İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
BU VEKİLLER KİMİN VEKİLİ OLACAK

Mebuslar artık parti başkanının vekili!!   Mebus “atanmak” için başvuru dilekçelerini partilerin başkanları inceleyecek. Hoşlarına giden isimleri sıraya dizecek. Sonra da halka “Bu listeye rey verin” diyecek. 

Mebuslar artık parti başkanının vekili

Mebus “atanmak” için başvuru dilekçelerini partilerin başkanları inceleyecek. Hoşlarına giden isimleri sıraya dizecek. Sonra da halka “Bu listeye rey verin” diyecek.

Adayın ismini listeye kim yazıyor? Parti başkanı. Listede ismi olan mebus seçilirse kimin sayesinde TBMM’ye girecek? Başkan. Mebus, kimin vekili olacak? Oy veren halkın mı? Hayır. Parti başkanının vekili olacak.  Çünkü halk tanıdığı, vekili olmasını istediği için onu seçmeyecek. Listedekiler halkın partinin başkanına verdiği oy sonucu seçilecek. O zaman ne olacak? “Mebusun boynu halka karşı değil, parti başkanına karşı kıldan ince olacak.” Parti başkanının sözünden dışarıya çıkamayacak.

Önce bu gerçeği tespit edelim. Gerçeği kabul edelim de... Ne biz kendimizi kandıralım, ne de partilerin listesine, başkan tarafından isimleri yazıldığı için TBMM’ye girecek olanlar “Biz milletin vekiliyiz. Biz milleti temsil ediyoruz” diyerek bizi kandırmasınlar.

Ama ne yapalım ki, düzen budur. Değiştiremiyeceğimize göre, düzenin halkı daha fazla rahatsız etmemesi için cümle parti başkanlarından, listelere girecekleri seçerken biraz özen göstermelerini isteyelim.

 

Düzen budur değişmez

Parti başkanlarının listeye isimlerini sıraladıkları kişiler, 4 yıl bu ülkenin kaderini belirleyecek olan TBMM’deki toplantılara iştirak edecek. Parmak kaldırarak kanunların kabul veya red edilmesini sağlayacak. Bakan olacak. Türkiye’yi dış ülkelerde temsil edecek.

Parti başkanlarımız da “insan”. Bir insan her şeyi bilemez, her konuda doğru karar veremez, her şeye yetişemez. Bunun için başbakan olan parti başkanı, kendisine yardım edecek bakanları seçiyor.

Dünyanın 16’ncı büyük ülkesiyiz diye övünüyoruz. 73 milyon insanımızın her biri daha iyi, daha mutlu bir Türkiye arayışında. Küreselleşme denen şeyle sınırlar kalktı. Dünyadaki başka ülkelerle her gün siyasi, ekonomik, sosyal, politik  konularda toplantılar yapılıyor. Türkiye’nin  değişik uluslararası kurumlarda temsili söz konusu. Temsil demek, başka ülkelerden gelen mebuslarla  konuşmak, tartışmak demek. Bu ise uzmanlık, birikim ve yabancı dil bilgisi gerektiriyor.

Saf ve bakir bir Anadolu çocuğu olarak, sandık başına gittiğinde başkanın hazırladığı listeyi, o listedeki isimleri  tanımadan, bilmeden oy verme mecburiyetindeki bir seçmen olarak parti başkanlarından rica ediyorum...

 

Emekli kahvesi olmasın...

Lütfen rahmetli Menderes gibi yapmayınız. Rahmetli “Odunu listeye yazsam, milletvekili seçtiririm” demişti. Bu ülkeye de bu halka da yazık olur.

Lütfen, listelere yazılacak isimleri seçerken, (1) Gençlere öncelik veriniz. Yaşı geçmiş olanlar bu ülkeye yapacakları kadar hizmeti zaten yaptı. Sağ olsunlar, var olsunlar. TBMM emekli kahvesi değildir. (2) Eğitime ve yabancı dil bilgisine önem veriniz. Er meydanlarında rezil olmayalım. (3) Günümüz bilgi çağı. Ülkenin, bu halkın bilgi çağının nimetlerinden yararlanabilmesinin yolunu açacak kadrolara ihtiyaç var. (4) TBMM’nin önümüzdeki yıllarda işi zor. Dünya politikası bölgeyi sarsıyor. İçeride bölünme gündemde. İşsizlik ciddi sorun. Eğitim sistemi sancılı. Bu konularda çalışacak yetenekleri listeye koyunuz.

Bunları listeye koyunuz da... Sonra gönlünüz kimi istiyor ise sıra onlara gelsin. Futbolcu, manken, şarkıcı, çalgıcı diyerek hiç kimseyi, hiçbir mesleği küçümsemek haddimiz olamaz. İstiyorsanız onları da listelere koyunuz.

Dostlarınızı, yakınlarınızı da listeye alabilirsiniz. Hatırları kalmasın. Ama listelerin tamamı bunlarla dolmasın.

 Güngör Uras  -------    guras@milliyet.com.trTüm Yazıları 28 Mart Pazartesi 2011

 

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft