIS
DEMOKRASİ TALEBİ
Paylaşmak
KÜRT HALKININ TOKATI!!
Kadın+Erkek= İnsan
CHP’NİN OKLARININ YÖNÜ
28 ŞUBAT
DEĞER BULDUKLARIMIZA BAKALIM
MUHALEFET KOALİSYONU
TOPLUMSALLIK
KAOS ORTAMINDA İKTİDAR VATANDAŞ GÖREVLERİ
CHP’NİN KISA OKLARI VE SİLİK OKU
BARIŞ
İNSAN HAKLARI
MEÇLİSE GİRMEMEK DEMOKRATİK YÖNTEM MİDİR?
DEMOKRATİK YÖNTEMLE SEÇİM YAPMAK
19 MAYIS 1919
YOZLAŞTIRILAN DEMOKRASİMİZ
LAİKLİK
KADIN
SOSYAL DEMOKRASİ
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ(Eğitime Bakış)
PARTİLERDE (CHP) DEMOKRASİ OYUNU BİTİYOR MU?
CUMHURİYETİN VE DEVLETİNİN NİTELİKLERİ
YENİ OLUŞTURULACAK HSYK’YA AĞIR SORUMLULUKLAR
TOPLUMSAL  
KAMU ALANIYLA VATANDAŞIN KAZIKLANMASI
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft