İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
ORUÇUN BİZE KAZANDIRDIKLARI

Oruç; İbadet maksadıyla yeme, içme, haz veren şeylerden, cinsi münasebet den ve Allah’ın oruç için yasakladıkların dan belli bir süreliğine(gün ağarmaya başlamadan önce başlayıp, gün batımına kadar) uzak durmak şeklin de yapılan bir ibadettir. Bu ibadetin bir çok hikmeti olduğunu insanlar bilmektedir. Biz de bunları tekrar bir hatırlayalım dedim böylelikle bu önemli konuyu yazmaya karar verdim.

Bunlar, irade güçlendirici olarak, sabırlı olmaya katkısı açısından, paylaşmaya katkısı açısından, kanıksamalara ve alışmalara karşı orucun karkısı, vücudun organlarına direnç kazandırması açısından, Allah'ın emri olaması açısından oruç ele alınmıştır.

İrade güçlendirici olarak oruç; İnsanların yapması gerekenler ve yapmaması gerekenler diye davranışları ikiye ayrılır. Yapmamamız gerekenleri de yapmamız gerekenleri de yapmak için irade, akıl, bileği ve güç gerektirir, irade bunların içinde nefse karşı durarak bilgiyi aklı iyiye doru yönlendirir. Peygamberimizin önerilerinden birin de oruçluların şöyle davranmasını ister, oruçlu olduğunuz günlerde çirkin söz söylemeyin ve kimseyle çekişmeyin. Şayet biri size sataşırsa oruçlu olduğunuzu söyleyin, diyerek bizden kötülüklerden uzak durmamız konusunda irade sergilememizi istemiştir. Akıl ve bilgi olmasına rağmen hata yapanlar iradesizliklerinden dolayı hataya düşmektedirler, oruç iyi bir irade güçlendiricidir. Bu irade güçlendiriciden oruç tutarak yararlanabiliriz.

Sabırlı olmaya katkısı açısından oruç; Hayat bir çok alan da sabır gerektirir; Öyle durumlarla karşılaşırız, sabır bizi beladan uzak tutar, başka bir durumda ise sabır bizi yoksunluk karşısında güçlü kılar, yoksunluğun sabırla geçmesini bekleriz. Başka bir durum da ise hastalık ve acı karşısında sabırlı ve güçlü kılar, kısacası zor işler karşısın, beladan uzak durma karşısında, hastalık ve savaş gibi elimizde olmayan olaylara karşı sabır en güçlü ilaç ve insanların direnç noktasıdır. Bu ilaca da oruç gibi ibadetle ulaşmak mümkündür. Şöyle bir düşünün, 2010 ramazanında oruçlu olduğumuz saat 16 saattir, üstelik bu zaman Ağustos ayındadır. Bundan daha iyi bir sabır jimnastiği düşünemiyorum, bu jimnastiği oruç gibi bir ibadetle yaparak hem Allah’ın emrini yerine getirmiş olur hem de sabır yeteneğimizi geliştirmiş oluruz.

Paylaşmaya katkısı açısından oruç; Yoksulların yoksunluğunu anlamak için oruç ibadeti aynı zaman da 16 saat aç ve susuz kalarak bize yoksulların nasıl bir sıkıntı çektiğini gösterir. Böylece bizi paylaşmaya sevk eder, etmelidir. Kuranı-kerim in emrettiği diğer bir ibadet de zekattır, bu da varsılların yoksulların yoksunluklarını paylaşarak ilaç olması için emredilmiştir, bu emri yerine getirerek açlığı ortadan kaldırabilir insanlık. Gelişmiş zengin ülkelerin % 2 yoksul açlıkla mücadele eden ülkelere yardım ettiğini düşünün, zekat da % 2.5 olarak belirlenmiştir. Bu % 2.5 sermaye dengesine olsun şirketlerin ve kişilerin ekonomik dengesine olsun zarar vermez ama açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldırır. Dünya daha yaşanılır hale gelir.

Kanıksamalara ve alışmalara karşı orucun karkısı; Orucun diğer bir anlatışı ise, nimetler karşısında kanıksamanın ve alışkanlıkların verdiği kıymet bilmezliği kıymet bilir hale getirmektir. Her öğün acıkıp, acıkmamıza bakmadan yemek veya su içmek şeklinde devam eden hayatımıza oruç zamanı acıkmayı bekleyerek, acıkarak, susayarak nimetlerin kıymetini bize çok iyi bir şekilde anlatır oruç, tutanlar bunu bilir ve öğrenir. Böylece çok kolay çöpe atılan gıda maddelerinin gereksiz israfının önüne geçilmesi düşünülmüştür. Ülkemiz de ekmeğin % 10 yakının çöpe atıldığını söylüyor araştırmacılar, bu rakam 120 milyon ekmeğin %10’u 12 milyon eder, nedeni bayat olmasıymış. Bir önceki gün ki ekmek bayat sayılıyor anlaşılır gibi bir şey değildir. Bu kıymet bilmezlikten başka bir şey değildir bunu da ancak eğitim ve oruçla yenebiliriz. Vücudun organlarına direnç kazandırması açısından oruç; Oruç aynı zamanda vücut organlarının rutine alışmasını engelleyerek onlara da yoksunluk karşısında direnme yeteneği kazandırır. Aç kaldığımız da elimiz ayağımız dolaşır, bu muhtemelen aç kalan vücudun halsizliği ile tansiyonumuzun düşmesinden kaynaklanır. Hayatın bizi nereye yönlendireceği belli değildir. Bir bakarsınız dağ başında askersiniz, güvenlik gerekçesi ile size gıda ulaştırılamamıştır, yolculuk halindesiniz aracınız arızalanmıştır, su ve yemek ihtiyacınız karşısında direnç göstermek zorundasınız oruç vücut organlarının bu duruma alışmasını ve dirençli olmanızı sağlar.

Allah'ın emri olaması açısından oruç; Bütün bunların yanı sıra bizce en önemlisi, orucun tutulmasının olsun, diğer ibadetlerin yapılmasının olsun temel nedenimiz ALLAH’IN emretmiş olmasıdır. Biz biliriz ki emirler bizim iyiliğimiz, insanlığın huzuru içindir o nedenle yerine getirmeye çalışır ve getiririz.

Diğer ibadetler de bizleri hayat karşısında güçlendirir, bizi doğruya, ahlaklı ve adaletli olmaya yönlendirir. Böylece bize yaşadığımız bu dünyada rehberlik eder, öbür dünyaya da günahsız gitmemizi saglarlar. Namaz beş vakit Allah’ı anarak ve huzurunda durarak bizi ahlaklı ve adaletli olamaya sevk eder etmelidir. Zekat ise kolumuzla komşumuzla akrabayla, yolda kalmışla, zor durumda kalanlarla paylaşarak onları zor durumdan kurtararak onların sevgisini ve saygısını Allah’ın rızasını kazanmamıza neden olur. Bir yandan toplumsal bir sevgiye neden olurken diğer yandan Allah’ın sevdiği kulların arasına girmemize neden olur. Biz inananlar biliriz ki ne bir yaratılan boş yere yaratılmıştır, nede emredilenler boş yere emredilmiştir. Bu nedenle yaratılanlara karşı saygı ve sevgi besleriz, emirleri yerine getirmeye çalışsız ve çoğunlukla da yerine getiririz. Getiremediğimiz durumlar içinde Allah’ın rahmetinden umudumuzu kesmez affına sığınırız. ALLAH HEPİMİZE DOĞRU YAŞAYAN AHLAKLI ve ADİL KULLARINDAN OLMAYI NASİP ETSİN... Herkese selam ve sevgiler.

 

EKONOMİ  
Tasarruf şart, şartta kim yapacak?
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft