İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
BARIŞ BARIŞ

BARIŞ, BARIŞ, AH, BARIŞ NEREDESİN!!

 

Barışı ele alırken kişiler arası, topluluklar arası ve devletlerarası diye üç haliyle ele alalım diye düşünüyorum. Barış kişilerarası değerlendirince kavgasızlık, uyumluluk, anlayışlılık denilebilir. Topluluklar arası deyince çatışmasızlık, karşılıklı saygı, devletler arası düşününce savaşsızlık durumu, bağımsızlıklarını kabul durumu, sınırlarına saygı durumudur.

 Şimdi ilk olarak kişiler arası gerilimlerden kavgalardan tartışmalardan başlayalım. Kişiler neden kavga ederek barış ortamından çıkarlar, bu sorunun cevabını aramaya çalışacağız. Öncelikle haksızlığa uğradıkları hissi sonrası içinde çatışmacı tavırlar sergilemektedirler. Bu hak kaybı hissi gerçek olabileceği gibi zan da olabilmektedir. Tepkilerimizi zanların üzerine gösterdiğimizde kavga kaçınılmazdır. Ben yaşadığım bir olayı burada sizinle paylaşarak zanla hareketin nasıl kavgaya neden olduğunugörmeye çalışalım.

Bir trafik kazası yaşadık, ben arabanın arka koltuğunda oturuyordum, bizim aracı kullanan arkadaş başka bir araca çarptı, ben çarpmanın etsiyle ön iki koltuğun arasından bir aracın bizim çarpmamızla bir aracın hareket ettiğini gördüm. Bu aracın bizim yolumuza çıktığı zannıyla arabadan inerek çarptığımız aracın şoförüne ne diye önümüze çıktığını birazda sert bir söylemle sordum. Kazanında etkisiyle adama kızmaktaydım, adamın büyük bir olgunlukla ben sola dönmek üzere sinyalimi vermiş ışığın müsait olmasını bekliyordum, siz bana çarptınız demesi, üzerine ben ne diyeceğimi ne koyacağımı şaşırdım. Hemen zanla hareket ettiğimi anladım ve geri adım atarak kavganın önüne geçtim. Bu her zaman böyle olmuyor. Kendini haklı zannedenler, birazda kavgaya meyilli mizaçtaysalar sanki kavga kaçınılmaz olmaktadır. Başka bir olay daha garaj çıkışları bilirsiniz genelde dik yokuşlardır. Araçlardan birinin şoförü hemen çıkışta aracına birilerini bindirmek için durdu, aşağıdan çıkmakisteyen yokuşun ortasında durmak zorunda kaldı ve tekrar kaldıramadı aracını. Bunun üzerine hemen çıkış da durana orada durulur mu k...t diye bağırdı. Bu duruma sinirlenen öndeki aracın sahibi ne var lan p.....k diyerek aracından cıktı. Ayrıca her ikisinin de arkadaşları olaya karışarak kavga başladı. Ben araya girdim birini tuttum oradan birisi polis polis diye bağırıyordu, benim tuttuğum, ben zaten polisim dedi. Ben kendisine birbirinize 30 saniye sabırlı davranmış olsaydınız bir daha hiç karşılaşmayacaktınız dedim. Evet haklısın dedi ve kavgayı yumuşatmak için harekete geçti. Kim haklı, kim haksız, ben tanık olmama rağmen anlayamadım. Böyle yüzlerce örneği ele alalım kavgalarımızın %90 nı veya fazlası zanlarla hareket ve kavgacı karakterlerin neden olduğu kavgalardır. Siz tartışmalarınızı, küslüklerinizi, kavgalarınızı bir değerlendirin, ne kadarı gerçek sorunlardan çıkmaktadır. Ne kadarı da zan, guru, kıskaçlık, öfke, kin gibi olumsuz duyguların desteği ile çıkmaktadır.  Bu nedenle barışa hizmet eden hareketlerimizi çoğaltalım kavgaya neden olan hareketlerimizi de azaltalım öneririm herkese.

KÜLTÜRSÜZLÜK KAVGANIN TEMEL NEDENİDİR. Fikri Adil

 

www.vatadanfikri.com >> Aydın Fikirli

 

EKONOMİ  
Tasarruf şart, şartta kim yapacak?
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft