İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
DEPREMZEDE SORUNLARI!!!

DEPREMİN BİRİNCİ AYINDA, ACI HALA TAZE!

DEPREM BÖGELSİNDE YAŞANAN SORUNLAR!!

Ben genel olarak tatillerimi çadırda yaparım, yazın bile çadırda kah yanarız, kah donarız, evlerimiz bizim çocukluğumuzla kıyaslayınca baya lüks içinde, hepimiz az yada çok bu lükse alıştık.. Dogada nasıl yaşanır, neler yapmamız gerekir bunlardan da çok uzaklaştık, en basit ilk yardım kuralları konusunda egitim almadık, kendi kendimizi eğitmedik… Evlerimizi fay hattında olduğunu bile bile depreme dayanıklı yapmadık, sonra deprem kapımızı öyle bir çaldı ki,11 ilimizde 45-50 bin insanımızın canına, 100 bin insanımızın yaralanmasına, 2-3 milyon insanımızın evsiz kalmasına veya evine girememesine neden oldu… Büyük afet büyük acı, Allah canlarını kaybedenlere sabır versin, yaralılara şifa versin, evsizlere devlet, millet işbirligiyle evler yapılsın ki bu yaralar sarılsın… Şimdi deprem bölgsine kulak verelim neler yaşanıyor, nelere ihtiyaç var.. Her ihtiyacı dile getirenleri de bizi güçsüz, başarısız gösteriyor diye hain ilan eden hükümet yetkililerine siz biraz susun, devletin hizmet gücü, ihtiyacı olan vatandaşlar ve bunu dile getiren muhalefet konuşsun diyerek… Depremin birin ayında bölgede ki sorunlara bakalım…

“Songül Y. bulaşıklarını büyük bir özenle yıkıyor. Çatal-bıçakları, tabakları önce bulaşık deterjanıyla iyice temizliyor. Ardından da köpüklerini durulayıp kurumaya bırakıyor. Bu, yerle bir olmuş evinin önünde, kaldırımın üzerinde yapılması dışında olağanüstü bir sahne değil.”

“Türkiye ve Suriye’yi vuran depremin üzerinden bir aç geçti, büyük felaketten kurtulanları ise hala belirsizliklerle karşıya. En ciddi sorun ise yaşayacak güvenli bir yer bulabilmek. Şu anda en az 1,5- 2 milyon insan evsiz. Bir kadar kişi başka yerlere taşınmış oralarda geçici olarak veya kalıcı olarak barınmaya çalışıyorlar… Depremzedelere güvenli bir barınma alanı sağlamanın ne kadar süreceğini kestirmek de zor.”

*AFAD, yaklaşık iki milyon insanın deprem bölgesini terk ettiğini söylüyor, insanların bazıları başka şehirlerde arkadaşlarının ya da aile fertlerinin yanına yerleşmiş durumda…”

*Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu 10 şehirde salgın riskine karşı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı adımların atıldığını dile getirdi. Uzmanlar, özellikle içme suyu ve hijyen konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekiyor.

* Depremzedeler, barınma, tuvalet, banyo sorunlarıyla baş başa. Görüşülen bütün depremzedeler, insanca yaşayacakları koşullar istiyor. Bu süreci hamile olarak geçiren kadınların doktor kontrolleri askıya alınmış. Birçok kadın canını zor kurtardığını anlatırken hamileliğin seyrine ilişkin doktora gidemediğini anlatıyor.”

Ayrıca kronik hastalığı olan insanların diyaliz gibi hizmetlere ulaşması, sürekli ilaç kullananların ilaçlara ulaşımında sorunlar yaşanıyor.. Afad  vya Ankara Büyük Şehir, İstanbul Büyük Şehir, İzmir Büyük Şehir Belediyeleri deprem bölgesi dışında yaşayan şeker hastalarını, kronik ilaç kullanan diger hastaları kardeş hasta ilan ederek, ilaç temin etmenin yolu açılabilir… Bu orada ihtiyaç karşılama anlamında da yapılabilir örneğin ben ayda 250 lira bir aileye gönderebilirim…

Depremin birince ayında, bu acıyı derinden hissedenlere bir de yoksunluk, yoksulluk, barınma, yalnızlık sorunlarını yaşatmayalım der. Tekraren canlarını kaybedenlere rahmet yaralılara şifa, orada sorunları yayanlara kolaylıklar, buraki bizlere ve devlet görevlilerine, hükümet yetkililerine ise orayı unutmamayı önererek…  Selam ve Saygılarımla..

Hüseyin Benek – 6.3.2023 – vatandasfikri.com

Kaynaklar

1* https://www.bbc.com/turkce/articles/cnlr7z9v4x2o

2* https://www.dunya.com/saglik/deprem-bolgesinde-salgin-hastalik-riski-haberi-685604

3*https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/deprem-bolgesinde-yasam-mucadelesi-veren-kadinlarin-sorunlarini-uzmanlar-anlatti-felaketin-yuku-kadinin-sirtinda-2053399

 

 

 

EKONOMİ  
Tasarruf şart, şartta kim yapacak?
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft