İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
DÜNYA VATANDAŞLIK ANAYASASI/SÖZLEŞMESİ

DÜNYA VATANDAŞLIK ANAYASASI/SÖZLEŞMESİ

Dünyamızın karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünde başarılı olabilmek için herkes tarafından paylaşılması, kabul görmesiyle mümkün olan çözüm yolları önermemiz gerekmektedir. Siyasetciler ve ekonomistler, diplomatlar, zihin alt yapılarını çözüme göre degil çıkara göre oluşturduklarından dolayı, sorunlar hem çok çıkmaktai hemde uzun dönemde çözülememektedir. İşte bu nedenle sivil toplumtarafından düşünceler ve kavramlar ortaya atılmalı ve siyasetciler, diplomatlat, askerler çözüme zorlanmalıdır. Nihai olarak vatandaşların zarar gördüğü sorunları sadece hükümet yönetimlerine bırakarak duyarsız kalmak, sorunla ilgilenmemektir. Son yıllarda sivil toplum, dünya vatandaşlığı gibi kavramlar günlük yaşantımızın bir parçası haline geldi. Bunun için gerekcelerimizi ve amaçlarımızı belirleyerek, dünya vatandaşlık kültürüne ve insanlık adına çalışmamızı bize dayatmaktadır. Bu amaçla bir sivil çalışma olan DÜNYA VATANDALIK ANAYASASI/SÖZLEŞMESİNİ siz dünya insanlığına sunuyorum.

Amaçlarımız

1-Bu sözleşmenin amacı din, etnik köken, ülke sınırları ve vatandaşlarını ayrıcalıklardan arındırılarak, ortak hem cinslikten dolayı dünya vatandaşlık algısı oluşturmaya ve bu alğıyla yaşanılan küresel ölçekli sorunlara ortak çözüm üretme ve ortak tepkiler geliştirmek için ilkelerin oluşturmasına dönük bir çalışmadır. Hangi ülkede doğmak elimizde degilse, tercihlerimizin sonucu orada doğmamışsak, bu seçimsizliği cezalandırmak veya ödüllendirmek hakkı da olmamalıdır.

2-İnsan haklarına saygı yükümlülüğü sorunların sözleşmeci ve müzakereci bir yöntemle çözmeye yönelik kendi yetki alanları içinde bulunan herkesin, bu sözleşme de açıklanan hak ve özgürlüklerden etki alanında yaşayan insanların yararlanmalarını sağlamakla görevlidirler.

3-Bu çalışma, siyasi ve ekonomik kaygılardan uzak, sadece yaşanılan ve yaşanılacak olan sorunlar karşısında dünya insanlığını ortak ilkeler etrafında toplayarak Dünya vatandaşlığı bilincimizin gelişmesi için bu güne kadar oluşturulmaya calışılan ilkelerden de yararlanılarak aşagıda ki ilkelerin anayasal ilke olarak sunulması ve sorunlara yaklaşımın bu ilkeler çercevesinde oluşturulasına dönük yapılmakta olan, çalışmalara katkı sunmak için yapılmış, sivil bir çalışmadır. Bu çalışma önce insan, önce dünya vatandaşlığı amaçlanarak yapılmıştır.

4-Bu çalışma mevcut kültürlere saygıyı dikkate alan, onların yaşanmasına yardımcı olan, aynı zamanda onları aşarak iletişimin ve ulaşımın çok hızlı olduğu günümüz dünyasında bütün dünya insanlığının kabul edebilecegi bir ilkeler ortaya koyma niyetiyle ortaya çıkarılmaya çalışılmış bir dünya vatandaşlığı kültür sözleşmesidir.

5- Düşünce ve fikir alış verişinin her geçen gün arttığı ve yaşamımızın her alanında belirleyici rol oynadığı yeni bir dünya düzeni içine insanlık olarak girdik ve hala da girmekteyiz. Bu zorunlu gidişin zorunlu olarak ortak ilkeleri de gerekmektedir bu amaçla bu D.V.A’sı hazırlanmaya çalışılmıştır.

6- Küresel ortak problemler ve onlara karşı ortak çözüm arayışı yenidünya düzeninin en önemli sorunlarından biri olacaktır. Küresel sorunlar, din, dil, ırk, maddi durum ayrımı yapmaksızın tüm insanlığı eşit ve aynı oranda tehdit etmektetir. Sorunun çok ciddi ve çok boyutlu olması, birçok ülkeyi ve vatandaşlarını, kısacası insanlığı ilgilendirmesi, bu problemler ile baş etmek için insanlık adına çözüm süreçlerinin yapılandırılması için geç kalınmak üzeredir. Bu yapılan insanlık anayasası, genel kuralların insanlık adına dönüştürülmesinin bir parcası olup, bu dönüşümün kısa zaman da gercekleşmesi gerekmektedir. Aksi bir ihtimal zaten zor olan İnsanlığın yaşam koşullarının, zaman ilerledikçe daha da zorlaşacağıdır. Bu nedenle bu yolda atılacak adımlar acilen atılmalıdır.

7- Başta iklim değişikliğine neden olan çevresel kirlilik nedenleri, soykırım ve insanlığa karşı işlenen diger suçlar gibi eşitsizlik, salgın hastalıklar, kitle imha silahları, fakirlik gibi problemler insanlığı tehdit eden insanlığın ortak problemleri arasında gösterilebilir. Bu sorunları çözmek için, insanlık adına ortak iyiyi aramak ve bulmak için, ortak anayasaya dayanan ilkeleri olması gerektiği inancı ile yola çıkarak bu çalışma dünya insanlığı adına hazırlanmıştır.  

8- Sürdürülebilir bir dogal hayata dayanan yaşam, bizi geleceğe taşıyacak olan ortak ilkelerle mümkündür. Tam bu neden den dolayıdır ki İnsanlığın temel taşlarıda olacak, birlik ve beraberlik içinde yeni bir kurallar olan “dünya anayasası” inşa etmemiz gerekiyor.  İçinde bulunduğumuz “çıkarcılık çağını, ortaklık çağına” dönüştürmek bizim insanlık adına göremizdir. Bu görev bilinciyle, her zamankinden daha fazla, küresel vatandaşlık ruhuna ihtiyacımız vardır. Bu anayasa bu ruha davettir.

 9-Sınırları aşan etkileşimler her geçen gün daha da çok artmaktadır, bunun sonucu ulusal sınırlar giderek kolay aşılır duruma gelmektedir. Sadece vatandaşlarımızla değil, tüm dünya vatandaşları ile karşılıklı ilişkilerimizle birlikte bağımlılıklarımız da artmaktadır. Bu küreselleşmenin sonucu olarak, sorunlarımızda küresel boyuta taşınmaktadır.  21.yy’da karşılıklı bağımlılıklarımız büyük bir hızla artmaya devam edecek, bu bağımlılıklar da ortak kuralların oluşturulmasını biz insanlığa dayatmaktadır. İşte bu çalışma gelecekte biz insanlara yardımcı olmak için yapılmış bir çalışmadır.

10- Dünya vatandaşları arasında uygulanabilir bir toplumsal sözleşme/anayasa oluşturmak üzere ve bu sözleşme ile küresel vatandaşlık anlayışı oluşturmak için artık somut adımlar atmalıyız. Bu sözleşme vatandaşımız olmayan insanlara karşı da sorumluluklar üstlenebilmemiz ve sosyal sorumluluk alanımızı dünya sınırı olarak genişleterek, aynı zamanda yerel kültürümüzü koruyarak, ortak dünya kültürü çerçevesinde küresel problemlerimize çözüm ararken bizi insanlığa karşı ne gibi haklar ve sorumluluklarla, kurallarla hareket edebileceğimize ipuçları verecek ve bizi yönlendirecek, bir sözleşme yapılmaya çalışılmıştır.

11- Yeni küresel bir düzen için, sermayenin küreselleşmensine karşın insanlığın küresel bir duruş sergilemesi gerekmektedir. Yoksa sermaye insanlığı yeniden köleleştirecektir. Bu sermayenin düzeni karşısın da ihtiyaç duyacağımız küresel vatandaşlık anlayışının başarıyla oturabilmek için dünyada yaşanılan kültürleri, mevcut durumları da göz önünde bulundurmalıyız. Bu çerceve de, küresel sorunların ortaya çıkış sebeplerini bilerek ona göre çıkış yolları bulmalıyız. Sorunların karmaşık, ortak yapısını kavramadan uygulanabilir çözümler üzerine anlaşmamız zor olacaktır. Uluslararası ortak zekâ, çözüm becerilerinin ön plana çıkarılması bunları destekleyecek bir kurallar ve düşünce tarzı Dogal çevre ve dünya insanlığı için oluşturulmalıdır. İnsan öncelikli kuralları içeren dünya vatandaşlık sözleşmesinin gerekcesi bunlardır. 

12- Dünya vatandaşlık kavramı acıklık, karşılık hesap verilebilirlilik ve eşitlik gibi terimler etrafında şekillenerek, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesin de herkesin, hak ve özgürlüklerin tam olarak uygulandığı bir uluslararası düzende yaşama hakkının olduğuna yaptığı vurguya göre şekillendirilmiştir. Hedeflenen Dünya anayasası ve vatandaşlığı daha çok evrensel insan haklarından yoksun kalan gelişmekte olan ülkeler de yaşayan insanların ihtiyaçlarına çözüm üretmek üzerine amaçlanmıştır. Bu bir taslaktır tartışma ve arayışlara katkı sunmak için yapılmış bir çalışmadır.

13- Ülkelerin iç sorunlarına müdahale çıkar ilişkilerinden çok insani haklar nedeniyle olmalıdır. Bu güne kadar yaşanılan müdahalelerde demokrasi, insan hak ve özgürlükleri makyajıyla yapılmış olmasına rağmen bunların altında belirgin şekilde ekonomik çıkarlar yatmakta olduğu aşikârdır. Bu anayasnın amaçlarından biriside insanlık çıkarı ile ekonomik çıkarların arasına net bir çizgi çekmektir.

14- Ülkeler ve vatandaşları arasında ki kültürel çeşitliliği bir fırsat olarak görmeli ve iletişimi arttırarak bu fırsat değerlendirmelidir. Bu etkileşim anında karşılıklı kültürlere sayğılı bir tartışma ortamı yaratarak, bütün insanlığın ortak prensipler çervevesin de düşünce geliştirmesine ve karşılıklı empati duygusu yaratılarak, bu Dünya anayasası/vatandaşlığı ilkeleri doğrultusunda uzlaşmayı hedeflemek maksadıyla hazırlanmış bir insanlık sözleşmesi taslagıdır. Çözüm süreçlerinde askeri ve diplomatik dayatmalardan uzak, oluşturulacak Dünya anayasası çercevesince çözüm üretilme isteğinin insanlığa haykırılmasıdır.

15- Hedeflerimizi, amaçlarımızı belirlerken akılcı, gerçekçi, duygudaşlık içinde olunmalı ve ülkelerin mevcut kapasitelerine dikkat etmeliyiz ki daha hızlı sonuçlar alabilelim. Bu sonuçlara hızlı ulaşabilmek için çıkar ilişkilerinden uzak durulması, olaylar kültürel ilişkiler olarak degerlendirilmeli, hak ve ögürlükler çercevesinden bakılması gereginin inançıyla dünya vatandalığına ihtiyaç vardır.  

16- Ticaretle, ulaşımla, turizmle, bilgi teknolojileriyle dünya bir köye dönüştü ve dünya nüfusu ve teneolojik imkânlar arttıkça tüm dünya insanlarıyla karşılıklı bağımlılığımız da artmakta ve kaderlerimiz giderek iç içe geçmektedir. Ortak kader, ortak kuralları dayatmaktadır, o zaman dünya vatandaşlık anaysasını uygulanabilir bir şekilde hazırlamak sanırım bizim dönem insanlığına nasip olacaktır. Sebebi insanlık hiç bu kadar iç içe geçmemişti, daha 50 yıl önce kendi vatandaşlarımızla bile bu kadar iletişim kuramazken şimdi dünayanın her noktasıyla anında iletişim kurabiliyoruz ve en uzak noktasına 15-20 saat gibi bir güne bile varmayan zaman diliminde ulaşabiliyoruz. Bu nedenler göz önüne alındığında hayat gelişmiş, iç içe girmiş biz ona yeni kurallar uydurmaya çalışıyoruz. Oysaki gelişmenin yönünü öngörerek önlemler alsak dünayamızda daha az karmaşa olacaktır.

17- Dünyanın yaşadığı ansal problemlerin yanı sıra, talep edilen haklardan, gasp edilen haklara da dayanarak, yola çıkarak bize vatandaşlık bağıyla bağlı olmayan kişilere karşı da Dünya vatandaşlık sözleşmesiyle bağlılık ve sorumluluğunun doğması diyebiliriz bu anaysaya. Öncelikle, ırksal, dinsel ve yerel vatandaşlık bağının çözüm için yetmediği yerlerde, evrensel çözüm önerisidir, bu çalışmamız. Bütün canlıya ve insana saygılı olmayı bunun başarılamadığı takdirde “Zarar vermemeyi” ilke olarak benimseyerek dünya vatandaşlığına adım atma davetidir, bu evrensel kurallar.

Orataya çıkacak ortak haklar ve sorumlulukları içeren bu küresel vatandaşlık/anayasası düşünsel bir ortak çerçeveyi oluşturmak için yapılmıştır. Tartışılır ve degiştirilir, insanlık adına daha iyi aranabillir, bizim ortak iyi arayışına yapmak istegimizdir, bu anayasa metni.

İlkelerimizin İnsanlık adına ilkeleriniz olması dilegiyle sizlere sunulur.

www.vatandasfikri.com > Hüseyin Benek filozofca-65@hotmail.com

Sözleşmenin devamı: http://www.vatandasfikri.com/yazidetay.asp?ID=400

 

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft