İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
ZENGİNLERİN TOPLUMSAL SORUMLULUKLARI

ZENGİNLERİN TOPLUMSAL SORUMLULUKLARI

 

Zenginler fakirler, yaşam tarzlarıyla, yaşama bakış acılarıyla hep farklılılar. Birisi her şeyi ticaret ve kar yapma konusunda başarıldır. Fakirler ise aldıkları üçretlerle karınlarını nasıl doyururuz teleşı ile yaşarken zenginleride şaşırtmakta başarılıdırlar.

Örnegin 700-800 lira alan bir işçi düşünün, ev kirası verecek, mutfak masraflarını karşılayacak,  işe gidiş geliş için ücret ayıracak, çocuklarına harçlık verecek, sığara içiyorsa sıgara içecek, tiyatroya sinemaya gidecek, sosyal hayata girmek için, derneklere ve partilere üye olacak, olaki tatile gitme istegi dogacak, tatile gidecek, bir hayır kurumuna bağışta bulunmak isteyecek, belkide milyonlarca kere gördüğü arabalardan birine sahip olmak isteyecek ama yapamayacak, neden mi?  …..

Adil olamayan paylaşımlar bir tarafı mağrur, diger tarafı mağdur eder. Fikri Adil

Zenginlerin savurganlıklarına bakıyorumda, dünya nimetlerini nasılda sorumsuzca, bencilce kullandıklarını görüyorum. Bu durumu artık öyle kanıksamışlarki bu onların hakkıdır, hiç insanı, insanın sömürme hakkı olur mu? Artık sömürerek, onların deyimiyle işler yaparak zenginlemek onlara heyecan vermemektedir. Gidip dagdan atlayalım, janti panti yapalım, rafting (hızlı akan bir derede botla ilerlemek) yapalım, capkınlık yapalım, bu arabanın rengini alırken fark edememişim bunu degiştirelim, çocuğun doğum günü bir araba hediye edelim, karım bu ara sanırım capkınlıklarımdan şüpheleniyor, ona pahalı bir gerdanlık alarak sevgi gösterilerinde bulunalım. Dostu olan ve onu sömüren kadının bunu duymasından korkarak onunda arabasını degiştirelim gibi düşünceler nasıl fakirlerle zenginlerin sorunlarnın farklı olduğunu gösteriyor degil mi? ….

Zenginler hobi olsun diye balık tutar, fakirler karınlarını doyurmak için, zenginlerin heyecan olsun diye av yaparken, fakirler zorunluluktan etn ihtiyaçlarını karşılamak için yapıyorlar.  Bu adaletsizlik nereye kadar devam eder bilemiyorum, kişilerle kişiler arası, kişilerle şirketler arası, vatandaşlarla devlet arası, büyük devletlerle küçük devletlerarası işleyen bu adaletsiz sistem düzelmeli ki toplumsal ve uluslararası barış tesis edilebilsin. Yoksa bu adfaletsizliği göre, göre sömürülen taraftan görmemesini, susmasını, bu sisteme uyumlu olmasını istemek veya kabul etmek insan onurunu hice saymaktır. Bu sayılsın mı ?...

Şimdi toplumsal hayatta yaşayanların kendilerini içinde yaşadıkları toplumun bir ferdi sayabilmeleri için o toplumun adalet li olduğu bilinci oluşmalıdır. Bu öncelikle adaletin tesisi ile başlanmalıdır, adil paylaşım sistemiyle devam edilmelidir, yasanın ön gördüğü güçsüzü koruma, güçlüyü sınırlama amacı iyi işletilerek, güçsüzler güçlülerin insafına terk edilmemeldir. Ya insaf yoksa? …

Toplumsal hayatta yaşayanlara mesajlar verilerek siz bu toplumun ferdisiniz demenin yolları vardır. Bu ferdin çocukluğunda, hastalığında, yaşlılığında kısacası güçsüz anlarında onun yanındayım mesajı toplumun şu anda bu güçsüzlüğü yaşayanların yanında olarak göstermesi gerekir. Bunu hali vakti iyi olanların yapması gerekmez mi? Bunu devletin kurumlarının yapması gerekmez mi? Devletin kurumlarının yaptığını son zamanlarda görüyoruz, zenginlerimizin bu toplumdan kazandıkları paraları bu toplumun içinde yaşayıp da sıkıntılar yaşayanlara yardımcı olmaları gerekmez mi?...

Paylaşan İnsan sevimli olan insandır. Fikri Adil

Toplumsal yaşayış için ortak amaçlar oluşması gerekir, bu ise toplumun fertlerini siz bu toplumun ferdisiniz hissiyatı ile bir amaca yönelmelerini sağlamakla olur. Bunun için egitim, sosyal alanlada geniş katılımlı spor müsabakaları, Tiyatro, sinema, konser ve diger iletişim kanalları, internet deki sosyal medya ağları, gazeteler, dergiler vasıtasıyla bu mesaj iletilmeli ve bu mesajında ulaşması sağlanmalıdır. Bu nsaıl yapılabilir? …

Öncelikle insanlarımıza okuma, ülke sorunları, toplumsal sorunlarla ilgilenme geregi anlatılmalıdır. Ama aldığı 750 tl ile ancak işine gidip gelebilen bu vatandaşımızda nasıl bir toplumsal bilinç oluşturabilecegiz? Konsere gidecek parası yok, diyelim ki yemedi içmedi para ayırdı, çalışma saatlerindeki patronların fazla çalıştırılmalarından ( Ülkemizde çalışma saatleri konusunda yeni bir algı oluşmuştur yasalar 8 saat derken, patronlar 12-13 saat demektedirler, şuanda patronların dedikleri uygulanmaktadır.) dolayı zamanları yok. Kitap dergi aldılar n ezaman okuyacaklar, çalıştıkları işleri günde nereden bakarsanız gidiş gelişle beraber 15 saate aylaşıyor. Ancak bir zaman görünüyor, oda toplu taşım araçlarındfa uygun bir yer bulabilirlerse okuyabilirler, çünki trafik sıkışıklığından dolayı günde 2-3 saatleri otobüste geçmektedir. Vatandaşlarımız bu zorunlu otobüs seyahatlarında okuyabilirler, toplumsal sorumluluk bilinci ve olayları degerlendirme ancak bilgiyle olabilir. Buda okuyarak edinilir, böylece toplumsallaşmanın önü acılmış olur.

Toplumsal yaşayış, toplumsal sorumluluk bilinciyle olur, bunu tesis etmek devletin görevidir, bunu tesis etmek patronum diye çaka yapanları görevidir. Toplumsal sorumluluk kavramı üzerinde çok düşünmemiz gerekiyor, bu kavramı hayatımızdan çıkardık, parası olmayandan bekleyeceklerimizle, parası olanlardan bekleyecegimiz sorumlulukları karıştırdık. Zenginler yardımlar konusunda fakirleştiler, bu onların ruhsuzluğunun, toplumsal sorumsuzluklarının göstergesidir. Buradaki ifadelerden toplumsal sorumluluk bilinci yüksek olanlar istisnadır, zaten onlar buradaki sitemleri de üzerlerine almayacaktır. Hiç yardımlaşanlarla yardımlaşmayanlar, paylaşanlarla paylaşmayanlar bir olurmu? Ben İslam dinindeki mal yığmayın, yolcuya, yoksula, yetime verin, ayetlerini görünce, ya paylaşmasam bunun sorumluluğunu yok sayarak edinecegim günahları düşündükce iyiki çok malım yok diyorum. Bu zenginler bu ayetleri okumuyorla mı? Ya da o bölüme gelince görmezden mi geliyorlar. Maun süresini her namazda okuyarak, paylaşmamayı yardımlaşmamayı nasıl göze alıyorlar doğrusu anlayamıyorum. Lütfen Maun süresini üzerinde durararak okuyalım ve bize ne öneriyor görelim.

Toplumsal sorumluluğa yanaşmayan zenginler, şunu iyi bilmeliler, bu toplumun kaynaklarının çogunu kontrol ediyorsunuz, dolayısıylada çoguna sahip oluyorsunuz, sosyal fayda da denen toplumsal sorumluluklar, bir çevre kuruluşunu desteklemekten alınca, bir hayır kurumunu desteklmeye kadar, yanınızda çalışanların karşılaştığı sorunları aşmakta yapacağınız desteklere kadar, yaşadığınız köyde, mahallede, kentde işini kaybettiğinden, iflas ettğinden, hastalıktan olsun kendi sorumsuzlukları yüzünden olsun yoksul düşerek yardıma ihtiyacı olanlara yardım edilmelidir.  Bu hem dini bir yükümlülük, hemde toplumsal bir yükümlülüktür. Sadece topluma bindğiniz arabayla hava atmak için çıkarsanız ciddi sorunlarla karşılaşırsınız.

Toplumsal sorumluluktan kacan zenginler ve ileri gelenler, önce yaşadıkları topluma, sonrada bu toplumun içinde yaşadıklarından dolayı kendilerine ihanet ediyorlardır.

Kimsenin aç, açık olmadığı, toplumsal düzenin herkesin mutluluğuna hizmet ettiği, olanların olmayanlarla paylaştığı toplumlarda yaşamak dileğiyle selam ve sevgiler…

 

www.vatandasfikri.com >>Aydın Fikirli <<

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
MUARREM İNCE'YE İNCEDEN SELAMLAR!!!
ADAY OLMA ve SEÇME HAKKI ÖNÜNDEKİ ENGELLER!!
Ak Parti Neden Hala Birinci Parti?!
ŞERİATA (hukuka) BAK HIZAYA GEL!!
Yerelden Küresele, Küreselden Evrensele Bağ?
DEMOKRASİ DARALMASI ve CHP
Tanzim Satışlara Farklı Bakış
CHP’YE KIZMA PARTİSİ
Kriz Kimin Krizi? İşsizin mi?
CHP'NİN İÇ SORUNU ÜLKE SORUNUNA DÖNÜYOR
DEMOKRASİ AHLAKI (CHP'de Demokrasi Krizi)
CHP DE, NE OLUYOR?
CHP DE LİDER BELLİ OLDU
CHP ve DAHA DEMOKRATİK BİR CHP
CHP’Lİ KONGRE DELEGELERİNDEN RİCAMDIR!!
((CHP Lider ve Genel Merkezi Sorunu Üzerine))
SİYASETTE PARA GÖLGESİ
DEMOKRASİMİZ DEMOKRATİK Mİ?
(CHP 36’ın Kurultayının ardından Konuşmalar)
CHP'NİN TOPLUMSAL BAĞ SORUNU!!!
RIZIK(AZIK) PAYLAŞIMINDAKİ SORUNLAR
UYGARLIK YARIŞI
YAŞAM TARZLARINA MÜDAHALE
CHP^NİN ADALET TALEBİ
ADALET
CHP, MHP’YE BENZEYECEK Mİ?
HAYIR CEPHESİ/HAYIR C-H-P’Sİ
HAYIR KOALİSYONU
GERCEK ENFLASYON
PKK+PYD Kimin Vekil Savaşcısı?
VATANDA VATANDAŞ BİRLİGİ
KÜRTLERİN TERÖRE TEPKİSİ
HDP’NİN CEZAİ EHLİYETİMİ YOK?
SİSTEM MUHALİFLERİ
ÖRGÜTSÜZ DEMOKRASİ
CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)
SİYASETE SAĞDAN SOLDAN BAKIŞ
CHP'YE ÖRÜLEN SOSYOLOJİK DUVARLAR
ÇİCEK PASAJI
BİRLİKTE YAŞAMA
ADALAR BOZKIR VE ZEYTİN
CHP'YE ALGI OPERASYONU
ŞEHİT CENAZELERİ ŞOV YERİMİ?
CANAKKALE, VATAN AŞKININ ZİRVESİDİR
DOĞRU NEFESİN ÖNEMİ
DEMOKRASİ OYUNU
CHP BARIŞ İÇİN DİYARBAKIR DA
MİTİNGE BOMBA
KÜRT HALKI DURDURMALI
KÜRTLER /TÜRKLER NE İSTİYORLAR?
BARIŞ, barış, BARIŞ
PARA ŞAŞKINLARI
DEMOKRATİK SEÇİMLER İÇİN GERİLİMSİZ ORTAMLAR
SİYASAL KÖRLÜK
ADAYLAR KİMİ TEMSİL EDER?
GERİLİM SİYASETİ !
MUHALEFET KOALİSYONU
KENTLER DE, TUVALET SORUNU
RÜZGAR SOLDAN YANA ESİYOR
MAHKEME DEN KORKMAK!!
10 KASIM DA ATATÜRK ÜZERİNE DÜŞÜNMELER
KÜLTÜR VE ZENGİNLİK
KAZALAR KADER Mİ?
CHP VE SOSYAL DEMOKRASİ
BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HUZURSUZLUĞU
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
TERCİHLERE SAYGI
MUHALEFET KOALİSYONU
ZAMAN MAKİNESİ
AVUKAT GAZETECİLER
AŞURE
TOPLUMUMUZUN VE SOLUN SOL SORUNU
VATANDAŞSAN YANDIN!!!
SOSYAL DEMOKRAT, CHP
AH CHP, VAH CHP
CHP 90 YAŞINDA
BARIŞ, BARIŞŞ DİYE HAYKIRALIM!!
RANT MI, ARTI DEGER EKONOMİSİ Mİ?
MAĞDURİYET DEN MAĞRURLUGA TERFİ!!
CHP'YE SOSYAL DEMOKRASİ YOLU GÖZÜKTÜ
1 MAYIS DA EMEKCİLER
DEVLETE DEVLETİM DİYEBİLMEK
TEK SES, ÇOK SES NE DEMEKTİR
ÜCRETTE ASGARİ, ÇALIŞMADA AŞIRI
SANAL İHTİYAÇLAR, GERÇEK KRİZLER
ENGELLİLERİMİZ
NET BÜYÜME
BARINMA, BARINAK
ZENGİNLERİN TOPLUMSAL SORUMLULUKLARI
DEMOKRASİ TEHLİKEDE Mİ?
KÜRT VE TÜRK HALKINA
TÜRKİYENİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ
17 AĞUSTOS BARINMA DEPREMİ
HÜSEYİN AYGÜN VE KÜRT HALKI
TEMSİL (Siyasi, görev, inanış, düşünüş)
Toplumsal güven bunalımı
ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE CANLILIĞIN AZALMASI
CHP-KONGRELERİ
OKUSAK
TOPLUMSAL DÜZEN ve TERÖR
Çevre kirlenmesi
İLERLEME-KALKINMA
Bir demokratın anıları
DÜNYADA VE TÜRKİYEDE 1 MAYIS
DEMOKRASİ TALEBİ
Paylaşmak
KÜRT HALKININ TOKATI!!
Kadın+Erkek= İnsan
CHP’NİN OKLARININ YÖNÜ
28 ŞUBAT
DEĞER BULDUKLARIMIZA BAKALIM
MUHALEFET KOALİSYONU
TOPLUMSALLIK
KAOS ORTAMINDA İKTİDAR VATANDAŞ GÖREVLERİ
CHP’NİN KISA OKLARI VE SİLİK OKU
BARIŞ
İNSAN HAKLARI
MEÇLİSE GİRMEMEK DEMOKRATİK YÖNTEM MİDİR?
DEMOKRATİK YÖNTEMLE SEÇİM YAPMAK
19 MAYIS 1919
YOZLAŞTIRILAN DEMOKRASİMİZ
LAİKLİK
KADIN
SOSYAL DEMOKRASİ
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ(Eğitime Bakış)
PARTİLERDE (CHP) DEMOKRASİ OYUNU BİTİYOR MU?
CUMHURİYETİN VE DEVLETİNİN NİTELİKLERİ
YENİ OLUŞTURULACAK HSYK’YA AĞIR SORUMLULUKLAR
SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft