İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
CARİ ACIK

DİKKAT!! CARİ ACIK LÜTFEN ÖNLEM!!

AŞAĞIDA ÇEŞİTLİ TARİHLER DE CARİ AÇIKLA İLGİLİ HABERLER VERİLMİŞTİR. SİYASİLERİMİZİN HABERİ MUTLAKA OLMUŞTUR. UZMANLARI UYARMIŞTIR, KENDİLERİ BU MESELE ÜZERİNDE DÜŞÜNMÜŞLERDİR. 

AMA CİDDİ BİR ÇÖZÜM ADIMI ATILMAMIŞTIR, BU HABERLERİ OKUDUĞUMUZDA BU SORUN ÜLKEMİZİN KRONİKLEŞMİŞ SORUNLARINDAN OLDUĞU GÖRÜLMEKTEDİR. 

KRONİK SORUNLARIN KÖTÜ TARAFI BÜNYENİN ALIŞMASIDIR. ÜLKEMİZ YÖNETİCİLERİ BU SORUNA ALIŞTILAR ANLAŞILAN.

BU SORUNU ÇÖZMEMEK BORLARIMIZIN ARTMASI DEMEKTİR.

BU SORUNU ÇÖZMEMEK HER YIL CARİ ACIK ARTTIKÇA DAHA DA FAKİRLEŞİYORUZ DEMEKTİR.

ÜLKEDE 1000-2000 KİŞİNİN ZENĞİNLEMESİ ÜLKENİN ZENGİNLEŞMESİ ANLAMA GELMEZ.

SİYASİLERİMİZ VE AKADEMİSYENLERİMİZ BU MESELEYİ ÖNE ALMALILAR ARTIK. 

DAHA İYİ GÜNLERDE YAŞAMAK DİLEĞİYLE SELAM VE SEVGİLER

AŞAĞIDAKİ HABERLER DEĞİŞİK YILLARDAN DERLENMİŞTİR.... 

 

 

Cari açık 6 ayda 27 milyar doları aştı-11 Ağustos 2008 Pazartesi

Türkiye’nin cari işlemler açığı Haziran’da 5.6 milyar dolarla beklentileri aştı. 6 aylık açık 27 milyar doların üzerine çıktı.

 

İSTANBUL - Türk ekonomisinin ‘yumuşak karnı’ olarak nitelendirilen cari açıkta makas açılıyor. Merkez Bankası verilerine göre, Haziran ayında cari işlemler açığı yüzde 78.2 artarak 5.6 milyar dolarla beklentilerin üzerinde çıktı. CNBC-e anketinde açığın 5 milyar 44 milyon dolar olması bekleniyordu.

 

 

 

 

 

WSJ'DEN TÜRKİYE'DEKİ CARİ AÇIK UYARISI: "SICAK PARA YILDIZ ROLÜNÜ OYNUYOR"           

                                                                        

 

CARİ AÇIK YİNE REKOR KIRDI -14 Şubat 2007

Türkiye'nin cari işlemler açığı, 2006 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 37,2 artışla 31 milyar 316 milyon dolara ulaştı.

Merkez Bankası, 2006 yılı Ödemeler Dengesi Gelişmeleri Raporunu açıkladı.

Buna göre, 2005 yılı Aralık ayında 3 milyar 940 milyon dolar olarak gerçekleşen cari açık, 2006 yılının aynı döneminde ayında yüzde 55 azalışla 1 milyar 772 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

Bu azalışta başlıca etken, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,6 azalarak 1 milyar 858 milyon dolara düşmesi oldu.

Sonuç olarak, 2005 yılında 22 milyar 824 milyon dolar olarak gerçekleşen cari işlemler açığı, 2006 yılında yüzde 37,2 artışla 31 milyar 316 milyon dolara ulaştı.

Ülkenin en kar eden kuruluşlarını yabancılara sat, sürekli dış borç bul, yabancı yatırımcıların bir ceylan kadar ürkek paraları rekorlar kırsın ama yine de cari açıkta bunlarla beraber rekorlar kırsın. Şu zoraki ekonomik durum, patlamaya hazır bir bomba gibi şişirilen balon seçimlerden sonra patlarsa kimin işine gelecek bir düşünün bakalım.

 

 

 

 

   

Cari açık "döviz sorunu" demektir


        
    Yılbaşında 3 milyar dolar olan 12 aylık cari açık tahmininin hükümet tarafından 7.4 milyar dolar olarak "revize" edilmesi "döviz sorunu"nu gündeme getiriyor...
    Cari açık nedir ve neden döviz sorununu gündeme getirir?
    Anlatayım.
    Ülkenin olağan döviz gelir giderlerinin (faiz giriş çıkışı dahil, borç anaparası giriş çıkışı hariç) izlendiği hesaba "cari işlemler hesabı" denilir.
    Bu hesapta ihracat, turizm, işçi gelirleri, taşıma gelirleri gibi döviz gelirleri "gelir" kalemine yazılır. "Gider" kaleminde de ithalat, seyahat harcamaları, taşıma giderleri, kar transferleri gibi harcamalar yer alır.
    Harcamalar gelirden fazla ise, "cari işlemler hesabı" (olağan döviz gelir gider hesabı) açık verir. Buna kısaca "cari açık" denilir.
    Cari açığın (döviz açığının) bir yerlerden para bulunarak kapatılması zorunludur. Kapatılamaz ise, ülke döviz krizine girer ve de dünyaya rezil olur.
    Cari açık dışarıdan döviz bulunarak kapatılır. Dışarıdan döviz değişik şekillerde gelir (1) Kısa, orta veya uzun vadeli kredi olarak gelir. (2) Yabancı sermaye yatırımı olarak gelir. (3) Borsaya, bonoya, tahvile yatırım olarak, portföy yatırımı olarak gelir.
    Yabancı sermaye yatırımı ve portföy yatırımı gelmediğinden biz son yıllarda cari açığı (döviz açığımızı) kısa vadeli borçlanma ile kapatıyoruz. IMF'nin yaktığı "yeşil ışık" sayesinde kredi buluyoruz.
    Yılın ilk 5 ayında cari açık 3.4 milyar dolar idi. Biz de bu rakam dolayında dışarıdan net kredi girişi sağlayarak cari açığı kapattık.
    Yıl sonunda cari açığın (döviz açığının) 7.4 milyar dolar olacağı tahmin edildiğine göre demek ki biz mayıstan aralık ayı sonuna kadar yurtdışından en az 4 milyar dolar daha döviz bularak getirmek zorundayız.
    Döviz büfelerinde dövizin bol olması, bankalara her gün döviz satılması, dolar fiyatının bir türlü 1 milyon 400 bin liranın üzerine çıkamaması kamuoyunda "döviz" bolluğu olarak kabul ediliyor.
    Dövizin bol olup olmadığının göstergesi (1) Merkez Bankası döviz rezervidir. Döviz bollanınca brüt rezerv artar. Net döviz varlığı rakamı büyür. Halbuki Merkez Bankası brüt rezervi 28 milyar liranın üzerine çıkamıyor. Net rezerv durumu ise eksi 1.2 milyar dolar. (2) Ülkede döviz bol ise, cari işlemler (döviz) hesabı açık vermez. Açığı var ise küçülür. Yılbaşında cari hesabımız için 12 aylık açık tahmini 3 milyar dolar idi. Beş ayda cari hesap 3.4 milyar dolar açık verdi. Şimdi yıl sonu açık tahmini 7.4'e yükseltildi.
    İşte bunun için diyorum ki, cari açık, "döviz sorunu" demektir. Açığın büyümesine seyirci kalmak, açık büyüdükçe rakamları değiştirmek sorunun önemini küçümsemek demektir. Burada tedbir almanın zamanıdır. Sorunlar çıktığında zor çözülür. Ama doğru tedbirler ile sorunun çıkması önlenebilir.
    

 

 

 

 

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft