İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
CHP 90 YAŞINDA

ÜLKEMİZ DE

SOSYAL DEMOKRASİ 48 YAŞIN DA

CHP 90 YAŞINDA

 

Sosyal demokrasiye en yakın parti ülkemiz de CHP’dir, yada her fırsatta sosyal demokrat olduğunu iddia eder. Böyle bir partinin dayandığı taban, genellikle emeğiyle geçinen işçiler, memurlar, çiftçiler, emekliler, esnaf, işsizler ve öğrencilerdir. İktidar yarışın da başarılı olmak için emekçiler dışında diğer seçmenlerle de düşünsel koalisyonlar oluşturma gereği ortaya çıkmıştır.

Siyasal düşünce alanın da Sosyal Demokrasi 150 yıldır insanlara yaşadıkları toplumsal sorunlara çözümler sunmaktadır. Bizde ise devletçi refleksleri ağır basan bir sosyal demokratımsı bir parti CHP siyasetimizin sosyal demokrat tarafını temsil etmektedir. İlk yılları saymayalım kurucu irade ve devletle özdeşleşmeyle gecen CHP seçimlere geçileli de doğru dürüst iktidar yüzü görmemiştir. Bunun nedenini CHP yöneticileri hiç kendilerine soruyorlar mıdır? Ben kendime sordum devletçi refleksleri nedeniyle halkla yaşadığı kültürel ayrılıklardır..

Oy istediğin halkın kültürünü dışlar bir siyasi duruş verdiğin mesajların halka ulaşmasını engelleyecektir, bu en basit iletişim  konusudur.

9 Ekim 2013’e geldiğimiz de Türkiye’nin köklü sosyal demokrat partisi CHP’nin kuruluşunun da 90’ıncı yılını kutluyoruz, 9 Eylül 1923 den bu zaman tam tamına 90 yıl geçmiş ama bu partimiz sosyal demokrasi yoluna Kemal Kılıçtaroğlu ile girmiştir. Bu eksiklik yeni yeni giderilmeye ve halkın kültürüyle çatışmadan siyaset yapmayı geliştirmeye çalışmaya başlayan bu partimiz, yılların verdiği imajı yeni yeni silmeye başlamıştır. İkinci sorun da Türkiye’de işçi sınıfına mensup kesimlerin sınıf bilincinin gelişmemiş olmamasıdır, hem örgütlü işçi sayısının az oluşu, hem de sınıf bilincinin gelişmemiş oluşu birleşince ortaya sosyal demokrat tabanı destekleyecek en önemli ayağın eksik olduğunu görüyoruz.

 

Öte yandan kuruluş felsefesi gereği CHP’nin de sosyal demokrat parti olarak da kurulduğunu söyleyemeyiz. Kurulduğu zaman ülkemizin nüfus yapısına bakıldığın da ise gördüklerimi< şöyledir, 1928 nüfus sayımına göre 13.460.270 olan ülke nüfusunun yüzde 75’i köylerde yaşıyordu. Sanayide çalışanlar nüfusun ancak yüzde 2,1’ini oluşturduğu bu sayıma demirci, arabacı dükkânları gibi küçük el sanayi yerlerinin de katıldığı kesindir. Cumhuriyet’in devraldığı sanayi İstanbul, İzmir, Bursa, Çukurova’da yer alan beş on yıpranmış dokuma tezgâhı ile devlet işletmelerinden başka, en küçük işyerlerinde çalışan 256.855 işçi, esnaf işyeri görevlisinden oluştuğu görülmektedir. Sosyal demokrat bilincin gelişebilmesi için sınıf bilincinin yanı sıra sömüren sömürülen ilişkisinin de bilinerek siyasi tercihlerine yansıtan bir taban gerekmektedir. Bu taban da gelişmemenin yanı sıra tavan yönetimlerde de geliştiğini net söyleyemeyiz. Bu şartların yanı sıra ise CHP yi kuranların devleti de kuranlarla aynı simalar oluşu partiyi ister istemez devletçi kimliğiyle öne çıkarmıştır.

Kuruluş aşamasın da CHP’nin ismindeki halk kelimesi ve altı oktan birinin halkçılık ilkesi olması yalnız çiftçinin değil, işçi ve dar gelirli kesimin partisi olduğunu da vurgulamak için bilerek seçildiğine hiç kuşku yoktur. Ama yeni kurtuluş savaşından çıkılmış ve daha ekonomik yönünü belirleyemeden yeni genç devlet ekonomik burhanla karşılaşmış ve bunun için her tarafın çıkarını korumaya dönük bir söylem içine girmiştir.

Nitekim M. Kemal, partiye ortam hazırlamak için çıktığı yurt gezisinde Ocak 1923’te İzmit’te yaptığı konuşmasında “başka memleketlerde partilerin sınıf menfaatlerini muhafaza için kurulduğunu biliyoruz. Halk Partisi dediğimiz zaman, bunun içine vatandaşların bir kısmı değil, bütün bir milletin dahil olduğu söylüyordu.

Bu yüzden partinin amblemini oluşturan altı ok, masada çizilmiş basit bir simge değildir. 15–20 Ekim 1927’de toplanan birinci kurultayda partinin cumhuriyetçilik, milliyetçilik ilkeleri genişletilirken laiklik ilkesinin de eklendiği görülür. 10 Mayıs 1931 tarihinde toplanan üçüncü büyük CHP Kurultayı’nda altı ok, devletçilik, halkçılık ve inkılâpçılık olarak tamamlandı. Aynı ilkeler 5 Şubat 1937 tarihinde ve 3135 sayılı kanunla anayasaya girdi ve uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasal ve toplumsal çizgisini oluşturmuştur.

CHP’nin kurulduğu dönem de Avrupa da, faşizm yaygın bir ideoloji, Sovyet Rusya’da ise Sosyalist devrim sosyalist ilkleri uygulamaya çalıştığı görülüyor ki, partileşme, laiklik gibi günümüzde bile önemli olan ilkelere yönelmeleri kurcuların Dünyayı iyi okuduklarının göstergesidir…

Günümüze geldiğimi de ise sosyal demokrasinin oturduğu temel ilke ise eğitim, sağlık, adalet, beslenme ve güvenlik gibi temel ihtiyaçların insanların en doğal ihtiyaçları olduğundan karşılanması için devlet mekanizması ihtiyacı olanlara karşı yardımcı olmalıdır. Bu ilkeler CHP’nin ta başından beri savunduğu temel ilkelerdir.

Sosyal kelimesinin siyasal alanda olamadığı bir dönem de 1960 sonrası işçi sınıfının toplumsal ve siyasal güç olmasını gören İsmet İnönü, 30 Nisan 1965’te Parti Meclisi toplantısında “Her şeye rağmen Halk Partisi, ortanın solunda durumunu muhafaza edecek ve bunu kimseye bırakmayacaktır, diyerek partinin yönünü sosyal demokratik ilkelere çevirmiştir.  Bu tarih CHP’nin aslında sosyal demokrasiyi siyasi ilke o9larak kabul ettiği tarih diyebiliriz. Bu tarih milat alınırsa CHP genç bir sosyal demokrat partidir, Sosyal demokrasinin 150 yıllık bir siyasi düşünce olduğu düşünülürse. CHP daha henüz 4850 yıllık bir sosyal demokrat parti olarak ülkemiz siyasetin de İnönü’nün de yürekliliği sayesin de ülkemiz bir sosyal demokrat parti kazanmıştır.

Daha sonraki genel başkanı Bülent Ecevit, ise ortanın solunu aşırı soldan şöyle ayırmıştır, ortanın solu mülkiyet, miras hakları, özel teşebbüs hürriyeti ile kamu yararının dengesi üzerine kuruludur ve batılı anlamda demokratik ilkelerden oluşudur, diyerek sosyal demokrasiyi tarif etmiştir.

Çalışanların, işçilerin yoğun olduğu günümüz de CHP, neden güçlü iktidar seçeneği olmasın ki, Sosyal demokrat bir partinin beslendiği kaynak, öncelikle emeğiyle geçinen işçiler, memurlar, çiftçiler, emekliler, esnaf, işsizler ve üniversite gençliği gibi geniş bir taban kitlesine sahiptir. İyi sosyal demokrat politikalarla bu kesimlerin desteğinin alınması durumun da CHP yi önümüzdeki seçimlerde iktidar partisi olarak görebiliriz.

Seçim başarısı için işçilerin dışında diğer seçmen kitleriyle koalisyonlar kurabilir, uzun süredir iktidara gelememiş olan sosyal demokrat partiye iktidar yolu da açılmış olur. Görüyoruz ki iktidardan memnuniyetsizlik artmıştır, sadece sosyal demokrasiyi halka anlatmak kalmıştır. Gelin tüm sosyal demokratlar CHP’nin doksanıncı yılın da bunu yapalım. 2014 yılında yapılacak üç secim de düşüncemizi iktidara getiremesek bile halkın kültürüyle çatışır olmaktan bu partimizi kurtarmalıyız…

Gelecek Sosyal adalet içeren düşüncelerin olacaktır. Fikri Adil

 

Aydın Fikirli >www.vatandasfikri.com <<

 

Kaynak :

1-Aydın Fikirli - http://vatandasfikri.com/yazidetay.asp?ID=414

2-Aydın Fikirli - http://www.vatandasfikri.com/yazidetay.asp?ID=84

3-Prof. Dr. Mustafa Özyurt – http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=439590&kn=29&ka=4&kb=29

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
MUARREM İNCE'YE İNCEDEN SELAMLAR!!!
ADAY OLMA ve SEÇME HAKKI ÖNÜNDEKİ ENGELLER!!
Ak Parti Neden Hala Birinci Parti?!
ŞERİATA (hukuka) BAK HIZAYA GEL!!
Yerelden Küresele, Küreselden Evrensele Bağ?
DEMOKRASİ DARALMASI ve CHP
Tanzim Satışlara Farklı Bakış
CHP’YE KIZMA PARTİSİ
Kriz Kimin Krizi? İşsizin mi?
CHP'NİN İÇ SORUNU ÜLKE SORUNUNA DÖNÜYOR
DEMOKRASİ AHLAKI (CHP'de Demokrasi Krizi)
CHP DE, NE OLUYOR?
CHP DE LİDER BELLİ OLDU
CHP ve DAHA DEMOKRATİK BİR CHP
CHP’Lİ KONGRE DELEGELERİNDEN RİCAMDIR!!
((CHP Lider ve Genel Merkezi Sorunu Üzerine))
SİYASETTE PARA GÖLGESİ
DEMOKRASİMİZ DEMOKRATİK Mİ?
(CHP 36’ın Kurultayının ardından Konuşmalar)
CHP'NİN TOPLUMSAL BAĞ SORUNU!!!
RIZIK(AZIK) PAYLAŞIMINDAKİ SORUNLAR
UYGARLIK YARIŞI
YAŞAM TARZLARINA MÜDAHALE
CHP^NİN ADALET TALEBİ
ADALET
CHP, MHP’YE BENZEYECEK Mİ?
HAYIR CEPHESİ/HAYIR C-H-P’Sİ
HAYIR KOALİSYONU
GERCEK ENFLASYON
PKK+PYD Kimin Vekil Savaşcısı?
VATANDA VATANDAŞ BİRLİGİ
KÜRTLERİN TERÖRE TEPKİSİ
HDP’NİN CEZAİ EHLİYETİMİ YOK?
SİSTEM MUHALİFLERİ
ÖRGÜTSÜZ DEMOKRASİ
CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)
SİYASETE SAĞDAN SOLDAN BAKIŞ
CHP'YE ÖRÜLEN SOSYOLOJİK DUVARLAR
ÇİCEK PASAJI
BİRLİKTE YAŞAMA
ADALAR BOZKIR VE ZEYTİN
CHP'YE ALGI OPERASYONU
ŞEHİT CENAZELERİ ŞOV YERİMİ?
CANAKKALE, VATAN AŞKININ ZİRVESİDİR
DOĞRU NEFESİN ÖNEMİ
DEMOKRASİ OYUNU
CHP BARIŞ İÇİN DİYARBAKIR DA
MİTİNGE BOMBA
KÜRT HALKI DURDURMALI
KÜRTLER /TÜRKLER NE İSTİYORLAR?
BARIŞ, barış, BARIŞ
PARA ŞAŞKINLARI
DEMOKRATİK SEÇİMLER İÇİN GERİLİMSİZ ORTAMLAR
SİYASAL KÖRLÜK
ADAYLAR KİMİ TEMSİL EDER?
GERİLİM SİYASETİ !
MUHALEFET KOALİSYONU
KENTLER DE, TUVALET SORUNU
RÜZGAR SOLDAN YANA ESİYOR
MAHKEME DEN KORKMAK!!
10 KASIM DA ATATÜRK ÜZERİNE DÜŞÜNMELER
KÜLTÜR VE ZENGİNLİK
KAZALAR KADER Mİ?
CHP VE SOSYAL DEMOKRASİ
BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HUZURSUZLUĞU
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
TERCİHLERE SAYGI
MUHALEFET KOALİSYONU
ZAMAN MAKİNESİ
AVUKAT GAZETECİLER
AŞURE
TOPLUMUMUZUN VE SOLUN SOL SORUNU
VATANDAŞSAN YANDIN!!!
SOSYAL DEMOKRAT, CHP
AH CHP, VAH CHP
CHP 90 YAŞINDA
BARIŞ, BARIŞŞ DİYE HAYKIRALIM!!
RANT MI, ARTI DEGER EKONOMİSİ Mİ?
MAĞDURİYET DEN MAĞRURLUGA TERFİ!!
CHP'YE SOSYAL DEMOKRASİ YOLU GÖZÜKTÜ
1 MAYIS DA EMEKCİLER
DEVLETE DEVLETİM DİYEBİLMEK
TEK SES, ÇOK SES NE DEMEKTİR
ÜCRETTE ASGARİ, ÇALIŞMADA AŞIRI
SANAL İHTİYAÇLAR, GERÇEK KRİZLER
ENGELLİLERİMİZ
NET BÜYÜME
BARINMA, BARINAK
ZENGİNLERİN TOPLUMSAL SORUMLULUKLARI
DEMOKRASİ TEHLİKEDE Mİ?
KÜRT VE TÜRK HALKINA
TÜRKİYENİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ
17 AĞUSTOS BARINMA DEPREMİ
HÜSEYİN AYGÜN VE KÜRT HALKI
TEMSİL (Siyasi, görev, inanış, düşünüş)
Toplumsal güven bunalımı
ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE CANLILIĞIN AZALMASI
CHP-KONGRELERİ
OKUSAK
TOPLUMSAL DÜZEN ve TERÖR
Çevre kirlenmesi
İLERLEME-KALKINMA
Bir demokratın anıları
DÜNYADA VE TÜRKİYEDE 1 MAYIS
DEMOKRASİ TALEBİ
Paylaşmak
KÜRT HALKININ TOKATI!!
Kadın+Erkek= İnsan
CHP’NİN OKLARININ YÖNÜ
28 ŞUBAT
DEĞER BULDUKLARIMIZA BAKALIM
MUHALEFET KOALİSYONU
TOPLUMSALLIK
KAOS ORTAMINDA İKTİDAR VATANDAŞ GÖREVLERİ
CHP’NİN KISA OKLARI VE SİLİK OKU
BARIŞ
İNSAN HAKLARI
MEÇLİSE GİRMEMEK DEMOKRATİK YÖNTEM MİDİR?
DEMOKRATİK YÖNTEMLE SEÇİM YAPMAK
19 MAYIS 1919
YOZLAŞTIRILAN DEMOKRASİMİZ
LAİKLİK
KADIN
SOSYAL DEMOKRASİ
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ(Eğitime Bakış)
PARTİLERDE (CHP) DEMOKRASİ OYUNU BİTİYOR MU?
CUMHURİYETİN VE DEVLETİNİN NİTELİKLERİ
YENİ OLUŞTURULACAK HSYK’YA AĞIR SORUMLULUKLAR
TOPLUMSAL  
KAMU ALANIYLA VATANDAŞIN KAZIKLANMASI
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft