İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
ÜMMET'İ MUHAMMED'İN HALİ!!!

MÜSLÜMANLARIN MÜSLÜMANLIĞI!!

Müslümanların müslümanlığı artık iyiden iyiye sorgulanır hale gelmişr, bunun nedeni ise yaptıkları hatalarıdır. Karışılıklı ilişkilerin de İslamın kurallarını hice saymalarıdır, birini yönetici mi yapacaklar Coğu İslam ülkesin de mutlaka aileden biri olmalıdır, ya babama göre ben daha yönetim yeteneginden yoksunsam. Karşılıklı devletlerarasında ki ilişkilerinde düşmanlık ve savaşlara neden olunmaması için adalet ölcülerine dikkat edilerek ilişkiler geliştirilmiş olsa. Müslümanların aralarına ve dünyamıza barış getirmez mi? Nüslümanların neyi önemseyerek yaşadıklarına dair fikirlerimiz olabilmesi için biraz tarihin derinliklerin de yüzeysel bir gezi yapalım…

Müslümanlar için önemli bir gecek vardır oda iman etmektir, bunun öneminin nedeni ise iman ederek dine girilmesidir ve iman etmeyerek dinden çıkılmasıdır ki o zaman da müslümanlığımızdan zaten bahsedemeyiz. Artık Müslümanlığımız dünya genelinde tartışılıyor, bizde Müslümanlığımız üzerine düşünmeli degilmiyiz. Şimdi Müslümanlık için önemli olan iman etmeye ve ettiklerimize bir bakalım, 1- Allah'a 2- Peygamberlerine 3- Meleklerine 4- Kitaplarına 5- Ahirete 6 -Hayır ve (((şerrin))) Allah'dan geldiğine inanmak. Bana göre şer Allah'tan degil bizim yaptıklarımzdandır. Bu uzun yıllardır bize böyle anlatılır ve üzerinde düşünmeyiz… Her neyse İman etmekteki gayeye ve neden öenmlidire gelelim… Allah'a nasıl iman edilir, iman ettiğimiz nasıl anlaşılır? Hayatın içinde adil davranışlarla, Allahın emirlerine göre yaşayarak anlaşılmaz mı?

 İman etmek demek Allahın emirlerine uyacağım, onun emirlerine göre yaşayacağım demektir, Allah'ın emirlerinden oluşan Kitabımız Kuran da, Mümin, Müminin kardeşidir der ve ayetleriyle kardeşler arası ilişkileri düzenler. Biz Allah'ın emirleri oduğuna inandığımız, İman ettiğimiz Kuran'a uygun bir Müslüman davranışı, Kurana dayanan ilişkiler geliştirebildik mi?  Yoksa inanmıyormuyuz? Esrahfurullah bu adam deli mi ne dediğinizi duyar gibi oldum… Deli degilim ama Müslümanlar arasında ki savaşlara, bombalamalara, kimyasal silah kullanmalara baktığım da ya bunlar inanmıyor, ya da dinimiz bize bu yapatıklarımızı mı emrediyor diye insan düşünmeden gecemiyor. Benim ömrümde iki defa kimyasal silah kullananlar gördüm, ikisi de Müslüman olduklarını iddia edenlerdendi…. Biri Halepce deki kimyasal saldırı, İkincisi de Şam'a yakın bir yerleşim yerinde ki kimyasal saldırı İsimleri önemli degil ikisinde de silahı kullanan da, silahın etkiine maruz kalarak ölende Müslüman… Ölenlere Müslüman diyebilirim ama öldürenlere gelince Allah bilir ama müslüman demeye içim el vermiyor…

Sanırım şu Arab baharı denen kışta, aşagı yukarı 200 bin'e yakın Müslüman, müslüman olduğunu iddia edenler tarafından öldürüldü. Ya hele Irak da yaşananlar daha trajik, adamların ülkeleri işgal ediliyor ve İşgalciye saldıracaklarına birbirlerine saldırıyorlar… Neymiş efendim Şiaymış, neymiş efendim sunniymiş… Neymiş efendim sınırın öte yanındanmış, neymiş efendim bizim ictihatımıza uymuyormuş, sen senin içtihaatına kendin uyyuyormusun ki…. Hem sen kimsin, dinde zorlama yoktur, inanan da inanmayanda özgür iradelerine dayanarak seçim yapar, belki de üzerin de, düşünülürse zorlamalar Allah korusun bizi şirke kadar götürür…

Zaten şirk içinde olmasak bu yaptıklarımızı yapmayız, iman eden biri, bırakın Müslümanların, Hiristiyanların, yahudilerin, atesilerin üzerine gaz sıkmayı keçilerin, koyunların üzerine bile sıkamaz, onlara karşı şiddet uygulyamaz. Bir inanan olarak, bu yapılanlara karşı durmayan, duramayan hepimizin bu olan olaylar da sorumlulukları olduğunu düşünüyorum. Bunları lanetliyor, kınıyor Allahtan bunlara gereken cezayı vermesini talep ediyorum… Şimdi bazı ayetlere bakalım ve iman ettiğimiz Kitap ne öneriyor?

 Enfâl -22 Şüphesiz Allah katında hayvanların en kötüsü, düşünmeyen sağırlar ve dilsizlerdir.  Biz düşünnmüyorsak, bilerek ve düşünerek iman etmiyorsak, bu yaşanılanlar bunun nedeni olmasın!!!

Şimdi kısa bir tarihi hatırlatma yapalım, daha H.z Osmanın başına gelenleri buraya aktaramadım…

Milat olarak Kerbela Olayını alalım ve günümüze kadar kısa bir tarihi degerlendirme yapalım ve üzerine düşünelim. Hemen efendim, yabancıların kışkırtmaları, fitneleri, fesatları gibi savunmalar artık inandırıcı degildir, zaten Müslüman bu tuzaklara düşmeyecek kadar düşünene, akıl eden, kendini Allah'ın kurallarına göre savunandır.

Tarihe baktığımız da bugün yaşananların çogunun geçmişten miras kaldığını görüyoruz, O günler de İslam kardeşliği ne durumdaydı? Bugün ne durumda? Muaviye’nin oğlu Yezid'in ilk işi, kendisine biat etmeyenleri bahane ederek Medine’ye saldırmak olmuştur. Halk biraz direnmişse de sonunda pes etmiştir. Komutan Müslüm bin Akbe, Medine de yaşayanlara karşı üç gün yağmaya ve kan dökmeye izin vermiştir. İbn-i Esir, İbn Tahri gibi İslam tarihçilerine göre bu üç gün içinde 4.500 kişi öldürülmüş, bin civarında genç kıza ve bir o kadar evli kadına tecavüz edilmiştir. Bu capulcu davranışıdır, İslam dini mensupları savaşların da kadın, yaşlı, çocuk gibi savaşamayanlara karşı bırakın tecavüzü, korkutmaya yönelik tacizlerden bile sakınırlar. Tecavüze uğrayanlar kimler,  Hicret zamanı H.z Muhammedle birlikte Medine’ye göç edenlere evlerini acan, elllerinde ne varsa hicretle gelenlerle paylaşan Bizim günümüzde bile saygıyla andığımız medinelilerdir. Peygamberimizle birlikte bütün savaşlarına katılan Hazrec kabilesinin mensuplarıdır.  Bu sicili kabarık Yezid'i tarihe geçiren asıl olay Kerbela vakasıdır. ""Bu Kerbela vakasın da H.z Ali’nin oğlu, Peygamberimizin torunu H.z Hüseyin, Yezid’in babasının halifeliğini tanımamış ve kendisini halife ilan etmiştir. Destek sağlamak için Mekke ve Medine’ye ardından da Kufe’ye doğru yola çıkmış, H.z Hüseyin ve 77 yoldaşını, Yezid tarafından 10 Ekim 680’de Kerbela denilen yerde susuzluğa mahkûm edilerek katledilmiştir. Bu olay Ümmetin Şii-Sünni olarak bölünmesini, ümmet bağının oluşturulamamasının temel nedeni olarak günümüze kadar etkileri gelmiştir.

Başka bir olayı daha ele alırsak, 691’de Emevi Halifesi Abdülmelik’e biat etmeyenleri yola getirmek için Haccac komutanlığındaki bir Müslüman ordusunun Mekke’yi yedi ay boyunca kuşatması ve Kâbe’nin mancınıkla atılan gürlelerle ile yıkılması gösterilebilir.

İslam'ı siyasete kurban eden Emevilerin son dönemlerine geldiğimizde ise, Mevali denilen Arap olmayan Müslümanlarla, iktidarı elinde tutan Arap Müslümanlar arasındaki çatışmalarla geçmiştir. 750’de Emevi hanedanına son veren Ebu’l Abbas ise öyle işler yaptı ki, kendisinin yezitten farkı olmadığını zalimlikleriyle gösterdi. 100 yıllık Abbasi iktidarı, sadece kâfirler için değil, Emevi soyundan gelenler ve Mevaliler için de bir kâbus dönemi oldu. Abbasilerin 850’den itibaren dağılmasından sonra ortaya çıkan Müslüman beylikler ve devletcikler de birbiriyle savaşmaktan hiç vazgeçmediler. Zaten çoğu da bu savaşlar sonunda bir diğerinin bağrından doğdu, diğerinin toprağında ve halkının üzerinde zalimce hüküm sürdüler. Oysaki Kuran ne emrediyordu?  Mâide -8 Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan (bir davranış) tır. Allah'a isyandan sakının. Allah yaptıklarınızı hakkıyle bilmektedir. Demek ki adaletsizliği Allah kendine isyan sayıyor, her adaletten uzak davranışımızı kendine isyan sayarsa, Ümmetin adaletten uzak anlarını/anlarımızı bir düşünelim!!!

1300’lerden itibaren Bizans’a saldırmaya başlayan Osmanlılar sadece kâfire değil, din kardeşlerine de kılıç salladı. Resmi retoriğe göre Anadolu’yu ‘Türklere ebedi yurt yapan’ Rum Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra kurulan Müslüman-Türk Anadolu Beylikleri’nin sonunu Osmanlılar getirdi. Örneğin Karamanoğulları’na ilk darbeyi 1397’de Osmanoğulları’ndan Yıldırım Beyazıt vurdu. Beyazıt'ın ordusunda Bizans, Köstendil ve Sırp Kralı’nın yolladığı Hıristiyan askerler de vardı. Karamanlılar bu ilk darbeyi savuşturmuşlar ve uzun süre varlıklarını sürdürmüşlerdi ancak 1444’te Varna’da Haçlı ordusuna yenilen II. Murad, yenilgisinin faturasını Karamanoğulları’na kesecekti. Mufassal Osmanlı Tarihi’ne göre “Öç seferini bizzat Sultan Murat, ulemadan aldığı fetvalara istinaden Karaman ülkesine pek fena tahribat yaptırdı. Yapılan tahribat, o zamana kadar görülmemiş bir şekil ve derecedeydi. Türklerin şimdiye değin Hıristiyan ülkelerinde dahi kadınlara tecavüzlerine rastlanmamışken, yağma ve tahripten başka, Karamanoğlu’nun yaptıklarına ne İslamla nede Türklerin gelenekleriyle bağdaşmayacak kadar çirkinliklerle dolu bir saldırıya imza atmıştır.

Maide süresinde allah peygamberini uyarırken bizide uyarmış oluyor: Mâide -42 Hep yalana kulak verir, durmadan haram yerler. Sana gelirlerse, ister aralarında hüküm ver, ister onlardan yüz çevir. Eğer onlardan yüz çevirirsen sana hiçbir zarar veremezler. Ve eğer hüküm verirsen, aralarında adaletle hükmet. Allah adil olanları sever. Bu uyarı Müslüman olmayan, Müşriklere karşı peygamberimize önerilen bir davranıştır. Biz bırakın Müşrikleri kendi aramızda birbirimizi Allah adına Allahü-Ekber diyerek kesiyoruz, öldürüyoruz, bombalıyoruz, son gaz bombasını atan acaba Allahü-Ekber demişmidir? Peygamberimiz tuvalete şu ayagıyla girerdiyi önemserken, ona Allahın vahyi olan Kuran'ı nasıl es geçiyor, adalet emredilirken bize, birbirimize bu kadar zulmü nasıl yapıyor, yapmakla kalmıyor reva görüyoruz.

Fatih’in torunu Yavuz Sultan Selim Müslüman kıyımını bir adım ileri götürdü ve 1514’te İran’daki Safevi Devleti’ne karşı Çaldıran Seferi’ne giderken de dönerken de Şah İsmail’in doğal müttefiki olarak gördüğü Anadolu’nun Kızılbaş halkının kılıçtan geçirilmesini emretti. Kendini haklı çıkarmak için Şeyhülislam İbn-i Kemal ve Müftü Hamza’dan Kızılbaşların kadınları ortaklaşa kullandıkları, Kuran’ı, Camileri yaktıkları şeklinde yalana dayalı fetvalar çıkartılmıştır. Hem kadınlarını ortak kullansalar dahi öldürme hakkı dogarmı, ki böyle bir şey olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu sefer vesilesiyle Sünni Kürtlerle Osmanlı devleti arasında 500 yıl sürecek bir barışı temin eden Sünni Kürd büyüğü İdris-i Bitlisi’nin Selimname adlı eserine göre, 40 ile 70 bin arası Kızılbaş öldürülmüştü diye yazar… Bunlar yapılırken adeta Kuran bize şu mesajı onlarca defa düşünmezmisiniz diyerek uyarır. Biz gercekten de düşünmeyen bir ümmetmi olduk yok!! İşte anlayana ciddi uyarı: En’âm -151 De ki: Gelin Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım: O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın, ana-babaya iyilik edin, fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin -sizin de onların da rızkını biz veririz-; kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın ve Allah'ın yasakladığı cana haksız yere kıymayın! İşte bunlar Allah'ın size emrettikleridir. Umulur ki düşünüp anlarsınız. 1400 yılı geckindir bu mesajın anlaşılmaması sizce normalmidir??

Safeviler ve Osmanlılar ‘İslam kardeşi’ olduklarını nedense hiç hatırlamadılar ve araların da 13-14'e yakın savaşta savaştılar, bu kadar cok sayıda ve uzun yıl süren savaşta herkes mümin olduğunu idia ederek savaşmışlar, belki de her iki tarafda şehit olduklarını düşünerek ölüme gitmiştir. Oysaki Kuran bir çok ayetin de olduğu gibi Hucurat süresinde savaşan müslüman kabilelere uyarılar da bulunuyor, biz bu uyarıları hevesin, makamın, malın, mülkün, iktidarın cazibesine kapılarak duymaz dan geliyoruz. Hucurât -9 Eğer müminlerden iki gurup birbirleriyle vuruşurlarsa aralarını düzeltin. Şayet biri ötekine saldırırsa, Allah'ın buyruğuna dönünceye kadar saldıran tarafla savaşın. Eğer dönerse artık aralarını adaletle düzeltin ve (her işte) adaletli davranın. Şüphesiz ki Allah, adil davrananları sever. Mümin adaletli olur, Allah emrettiği gibi adaletli olunursa savaşlar olur mu? Olmaz.

Gelelim yakın tarihimize, Kendisine verdiği halife sıfatıyla, Almanlarla beraber girdiğimiz savaşa daha özel ve kutsal bir anlam kazandırmak için ‘Cihad-ı Ekber’ olarak anılacak olan bir fetva ile Padişah ve Müslümanların Halifesi olrak V. Mehmet Reşat, bütün dünya Müslümanlığını, İtilaf Devletleri’ne karşı savaşa çağırdı. Hem Sünnilere hem de Şiilere seslenen fetvada İngiltere, Fransa ve Rusya İslam düşmanı ilan edildi, Almanya ise Halife’nin ve İslam’ın dostu olarak gösterilmiştir. Fetva ve ekindeki beyannameden milyonlarca adet bastırılarak Müslümanların yaşadıkları bölgelerde dağıtılmıştır. Ama İtilaf Devletleri çağrıya karşı Kuzey ve Batı Afrika’da birçok tarikat şeyhini, ulemayı, aşiret reislerini, müftüleri, hatta Fas Sultanı, Tunus Beyi’nin mektup yazmasını sağlamışlardır. Sonuçta Hollandalı Şarkiyatçı C. Snouck Hurgronje’un deyimiyle ‘Alman Malı Cihad’ ateşi, Britanya’nın Müslüman tebaasını ayaklandırmaya ve Osmanlı İmparatorluğu’nu kurtarmaya yetmemiştir. Savaştan sonra Ortadoğu’da Müslüman Araplar 22 ulus-devlete bölünmüşlerdir. Günümüz de ise neredeyse hepsinin birbiriyle sorunu vardır, Hele İran ve Irak savaşına ben bile tanıl olmuşum, Iraktaki meshep savaşları daha henüz bitmiş degil, fırsat bulan karşı tarafa bir canlı bomba göderiyor, aslında bunlara canlı demeyelim Cehil diyelim ki belki Ebu Cehille aynı hataları yapmamak için belki bu vahşetlerden vaz cegerler. Şimdi yine Kuran dan bir uyarı ile yazımıza devam edelim.  Nisa süresi 92-93 ayetler bu kadar mı net uyarır anlamamak için ya Cehil yada deli olmak lazımdır.

Nisâ -92 Yanlışlıkla olması dışında bir müminin bir mümini öldürmeye hakkı olamaz. Yanlışlıkla bir mümini öldüren kimsenin, mümin bir köle azat etmesi ve ölenin ailesine teslim edilecek bir diyet vermesi gereklidir. Meğer ki ölünün ailesi o diyeti bağışlamış ola. (Bu takdirde diyet vermez). Eğer öldürülen mümin olduğu halde, size düşman olan bir toplumdan ise mümin bir köle azat etmek lazımdır. Eğer kendileriyle aranızda antlaşma bulunan bir toplumdan ise ailesine teslim edilecek bir diyet ve bir mümin köleyi azat etmek gerekir. Bunları bulamayan kimsenin, Allah tarafından tevbesinin kabulü için iki ay peşpeşe oruç tutması lazımdır. Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.

 Nisâ -93 Kim bir mümini kasden öldürürse cezası, içinde ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lanetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.

Yakın tarih den benim de tanık olduğum, iki örnekle yazıyı bitirelim. 1980-1988 yılları arasında yaşanan Irak-İran Savaşı, tek başına mezhep savaşı değilse de her iki tarafında iddia ettiği ben İslam dini mensubuyum diye yüksek sesle dünyaya Müslüman olduğunu ilan eden her iki taraftan 1 milyon kişinin öldürülmesine ve  bu iki İslam  ülkesinin çok büyük maddi, manevi yıkımmına neden olmuştur. Son olarak 2003’te ABD’nin İşgalin de Irak’ta, işğal dönemi boyunca aşagı, yukarı 1 milyona yakın Iraklı hayatını kaybetmiştir.  Asıl acı olan bu ölümlerin büyük bir bölümünü, işğalci askerlere karşı savaşta değil de, Ülkeleri İşğal edilen Iraklılar, kendi araların da Sünni-Şii çatışması sırasında birbirlerini öldürmüştür. Halen taraflar intihar saldırıları ile kitlesel katliamlara devam etemktedirler. Oysaki Kuran ne emrediyor bu konuda: Hucurat -9 Eğer müminlerden iki gurup birbirleriyle vuruşurlarsa aralarını düzeltin. Şayet biri ötekine saldırırsa, Allah'ın buyruğuna dönünceye kadar saldıran tarafla savaşın. Eğer dönerse artık aralarını adaletle düzeltin ve (her işte) adaletli davranın. Şüphesiz ki Allah, adil davrananları sever.

Biz Kuranı dinlemez de şeytanı ve nefsimizi dinler, iktidar ve dünya malı için savaşırsak hiçbir zaman Ümmet bilinci geliştiremeyiz ve çok acı bir durumdur ki, yabancılar gelir bize, bizim zarar vermemizi engellemeye çalışır, Kuranın hakemliğini degil onların arabulucuğunu kabul ederiz, onlar da aramıza daha büyük nifaklar sokar giderler. Giderken de zenginlik kaynaklarımızı götürürler. Aslında yukarlarda da defalarca Kurandan uyarılara başvurduk, aramızda ki anlaşmazlıklarımızda Kuran'a başvurmuş olsak Allahın yardımı ile aramızdaki fitnenin, fesatın neden olduğu savaşlara son verebilirdik. Şimdi yine Kuraan dan birkaç ayetle yazımıza son verelim yazı uzadı kusuruma bakmayın, İslam aleminde can pazarı yaşanıyor, benimde canım yanıyor, bu sıkıntılarımı da sizinle uzun uzadiye paylaşıyorum… İbrahim -52 İşte bu (Kur'an), kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek Tanrı olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri iyice düşünüp öğüt alsınlar diye insanlara (gönderilmiş) bir bildiridir.

Tam yazıya son vermek üzereydim ki gecen hafta 24 kişinin öldüğü Lübnan dan yeni ölüm haberleri geldi, bugün yine bir bombalı saldırı da 42 kişinin daha öldüğü haberlerini aldık ve yine canımız yandı… Allahım, Müminleri ve suçsuzları katladenleri kahret!!!

Şimdi Kuran da konuya deginen birkaç ayeti de sizinle paylaşarak vedalaşalım selam ve sevgilerimi sunuyorum..

 İsrâ -9 Şüphesiz ki bu Kur'an en doğru yola iletir; iyi davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.

 İsrâ -19 Kim de ahireti diler ve bir mümin olarak ona yaraşır bir çaba ile çalışırsa, işte bunların çalışmaları makbuldür.

 İsrâ -82 Biz, Kur'an'dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, müminler için şifa ve rahmettir; zalimlerin ise yalnızca ziyanını artırır.

Kehf -2 Onu dosdoğru (bir Kitab)olarak indirdi ki katından gelecek şiddetli azaba karşı (insanları)uyarmak ve yararlı işler yapan müminlere kendileri için güzel mükâfat bulunduğunu müjdelemek için.

Allahım Fitneyi ve fesatı Ümmeti Muhammed''in arasından kaldırmasına yardım et, Bizim aramıza Kuranı hakem kıl…

Sıtdık Fani >>www.vatandasfikri.com << Ankara

Kaynaklar

1- Kuran

2- Türklerin Tarihi - Prof. Dr. Umay Türkeş

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
VERİMLİ/MÜBAREK YAŞAMAK!!
DİN ETKİSİ!!!
KUTSALLAR HİYERARŞİSİ -1
FESAT/FİTNE'NİN MALİYETİ!!!
HİCRETİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
DİNİN, DİNDARLAR ELİYLE YORULMASI!!
DİN VE SİYASET ELİYLE HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK
İHSAN KAVRAMINI KAVRAMAK
AHLAK ve MÜSLÜMANLAR
GERÇEK DİN NEREDE?
RAMAZANIN İYYASI
DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ
ÖLÜM ve İNSAN
UMUTVARIZ!!
ZABİT, ZAHİT, AHLAK ve ADALET
MİRAÇ KANDİLİ ve YENİ MİRAÇLARIMIZ
LAİKLİK, DİNİ LAİKLİK!!
REGAİP KANDİLİ
Üç Aylar
İSLAM NEDİR? Sadece İbadet mi?
İNSAN NEDİR? (Dini Düşünce İçinde)
DİNDAR TASAVVUF İLİŞKİSİ
DİN NEDİR!!??
KURAN İLE ARAMIZDAKİ ENGELLER!!
DİN NEYİ KORUR!?
DEMOKRASİ ve iSLAM
SİYASET DİN, DİN SİYASET İLİŞKİSİ
DİN ve İŞ HAYATI
TAKLİT - TAHKİK ( Sorgulamak, Araştırmak)
KURAN OKUMAK!
KADERİN, KADERSİZLERİ!
Bunları Din mi, Emrediyor?
SÖZLÜKLER HAFIZAMIZDIR!!
İSLAM ve TEMSİL
KELİMEYİ ŞEHADET KELİMEYİ TEVHİD
TÖVBE (İyiliğe Dönüş İradesi)
Dindarlık // Ateistlik
DİN, SİYASET ve ŞİDDET
CUMA
DİN, NE İLE NASIL ANLAŞILIR?
DİN ve FİTNE
İslam’ın, Beş Şartı
DİNDE DİL SORUNU!!!
RAMAZAN NASIL İHYA EDİLİR?
BERAT KANDİLİ, BERAT GECESİ
ALLAH, KADININ SESİNİ DUYDU
AYETLERLE PEYGAMBER
MÜSLÜMANLARIN YİTİĞİ (Sevgi)
REGAİP KANDİLİ NASIL KUTLANMALIDIR?
AMENTÜ
ŞERİAT/ADALET İSTERİZ!!
GÜNAH, SUÇ ve CEZA
MÜRŞİDİMİZ
DİN DE, DİL ve ANLAM SORUNU!!
TAKLİDİ, TAHKİKİ İMAN!!!
GÖRÜNEN DİNCİ, GÖRÜNMEYEN DİN!
DİNİ DÜŞÜNCE ACISINDAN ATİ (Gelecek)
AHLAK CIKARABİLMEK
İNSAN ve DİN
KAVRAMLARDA VE KURAN DA, PEYGAMBER-LER
BEN ve O, ONLAR ve BİZ!!
Uydurduk, İnandık!
İmanla mı Yaşıyoruz, İmayla Mı?
TEMİZLİK (Manevi, Maddi)
KURUMLAR DEĞERLER
TAKVA SEVİYESİ
KURBAN KESİMİ
MESAJ VAR!! Okudun mu? Okuduk mu?
İSTİMNA, GÜNAH MI?
KURANDAN SİYASAL SİSTEMLERE, SİYASİ/DİNİ DÜŞÜNME
YANLIŞ DİNİ BİLGİ İMANDAN, EDER!!
Dinimizi Anlamada ki Engeller
Müslümanlarda Din Etkisi
DİNİN ÖNÜNE GEÇMEMESİ GEREKİRKEN GEÇENLER!
CANLI YAYINLA CEMAATLE NAMAZ
MİRAÇ, ÇIKIŞ, YÜKSELİŞ
DEVLETİN DİNİ, OLUR MU?
MÜSLÜMANLAR ve SAVAŞ!
KANDİLLER AYDINLATSIN
FAİZ
H.Z YUSUF
KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR
DEPREM KOVAN ADAM/ŞEYH
DİNİ GELENEĞİN SINIRLARI
DİNİ YORUMLAR
ÖLÜMCÜL GÜNAH 1
ÖLÜMCÜL GÜNAH 2
İNSAN ve HAYAT
DİNİ YARGILARIMIZ!!!
İLİM/İMAN İLE AMEL!!
DİNİ İLKE, SORUNU!!
DİN ŞURASI, DİN ŞURASININ, ŞURASI!!!
DİN, KÜLTÜR İLİŞKİLERİ, OKUMALARI, ANLAMALARI
DİN, DEVLET İLİŞKİLERİ
GAVS OLMAK, GAVSA TABİ OLMAK (Gavs’lık Nedir?)
KÂFİRLİK // KAFİRLEŞME // KAFİRLİŞTİRME
MÜSLÜMANLAR BİLİMDE NEDEN GERİ KALDIK?
MÜSLÜMANLAR, GEÇMİŞ ve GÜNÜMÜZ SİYASETİ
MİLLET, ÜMMET, VATANDAŞ FARKI
BAK, DİN BİZE NE DİYOR?
RAHMET EHLİMİYİZ, ZULMET EHLİ Mİ?
MÜSLÜMANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ
İFFET, ÜZERİNE MÜLAHAZALAR
TEVAZU
İSLAM NEYİ KORUR?
MAKYEVELİST MÜSLÜMANLAR
BAYRAM BAYRAMOLA
MÜSLÜMANLAR DA HALİFE/YÖNETİÇİ SEÇİMİ
CANLI DİN, ÖLÜ DİN FARKI
MÜMİN, MÜMİNİN AYIBINI GİZLEYEBİLİR Mİ?
MÜLKİYET YIĞILMASI
DİN AFYONMUDUR, DEGİLMİDİR?
FIRKAYI NACİYE KİM?
MUHALİF, MÜSLÜMAN!
KURAN OKUMA NEDENİMİZ
HER ŞEYLE, HERKESLE SORUNLU!!!
DİN ve OLGUNLAŞMA (Tasavvufi Olgunlaşma)
MÜSLÜMANLAR NE KADAR MÜSLÜMAN?!?!?!
DİNİ DÜŞÜNCE
Ramazanın İhyası!
RAMAZAN NE AYI?
AHLAK, ADALET, DİN ve TOPLUM
İman
MUBAH// MÜSTEHAB
DİNİ DÜŞÜNCE
DİN NEDİR?
İMAN, İNANÇ, DAVRANIŞ İLİŞKİSİ
KUTSAL NEDİR??
FIKIH PROBLEMİMİZ!!!
DİN NASIL YAŞANIR?
DİN NE, DER? Biz Ne Anlarız, Ne Yaparız?
BİLİM + DİN = DİNDAR
ÖLÜM!!
MÜMİN MİYİZ??
İRŞADSIZLIK (Yönsüzlük)
HIRS!! (Meşru/Gayrimeşru Hırs)
MERHAMET
MÜSLÜMANLAR ve ÖZ ELEŞTİRİ
KİTAP’IN HAKLARI
DİNİ DÜŞÜNÜŞ DE DONUŞ!!
DÜNYEVİLEŞMEK!!!
MÜSLÜMANLARIN SORULARI NASIL OLMALI?
CENNETİ KOVMAK!!
DAVET (Cennete Davet)
İKİ MEKAN, İKİ YAŞAM
KİTAPLI YAŞAM
SADAKA, ZEKAT, İNFAK (Paylaşma Farzı!)
Hanginiz MUHAMMED?
SİVİL İLAHİYAT (Sivil Dini Düşünce)
MAŞALLAH - Maşallah Ne Demektir?
Cenaze Defni
İMAN İNSANI
ALLAHTAN UZAKLAŞMAK
HİCRET
Şahit miyiz, Şehit miyiz?
KIBLE (Kıblesizlik)
YERYÜZÜ MESCİDİ
BAYRAMLAR
KADER ANLAYIŞIMIZ - Yaşanılanlar Kaderimiz mi?
HAC KURBANI
Din Adamı/Kadını Nasıl Olunur?
DİN İKTİDAR İLİŞKİSİ
Cennete kim gidecek? Bizim Şıha Soralım mı?
YANILMIŞ, TANRI(ALLAH) VARMIŞ!!
CUMA DA, CUMASIZ KALMAK!!
CENNETİN YOLU
CENNETİNİ KAYBEDEN TOPLUM!!
TÜRKİYE CAMİ RAPORU
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI – 2
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI - 1
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI
MÜSLÜMANLARIN HATALARI!!
MÜSLÜMANLARIN DÜŞÜNSEL SORUNLARI!!
ELHAMDÜLİLLAH (Derken Ne Diyoruz?)
FRANSA DAN İNANÇ ALANINA HADSİZ MÜDAHALE
MÜSLÜMANLARIN, İSLAMİ SİCİLLERİ, NEDEN BOZUK?
MUHSİN MÜSLÜMAN KİMDİR?
MÜSLÜMANLARDA AHLAK
MAHREMİYET, MAHRUMİYETE DÖNÜŞMESİN!!
İHSAN (İhsani İnsan)
MÜSLÜMANLAR VE ŞÜRASIZLIK!!!
Zikir Matikten Sevgi, İyilik ve Fikir Matiğe
SIRAT KÖPRÜSÜ (Sırat Köprüsünden Kolay Geçme Yolu)
DÜŞÜNSEL DONMA HALİ!!
Mübarek
DİNİ DÜŞÜNCE
DİNİ DÜŞÜNCEDE İSLAH
GÜNAH ALĞISI
ŞEYTAN TAŞLAMA
HARAM/ GÜNAH - MÜBAH- HELAL/SEVAP
DİNİ İLKE Mİ, UYDURULMUŞLUK MU ?
DİNE KİM DARBE VURUYOR?
ALLAH’A YAKLAŞMANIN YOLU!!
H.Z. MUHAMMEDİYE YOLU
ÂMİN, NE DEMEK?
ŞEYTAN'A UYMAK
MESAJI OKUMAK
DİNİMİZİ ANLAMA ÜZERİNE DÜŞÜNMEK
SECDE
ASIL, İBADET (Anlama İbadeti)
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
SALİH AMEL
İLAHLIK İDDİALARI
SANATTAN VE KADIN VÜCUDUNDAN KORKANLAR
MANGURT MÜSLÜMANLAR
DİNİ TÜRKÇE OKUMAK
KOLAY MÜSLÜMANLIK
SÜNNET SORUMLULUĞU
HOCAM SİZİ ANLAMAK İSTİYORUM!!
BAYRAM
BARIŞ MI, BAYRAM MI?
VAHYE DAYALI BİLGİ
PUT NEDİR Kİ?
MUHKEM VE MÜTEŞÂBİH
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI
RAMAZAN, BAYRAM
ÖRNEK İMAM
İNANÇ SEVİYEMİZ
KURAN’LA BULUŞMA
MÜSLÜMANLARIN KAPİTALİZMLE İMTAHANI!!
DİN EĞİTİM MÜFREDATI
ÖZÜR!!
ADALET HAK, HUKUK, AHLAK
İFTAR SOFRALARIMIZ
RUHİ ORUC
KUL OLABİLME
TÖVBE
AKLI SELİM
ZULÜMDEN SAKINMA, ADALETİ ÖNERME SORUMLULUĞU
İMAN
MARUF VE MÜNKER
DİN NEDİR?
TEKNE MÜSLÜMANLIĞI, TAKVA MÜSLÜMANLIGI
NAMAZ BİZDE NASIL ETKİ YAPMALI?
ZİKİR
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI - 5
BELAMLAR ve BELALARI
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 4
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI -3
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 2
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI
CENNETİN YOLU - CENNETİN TAPUSU
MÜSLÜMANIN KAYIBI
DÜNYA VE DİN KİRLETİCİLERİ
HALİFEYE NE YAPTIK?
ADALET FARZ, ZULÜM HARAM
ŞEFAAT EDİLECEKLER
AYET OKUMAK, AYETLERİ ANLAMAK
İÇTİHAT ÜZERE, İCMAYA İCABET
İSLAMİ ÖRGÜTLER
CEMAATLER DE YOZLAŞMA
MÜSLÜMANLAR DA FİTNE NEDENLERİ
MÜSLÜMANLAR DA MÜSAMAHA
CEMAATLERİN EGİTİMDE YAPTIKLARI HATALAR
UYDURULMUŞ DİNİN YALANLAR
DİN/DİNDARLIK, SOSYAL DEMOKRASİ
EMEK KUTSALSA!
KERBELA
MUHARREM AYI
DİNİN DİLİ
KURBAN İBADETİ
KURBAN BAYRAMI
İSLAM
DİN İSTİSMARI
DİNİ GÖRÜNÜMLÜ ÇATIŞMALAR
BAYRAMLAR BAYRAMOLA
İSLAM DA HAK ve KADIN HAKLARI
RAMAZAN ORUÇ AYI OLDUĞU KADAR KURAN AYIDIR DA
ORUÇ ZAMANI
RAMAZAN/ORUÇ
GÜNAH ANLAYIŞIMIZ ÜZERİNE
DİN, AFYON MUDUR?
İFRAT/TEFRİT
NAMAZIN RUHU
İSLAMIN DAVETİ, KARDEŞLİGEDİR
MÜSLÜMANLAR ve KAMUSAL ALAN
BİRLİĞİMİZE NEDEN OLACAK KAVRAMLAR
ÖLÜM ve ÖTESİ
DİN DENGE İLİŞKİSİ
UYDURMA DİN, GERÇEK DİN
İSLAM TOPLUMLARIN DA KADIN SORUNU
KURAN’LA NASIL BULUŞABİLİRİZ?
Kutsalla, Kültür İlişkisi
ÜMMET BİLİNCİ
SORU ANLAM İLİŞKİSİ
ADAVET/ADALET
AHLAK, ADALET NE YAPMAYI GEREKTİR?
HARAM – HELAL
@@. ANA HAPSOLMAK !! . @@
HAS DİN, HAS KUL
PEYGAMBERİMİZİ, ONUN MESAJINI DÜŞÜNMEK!
İSLAM’IN DEGİL, İSLAM TOPLUMLARININ SORUNU
AHDE VEFA
DİNİN YANSIMASI
KURAN’I ANLAMAK/ANLAMAMAK
İMANLA HAYATIN İÇİN DE AMEL
KURAN DA SARP YOKUŞ
DİN ve İNSAN/İNSANLIK
İSLAM ÜLKELERİN DE HALK KALMAYACAK
HİCRET - MUHARREM AYI
MEZARLIK ZİYARETİ
KURBAN/BAYRAMI
ÜMMET BİLİNCİ
ÜMMET, ÜMMET'E ZULMEDİYOR!!
UTANDIRAN ÜMMET!!
RAMAZAN
EMANETLERİN KUTSALLIĞI!!
HAZİNE MALI
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER - 2
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER -1
İYİLİKLER GÜNAHLARI YOK EDER
AKIL/DÜŞÜNCE NİMETİ
KURANI ANLAMAK , KURANLA YAŞAMAK
DİN DE KÜLTÜREL ETKİLER
AHİRET BİLİNCİ NEDİR?
ADALET/AHLAK
GUSÜL
ABDEST - 1
GÜNÜN CİHADI / MODERN CİHAT !!!
DUA
İBADET DEN, İMANİ ALANA DİN EGİTİMİ
MÜLK ALLAH’IN SA ….
KUTLU DOGUM ve VEDA HUTBESİ
KAMU/TİCARET AHLAKI
DİNDEN UZAKLAŞMA!!
ABDEST
HAK, KUTSAL TECAVÜZ, HARAMDIR
MÜSLÜMAN AHLAKI
SEVAP/GÜNAH
Mutmain
İSLAM'IN TERÖRLE KİRLETİLMESİ
HAFIZLIK
GERÇEK DİNDARLAR NEREDE?
HİDAYET - ENANİYET
CAMİ TOPLUM İLİŞKİSİ
Şİİ Mİ, SUNNİ Mİ, MÜSLÜMAN, MIYIZ?
ADALET VE DALÂLET
DİNDARLIK ÜZERİNE
ÖRNEKLERE SAHİP ÇIKABİLMEK
HARAM
KERBELA KATLİAMI/ MUHARREM AYI
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI - 1
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI -2
HİCRET
AF / AFFETMEK
İSLAM KARDEŞLİĞİ
DEDE, BANA KURAN'I ANLAT
PARAYA ESARET
EMEK//RIZIK GASPCILARI
HAC, BİRLİGE YOLCULUKTUR
GAZZE DE ÇOCUK OLMAK
ZİKİR
RAMAZAN
KİBİR
KUTLU DOĞUM
GÜNAH İŞLEME
CANA SAYGI DUYMAYAN, NEYE DUYABİLİR?
VURMA İNSAN KARDEŞİN
İNANAN KİŞİNİN SINIRLARI
KURAN DA PAYLAŞIM İNSANLARIN RIZKINI KESMEYİN
MEVLİD KANDİLİ
İKİ TÜR İSLAM TEMSİLCİSİ
EZAN
İMTAHANDIR!
HAC İBADETİ
İNSAN KATLETMEK!!
ÜMMET KAN AĞLIYOR
ÜMMET'İ MUHAMMED'İN HALİ!!!
H.Z MUHAMMET'İN ÜMMETİNE DİLEKCEMDİR
DİNDE ZORLAMA YOKTUR
ALLAH'IN SINIRLARI (HUDUDULLAH)
ORUÇ
KELİME-İ TEVHİD
OL, ÖL !!
NAMAZ SÜRELERİ -1
PEYGAMBERLER NEDEN GÖNDERİLDİ?
ALLAH'IN SINIRLARI
İSLAM'IN BİLİMLE İMTİHANI!
LAİKLİK
İSLAMİ FOBİ VE NEDENLERİ
MEVLİT KANDİLİ
TAKVA ELBİSESİ
SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft