İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
YASALARI TARTIŞALIM YARGI KARARLARINI DEGİL

YASALARI TARTIŞALIM YASALARA DAYANAN YARGI KARARLARINI DEGİL

Yasalar tartışılıp eksik yanlarını değiştirebiliriz, hatta zamanla eskidikleri ve uygulanamaz olduklarında kaldırabiliriz, ama bu yasalara dayanarak verilen yargıç kararlarını tartışamayız. Şayet bu kararda bir şüphe varsa bunun tartışılma, değerlendirilme yeri bellidir, bunu gazeteler, gazeteciler, televizyonlar değil yüksek yargı yapar. Yüksek yargı yasalara uymayan ve yanlış verilen kararları düzeltir, yanlıştan dönülmüş olur.

 Bu durum hukuk devletlerinde böyledir, hukuka saygılı toplumlarda böyledir bu uyulması gereken en basit hukuka saygı ölçüsüdür. Bizim iletişim alanında çalışanlar buna dikkat etmelidir. Yoksa tartışma yanlış yerde yanlış kişiler tarafından yapılmış olur. Yanlış yerde yanlış kişilerce tartışılan konuya doğru, sağlıklı çözüm önerileri ve yolları bulunamaz.

Bunları neden yapıyoruz anlayamadım, bilmediğimizden yapıyorsak cahilane bir durum, kasıtla yapılıyorsa amaç yargıyı yıpratmaksa daha vahim bir durum. Buradan kimseye yararlı bir sonuç çıkmaz, sadece geçici başarı varsanrısı çıkar. Eleştiri yapılmalıdır, yapılırda ama yapılacak eleştirilerde yöntemi, kimin tarafından yapılacağı iyi belirlenmelidir. Yoksa arada iyi düşünceler de karanbole gider.

 Biz birbirimizi eleştirirken her şeyi mübah saymamız herkese zarar verir, öyleki eleştiride maksat karşımızdakini düzeltmektir, geliştirmektir. Kendi içimizde eleştiri, kendi düşüncemiz üzerinde de yapmalıyız. Bizim siyasetçilerimiz, olsun aydınlarımız olsun eleştiri yaparken geliştirmeyi bıraktık, yermeyi de bırakarak, bir iki istisna dışında amaçları yıkmak gibi davranıyorlar. Bu tartışma konuları sınır tanımıyor ulu orta toplumun tartışılmazlarını bile böyle haklı çıkma psikolojisi ile tartışılıyor. Haklı çıkma psikolojisi doğruyu arama haline dönüşmedikçe tartışmalarımızın vasatlığı devam edecektir.

Demokrasilerde her şey tartışılır, ama yöntemiyle; örneğin sınır tartışılmaz ama komşu bir ülke ile sınır sorunumuz varsa, diplomatlar tartışabilir, buldukları çözümleri siyasetçilere sunarak onların karar vermesini kolaylaştırırlar. Din diyanet en tartışılmaz alanlardandır ama bu alan bile yöntemleri ile tartışılabiliyor. Buradan şuraya gelmek istiyorum tartışılan konuya göre durum değişir. Konunun toplumsal önemi, çözüm arayışları, tartışma ile belirlenir.

 Öyle konular vardır tartışacakların sayısı bir elin parmaklarını geçmez, öyle konular vardır ki bütün toplumu tartışmaya dahil edebiliriz. Örneğin terörü tartışıyoruz, buna bir şehit yakınının yaklaşımı ile bir toplumbilimcinin yaklaşımı aynı olmaz. Örneğin dini bir kuralı tartışıyoruz, buna yıllardır uymaya çalışan kişilerle bunun yanlışlığını gören akademisyenler aynı sonuca varamaz ve bu konuda yaklaşımı çok farklı olur, farklı sonuçlara ulaşırlar.

 Bunu yargı meselesine getirirsek yine aynıdır, yargıçlar yanlış karar verebilirler ama bunu yargılamada taraflar tartışamaz onlar kendi lehine sonuç bekler, bunu tartışacak ve düzeltecek yine yargıçlardır, ama bu defa üst mahkeme yargıçlarıdır. Halkımız üst mahkemelere yanlış karaların temizlenmesine atıfta bulunarak temiz mahkemesi der. Bu kararların yanlışlığını veya doğruluğunu halk, gazeteci veya televizyondaki sunucu veya tıp doktoru tartışamaz.

Tıp doktoru a hastalığına karşı uygulanan tedavi yöntemini tartışır, onaylar kaşı durur ama yargı kararları tartışmamalıdır. Şimdilerde vay efendim taş atan çocuklar, vay efendim falanca neden böyle karar verir, serbest bıraksaydınız ya gibi yargıç kararları tartışılıyor. Onun yerine o kararların verilmesi gerekli kılan yasaları tartışalım.

 Neyin nasıl tartışılacağını bilmiyorsak öğrenelim, sonra tartışacağımız konularla ilgili bilgi sahibi olalım üstelikte değişik acılardan sonra tartışarak sağlıklı sonuçlara ulaşalım. Selam ve sevgilerimle…. 

 

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft