İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
AYM, YARGITAY YETKİ TARTIŞMASI

YARGI HİYERARŞİSİ, SORUNUMUZ!!!

YARGITAY, ANAYASA MAHKEMESİ YETKİ TARTIŞMASI!!

Hukuka girişin ilk derslerinden biri hukukun kaynakları ise, diğeri ise hukuk hiyerarşisidir desek yeridir.. İlk derece, İstinat, Yargıtay ve son olarak kişisel başvuru hakkı verilerek Anayasa Mahkemesi ve uluslar arası ölçülerde insan hakları konusunda AİHM ve ticari konularda TAHKİM üst mahkeme olarak Meclisimizce hükümetlerimizce kabul edilmiştir. Bir kişi hak ihlali iddiası varsa bu sıralamaya göre hak hukuk arayışı devam eder…

Son Yargıtay kararı ise ast mahkemenin yargı hiyerarşisini bozarak üst mahkemeyi dinlememesini bir kenara bırakalım, üst mahkeme kararını alan üyelere suç duyurusun da bulunmuş olması, hukuk tarihinde en sorunlu anlardan biri yaşanıyor  denilebilir.. Hukuk konusunda düşüncesine güvendiğim Taha Akyol’un ifadesiyle: “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Türkiye’yi sarsan kararı ‘yetki uyuşmazlığı” değildir. 3. Daire Anayasa Mahkemesine karşı adeta savaş açmıştır, bu savaş siyasi içerikli bir savaştır…”

Anayasa Madde 153 “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.”

Anayasa Madde 158 “Diğer mahkemelerle, Anayasa Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlıklarında, Anayasa Mahkemesinin kararı esas alınır.”

Anayasa bunu der, öte yandan mahkumiyet almış biri nasıl olurda sicil sorgulamasından geçerek aday olabilir, hatta sırf dokunulmazlık kazansın diye aday yapılabilir? Herkes kendi bakış acısıyla anayasayı okur, uyup uymama da kararsız olursa… En sonunda bazı mahkemelerde üst mahkeme kararlarına uymamayı normal sayabilir…

Ayrıca şu madde de çelişkiye nende oluyor, sanırım AYM’ye kişisel baş vuru hakkı verilirken bu madde de gözden geçirilmeliydi… “Madde 154 – Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.” Bu madde kişisel AYM’ye başvuru yapanlarda son inceleme yeri Anayasa Mahkemesi dir, diye düzeltilebilirdi… Bu bakış acısıylada bu konu çatışılmamalı, tartışılmalıdır… Bazı hukukcuların konuyu degerlendirmesiyle devam edelim mi?

Hukuk bilgini ve aynı zamanda Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Sami Selçuk’un belirttiği gibi: “Yargıtay böyle bir karar veremez.” Demiştir… Aynı Sami Selçuk Tayyip Erdoğan’ın okuduğu şiirden dolayı mahkum edildiğinde, “Yargıtay hukukun temel ilkelerini yıkmıştır” diyerek yanlışa yanlış doğruya doğru diyen hukukcumuz olduğunu göstermiştir. Ayrıca hükümet eden parti mensubu Hüseyin Çelik de bu olay üzerine şunu ifade etmiştir. “Tam vesayetler kalktı derken, bu sefer biz kendi militan yargımızı oluşturduk. Helal olsun bize!!!” Başka saygın hukukcumuz ise bu konuyu şöyle degerlendirmiştir.. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, sosyal medya hesabından  “Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını uygulamak hukuki bir zorunluluktur. Bu zorunluluk gereği kişileri serbest bırakmayıp cezaevinde tutmak, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunu oluşturur” Son olarak Türkiye Barolar Birliğinin bu konudaki acıklamasında bir bölümle devam edelim…

“Dairenin; Anayasa Mahkemesini âdeta terör örgütleriyle birlikte hareket etmekle suçlayan, milletin iradesi olan yüce Türkiye Büyük Millet Meclisini tedip etmeye çalışan, bir yargı makamının Türk Milleti adına verdiği karara yakışmayacak ifadeler kullanan kararı, hukukun üstünlüğü ilkesinin geçerli olduğu bir hukuk devleti için dönüm noktası niteliğindedir.”

Durum yargı hiyerarşisi acısından ciddi sıkıntılara neden olacak bir karardır, bunu Yargıtay iç işleyişiyle düzeltmeli ve söz konusu daireyi hukuk hiyerarşisine uymaya davet etmelidir diyerek..

Adalet kişisel bir duygu, bir niyet olamamalı, hangi hukuk sistemi içinde hareket edildiği unutulmamalı, bu hukukun siyasetten üstün olması ve yargının bağımsız ve tarafsız olmasıyla daha adil bir yargılama sağlanabilir. Daha adil bir toplum daha bağımsız ve evrensel ölçülere göre yargılama yapan yargı sistemiyle mümkündür. Adalettin tecelli etmesi sorumluluğu hepimizindir, yargı kararlarına uyma sorumluluğumuz vardır.. Daha iyi bir toplumsal yaşam için daha adaletli ve ahlaklı olunması dileğiyle, selam ve selamlar…

Hüseyin Benek – vatandasfikri.com 11.11.2023

Kaynaklar

1* https://www.gazetepencere.com/prof-dr-adem-sozuer-can-atalayi-serbest-birakmayanlar-suc-isliyor/

2* https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/yargitay-savas-acti-1598056

3* https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/bu-karar-anayasal-duzene-karsi-acik-bir-baskaldiridir-84291

4* https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ali-karahasanoglu/aym-kararlari-herkesi-baglaryargitay-son-mercidir-43669.html

 

 

 

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft