İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
DIŞ TİÇARET AÇIĞINA DİKKAT

DIŞ TİÇARET AÇIĞINA DİKKAT!!!

 Dış ticaret seyri tetikledi, 5 aylık cari açık 37.2 milyar dolara tırmandı

 Hükümet programında önceliki sorunlar arasında yer alan cari işlemler açığı, yılın ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 121.3 artarak, 37 milyar 274 milyon dolara çıktı. Merkez Bankası’nca açıklanan 2011 yılı Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari işlemler hesabı, yılın ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 20 milyar 435 milyon dolar artarak, 37 milyar 274 milyon dolar açık kaydetti. Bu gelişmede, dış ticaret açığının 20 milyar 501 milyon dolar tutarında artarak, 37 milyar 95 milyon dolara ulaşması etkili oldu. Cari açık mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 163 artışla 2 milyar 944 milyon dolardan 7 milyar 753 milyon dolara yükseldi. 12 aylık cari açık ise bir önceki aya göre 4 milyar 809 milyon dolar artışla 68 milyar 174 milyon dolara çıktı.

 Turizm geliri 6.1 milyar dolar

 Hizmetler Dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21.3 artışla 6 milyar 135 milyon dolara ulaştı. Turizm giderleri ise yüzde 17.3 artarak, 2 milyar 34 milyon dolara yükseldi. Bu dönemde yatırım geliri dengesinin altında yer alan “doğrudan yatırımlar”, “portföy yatırımları” ile faizlerden oluşan “diğer yatırımlarda” gerçekleşen toplam net çıkış, ilk beş ayda 3 milyar 905 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sermaye ve Finans Hesapları kapsamında, portföy yatırımları 2010’nun ilk 5 aylık dönemine kıyasla 7 milyar 518 milyon dolardan 14 milyar 836 milyon dolara yükseldi. Yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, ilk beş aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 milyar 35 milyon dolar artarak, 5 milyar 613 milyon dolara yükseldi. Bankacılık sektörü, mayıs ayında yapılan 500 milyon dolar tutarındaki menkul kıymet ihracıyla birlikte yılın ilk beş ayında toplam 2.3 milyar dolar yurt dışında tahvil ihracı gerçekleştirdi. İlk beş ayda toplam 9 milyar 424 milyon doları tutarında DİBS alımı yapıldı. Geçen yılın ocak-mayıs döneminde bu tutar, 4 milyar 991 milyon dolar düzeyindeydi.

 Net hata noksanda artış var

Bankaların yabancı para ve TL cinsinden efektif ve mevduat varlıkları, bu yılın ilk beş ayında 1 milyar 346 milyon dolar tutarında azaldı. Ödemeler dengesinde, net hata noksan kaleminde artış dikkati çekti. Mayıs ayında, net hata noksan 4 milyar 518 milyon dolar oldu. Ocak-Mayıs döneminde 8 milyar 425 milyon dolardı. 2010 Ocak-Mayıs döneminde ise 836 milyon dolardı.

 Çağlayan: Cari açık tehdit oluşturmuyor

 Bakan Zafer Çağlayan, cari açık için “Şu anda herhangi bir risk unsuru görünmüyor” dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye’nin ilk Ekonomi Bakanı Çağlayan’a tebrik ziyaretinde bulundu. Çağlayan, şu anda bakanlığının, Kalkınma Bakanlığı’nın, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası’nın sadece cari açık değil, Türkiye’nin dış ticaret dengesi ve 2011 için ilgili belirlenmiş hedeflerin yeniden gözden geçirilmesi noktasında çalışma yaptıklarını anlattı. Çağlayan, “Cari açık konusu üzerinde durulması gereken bir konu olmakla beraber şu an için Türkiye açısından bir tehdit oluşturmamaktadır. Tekrar altını çiziyorum bunun için büyümeyi engellemeye çalışanlar, bunun için ‘faizi yükseltin büyüme dursun’ diyenler bilsinler ki ekonomi yönetimimiz bununla ilgili son derece duyarlı, son derece konu üzerinde ciddi şekilde çalışıyor. Şu anda herhangi bir risk unsuru

 

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft