İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
OSMANLI 1299-1923

 

 

OSMANLI 1299-1923

 

                  (Cihan imparatorluğundan hasta devlete giden yol)

 

Ertuğrul Gazi 1288 de vefat ettiğinde, Osmanlı beyliği 4800 km karelik araziye sahipti. Ertuğrul Gazi ölmeden önce oğlu Osman Gaziye şu vasiyeti yaptı ve bu vasiyet Osmanlı İmparatorlugunun temel yönetim ilkelerini oluşturdu. İşte bu ilkeleri özet halinde size sunuyorum. –Allah ü Telanın emirlerine muhalif bir iş eylemeyesin – Bilmediğini alimlerden sorup anlayasın – İyice bilmeyince bir işe başlamayasın – Sana itaat edenleri hoş tutasın -  Askerine in’amı(nimet) ve ihsanı eksik etmeyesin ki, insan, ihsanın kuludur – Zalimle bir olmayasın, alemi adaletle şenlendiresin – Allah rızası için çalışasın – Beni şad edesin -  Nerede bir ilim ehli duyarsan ona rağbet edesin, ikbal ve yumuşaklık gösteresin – Askerinle ve malınla gururlanıp, ilim ehlinden uzaklaşmayasın – Bizim maksadımız, Allah yoludur ve Allah'ın dinini yayasın – Bizim davamız kavga ve cihangirlik davası degildir – Daima herkese ihsan da bulunasın – Memleket işlerini noksansız göresin – Sana da bunlar yaraşır. Bu ilkelerle yola çıkan Osman Gazi, on yıl gibi kısa bir zaman içinde başarılı bir yönetim sergileyerek, beyliği devlete çevirmiştir.

 

27 Ocak 1299 beylikleri bünyesine katarak Osmanlı devletini Karahisar da kurmuştur. Bu beylikleri kâh anlaşarak kahda savaşarak bünyesine katmış ve devletleşme aşamasında ilerlemiştir. 1324 yılında Osman Gazi vefat etmiş, yerine Oğlu Orhan gazi geçmiştir. Kurulan bu devlet zamanla gelişmiş, Dünyanın saygın devletlerinden biri halini alarak imparatorluğunu tescilletmiştir.

 

Bu kolya mı oldu, hayır, ciddi çalışmalar, âlimlerin bilgilerinden yararlanmakla, ciddi savaşlar, ciddi diplamasi, ciddi bürokrasi, ciddi istihbarat, derin bir iman ve kültür bagı ile birlik içinde çalışan bir toplum gibi daha yüzlerce sayabilecegimiz vasıflar sayesinde ve Erturul Gazinin ögütünden esinlenerek oluşturdukları felsefeyle dünyanın saygın devleti olunabilmişti.

 

Sonra ne oldu da dünyanın hasta devleti halini aldı, birçok toplumsal hastalıklar sirayet etti de, hasta devlet oldu, şimdi Oslmanlıdaki toplumsal hastalıkların bir bölümüne kısaca bakalım. Bu hastalıklara bakarken aynı hastalıklardan genç cumhuriyetimizde de varmıdır sorusuna cevap arayalım.

 

Ekonomik olarak üretmeme ve topraklarımızın bize sunduğu doğal kaynakları, madenler dahil olmak üzere yeteri kadar kullanamama, yararlanamama imparatorluğu zayıf düşürmüştür. Zayıflayan ekonomi, hastalıklarında kapısını açmış ve güçlüyken sorun olmayan birçok şey sorun halini almıştı.

 

Bir imaparotorluk için en ciddi hastalık milliyetcilik hastalığıdır. Sebebi halkının arasında belkide yüze yakın millet bulunmaktaydı, düşünün ki 20-30 etnik gruba sirayet etse ki etmiştir. Bu milliyetcilik hastalığı yönetimden kaynaklabilecegi gibi, oradaki etnik kökenleri farklı olanların kendi bağımsızlık isteklerindende kaynaklanmış olabilir. Başka bir neden de dış güçlerin içerdeki milliyetcilikleri kaşıyarak, onlara yardım ederek, hastalığın imparotorluk açısından öldürücü bir hal almasına neden olmuş olabilir. İlk olarak sanırım Yunan ve Sırp milliyetcilikleri körüklenmiş ve devamında da, Arab milliyetçiliği körüklenmiş en son olarakda Ermeni milliyetçiliğinin körüklenmesiyle imparotorlukdaki bu hastalık devleti boğma noktasına ulaşmıştır.

 

İkinci hastalık ise cahillik hastalığıdır, imparotorluk çok çeşitli etnik kökenden oluştuğu için cahillik her topluma ayrı ayrı sirayet etmiş bu cahillik hastalığının en temel belirtisi toplum içindeki konumunu bilmemektir. Bizim devlete karşı sorumluluğumuz nedir, devletin bize karşı sorumlulu nedir, yani biz teba olarak şunu yapmalıyız devletimiz olan Osmanlı İmparotorluğundan da şunu beklemeliyiz gibi bir kendini konumlandıramama cahillik hastalığının en belirgin devlet halk ilişkisine yansıyan tarafıdır. Bu vatandaşlara ne yaparsan yap, devletin yaptıkları yeterli olmaz, daha fazlasını beklerler, bu beklentileri gerçekleşmezse, devlete ve yönetime karşı tavır alırlar. Bu tavır birazda devletin güçüylede alakalıdır, dış baskı veya ekonomik sorunlar nedeniyle devlet zayıf düşmüşse tepkileri daha bir saldırgan olacaktır. Yine başka devletler yaşanılan sorunları abartacak, kaşıyacak develti yıkmaya dönük hareketler içine gireceklerdir. Oysa biraz düşünen topluluklar, toplumsal yapının ve devlet organizasyonunun yıkılması durumunda nelerin başlarına geleceğini öngörebilecekken düşüncesizlik ve cahillik devletin ortadan kalkmasıyla sorunun ortadan kalkacağına kanat getirebiliyor ve daha büyük sorunları düşüncesizlikleriyle ateşliyorlar. Cahilliğin topluma başka bir maliyeti ise üretememek olarak yansımaktadır, bilenle bilmeyen, bilerek üretenle, bilmeyerek üreten topluma nasıl aynı katkıyı sunabilir. Bütün bu nedenlerin yanısıra, başka nedenlerde imparotorluğu güçsüz hale getirmiştir.

 

Böylece devleti güçlendirecek olan halk yerine, devleti güçsüz bırakan bir halk ortaya çıkıyor. Devletin güçü nereden gelir tabiki halkından, ama halkta çeşitli gerekcelerle devletinden destegini çekerse, devletleriyle birlikte batarlar. İşte imparotorluğu oluşturan milletlerinde yaptığı budur.

 

Bunlardan biride saray ve yönetici sınıfın lüks özentisi, takıntısı harcaması ne dersek diyelim ama halkından kopuk yaşamaya başladıkları anlaşılmaktadır. Bütün bunların koskaca cihan devletini ortadan kaldırmaya yetmiştir. Bu kendi toplumlarından kaynaklı hataların yanına düşman devletlerinde saldırgan tavırları eklenince imparatorluk 1700 yılların ortalarında başlayan çöküş 1900 lü yılların başında yıkılmayla sonuçlanmıştır. Bu yıkılıştan İmparatorluk coğrafyasındaki birçok toplum etkilenmiş, hatda günümüde etkileri hala devam etmektedir. Şimdi devleti yıkılan halkın başlarına gelenlere bir bakalım.

 

İki bölgeyi inceleyerek devletsizliğin nelere malolduğunu görelim. Ortada Dogu ve Balkanlar yüz yılı aşkındır sorunlarını çözemediler, daha da yakın tarihte çözecekleri beliritileri yok gibi. İşte bu düşünmeden yapılan hareketlerin toplumların başına ne gibi belalar açtığının en belirgin kanıtıdır. Bunlardan ders çıkararak genç Cumhuriyetimize sahip çıkmalıyız, yoksa yöneticiler olsun ve biz halk olalım birlikte İmparotorluğun yakalandığı hastalıkların genç devletimizede sirayet etmesini engelleyemeyiz. Allah korusun Osmanlının başına gelenler yeni devletimizin başınada gelebilir.

 

Burada sadece vatandaşa degil, devlete, devleti yönetenlere de büyük görevler düşmektedir. Sorunları ilk görecek olanlar devletin kurumları ve yöneticileridir. Örnegin hep genel yargılarla konuşuruz, Efendim imparotorluğu Kapitilasyonlar göçertti, inkâr edilemez etkisi vardır, ama sadece etkilerden bir tanesidir, efendim dünyadaki teknik gelişmelere ayak uyduramayan topluluklar gerilemeye mahkümdur, doğru. Dünyadaki ticari güzerkahların degişmesinin etkisi azda olsa vardır. Ama bu olumsuzlukları etkileyecek durumları halkın görmesini beklemek de olmayacağına göre, yönetici sınıf dediğimiz İmparatorlukta Padişah, Vezir, Paşalar, alimler, Cumhuriyetde ise Başbakan, bakanlar, kurumlar, aydınlar düşünce ürecek olan âlimlerin görerek önlem alması beklenir.

 

 Şimdi bütün bu imparotorluktan devraldığımız hastalıklar üzerinden genç Cumhuriyetimizi degerlendirelim isterseniz.

 

Cumhuriyetin de bazı hastalıklara tutulduğunu görmeliyiz, kapitilasyonlara benzer bir ekonomik hastalığımızın her şeyi ithal etme hastalığına yakanmış dış ticaretimizin olduğunu düşünüyorum. Milliyetcilik belası ise Kürtlerin vatandaşlık ve ümmet bilincini unutmalarıyla devam ediyor, yine bize dost görünen veya düşman görünenlerinde bu milliyetçiliği körüklediklerini biliyoruz. Toplumumuzda ister etnik kökenden, isterseniz dini farklı yorumlamaktan kaynaklı olsun, isterseniz siyasi düşüncelerden kaynaklı farklılıklar olsun, ayrılıklar kopukluk noktasındadır. Olması gereken kültürel bağın yeteri seviyede olmadığı izlenimim vardır. Bunu aşmak içinde öteki denen aslında ya ümmet bağıyla bağlı olduğumuz, yâda vatandaşlık bağı ile bağlı bulunduğumuz bizden biri olanla bir bağımızı kullanarak birliğimizin temellerini atmalıyız. Dolayısıyla ümmet veya vatandaş olarak eşitiz düşüncesiyle, demokratik bir siyasi ortamı geliştirerek bu bağları güçlü bir birliğe çevirebiliriz.

 

Osmanlı imparatorluğunda yaşadığımız etkin devlet olabilmeyi Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yaşayabilmeyi umut ediyor, bunun gercekleşmesi içinde herkesi, toplumumuzun ve devletimizin gelişmesi için katkı sunmaya davet ediyorum. Selam ve sevgilerimle…

 

www.vatandasfikri.com  M.Akif Gökalp

 

Kaynak: Türklerin Tarihi Prof. Dr. Umay Türkeş-Günay

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
MUHALEFETİMİZİN HALİ ve DESTEGİMİZ
Kriz ve Buğran Uyarısı!!
DIŞ GÜÇLER, KİM SEÇİLSİN İSTİYOR!'?
DEPREM BÖLGESİNİN YARALARI SARILIYOR!!
İKİ İNSAN TİPİ, İKİ DAVRANIŞ!!
FİAYTLARI ÜÇ HARFLİLER Mİ ARTIRIYOR?
DİYANETİN MİLLİ BAYRAMLARA DUYARSIZLIĞI!!
KAMUCU EKONOMİ
MUHALEFET/HÜKÜMET NE İŞ YAPAR ??!!
BASİT HESAP, HÜKÜMET, PATRON BUNU YAP!!
YEM ve HAYVANCININ EKONOMİSİ
BAŞKETTE, KASTAMONU GÜNLERİ 16
SİYASAL MÜLAHAZALAR
TOSYA
KİM SAÇMALIYOR?
BAŞARI, BAŞARISIZLIK !!
ANAYASAYI, DENETİMİ, DEVLETİ PRANGA GÖRMEK!
ASGARİ ÜCRET
EKONOMİK VATANIN KORUNMASI
İÇKİDEN ÖLENLER!!
Kim İç Kim Dış Güç Biraz Karışık Gibi!!
YANLIŞ ANLAŞILAN TEVEKKÜL
ÇİFT DİKİŞ (Vergide)
OSMANLICI MI, CUMHURİYETCİ MİYİZ?
KASTAMONU, TEŞVİK ZENGİNİ Mİ, FAKİRİ Mİ?
PURSAKLARIMIZIN SORUNLARI
VİRÜSLE KİŞİSEL MÜCADELE
Kamu araçlarının Amaçları Dışında Kullanımı
8 MART KADINLAR GÜNÜ
ŞEHİTLİK
OZAN AHMET TAŞKIN (AHMEDİ)
ÜRETENE/ÜRETİME NEFES
Muhafazakâr Lüks
KAZAKİSTAN
İLK KADIN MİTİNGİ
SU İÇTİĞİM DEREDE, ARTIK YÜZEMİYORUM!!!
İHLALLİ GEÇİŞE ORANTISIZ CEZA!!
ATATÜRK ANLAYIŞLARI, TARTIŞMALARI
ATATÜRK KASTAMONU DA (1925)
RUHUNU ARAYAN ADAM
SURİYE DE KİMLE ÇATIŞIYORUZ?
MÜNAZARA/MÜNAKAŞA FARKI
HAYVANCILIĞIMIZIN YEM SORUNU
30 AĞUSTOS ZAFER GÜNÜNÜ KUTLARKEN
MARKA KONSENSÜSÜ(Uzlaşma) KADAR!!
KİTAPLI YAŞAM
TARIM ve MERA ALANLARININ KORUNMASI
MİLLET OLARAK KADERİMİZİN YAZILDIĞI YILLAR
TÜRK GÜNÜ (3 Mayıs Türkçüler Günü)
YÖNETİCİYE ÖĞÜTLER
KURULTAY
KİM KAZANDI?
BELEDİYE BAŞKANI SEÇMEK!
SEÇİM TARTIŞMALARI
ÇEVRE BİLİNCİ!
ÜLKÜCÜ, Partici TAVRI…
İLKESİZLİK!!
HDP İLE KİM İTTİFAK YAPIYOR?
EKONOMİDEN NE ANLIYORUZ? (Ekonomik Amaçlarımız?)
AMAÇ/İDEAL NASILSA NETİCE ÖYLE ÇIKAR!!
ASENA
YEMEN CAN YEMEDE!!
KARS'LILAR adayları ÇETİN NAZİK’İ Karşıladı
METNİN BAĞLAMINDAN KOPARILMASI
İKİ PATRON |İKİ ÜLKE
BEKA SORUNU VAR MI?
KİMLİK BUNALIMI YAŞAYANLAR!!
KARS DA YEREL SEÇİMLER
KİRA, MALİYETİ BASKISI
ASGARİ ÜCRET
DÖNEM ve KİŞİ KUTSAMALARI
EMEKLİLİK SORUNLARI -1
EMEKLİLİK SORUNLARI
PARKLARIN TİCARETE ACILMASI
NEDEN SÜREKLİ OYUNA GELİYORUZ?
BEN YAPMADIM O YAPTI…
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ (STÖ) KAMU KURUMU AYRIMI
Krizden Çıkış Yolları
ÖNEMLİ SORUN!!!
SORUNLU DEVLETLER, İSRAİL
Bakandan Talihsiz Açıklama!!
YOKSUNLUKLARIMIZIN KULLANILMASI!!
TOSYALI SİYASETEN TEMSİL HAKKI İSTİYOR
Tosya Temsil Hakkı İstiyor
HERKESİ SUÇLAYARAK AKLANMAK…
KAÇAK GÜREŞEN SİYASİLER
MEDYA AMBARGOSU! Medya Tek Ses mi Oldu?
KİM DÜŞMAN?
ŞEHİR KÜLÜPLERİ (Tosya Şehir Kulübü)
ÜLKÜ, ÜLKÜCÜ, ÜLKÜ OCAĞI
ANKARA GEZİM
(Milli Törenlerin Milli Kalması)
CANAKKALE VE VATAN SEVGİSİ
TOPLU TAŞIMA
MİLLİ – GAYRİMİLLİ
BİZ SİZİ İYİ TANIRIZ (PKK/PYD)
NE ÖNEMLİ? (Kastamonu’nun Kayıpları, Kazançları)
Alkışlamanın Maliyeti Nedir?
SURİYE VE BARIŞ!!
SİYASİLERİN KARARINDAN VATANDAŞ NASIL ETKİLENİYOR?
BİZE TÜRK DERLER!!
SİYASİ TATMİN
ASGARİ ÜCRET LÜKSE KUBAN EDİLDİ
SIGINMACI SORUNU
İŞÇİ ÖRGÜTLENMESİ VE HAK ARAYIŞI
İğrenç İki Olay
TOSYA DA KAMU GÜCÜ ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN KULLANILDI
BİR HAK ARAMA HİKAYESİ
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI?
BUGÜN NEYDİ?
MİLLİ EKONOMİ
BAYRAMLAR KİMİN BAYRAMI?
TÜRKİYE İYİ OLACAK…
DEVLETLERİMİZ
VURUN ABALIYA (Vergi Yükü)
HÜKÜMETİMİZİ ALDATAN, ALDATANA !!!
AŞIRI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
LÜZUMSUZ KAVGALAR
YÖRESEL ÜRÜN
GERÇEK VERGİ ŞAMPİYONU
SOSYAL MEDYA SOYTARILIKLARI
YENİ PARTİNİN AYAK SESLERİ
SİYASAL BARIŞ
İKTİDAR MUHALEFET İLİŞKİLERİ
KAMU MALLARI KAMUNUN MU, YÖNETİÇİLERİN Mİ?
TARIMA, ÇİFTÇİYE SON DARBE
SAHİPSİZ TOSYAM!!
TOSYA BAGEVİ GÜMÜLCİNE’ DE
SORUNLARIMIZIN KAYNAGI
DEMOKRASİ REFERANDUM
İDEALİST (ÜLKÜCÜ) HAYAT YOLU
DOĞAYLA BARIŞIK YAŞAMAK MÜMKÜN
AŞIK VEYSEL (1894-10-25 --21 Mart 1973)
GALİP ERDEM (ÜLKÜCÜ DÜŞÜNÜR)
DEVLET HÜKÜMET AYRIMI
TERCİHE SAYGI
MUHALEFETE YARDIMCI OLMAK LAZIM
DOĞRU TERCİH İÇİN GERÇEK BİLGİ
TÜRK AYDINLANMASI ATEŞİ
ANAYASA DEGİŞİKLİGİ ve VATANDAŞA RAPOR
ANGARALI KABADAYILAR
TARİHLEŞMİŞ TARİHDE KALMAK
MEÇLİSTE(SİYASETTE) ADAP
YENİ MERKEZ SAĞ MHP'YE Mİ, MHP HAZIR MI?
YAZ SAATİ, KIŞ SAATİ HANİ BUNUN ORTASI?
M. AKİF BİZE SESLENİYOR!!
TERÖR TUZAGI
EKONOMİMİZ EKONOMİK Mİ?
ATATÜRK KASTAMONU DA
LOZAN
GÜVENLİK AÇIĞI
BİRLİK RUHU
TOPLUMLARIN VURUCU GÜCÜ
DARBEYE DARP……
SILAHİ RAHİM
MHP’DE DEMOKRASİ RÜZGARI
KAYYUM ZARARLARI
MHP
BAYRAK
BAYRAK – KİTAP – SİLAH
!!DEMOKRASİ ENGELLERİ!!
BALKAN TÜRKLERİ
BAYRAMLAR, BAYRAMOLA
DİL VE KÜLTÜR BİRLİGİ
TERÖRİSTE TESLİM OLMAK
MİLLİ REFLEKS
SURİYE SORUNU VE TERÖR BELASI
YENİ ZAMLARDAN SONRA ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA OLDU?
KAZDIĞIN HENDEĞE DÜŞMEK
HÜKÜMET KARŞITLIĞI FANATİZMİ
MHP = DAVA
MHP ÜZERİNDEN PARTİ İÇİ DEMOKRASİ
Ücret Asgari, ÖLÜMLER AZAMİ!!
NERE DE ESKİ BAYRAMLAR?
30 AGUSTOS ZAFER BAYRAMI
KUT’UMUZU/KÜLTÜRÜMÜZÜ KAYBETMEK!!!
HÜKÜMET KURULAMADI. Neden?
ASKERLİK
HERKES GÖREVİNİ YAPACAK!!
MİLLET OLMA GEREGİ
SOMA SORULMADAN, KAZALAR ÖNLENEMEZ
TÜRK/TURAN KÜLTÜRÜ
İŞGAL (Ekonomik, Kültürel)
TÜRKLER DE BİRLİK
UNUTMA!!!
ALTINDAN TASMA
SEVGİYLE KOŞANLAR
SIĞINMACI SORUNU!!
M.KEMAL ANKARA'YA NEDEN GELDİ?
BEN, ÜLKÜCÜYÜM/ ÜLKÜCÜ KİMDİR?
ÖĞRETMEN/ÖĞRETEN
BARIŞ MI, SAVAŞ MI?
ÇOCUKLAR/GENÇLER/MİLLET
TERÖRLE TOPYEKÜN MÜCADELE
TERÖRİZMLE TOPYEKÜN MÜCADELE
ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ
BAYRAMLAR
SOMA MADEN KAZASI ÜZERİNE
SEÇİMİN KAZANANI MHP
O ARTIK GÖNÜLLERİN REİSİ
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI- 7
MİLİYETCİ YAŞAM TARZI -6
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI - 5
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI -4
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI - 3
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI -2
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI - 1
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
BİZ, ANGARALI BOZGIRIN GENÇLERİYİZ
KASTAMONU DA YEREL SEÇİMLER(MEHMET YILDIRIM)
KASTAMONU DA YEREL SEÇİMLER (TAHSİN BABAŞ)
KASTAMONU DA YEREL SEÇİMLER(HAYATİ HAMZAOĞLU)
GÜNAHSIZ KİMSE, TAŞI O ATSIN!!
M.AKİF ERSOY
TANRI, TÜRK'Ü KORUSUN!
BOZKURTLARLAR - MANKURTLAR
ORHUN YAZITLARI
ŞEHİTLİK, GAZİLİK
MARŞLARIMIZ TÜRKÜLERİMİZ
İTAAT - İSYAN
BİZ KİMİZ, BİZ MİYİZ?
İSLAM'IN MİLLİYETCİLİGE BAKIŞ AÇISI
SİYASET'TE ÜSLUP SORUNU
Millet/Türk Milleti
YARATILIŞ DESTANI
İNSANLIĞIN YETİMLİĞİ
MUHSİN YAZICIOĞLU
GÖK RENGİ, GÖK BAYRAK
SİVİL SAVUNMA
MİLLİYETÇİLİK AYAKLAR ALTINA
İZMİR İKTİSAT KONGRESİNDEN GÜNÜMÜZE
OSMANLI 1299-1923
BAĞLAR
İŞSİZLİK VE ÇÖZÜM YOLLARI
TARİH BİLGİSİ
CUMHURİYET NEDİR?
VATANDAŞIN BİR GÜNÜ
9 IŞIK
KÜRT SORUNUMUZ
İSTİKLAL YOLU
ŞEHİD
MÜSLÜMANLAR VE SURİYE
MİLLET SORUMLULUĞU
CAMİ-CEMAAT İLİŞKİSİ
FANATİK ALĞILAMA
SURİYE MESELESİ
ÇEVRECİ
5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ
siyaset içi dışı
Milliyetçiliğin faşizmle imtahanı
TOPLUMU SEVİMSİZ HALE GETİRENLER
H.Z. MUHAMMED
SAFAHAT'DAN ANLADIKLARIM - 1
KUTLU DOĞUM HAFTASI H.Z. MUHAMMED (s.a.v)
ÇANAKKALE SAVAŞI 1915-1918
İstiklal Marşı, M. Akif Ersoy
ŞEHİRLER
MHP ve MİLLİYETÇİLİK 2
MHP ve MİLLİYETÇİLİK
KÜLTÜRLÜ OLMAK KOLAYDIR, KÜLTÜRSÜZLÜK ZOR
PKK NIN TERÖR ARACILIĞIYLA, VATANDAŞLARI SÖMÜRMESİ
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI
YSK KARARI KAOS OLURMUŞ
KASETLİ SİYASET ÜZERİNE SANARYOLAR
DEVLET BEYE ŞANTAJA İZİN VERECEKMİYİZ?
MİLLİYETÇİLİK NEDİR?
KÜTAHYA DPÜ’SİNDEKİ OLAYLAR VE ÜLKÜCÜLER
KAHRAMANLARINI KAYBEDEN MİLLET
SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft