İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
İTHALAT ÇARİ ACIK, SONUNDA TAŞINMA HALE GELDİ

Türkiye pist dışına çıktı!!!

Türkiye’nin dünya genelindeki yatırımlardan aldığı payın oranı binde 7

 

Dünya Yatırım Raporu’na göre Türkiye’nin dünya genelindeki yatırımlardan aldığı payın oranı 2010’da binde 7 olarak gerçekleşti. 2006’da bu oran yüzde 1.4’e kadar çıkmıştı. Gelişmekte olan ülkeler arasında ise 2006’da yüzde 4 olan pay geçen yılki 9.1 milyar dolarlık doğrudan sermaye girişi ile ancak yüzde 1.4 oldu.

Dünya Yatırım Raporuna göre, 2009 yılında en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında 30. olan Türkiye, 2010 yılında yüzde 8’lik artış ve 9.1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım ile 27’inci sıraya yükseldi. Ancak bu bir başarı gibi görünse de işin detaylarında Türkiye’nin doğrudan sermaye girişinde rakiplerine geçildiği anlaşılıyor. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından yayımlanan “2011 Dünya Yatırım Raporu” açıklandı.

 YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit’in rapora ilişkin sunumda verdiği bilgilere göre, 2010 yılında en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk beş ülke sırasıyla ABD, Çin, Hong Kong, Belçika ve Brezilya oldu. 228.3 milyar dolar yatırım alan ABD ve 105.7 milyar dolar yatırım alan Çin ilk iki sıradaki yerlerini korurken, bir önceki yıla göre Belçika’nın 16’ncı, Brezilya’nın 14’üncü sıradan ilk 5’e çıkması dikkati çekti. Brezilya’nın yükselişinde telekom ve petrokimya sektörlerindeki toplam 17 milyar dolar tutarındaki iki büyük işlem; Belçika’da ise bankacılık sektöründe yaşanan yeniden yapılanmalar etkili oldu. Geçen yıl dünyada 1 trilyon 244 milyar dolarlık sermaye başka ülkelere doğrudan yatırıma gitti. Türkiye, 9.1 milyar dolarlık sermaye girişi ile genel sıralamada 27’inciliğe çıkarken, asıl gösterge olan gelişmekte olan ülkeler sıralamasında ise 13‘üncü sıradan 14’üncü sıraya geriledi.

 Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkan Vekili Adnan Nas, kriz sonrasında küresel yatırım girişi açısından Türkiye’nin biraz yarış dışı kalmış göründüğünü belirterek, “2010 yılında küresel doğrudan yatırım girişlerinin ilk defa yarıdan fazlası, gelişmekte olan ülkeler tarafından çekiliyor. Türkiye ise aniden bu çekişlerdeki hızını kaybediyor” dedi.

Nas, 2010 yılında alınan 9,1 milyar dolarlık yatırımın, Türkiye’nin potansiyelinin yüzde 20’sini dahi oluşturmadığını söyledi. Türkiye’nin, Singapur’un dörtte biri yatırım çektiği bir tablonun tersine çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Nas, “2006-2007’de umutlanmıştık. Krizle durakladık ve toparlanamıyoruz. Ekonomik büyümede toparlandık ama küresel yatırım çekme konusunda toparlandığımız söylenemez. Türkiye yatırımcıların hedef ülkeleri arasında ama fiilen giren yatırıma baktığımızda hala birinci derecede tercih edilen ülkeler arasına girmiş görünmüyor” değerlendirmesinde bulundu.

 En büyüğü Cadburry

 YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit de, 2010’da 9.1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım alan Türkiye’de yılın ilk 5 ayında rakamın 5.6 milyar dolar olduğunu, YASED’in 2011 sonu beklentisinin 10 milyar dolar olduğunu açıkladı. Özyiğit, 2010’da dünyada 3 milyar doların üzerinde 43 büyük birleşme ve satın alma yapıldığını ve en büyük işlemin Kraft Foods’un 18.8 milyar dolar karşılığı Cadburry’yi satın almasından kaynaklandığını anlattı.

 

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft