İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
Bir demokratın anıları

Bir demokratın anıları

 

Ülkemizin sistemi demokrasi olmasına rağmen, örgütlerinde demokrasinin işlememesinin anısıdır, bu yazıdaki anılar.

İlk olarak demokrasiyle ilkokulda sınıf başkanı seçerken karşılaştım, en iyi işleyen demokraside oradaydı, sınıf arkadaşlarım istediklerini ve beğendiklerini seçiyorlardı. Bende bu demokrasiyi sevmiştim, neden bizi bizim adımıza yönetecekleri seçiyor, o seçilenlerinde yönetirken sınıfı dikkate almak zorunda olduklarını görüyordum ve demokrasinin güzelliği buradaydı benim 47 yıllık ömrümde iki defa işleyen demokrasi gördüm biri buydu.

Daha sonraları 1990 yılı olsa gerek ben bir patiye üye oldum orada ülkemiz siyasetine bir üye olarak katkı sunalım dedim.

Dediğimle kaldım neden çünkü orada demokrasilerde hiç olmaması gereken olayları, delege yazılımızdaki şişirmeleri, seçimlerdeki hileleri ve ayak oyunlarını gördüm.

Şimdi bir ayak oyununu anlatayım; bir kamu kuruluşu olan belediyede çalışıyorum, belediyeler yönetim kademesi siyasilerden oluştuğundan siyasetle diğer kurumlara göre daha bir iç içedir. Belediye başkanı ve yardımcıları aynı parti mensuplarıdır, orada siyaset yaparlar.

Belediye başkanı bir başkan yardımcısını nasıl saf dışı bırakırım ve partinin tepkisini çekmem diye hesap yapmış ve bu planı devreye sokmuş, biz bunu seçim anında anladık.

Başkan yardımcısını destekleyen 15-16 kişi vardı, bunlar de başkanım, ha başkanım diyerek siz il başkanlığına yakışırsınız, kazanma ihtimaliniz yüksek, şu sizi destekliyor, bu sizi destekliyor, biz seni destekliyoruz, hesaplar kitaplar kazanma umutları derken başkan yardımcısı yardımcılıktan istifa eder ve aday olur.

 İl başkanlığına aday olan başkan yardımcısı kendi listesini kongre divanına vermiş ve listesi okunmaya başlamıştır. Listesinin okunmasını izleyen 10-15 dakika mikrofondan şu anons edilmektedir. İl başkanlığına aday olan …….listesine haberimiz olmadan ismimizin yazıldığından bu listeden ismimizi çekiyoruz. Bunu hepsi aynı anda da yapmıyorlar ki olay daha geniş bir zamana yayılsın ve olumuz hava belediye başkanının istemediği yardımcısı için salonda uzun süreliğine hakim olsun. Ben il başkanlığına aday olan başkan yardımcısına koştum, başkanım neden bu kişilerin olurunu almadan listene yazdın dedim, yüzünde tarif edilemeyen bir acı gülümseme ile benim aday olmamı isteyen, ısrar eden mutlaka kazanacağımı söyleyerek benim aday olmama neden olan şuanda benim listemden isimlerini çekenlerdir dedi ve bu sefer şaşırma sırası bana gelmişti, bu adamlar yalancılardı, bu adamlar düzenbazlardı, bu adamlar para, pul, yönetimi ele geçirmek için her şeyi yapanlardı. Kazanmak için her oyunu oynayan grup o seçimi kazandı, ama hileyle kazanılan her şey, dürüstlükle kazanılan bir şey kadar kıymetli değildir.

  Siyasetimizin nitelikli hale gelmesi için bunlarla her partide mücadele edilmelidir. Şimdi başka aday belirleme işlerine bakalım, hepsi birbirinden farksız, belediye başkanı, milletvekili hep yönetimler tarafından belirlenir. Örnegin belediye başkan adayı belirlenmesini ele alalım.

Belediye başkan adayları belirleniyor, nasıl aday olacaklar bir dosya hazırlıyor, bu dosyanın içinde adayın öz geçmişi, diplomaları, tecrübeleri, yeterlilikleri ve partiye ne kadar para katkıda bulunabileceği yazıyor. Diyelim ki 20 aday var, genel merkez yöneticileri adaylardan birini seçiyor. Adaylardan kaybeden ne için kaybettiğini, seçilerek aday olabilen de ne için seçildiğini bilmiyor.  20 adaydan biri kazanarak seviniyor, diğer 19 kişi ne için seçilmediği düşüncesiyle partiye küsüyor, uzak duruyor. Böylece partilerimiz küçük bir grubun kontrolünde siyasi hayatlarına devam ediyor. Bu küçük grubun partisi iktidara gelince kendi çıkarları doğrultusunda hareket edeceği düşünülür, etmeseler bile. Ayrıca iyi bir aday belirleme yönteminiz yoksa yanlış kişileri seçersiniz, bizim ülkemizin gelişememesinin nedeni, yada yavaş gelişmesinin nedeni yanlış kişileri seçiyor oluşumuz olmasın sakın. 1960 yılına gidelim G. Kore ekonomik olarak, teknolojik olarak neredeydi şimdi nerede, biz o yıllarda neredeydik, şimdi nerdeyiz? Bu durum bizim aleyhimizedir, sizde başak bir ülkeyle kıyaslayın.  

Bunların yanı sıra seçmenleri de dikkate almamak diye düşünüyorum bu yöntemlerle aday belirlemenin. Seçenler oy verdikleri adayları tanımıyor, sadece genel merkez ve genel başkanların seçtikleri adayları oyluyorlar. Normal demokrasilerde, seçilecek adayları vatandaşlardan oluşan parti üyeleri belirler, biraz dar olmasına rağmen parti delegeleri belirlemesi gerekir, daha dar bir grup olan ilçe ve il yönetimlerinin belirlemesi gerekir, bütün bu demokratik yol ve yöntemler hiçe sayılarak adayların neredeyse tamamını parti genel merkezlerinin belirlemesi anti demokratik bir uygulamadır, demokratım diyen herkes karşı çıkmalıdır.

İkinci demokratik seçim ise, Kastamonu il derneğinde yapılan bir seçimdeydi, iki aday vardı ve iki listeyle seçime girdiler biri kazandı, diğeri kaybetti neden dernek üyesi vatandaşlar öyle istemişti de ondan. Sınıf ve dernek alan bakımında dar olmasına rağmen demokrasinin işlemesi iyi sonuçlar veriyordu, seçilen istendiğini, seçilemeyende istenmediğini biliyordu. Seçilenler seçenleri dikkate alıyordu, demokrasinin amacı da buydu zaten, seçenlerin temsilcisi olarak yönetmekti, derneği, kurumları ve devleti.

Başka bir örnek de yabancılardan verelim, Fransa’dan iki sosyalist adayın Cumhurbaşkanlığına aday adaylığı seçimini örnek gösterebiliriz. Üç milyona yakın parti üyesinin katılımla yapılan ön seçimlerde kazanan aday üyelerden oluşan vatandaş topluğunun %56-57 oyunu alarak aday olmuştur. Vatandaşlardan oluşan üyeler topluluğu kimi seçeceğine karar vermiş daha geniş bir vatandaş topluluğu olan seçmenlere adaylarını sunmuşlardır.  Adayı partili vatandaşlar belirlemiş, belirlenen adayı yine vatandaş seçmiştir. Aynı ön seçim üstelik daha geniş haliyle A.B.D de yapılmaktadır. Bizim ülkemizde ne zaman yapılır bilemiyorum, sanırım biz ülke vatandaşları olarak partilerden demokrasi talep ettiğimizde yapılacaktır.

Demokrasi nasıl talep edilir, ip ucu istermisiniz, öncelikle hiçbir partiye üye değilsiniz, o zaman ön seçim yapan partilere oy vereceğinizi açıklayın yüksek sesle, ikinci durumda partilerden birine üyesiniz, aktif olacaksınız, parti organlarında görev alacak, orada görevlendirmelerin, demokratik seçimlerle olmasını sağlayacak yada talep edeceksiniz. Böylece ülkemize demokrasi gelir diye düşünüyorum. Yoksa demokrasi talebimiz olmazsa, getirme çabamız olmazsa kendiliğinden gelmez, olmaz diye düşünüyorum.

 Bizim ülke siyasetimizde öncelikle demokrasi siyaseti işlerlik kazanmadıkça seçimlerimiz hep sakat olacaktır. Biz oy verenler, seçmiyoruz, bize, büyüklerimiz bunları seçebilirsiniz diye öneriyor ve bizde gösterilenleri seçiyoruz. Bunun adına kısmi demokrasi diyebiliriz ancak, kısmi demokrasiden kurtulduğumuzda seçimlerimiz yönetimlere daha iyi yansıyacaktır.     

Biz dürüst demokratlar ne yapacaktık, bunlarla nasıl başa çıkacaktık, çıkamadık ve o partiden ayrıldık, dahası bir parti birleşmesi anında yeniden üye kaydı yaptırmadık. Kazanan kata külleci, sahte demokratlar oldu, zaten anlaşılmıyor muydu ülkenin elli yıllık demokratik hayatından, diğer ülkeler gelişiyor biz ya aynı kalıyoruz yada onların yarısı kadar gelişiyorduk.

Aradan 22 yıl geçti, ben sadece oy verici olarak siyasetle ilgiliydim, ben memnundum, oy alanlarda, ama yine siyasete girmem, ülke sorunlarıyla ilgilenmem düşüncesi ağır bastı ve söylemlerinde sosyal adaletçi, demokratik taban siyasetini önemseyen, bir partiye üye oldum, tüzük, demokratik, söylem demokratik ne yazık ki parti içi seçimler demokratik değildi.

Kongreler yapılıyor, seçilecekler listeleri yönetimler tarafından yapılıyor ve delegelere hiçbir tercih hakkı bırakılmadan sözde seçimler yapılıyor, yaptırılıyor. Beni listelere yazmışlar, sağ olsunlar öyle takdir etmişler, ama yöntemin yanlış olduğunu bu şekilde seçilmektense seçilememenin daha iyi olduğunu anlattığımda herkesin bana biraz yabancı gibi baktığını hissettim, tam boşuna çabalıyorsun arkadaş bu demokrasi işi kültürdür, bu toplum bu kültürü biraz zor alır, diye umutsuzluk içindeydim ki, gençlik başkanı geldi abi, bende senin gibi düşünüyorum tek liste, tek aday la seçim olmaz, olsa bile çarşaf liste ile olur yönetim öyle belirlenir dedi, sonra birkaç kişi daha geldi benim haklılığımı dile getirdi. Şimdilik demokrasi gelecek umudum yaşıyor. Ama ben demokrasi talebime devam ediyorum siz demokratları da aktif siyasete ve demokrasi talep etmeye davet ediyorum. 

Demokrasi gelecek umudumuzu yaşatmak için bütün demokratları siyasi partilere davet ediyorum, hangi siyasi partiye üye olacağınız önemli değil, benim için önemli olan partilerdeki demokrat insan sayısının artması ve her partide demokrasi talebinin yüksek sesle dile getirilmesidir önemli olan.

Bütün sivil toplum örgütlerinden, bütün siyasi partilerden demokrasi talep etmek dileğiyle, İnşallah gelecek yazımızın hikayesi kısmi değil gerçek demokrasinin hikayesi olur…

Selam ve sevgilerimle….   

 

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
MUARREM İNCE'YE İNCEDEN SELAMLAR!!!
ADAY OLMA ve SEÇME HAKKI ÖNÜNDEKİ ENGELLER!!
Ak Parti Neden Hala Birinci Parti?!
ŞERİATA (hukuka) BAK HIZAYA GEL!!
Yerelden Küresele, Küreselden Evrensele Bağ?
DEMOKRASİ DARALMASI ve CHP
Tanzim Satışlara Farklı Bakış
CHP’YE KIZMA PARTİSİ
Kriz Kimin Krizi? İşsizin mi?
CHP'NİN İÇ SORUNU ÜLKE SORUNUNA DÖNÜYOR
DEMOKRASİ AHLAKI (CHP'de Demokrasi Krizi)
CHP DE, NE OLUYOR?
CHP DE LİDER BELLİ OLDU
CHP ve DAHA DEMOKRATİK BİR CHP
CHP’Lİ KONGRE DELEGELERİNDEN RİCAMDIR!!
((CHP Lider ve Genel Merkezi Sorunu Üzerine))
SİYASETTE PARA GÖLGESİ
DEMOKRASİMİZ DEMOKRATİK Mİ?
(CHP 36’ın Kurultayının ardından Konuşmalar)
CHP'NİN TOPLUMSAL BAĞ SORUNU!!!
RIZIK(AZIK) PAYLAŞIMINDAKİ SORUNLAR
UYGARLIK YARIŞI
YAŞAM TARZLARINA MÜDAHALE
CHP^NİN ADALET TALEBİ
ADALET
CHP, MHP’YE BENZEYECEK Mİ?
HAYIR CEPHESİ/HAYIR C-H-P’Sİ
HAYIR KOALİSYONU
GERCEK ENFLASYON
PKK+PYD Kimin Vekil Savaşcısı?
VATANDA VATANDAŞ BİRLİGİ
KÜRTLERİN TERÖRE TEPKİSİ
HDP’NİN CEZAİ EHLİYETİMİ YOK?
SİSTEM MUHALİFLERİ
ÖRGÜTSÜZ DEMOKRASİ
CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)
SİYASETE SAĞDAN SOLDAN BAKIŞ
CHP'YE ÖRÜLEN SOSYOLOJİK DUVARLAR
ÇİCEK PASAJI
BİRLİKTE YAŞAMA
ADALAR BOZKIR VE ZEYTİN
CHP'YE ALGI OPERASYONU
ŞEHİT CENAZELERİ ŞOV YERİMİ?
CANAKKALE, VATAN AŞKININ ZİRVESİDİR
DOĞRU NEFESİN ÖNEMİ
DEMOKRASİ OYUNU
CHP BARIŞ İÇİN DİYARBAKIR DA
MİTİNGE BOMBA
KÜRT HALKI DURDURMALI
KÜRTLER /TÜRKLER NE İSTİYORLAR?
BARIŞ, barış, BARIŞ
PARA ŞAŞKINLARI
DEMOKRATİK SEÇİMLER İÇİN GERİLİMSİZ ORTAMLAR
SİYASAL KÖRLÜK
ADAYLAR KİMİ TEMSİL EDER?
GERİLİM SİYASETİ !
MUHALEFET KOALİSYONU
KENTLER DE, TUVALET SORUNU
RÜZGAR SOLDAN YANA ESİYOR
MAHKEME DEN KORKMAK!!
10 KASIM DA ATATÜRK ÜZERİNE DÜŞÜNMELER
KÜLTÜR VE ZENGİNLİK
KAZALAR KADER Mİ?
CHP VE SOSYAL DEMOKRASİ
BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HUZURSUZLUĞU
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
TERCİHLERE SAYGI
MUHALEFET KOALİSYONU
ZAMAN MAKİNESİ
AVUKAT GAZETECİLER
AŞURE
TOPLUMUMUZUN VE SOLUN SOL SORUNU
VATANDAŞSAN YANDIN!!!
SOSYAL DEMOKRAT, CHP
AH CHP, VAH CHP
CHP 90 YAŞINDA
BARIŞ, BARIŞŞ DİYE HAYKIRALIM!!
RANT MI, ARTI DEGER EKONOMİSİ Mİ?
MAĞDURİYET DEN MAĞRURLUGA TERFİ!!
CHP'YE SOSYAL DEMOKRASİ YOLU GÖZÜKTÜ
1 MAYIS DA EMEKCİLER
DEVLETE DEVLETİM DİYEBİLMEK
TEK SES, ÇOK SES NE DEMEKTİR
ÜCRETTE ASGARİ, ÇALIŞMADA AŞIRI
SANAL İHTİYAÇLAR, GERÇEK KRİZLER
ENGELLİLERİMİZ
NET BÜYÜME
BARINMA, BARINAK
ZENGİNLERİN TOPLUMSAL SORUMLULUKLARI
DEMOKRASİ TEHLİKEDE Mİ?
KÜRT VE TÜRK HALKINA
TÜRKİYENİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ
17 AĞUSTOS BARINMA DEPREMİ
HÜSEYİN AYGÜN VE KÜRT HALKI
TEMSİL (Siyasi, görev, inanış, düşünüş)
Toplumsal güven bunalımı
ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE CANLILIĞIN AZALMASI
CHP-KONGRELERİ
OKUSAK
TOPLUMSAL DÜZEN ve TERÖR
Çevre kirlenmesi
İLERLEME-KALKINMA
Bir demokratın anıları
DÜNYADA VE TÜRKİYEDE 1 MAYIS
DEMOKRASİ TALEBİ
Paylaşmak
KÜRT HALKININ TOKATI!!
Kadın+Erkek= İnsan
CHP’NİN OKLARININ YÖNÜ
28 ŞUBAT
DEĞER BULDUKLARIMIZA BAKALIM
MUHALEFET KOALİSYONU
TOPLUMSALLIK
KAOS ORTAMINDA İKTİDAR VATANDAŞ GÖREVLERİ
CHP’NİN KISA OKLARI VE SİLİK OKU
BARIŞ
İNSAN HAKLARI
MEÇLİSE GİRMEMEK DEMOKRATİK YÖNTEM MİDİR?
DEMOKRATİK YÖNTEMLE SEÇİM YAPMAK
19 MAYIS 1919
YOZLAŞTIRILAN DEMOKRASİMİZ
LAİKLİK
KADIN
SOSYAL DEMOKRASİ
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ(Eğitime Bakış)
PARTİLERDE (CHP) DEMOKRASİ OYUNU BİTİYOR MU?
CUMHURİYETİN VE DEVLETİNİN NİTELİKLERİ
YENİ OLUŞTURULACAK HSYK’YA AĞIR SORUMLULUKLAR
TOPLUMSAL  
KAMU ALANIYLA VATANDAŞIN KAZIKLANMASI
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft