İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
İSLAM'IN BİLİMLE İMTİHANI!

 

İSLAM’IN/MENSUPLARININ BİLİMLE İMTİHANI!

Başlık yanlış mı seçildi ne, ümmetin bilimle imtahanı veya dini dar meslek mensuplarının bilime direnişi mi deseydik.

Neyse bu başlık daha makul geldi, degiştirmeyelim. Ama biz İslam dini mensubları bilime koyduğumuz mesafeyi kaldırarak mevcut bilimsel vasatlığımızı aşarak degiştirelim. Şimdi pek çok kimse ne mesafesi bir müslamanın ilim kaybıdır diyecek hemen savunmaya gececektir. Zaten eleştiriler karşısında doğrumu yanlış mı diye düşünmek yerine, en olmazları bile can sperhane savunduğumuzdan olsa gerek bir türlü İslamı yanlış anlamaktan kurtulamıyoruz. Eller aya gitti biz kaldık yaya, şıhımızın aya tespik çekerek gidip geldiğini karşıki tahrikat mensublarına hava atmak için söyledik durduk, şıhımızda uçtu duramadı. Durduğunda görecekti aslında kendisini müritlerinin ucurduğunu, ama müritler adamı bi rahat bırakmadılar ki, adam hep havada kaldı.

Sonuç olarak şeh havada, mürit hava atmada, benim şıhım ucuyor diye böbürlenmede, Allah bu ümmetten düşünenlere sabır versin, sürekli akılsızlıklarıyla ucanlarada akıl fikir….

Şimdi biraz ayaklarımız yere bassın, İslamın degil, İslam aleminin bilimle ilişkisine, mevcut durumuna sınavına bakalım. İslam’ın vahiy edimesiyle beraber, vahiyin indigi mekanları aydınlatmış, taki Medreselerde fen bilimleri yerine, sadece dini bilimlere agırlık verilmesi ne kadar. Bilimsel çalışmaları Allahın emirlerine karışmak gibi bir yanlış alğı, hem hiristiyanlıkta, hemde İslam da yanlış yorumlarla ulaşılan sonuç öteden beri olagelmiş bir durumdur. Bunu Hiristiyan batı dünyası aydınlanmayla aşmış ve Kiliseyi bilimin alanından adeta mabedine kovmuştur. Biz İslam dini mensublarıda zihnimizi karıştıran yanlış yorumları artık kovalım ne dersiniz. Namazın kılınışıyla, orucun nasıl tutlacağı, nelerin bozacağı, nelerin bozmayacağı, hacda hangi hareketi yaparsak daha çok sevab kazanılıacağı gibi yorumların yorumlarıyla on binlerce kitap yazmayı bırakalım, yirmi binlerce bilimsel calışmalar yapalım. Efendim Kuran engel degildir, sen ne biçin konuşuyorsun, kanat önderlerimize karşı tavrın zaten sana karşı şüpheyle yaklaşmama neden olmuştu, bu düşüncelerini de okuyunca senin garanti kafir olduğuna kanaat getirmeye başladım.  Aaa senin kanaatdemi getiriyorsun, senin kanaat önderin sana ne zaman el verdi, git ondan kanaatları al öyle konuş, belki cematin kanaatlarına ters hareket edersen seni kim koruyacak bu dünyada….  Ama öbür dünyada cematinde koruyamaz, kanaat reisinde, eylemlerin, amellerin ancak seni korur.

Bilimsel çalışmalar için kanaat belirtecek din, siyaset, bilim insanları gerekiyor. Ya bu bilim adamı demedi, insanı dedi ne demek istiyor, kadınların da bilimsel çalışmalar yapması gerektiğini mi söylemek istiyor. Şu, şu, bu bu, o o cemaatler kadınların bilim çalışmalarına iyi gözle bakmıyor diyecegine, Kuran nasıl bakıyor desene, “kadın olsun erkek olsun çalışanlara çalıştıklarından pay vardır” diyor. Bana ne senin cematin ne diyor, ben Müslüman adamım Kurana bakarım, orada bulamazsam Aklıma sorarım orada bulamazsam Peygamberimin hayatına bakarım tavrı ne olmuş, karısı komutanmış … Demek ki komutan olabilenler, bilimsel çalışmalarda yapabilirler dinsel sorun yok zihinsel sorunumuz var anlaşılan, hep berber aşmaya çalışalım.

İslam dünyasında bilimsel uyuşukluğun nedenleri arasında İslamın akla, düşünceye, araştırmaya verdiği önem yerine ibadete önem vererek, dini ilim, irfan, tefekkür, akıl, düşünce sorma, ögrenme, bulma degil sadece ve sadece ibadet olarak algılamamızdan kaynaklı olsa gerek bir durum sanırım.   Bu durumdan yavaş yavaş kurtulduğumuzu görmekteyim ve gercekten de memnum olmaktayım. Allah bilimsel çalışma yaparak ibadet edenlerin ibadetini kabul, onlara çalışmalarında başarılar nasip etsin.

Ayrıca düşünsel nedenlerde cabası, efendim, cemaat ne der, kral ne der, şeh, imam ne der, bu alandaki çalışmalar konusunda a, yöneticisi ne düşünür bunu bilemezsem ben bu alanda çalışmasam iyi olur. Baskıları anlayabiliyorum, ama karşı koymamayı analayamıyorum. Dünya yuvarlak diyen bilim adamının, dediğinden dolayı başına ne geldiyse, bırak senin de o gelsin, Adalet için çalışan Hz. Hüseyinin başına ne geldiyse benimde adalet için çalışırken başıma o gelsin, İmam-ı Azamın başına ne geldiyse seninde, benimde başıma o gelsin, Allahın sınırlarının yanına sınır çizen dünyada kendini tanrıcık ilan edenlere tepki gösterebilirsek, başına bela gelenleri iyi okursak, Alemlerin sahibi Allahın sınırlarına uyarak, dünyanın sahiplerine kafa tutarak tepki göstererek bilimle İslam arasına örülen duvarları yıkabiliriz..

Ne yapalım ki, yıllardır içinde olduğumuz uyuşukluk nedeniyle yaşanılan geri kalmışlıktan kurtulalım… Bu iyice sıyırdı bize geri diyor, oysaki biz son dinin mensublarıyız… O geri kalmış dediğimiz toplumun içinde bende, sende yaşıyoruz, ben bizi geri bırakan uyuşukluğun farkındayım, seni uyandırmalara karşı, şehin evsunlamış. Sen uyuman mı iyi, uyanman mı, bu konu üzerine durmak gerekiyor aslında… Sen uyandığın vakit karşı cemaate veya mezhebe, yada farklı bir yorumda bulunan saldırıyorsun. Bilimsel çalışmalara Allahın emrine karşı geliyorlar diye iyi bakamıyorsun, bakamayacaksan uyuman daha iyi toplumumuz için. Senin gibilerin saldırıları yüzünden İslam alemi, bırak bilimsel çalışmayı normal ihtiyaçları için bile çalışacak dermanı yok… Endenozya, Birezilya, Türkiye, İran, biraz da Pakistan olmasa örnek bile zor bulabilecegiz. Ne yaparak aşılabilir dersek.

Bilimsel gelişme için yapılabilecekler

1- Okur yazarlığı artırarak katkı sunacak zihinlerin bilimsel alana kazandırılması, bunun yanı sıra, kadınlarında sosyal hayatın ve bilimsel çalışmaların içine dahil ederek, kadınların bu alanlarda desteklerini alarak çalışmalara katkılarını sağlayarak bilimle uğraşan insan sayımızı artırabiliriz.

2- Bilimsel çalışma ehliyeti olanlara, özgür, bağımsız alanlar yaratarak, çalışmaları desteklenebilir. Bu alanlarda çalışanların ilerleyişlerinde işin ehline verilmesi gibi liyakatlı olanların seçilerek iişin niteliğine uyğun kimseleri bilimsel görevlerde görevlendirerek, ücretlerinin ise dünya ölcegi ve ülke gercegi degerlendirilerek belirlenmesi bilim çalışanlarını motive edecektir.

3- Biz yapamayız psikolojisi aşmak için, belli başlı üniversitlerde bilim akademisi ve yönetimlerinin de olduğu bilim ve teknoloji merkezlerinin kurulması. Bu alaanlarda gelişmiş ülkelerden de İnsan kaynağı veya düşünsel destekler alınarak bu merkezleri, alan uzmanlıkları ile Ar-Ge kurumları haline getirmeliyiz. Bilime yanabcılığın kaynağını aramaya devam edelim bakalım nereye ulaşacağız…

Bilimde ileri iken, geri kalmanın nedenleri

1300 lü yıllara kadar bilimsel gelişme konusunda batıyı aşan, zaman zaman da yarışan bir çalışma yapılabilirken 705 yıl sonra 2005 yılına geldiğimizde ise Arabca konuşan 17 ülkenin ürettiği bilimsel makale çalışma sayısı kadar sadece Harvard Üniversitesi bilimsel çalışma üretmiştir. Bir Milyar altıyüz bin Müslüman nufusun aldığı nobel ödülü sadece iki iken, Dünyada sayıları 15-20 milyona ancak ulaşan Yahudilerde ise bu rakam 79 dur. Yani Müslümanların 1/10 den bile az nufusun bizden 40 defa daha fazla nobel ödülü almalarının üzerinde ciddi durmalıyız. Efendim, siyasi davranıyorlar, falan yalan yerine sağlıklı degerlendirelim. Bilimsel çalışmada ilerlemiş ülkeler Ar-Ge ne kadar kaynak ayırıyorlar, İslam ülkeleri ne kadar ayırıyor. İsterseniz kısa bir degerlendirme yaparak durmu görmeye çalışalım. Amerika nın ayırdığı kaynak milli gelirlerinin %2,9 udur, İsrailinkisi ise %4,4 dür,  İslam konferansı örgütüne bağlı 57 ülkenin Ar -Ge harcaması ortalaması milli gelirlerinin %0,81 kadardır, yani % 1 bile degildir. Birde milli gelirin düşüklüğü hesap edilirse, yandı anam keten helva… Ülkemiz Türkiyenin ayırdığı bütce ise %0,86 dır. Bilimsel nasıl geri kalınır ekonomisi uyugluyoruz sanki… Ar-Ge harcamalarını dünya ortlamasının üzerine çıkarmalıyız ki aradaki farkı kapatalım. Bu çalışmalar patent sayısına ve teknolojik ve ekonomik gelişmeye de yansımaktadır.

İnanç akıl arasında kalmaları aştıkca bilimle barışacağız

Başka bir neden de inançla akıl arasında kalınması ve iki cami arasında benamaz misali ne atalarımız gibi İslam çalışarak yükseltilebildi, nede mensubu olarak iyi temsil edilebildi. Bu duruma Kuran kaynak gösterilemez, aklet der, çalış der, hazırlık yap der, önlem al der, düşün der ama bunu nasıl bilimin alanını daraltmak alğılanır ben çözemedim. Sanırım geleneksel kültür ve siyasi baskıların yasaklarına dinsel kaynak bulma cabalarının sonucu bir yanlış algılamadır islam mensuplarının inançla akıl arasında kalmaları. İnançla akıl arasında çatışma olması aklın yok sayılarak vahiyin degerlendirilmesine neden olmuş, bu degerlendirmede bizi, yaşadığımız mevcut duruma getirmiştir.  Bununda aşılacağını umut ediyorum.

Bu umudumu destekleyen veriler olması İslam toplumlarının bilimle barışması yitiklerini bulmalarındaki umudumu iyiden iyi artırmaktadır.

İslam toplumlarında bir bilimsel uyanış olduğu aşikardır, dini baskılardan çok, siyasi baskıların aşılması bu uyanışa daha büyük katkılar sunacaktır. 8 ve 13 yy arasında nasıl galişmeler sağlanmışsa, Nasıl ki 9 yy da Harezmi cebirin temel ilkelerini geliştirdiyse, 11 yy da İbn-i Sina tıpdaki bilgileriyle batıya örnek olduysa, Işık ve optik konusunda çok önemli bilimsel gelişmeleri sağlayan İbn-i Heysem se, dünyanın çevresini %1 lik hatayla o günün imkanlarıyla Biruni, hesaplayabilmişse bugünkü bilimden uzaklaşışımızı dine degil başka nedenlere bağlamak lazımdır diye düşünüyorum. Dinin vahiy edilişine yakın tarihlerde din engel degildi akletmeye ve bilim eylemeye bugün mü engel?

Bütün bunların yanısıra Yunan, kültür ve bilim mirasının kaybolmayarak günümüze ulaşmasında Mülüman bilim insanlarının katkıları düşünülünce bilimsel çalışmayı bırakın dinin kısıtlaması özendirdirgi ve emrettiğini bile söyleyebiliriz. Şimdi Kuranda Teferkür, düşünme, akıl çalışma gibi kelimeleri arayın ve göreceginiz şey bilimsel çalışmanın farziyetidir. Öregin İslam peygamberi Hz. Muhammedin şu sözü üzerine yapılacak her baskı dine aykırı hareket olarak alğılanmalıdır.  H.z Muhammed “İlim Çinde bile olsa gidip alınız” sözü İslam mensuplarını için en büyük bilimsel çalışma motivasyon kaynağıdır/olmalıdır. Bilimsel çalışma bizati farzdır. Fikri Adil

Bilim ekonomisi

Bilim ekonomisi dediğimizde bir maliyet, iki katkı, yani çıktı alğılamalıyız. Maliyet sonuca ulaşılıncaya kadar yapılan masraflar, Ar-Ge yatırımlarıdır. Öyleki yukarda bahsettik İslam ülkelerinin Ar-Ge ye ayırdıkları bütce genel bütcenin %1 biri bile degildir. Genel bütcelerin İslam ülkelerinin çogunda küçük olduğuda hepimizin malümüdür. Ancak son yıllardaki gelişmelere baktığımızda durumun degiştiğini, İslam mensublarının yaşadığı ülkeler daha çok bilimsel alanlara yatırım yapmaya başladıklarını gözlemlemekteyiz.

2009 yılında S.Arabistan da acılan, Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Ünüversitesi’ne yapılan bağış birçok Amerikan Üniversitesini kıskandıracak seviyededir. Bu üniversite de çok sayıda yabancı bilim insanı çalışmaktadır. Araştırma lideri olarak görev yapan Nobel Kimya ödüllü Jean Frechet, Oxfort ve Cambridge ile işbirliği yaptıklarını söylemektedir. Batının bilimsel üstünlü ortadadır, bu tercübelerden yararlanarak bilimsel vasatlığı aşabiliriz.

Öte yandan Arabistan’a  Komşu ülke olan Katar ise GSMH nın %0,8 den%2,8 çıkarmayı planladıklarını söylemektedirler, buda yılda beş milyar dolar demektir. Ülkemiz Türkiye ye baktığımız da ise Ar-Ge ye ayırlan payın 2005 - 2010 arası  %10 a artırılması sağlanmıştır. Bunun sonucu bilimsel çalışmalara yansımaya başlamıştır. İşte eldeki veriler.

Türkiye İran gibi bilimsel gelişmelere daha çok düşünce ayıran iki ülkenin kaynak ayırmasıyla bu düşüncelerini pratige dönüştürmesi yakın zamanda beklenmektedir. Bu iki ülke, Türkiye,2000-2009 yılları arasında bilimsel makale sayısını 5000 den 22 000 bine çıkarmıştır. İran’a geldiğimizde ise yine aynı hızı görmekteyiz, 1300 den 15 000 çıkarmıştır, İrandaki gelişme 11-12 kat olurken bu süre zarfında Türkiye de ise 4-5 arası olmuştur. Thomson Reuters, taraından yapılan bir araştırmada S.Arabistan, İran, Türkiye, Ürdün gibi Müslüman ülkelerdeki bilimsel çalışmalara atıf sıklığının 1990 lı yılların başında dünya ortalamasının dört katı daha az olduğu görülmekteyken, 2009 verilerine göre ise bu atıf sıklığı yarı yarıya artmıştır. Bu yıl içinde en iyi matemetik makaleleri arasında İran ortalamanın üzerinde, Mühendislik makaleleri arasında ise Türkiye üst sıralarda yer almıştır. Türkiye, İran S.Arabistan, Malezya, Endenozya, Pakistan, Ürdün, Mısır, Tunus İslam ülkeleri arasında öncülük görevi üslenmiş ülkelerdir. Bilimsel çalışma azlığı içatlara, içatların azlığı da, teknolojik eksiklige, teknik eksiklikler ise üretim imkanlarına ve maliyetlere yansıyarak büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bir Müslümanın öncelikli görevi içinde yaşadığı topluma sonrada insanlığa katkı sunmak için cihad mantığı ile bilimsel alanlarda çalışması gerekmektedir.

Artık bilimsel harcamalara ayrılan maliyetler, düşünsel çıktılar, bilimsel çalışma sonuçları olarak alınmaya başlanmıştır, bundan sonrası içinde olası engelleri ortadan kaldıracak özgürlük ortamları yaratılmalıdır.

 

İslam ülkelerinde bilimsel çalışma özgürlüğü

Bilimsel çalışmalar üzerindeki, din adına yapılan siyasi baskılar hala devam etmektedir. Bu baskıların kaynagını Salman Hamid, kültür ve siyasetin dinden daha ağırlıklı olarak baskı aracı olduğunu acıklamaktadır. Bu Darvin teorisine bakışda olsun, Kara deliklerle ilgili çalışmalarda olsun, kara madde diye tarif edilen maddenin keşfine yaklaşımlarda olsun hep bir ne derler, düşüncesiyle yaklaşılmaktadır. Bunu Almanya da Astro fizik konusnda doktorasını yaparak ülkesi Pakistan’a dönen bilim insanı Fazıl Mahmud Han dan dinleyelim isterseniz. Ülkesinde kara deliklerle ilgili çalışma yapmaya çalışırken bölüm başkanı kendisine “kara delikler gibi cılğın fikirler peşinde koşmaktan vazgeç, yararlı işlerle uğraş” uyarısında bulunmasını gösterebiliriz. İslam toplumları artık cılğınlarının elini kolunu bağlayarak sınırlanmaktan vazgeçmelidirler, cılgın fikirleri sınırlandırmayalım ortaya çıksın, bunun artısı eksisi tartışılsın fikir eksi bulunursa bilisel camiada rafa konsun uygun ortamı beklensin ama çalışılması engellenmesin. Bilimsel çalışmalardaki milatlar hep cılğınlar aracılığıyla yaratılmış ve aşılmıştır.

 Son olarak Tunus da bilim isanlarının yönetici kadrolarını kendilerinin seçmesinin önü açılmış, siyasi baskıların azlacağı umudu doğmuştur. Müslüman halkında bilim insanlarına destek vermeleri halinde İslam coğrafyasında hakim olan duragan bilimsel ortamın böylece aşılarak İslama yakışan seviyeye ulaşacağını umut ediyorum.

Bu umudumun üzerine Kuran bir şeyi yasaklamaktadır, oda şudur, Ümmetin hiçbir alanda geri kalmamasıdır. Bu bu kadar acıkken biz bilimsel düşünceden uzak durarak, geri kalma konusunda ısrar edecekmiyiz etmeyecek miyiz tartışmasıdır, aslında bilimsel özgürlüklerin ve demokratik uygulamaların tartışılmasının önündeki engeleri kaldırma tartışması…. Selam ve sevgilerimle…

 www.vatandasfikri.com >> Sıtdık Fani <<

Kaynak. CBT dergisi 1352 sayı

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
VERİMLİ/MÜBAREK YAŞAMAK!!
DİN ETKİSİ!!!
KUTSALLAR HİYERARŞİSİ -1
FESAT/FİTNE'NİN MALİYETİ!!!
HİCRETİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
DİNİN, DİNDARLAR ELİYLE YORULMASI!!
DİN VE SİYASET ELİYLE HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK
İHSAN KAVRAMINI KAVRAMAK
AHLAK ve MÜSLÜMANLAR
GERÇEK DİN NEREDE?
RAMAZANIN İYYASI
DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ
ÖLÜM ve İNSAN
UMUTVARIZ!!
ZABİT, ZAHİT, AHLAK ve ADALET
MİRAÇ KANDİLİ ve YENİ MİRAÇLARIMIZ
LAİKLİK, DİNİ LAİKLİK!!
REGAİP KANDİLİ
Üç Aylar
İSLAM NEDİR? Sadece İbadet mi?
İNSAN NEDİR? (Dini Düşünce İçinde)
DİNDAR TASAVVUF İLİŞKİSİ
DİN NEDİR!!??
KURAN İLE ARAMIZDAKİ ENGELLER!!
DİN NEYİ KORUR!?
DEMOKRASİ ve iSLAM
SİYASET DİN, DİN SİYASET İLİŞKİSİ
DİN ve İŞ HAYATI
TAKLİT - TAHKİK ( Sorgulamak, Araştırmak)
KURAN OKUMAK!
KADERİN, KADERSİZLERİ!
Bunları Din mi, Emrediyor?
SÖZLÜKLER HAFIZAMIZDIR!!
İSLAM ve TEMSİL
KELİMEYİ ŞEHADET KELİMEYİ TEVHİD
TÖVBE (İyiliğe Dönüş İradesi)
Dindarlık // Ateistlik
DİN, SİYASET ve ŞİDDET
CUMA
DİN, NE İLE NASIL ANLAŞILIR?
DİN ve FİTNE
İslam’ın, Beş Şartı
DİNDE DİL SORUNU!!!
RAMAZAN NASIL İHYA EDİLİR?
BERAT KANDİLİ, BERAT GECESİ
ALLAH, KADININ SESİNİ DUYDU
AYETLERLE PEYGAMBER
MÜSLÜMANLARIN YİTİĞİ (Sevgi)
REGAİP KANDİLİ NASIL KUTLANMALIDIR?
AMENTÜ
ŞERİAT/ADALET İSTERİZ!!
GÜNAH, SUÇ ve CEZA
MÜRŞİDİMİZ
DİN DE, DİL ve ANLAM SORUNU!!
TAKLİDİ, TAHKİKİ İMAN!!!
GÖRÜNEN DİNCİ, GÖRÜNMEYEN DİN!
DİNİ DÜŞÜNCE ACISINDAN ATİ (Gelecek)
AHLAK CIKARABİLMEK
İNSAN ve DİN
KAVRAMLARDA VE KURAN DA, PEYGAMBER-LER
BEN ve O, ONLAR ve BİZ!!
Uydurduk, İnandık!
İmanla mı Yaşıyoruz, İmayla Mı?
TEMİZLİK (Manevi, Maddi)
KURUMLAR DEĞERLER
TAKVA SEVİYESİ
KURBAN KESİMİ
MESAJ VAR!! Okudun mu? Okuduk mu?
İSTİMNA, GÜNAH MI?
KURANDAN SİYASAL SİSTEMLERE, SİYASİ/DİNİ DÜŞÜNME
YANLIŞ DİNİ BİLGİ İMANDAN, EDER!!
Dinimizi Anlamada ki Engeller
Müslümanlarda Din Etkisi
DİNİN ÖNÜNE GEÇMEMESİ GEREKİRKEN GEÇENLER!
CANLI YAYINLA CEMAATLE NAMAZ
MİRAÇ, ÇIKIŞ, YÜKSELİŞ
DEVLETİN DİNİ, OLUR MU?
MÜSLÜMANLAR ve SAVAŞ!
KANDİLLER AYDINLATSIN
FAİZ
H.Z YUSUF
KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR
DEPREM KOVAN ADAM/ŞEYH
DİNİ GELENEĞİN SINIRLARI
DİNİ YORUMLAR
ÖLÜMCÜL GÜNAH 1
ÖLÜMCÜL GÜNAH 2
İNSAN ve HAYAT
DİNİ YARGILARIMIZ!!!
İLİM/İMAN İLE AMEL!!
DİNİ İLKE, SORUNU!!
DİN ŞURASI, DİN ŞURASININ, ŞURASI!!!
DİN, KÜLTÜR İLİŞKİLERİ, OKUMALARI, ANLAMALARI
DİN, DEVLET İLİŞKİLERİ
GAVS OLMAK, GAVSA TABİ OLMAK (Gavs’lık Nedir?)
KÂFİRLİK // KAFİRLEŞME // KAFİRLİŞTİRME
MÜSLÜMANLAR BİLİMDE NEDEN GERİ KALDIK?
MÜSLÜMANLAR, GEÇMİŞ ve GÜNÜMÜZ SİYASETİ
MİLLET, ÜMMET, VATANDAŞ FARKI
BAK, DİN BİZE NE DİYOR?
RAHMET EHLİMİYİZ, ZULMET EHLİ Mİ?
MÜSLÜMANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ
İFFET, ÜZERİNE MÜLAHAZALAR
TEVAZU
İSLAM NEYİ KORUR?
MAKYEVELİST MÜSLÜMANLAR
BAYRAM BAYRAMOLA
MÜSLÜMANLAR DA HALİFE/YÖNETİÇİ SEÇİMİ
CANLI DİN, ÖLÜ DİN FARKI
MÜMİN, MÜMİNİN AYIBINI GİZLEYEBİLİR Mİ?
MÜLKİYET YIĞILMASI
DİN AFYONMUDUR, DEGİLMİDİR?
FIRKAYI NACİYE KİM?
MUHALİF, MÜSLÜMAN!
KURAN OKUMA NEDENİMİZ
HER ŞEYLE, HERKESLE SORUNLU!!!
DİN ve OLGUNLAŞMA (Tasavvufi Olgunlaşma)
MÜSLÜMANLAR NE KADAR MÜSLÜMAN?!?!?!
DİNİ DÜŞÜNCE
Ramazanın İhyası!
RAMAZAN NE AYI?
AHLAK, ADALET, DİN ve TOPLUM
İman
MUBAH// MÜSTEHAB
DİNİ DÜŞÜNCE
DİN NEDİR?
İMAN, İNANÇ, DAVRANIŞ İLİŞKİSİ
KUTSAL NEDİR??
FIKIH PROBLEMİMİZ!!!
DİN NASIL YAŞANIR?
DİN NE, DER? Biz Ne Anlarız, Ne Yaparız?
BİLİM + DİN = DİNDAR
ÖLÜM!!
MÜMİN MİYİZ??
İRŞADSIZLIK (Yönsüzlük)
HIRS!! (Meşru/Gayrimeşru Hırs)
MERHAMET
MÜSLÜMANLAR ve ÖZ ELEŞTİRİ
KİTAP’IN HAKLARI
DİNİ DÜŞÜNÜŞ DE DONUŞ!!
DÜNYEVİLEŞMEK!!!
MÜSLÜMANLARIN SORULARI NASIL OLMALI?
CENNETİ KOVMAK!!
DAVET (Cennete Davet)
İKİ MEKAN, İKİ YAŞAM
KİTAPLI YAŞAM
SADAKA, ZEKAT, İNFAK (Paylaşma Farzı!)
Hanginiz MUHAMMED?
SİVİL İLAHİYAT (Sivil Dini Düşünce)
MAŞALLAH - Maşallah Ne Demektir?
Cenaze Defni
İMAN İNSANI
ALLAHTAN UZAKLAŞMAK
HİCRET
Şahit miyiz, Şehit miyiz?
KIBLE (Kıblesizlik)
YERYÜZÜ MESCİDİ
BAYRAMLAR
KADER ANLAYIŞIMIZ - Yaşanılanlar Kaderimiz mi?
HAC KURBANI
Din Adamı/Kadını Nasıl Olunur?
DİN İKTİDAR İLİŞKİSİ
Cennete kim gidecek? Bizim Şıha Soralım mı?
YANILMIŞ, TANRI(ALLAH) VARMIŞ!!
CUMA DA, CUMASIZ KALMAK!!
CENNETİN YOLU
CENNETİNİ KAYBEDEN TOPLUM!!
TÜRKİYE CAMİ RAPORU
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI – 2
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI - 1
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI
MÜSLÜMANLARIN HATALARI!!
MÜSLÜMANLARIN DÜŞÜNSEL SORUNLARI!!
ELHAMDÜLİLLAH (Derken Ne Diyoruz?)
FRANSA DAN İNANÇ ALANINA HADSİZ MÜDAHALE
MÜSLÜMANLARIN, İSLAMİ SİCİLLERİ, NEDEN BOZUK?
MUHSİN MÜSLÜMAN KİMDİR?
MÜSLÜMANLARDA AHLAK
MAHREMİYET, MAHRUMİYETE DÖNÜŞMESİN!!
İHSAN (İhsani İnsan)
MÜSLÜMANLAR VE ŞÜRASIZLIK!!!
Zikir Matikten Sevgi, İyilik ve Fikir Matiğe
SIRAT KÖPRÜSÜ (Sırat Köprüsünden Kolay Geçme Yolu)
DÜŞÜNSEL DONMA HALİ!!
Mübarek
DİNİ DÜŞÜNCE
DİNİ DÜŞÜNCEDE İSLAH
GÜNAH ALĞISI
ŞEYTAN TAŞLAMA
HARAM/ GÜNAH - MÜBAH- HELAL/SEVAP
DİNİ İLKE Mİ, UYDURULMUŞLUK MU ?
DİNE KİM DARBE VURUYOR?
ALLAH’A YAKLAŞMANIN YOLU!!
H.Z. MUHAMMEDİYE YOLU
ÂMİN, NE DEMEK?
ŞEYTAN'A UYMAK
MESAJI OKUMAK
DİNİMİZİ ANLAMA ÜZERİNE DÜŞÜNMEK
SECDE
ASIL, İBADET (Anlama İbadeti)
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
SALİH AMEL
İLAHLIK İDDİALARI
SANATTAN VE KADIN VÜCUDUNDAN KORKANLAR
MANGURT MÜSLÜMANLAR
DİNİ TÜRKÇE OKUMAK
KOLAY MÜSLÜMANLIK
SÜNNET SORUMLULUĞU
HOCAM SİZİ ANLAMAK İSTİYORUM!!
BAYRAM
BARIŞ MI, BAYRAM MI?
VAHYE DAYALI BİLGİ
PUT NEDİR Kİ?
MUHKEM VE MÜTEŞÂBİH
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI
RAMAZAN, BAYRAM
ÖRNEK İMAM
İNANÇ SEVİYEMİZ
KURAN’LA BULUŞMA
MÜSLÜMANLARIN KAPİTALİZMLE İMTAHANI!!
DİN EĞİTİM MÜFREDATI
ÖZÜR!!
ADALET HAK, HUKUK, AHLAK
İFTAR SOFRALARIMIZ
RUHİ ORUC
KUL OLABİLME
TÖVBE
AKLI SELİM
ZULÜMDEN SAKINMA, ADALETİ ÖNERME SORUMLULUĞU
İMAN
MARUF VE MÜNKER
DİN NEDİR?
TEKNE MÜSLÜMANLIĞI, TAKVA MÜSLÜMANLIGI
NAMAZ BİZDE NASIL ETKİ YAPMALI?
ZİKİR
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI - 5
BELAMLAR ve BELALARI
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 4
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI -3
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 2
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI
CENNETİN YOLU - CENNETİN TAPUSU
MÜSLÜMANIN KAYIBI
DÜNYA VE DİN KİRLETİCİLERİ
HALİFEYE NE YAPTIK?
ADALET FARZ, ZULÜM HARAM
ŞEFAAT EDİLECEKLER
AYET OKUMAK, AYETLERİ ANLAMAK
İÇTİHAT ÜZERE, İCMAYA İCABET
İSLAMİ ÖRGÜTLER
CEMAATLER DE YOZLAŞMA
MÜSLÜMANLAR DA FİTNE NEDENLERİ
MÜSLÜMANLAR DA MÜSAMAHA
CEMAATLERİN EGİTİMDE YAPTIKLARI HATALAR
UYDURULMUŞ DİNİN YALANLAR
DİN/DİNDARLIK, SOSYAL DEMOKRASİ
EMEK KUTSALSA!
KERBELA
MUHARREM AYI
DİNİN DİLİ
KURBAN İBADETİ
KURBAN BAYRAMI
İSLAM
DİN İSTİSMARI
DİNİ GÖRÜNÜMLÜ ÇATIŞMALAR
BAYRAMLAR BAYRAMOLA
İSLAM DA HAK ve KADIN HAKLARI
RAMAZAN ORUÇ AYI OLDUĞU KADAR KURAN AYIDIR DA
ORUÇ ZAMANI
RAMAZAN/ORUÇ
GÜNAH ANLAYIŞIMIZ ÜZERİNE
DİN, AFYON MUDUR?
İFRAT/TEFRİT
NAMAZIN RUHU
İSLAMIN DAVETİ, KARDEŞLİGEDİR
MÜSLÜMANLAR ve KAMUSAL ALAN
BİRLİĞİMİZE NEDEN OLACAK KAVRAMLAR
ÖLÜM ve ÖTESİ
DİN DENGE İLİŞKİSİ
UYDURMA DİN, GERÇEK DİN
İSLAM TOPLUMLARIN DA KADIN SORUNU
KURAN’LA NASIL BULUŞABİLİRİZ?
Kutsalla, Kültür İlişkisi
ÜMMET BİLİNCİ
SORU ANLAM İLİŞKİSİ
ADAVET/ADALET
AHLAK, ADALET NE YAPMAYI GEREKTİR?
HARAM – HELAL
@@. ANA HAPSOLMAK !! . @@
HAS DİN, HAS KUL
PEYGAMBERİMİZİ, ONUN MESAJINI DÜŞÜNMEK!
İSLAM’IN DEGİL, İSLAM TOPLUMLARININ SORUNU
AHDE VEFA
DİNİN YANSIMASI
KURAN’I ANLAMAK/ANLAMAMAK
İMANLA HAYATIN İÇİN DE AMEL
KURAN DA SARP YOKUŞ
DİN ve İNSAN/İNSANLIK
İSLAM ÜLKELERİN DE HALK KALMAYACAK
HİCRET - MUHARREM AYI
MEZARLIK ZİYARETİ
KURBAN/BAYRAMI
ÜMMET BİLİNCİ
ÜMMET, ÜMMET'E ZULMEDİYOR!!
UTANDIRAN ÜMMET!!
RAMAZAN
EMANETLERİN KUTSALLIĞI!!
HAZİNE MALI
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER - 2
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER -1
İYİLİKLER GÜNAHLARI YOK EDER
AKIL/DÜŞÜNCE NİMETİ
KURANI ANLAMAK , KURANLA YAŞAMAK
DİN DE KÜLTÜREL ETKİLER
AHİRET BİLİNCİ NEDİR?
ADALET/AHLAK
GUSÜL
ABDEST - 1
GÜNÜN CİHADI / MODERN CİHAT !!!
DUA
İBADET DEN, İMANİ ALANA DİN EGİTİMİ
MÜLK ALLAH’IN SA ….
KUTLU DOGUM ve VEDA HUTBESİ
KAMU/TİCARET AHLAKI
DİNDEN UZAKLAŞMA!!
ABDEST
HAK, KUTSAL TECAVÜZ, HARAMDIR
MÜSLÜMAN AHLAKI
SEVAP/GÜNAH
Mutmain
İSLAM'IN TERÖRLE KİRLETİLMESİ
HAFIZLIK
GERÇEK DİNDARLAR NEREDE?
HİDAYET - ENANİYET
CAMİ TOPLUM İLİŞKİSİ
Şİİ Mİ, SUNNİ Mİ, MÜSLÜMAN, MIYIZ?
ADALET VE DALÂLET
DİNDARLIK ÜZERİNE
ÖRNEKLERE SAHİP ÇIKABİLMEK
HARAM
KERBELA KATLİAMI/ MUHARREM AYI
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI - 1
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI -2
HİCRET
AF / AFFETMEK
İSLAM KARDEŞLİĞİ
DEDE, BANA KURAN'I ANLAT
PARAYA ESARET
EMEK//RIZIK GASPCILARI
HAC, BİRLİGE YOLCULUKTUR
GAZZE DE ÇOCUK OLMAK
ZİKİR
RAMAZAN
KİBİR
KUTLU DOĞUM
GÜNAH İŞLEME
CANA SAYGI DUYMAYAN, NEYE DUYABİLİR?
VURMA İNSAN KARDEŞİN
İNANAN KİŞİNİN SINIRLARI
KURAN DA PAYLAŞIM İNSANLARIN RIZKINI KESMEYİN
MEVLİD KANDİLİ
İKİ TÜR İSLAM TEMSİLCİSİ
EZAN
İMTAHANDIR!
HAC İBADETİ
İNSAN KATLETMEK!!
ÜMMET KAN AĞLIYOR
ÜMMET'İ MUHAMMED'İN HALİ!!!
H.Z MUHAMMET'İN ÜMMETİNE DİLEKCEMDİR
DİNDE ZORLAMA YOKTUR
ALLAH'IN SINIRLARI (HUDUDULLAH)
ORUÇ
KELİME-İ TEVHİD
OL, ÖL !!
NAMAZ SÜRELERİ -1
PEYGAMBERLER NEDEN GÖNDERİLDİ?
ALLAH'IN SINIRLARI
İSLAM'IN BİLİMLE İMTİHANI!
LAİKLİK
İSLAMİ FOBİ VE NEDENLERİ
MEVLİT KANDİLİ
TAKVA ELBİSESİ
SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft