İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
YAŞLILARDA SPOR

YAŞ ALTMIŞ İŞ BİTMEMİŞ

Ve beklentilerin aksine, verimlilik yaşla azalan bir özellik olmadığını gösteriyor araştırmalar.

Milli sporcumuz Erdogan Dulda, 84 yaşında koşmaya devam ediyor, araştırmaları doğrulayaçak şekilde.

Erdogan Dlda, 84 yaşında koşmaya devam ediyor, araştırmaları doğrular nitelikte60 yaşından büyük atletlerin gençlere nazaran daha verimsiz olduğuna dair düşünceden yola çıkan deney yapan araştırmacılar faklı sonuçlarla karşılaştılar..

 The Journal of Strength and Conditioning Research'te (Güç ve Kondisyon Dergisi) yayınlanan araştırmada, New Hampshire Üniversitesi'nden bilim insanları yaşları 18 ile 77 arasında 51 koşucuyu denek olarak kullandı. Hepsi düzenli antrenman yapan bu atletler, 5 ve 10 kilometrelik yarışlarda kendi yaş gruplarında ilk üçe giriyordu. Araştırmanın amacı, koşu sırasındaki verimliliği, yani belirli bir tempoda ne kadar oksijen kullandıklarını bulmaktı. Oksijen i daha ver iml i kullanan atletler, daha verimsiz kullananlardan daha uzun mesafeyi aynı tempoda koşabiliyor.

Araştırmacıların hipotezi, 60 yaş üstü koşucuların diğerlerinden daha yavaş olması dolayısıyla daha verimsiz koştuklarıydı. Ancak deneklere maske takıp koşu bandında belli tempodaki oksijen kullanımlarını ölçen araştırmacılar, ilerleyen yaşla verimlilik arasında hiçbir bağ olmadığını ve 60 yaş üstü koşucuların 20'li ve 30'lu yaştakilerle aynı verimlilikte koştuklarını buldu. New Hampshire Üniversitesi'nden Egzersiz Bilimi Profesörü Timothy Quinn, " Sonuçları g örünce ç ok şaşırdık. Veriml i koşucular, diğerlerinden daha iyi performans gösterir. Ve beklentilerimizin aksine, verimlilik yaşla azalan bir özellik değildi" diyor. Sonuçlara göre yaşlanan akciğer veya bacak kasları, oksijen kullanımı konusunda verimliliklerini kaybetmiyor. Yaşlı atletler aynı zamanda hızlı olabiliyor. Birçok istatistiğe göre 60 yaş üstü kategori, koşuda en hızlı büyüyen grup. Ancak bilim insanları bu gruba odaklanan çalışmalara ancak son yıllarda eğildi.

Güncel Spor Tıbbı Raporları adlı dergide yayınlanan bir çalışmaya göre orta yaşlı veya yaşlı atletlerde aşil tendonu, diz ve kaslarda sakatlanma riski diğerlerine nazaran daha fazla. Quinn'in denekleri arasında da y aşlı k oşucuların ü st v ücut dayanıklılığı ve alt vücut esnekliği daha düşük çıktı. Bu iki özellik kişinin yarışma potansiyelini belirliyor ve azaltıyor. Ancak Quinn'e göre aslında sporcular için önemli olan bu tür zayıflıklar haftada birkaç defa ağırlık çalışarak giderilebilir.

Yaşlı atletler konusunda daha fazla iyi haber görmek istiyorsanız New York Maratonu'na katılan sporcular arasında yapılan çalışmaya bakabiliriz. Araştırmaya göre son yıllarda 60 yaş üstü erkek koşucuların yarışı bitirme süresi 7 dakika düştü. Kadınlar arasındaki düşüş de 16 dakikadan fazla oldu. Fra nsa'da k i Burg undy Üniversitesi'nden Spor Profesörü Romuald Lepers, yaşlılar arasında düzenli spor yapanların aldığı yarış sonuçlarında görülen belirgin ilerlemenin devam etmesini beklediklerini söylüyor ve ekliyor, "Yaşlı atletlerin atletik gelişmesinde henüz üst noktaya çıktığını düşünmüyoruz".

 

 

EKONOMİ  
Tasarruf şart, şartta kim yapacak?
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft