İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
Ukrayna İşgali Başladı!!

Ukrayna İşgali Başladı!!

ETKİN DEVLETLERİN ADALETSİZLİKLERİ!!

(Etkin Güçlerin Barış İçin Etkinsizlikleri)

Dünyada 208 ülke var, bunlardan kaçı etkili, bunlar aynı zaman da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Konseyin 5 daimi üyesi olan ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Rusya'nın aynı zamanda veto hakkına da sahip bulunmaktadırlar. Bunların içinde etkilinin etkilisi diyebileceğimiz ABD, ÇİN, RUSYA üç ülke var… Bunlar bölgelerin de eksen ülke diyebiliriz…

Ekonomik olarak, asgari güç olarak etkilidirler, bunların içinde de ABD ve Çin ekonomik güç olarak öner çıkar… Bunların etkileri nasıl olur, nasıl olmalıdır?

Rusya, Çalıktan Sovyetler Birliğine Sovyetler Birliğinden Rusya ya dönüş yapmış, siyasal sistem degişikliği yaşamış bir ülkedir, Çin ise sosyalizm kapitalizm, devlet kapitalizmi, karma bir rejimle sert yumuşak güç ile ilerliyor kuşak yol projesi, bir çok ülke ile teknolojik, ekonomik anlaşmalarla büyümesine devam ediyor… Sonuç etkin devletlerin etkinligi bir birleriyle rekabetleri,  AB ekonomik ve kültürel birliği aşabilecek bir devletleşmeye geçememesi, iki etkin devletin (Çin ve Rusya) otoriter devlet modeli oluşu, ABD’nin kendi çıkarı için bagımsız devletlerin hukukunu yok sayışı, dünya barışını tehdit eder hale geliyor… Sonuç her devlet zarar görecek, ilk zarar gören Gürcistan, Şimdi Ukrayna, sonra belki de bizim ülkemiz Türkiye… Zarar verme yöntemi önce nufüs yapısını boz, orada merkezi devlet otoritesine bağlı olmayan milis güç yarat, sonra oraları tanı ve anlaşmalarla sözde bağımsızlıklarını güvence altına al, sanki bir bölgenmiş gibi devam et… Dünya sorunları başka algılarken Rusya başka algılıyor, nasıl mı?

İşine geldiğinde Sovyetler Birliği gibi hareket ediyor, işine geldiğinde Çarlık Rusya’sı oluyor yalnız dünyadan hareketleri nasıl görünüyor biraz merak etmelidir diyorum… Güçünü etkinliğini adil kullanmıyor algısı, etkinliğine ve saygınlığına zarar verecektir. Ayrıca NATO ve Batı, Ukrayna’ya çok güvence vermiş olacak ki, Gürcistan vakkası, Kırım vakası üzerine Ukrayna yöneticilerinin, bunların yaşanacağını tahmin etmeliydi.. Her neyse etkin devletler etkinliğini ne için kullanmalıdır derseniz?

Ben barış için, dünyanın huzuru için, ekonomik paylaşımda sürekli kendi çıkarlarını değil genel çıkarın ekonomik adaletin sağlanması için kullanmalıdırlar ki etkin devlet olduklarının yanına ahlaklı, adaletli devlet de yazılabilsin.. Ne yazık ki bu vasıftan çok uzak görünüyorlar, insanlık adına önerimiz şudur…

Çevre sorunlarına duyarlı etkin devletler, dünya barışına duyarlı etkin devletler, eşitsizliğin zirve yaptığı şu günümüzde ekonomik eşitliğe duyarlı etkin, etkili devletler.. .  Böyle mi oluyor yok işte son olay, kendilerinin de bağımsızlığını tanıdığı Ukrayna’ya operasyon yapılıyor, işgal fiilen başlamış bulunuyor… Dünyada üç etkin devlet dışında kalan, beş daimi ülke dışında kalan, bağımsızlığını yok saya saya daha güçsüz ülkelerin, bağımsızlığı, hukuku nasıl korunacak? Bu dünya barışı acısından büyük riskler içeriyor, şuan vekalet olan savaşlar, küçük çatışmalar, toplumsal sorunlar, göç sorunu, bunların içinde yaşandığı dünyanın, küresel olarak ısınması…

İnsanlığın, Aklı, mantığı daha iyi nasıl yaşanır cevabını araması gerekirken, kim daha nasıl başka ülkeler üzerine üstünlük kurar, akılsızlığının biz insanlığı getirdiği noktada ben yaşanılanlardan memnun degilim, siz memnunmusunuz? Asıl bu soruyu sormamız gerekenler etkin devletlerin siyasal yönetimleri yaşanılanlardan memnunlar mı, acaba?

Daha çok uluslar arası hukuk, aha çok ekonomik ve diplomatik adalet, daha çok barışın inşa edildiği ve insanlığın içinde huzurlu bir şekil de yaşadığı bir dünya hukuk sistemi için de yaşayan insanlık özlemiyle.. Selam ve Saygılarımla..

Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 24.2.2022

 

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft