İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
SEÇİM YAPMAK

SEÇİM YAPMAK

Hayat ; yaptığımız seçimlerin toplamıdır ... W. Dwyer

Yaşamda bazı seçimler vardır ki, onları biz yapamayız. Hangi anne babada ve nerede doğacağımız gibi. Hatta çoğu zaman hangi okula gideceğimiz, hangi bölümü seçeceğimiz bizden önce  seçilmiş, yönlendirilmişizdir. Bilinç dışı diye bildiğimiz alan, aslında anne ve babalarımız ya da ebeveynlerimizin, onlarında ebeveynleri tarafından yönetildiği alanlardır. Şöyle tarif edebilirim, ebeveynlerimiz genelde ''öğrendiklerini, öğretirler''  çoklukla kendi benlikleri ile seçim yapmadıklarını gözlemleyebiliriz. Mutlaka anne ya da babanızın

( ben şu olacaktım da ,babam, annem izin vermedi v.b ) söylemlerine tanık olmuşsunuzdur. Buraya kadar ki bahsettiğim yaşam süreçlerinde evet çoğu kimse kendi seçimini yapamaz. Fakat sonrasında ; ergenlik dönemlerini aştığından itibaren kişi, seçimlerinden sorumludur ve sonucunu göze aldığı her seçimi yapabilir. Bununla ilgili örnek verecek olursam; evlilik seçimi sanırım en doğru örnek olacaktır. Pek çoğumuz burada da aslında ailemizin onaylamadığı kendi seçimimiz olduğunu gözlemleriniz nereden mi ?

''Ahhh ahhh, annem bana söylemişti kızım bu adamla evlenme, ya da annem bana söylemişti oğlum bu ev hanımı olmaz '' işte bu sözlerden :) tabii ki burada bir espri yaptım, fakat gerçeklik payı da çok yüksek, İşte böyle bazen seçimler karmaşık gibi görünebilir.

Seçim yapmak, yapmamak ya da yaptığımızın farkında olmamak.  Şimdi bu yazıyı okuyanlar eğer anne ya da baba ise çocuklarını tanıyorlar, hangi alanlarda yetenekleri olduğunu mutlaka fark ediyorlardır. Doğru yönlendirme ile çocuklarımızın ilerleyen dönemlerinde kendi yaşam seçimlerini sağlıklı bir şekilde yapabilmeleri için gözlemliyorlardır. Örneğin resim yapmaya yeteneği olan bir çocuğumuz ileride hem sanatsal alanda hem de çizim gerektiren alanlarda başarılı olabilir. Ebeveyn olarak farklı seçim yapabileceklerinin, gelişmiş yeteneklerinin çok farklı alanlarda da seçim yapma olasılıklarının olduğunun bilincinde olmak. Bu ne sizi ne de çoğunuzu ilerleyen yaşam süreçlerinde hayal kırıklığına uğramanıza ve ''neden olmadı ?'' diye sorgulamanıza gerek duyurmayacaktır.

Okuduğum ve beni derinden etkileyen bir yaşam hikayesi ise, sizlere ilerleyen süreçlerde yaşamda istediğiniz her seçimi yapabileceğinize güzel bir örnektir. Kısaca sizlere paylaşıyorum:

Los Angeles'te çocuk mahkemesi yargıcı olan Joseph Serrentino'nun yaşam hikayesinden bahsedeceğim.Yedi çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak, sokak çetelerinin var olduğu bir ortamda dünyaya gelmiş. 20'li yaşlarında sorunlu çocukların okuduğu okuldan dört kez atılmış,bazı olaylara karışarak hapse girip çıkmış.Yaklaşık 30 iş değiştirmiş,Deniz Kuvvetleri'nden atılmış. Bir gün Brooklyn'deki Erişmiş Halk Lisesi'nin önünden geçerken,okulun kapısındaki ilanı görmüş.İlan gece okulu hakkında bilgi veriyormuş.Tam o anda yaşamında bir seçim yapmış, okumaya karar vermiş.Öğrenmeyi çok sevdiğini fark ederek,Santa Barbara'daki California Üniversitesi'ne gidip,okulu birincilikle bitirip,Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydolmuş 1967 yılında orayı da birincilikle bitirmiş.Yaşam öyküsü herkesi etkileyen  Joseph Serrentino şu sözlerle yaşamını ifade etmiş ;

"Yaşadığım değişimi açıklamak için sakın bir trajedi ya da travma bulmaya çalışmayın. Yaşam bir öyküdür ve ben yaşam öykümü kendim yazdım. Yazmak görevim ve hakkımız ve böylelikle de istediğim gibi oynadım yaşam yönündeki rolümü. " ...

Evet sevgili okurlarım yaşam bir öyküdür sadece size ait olan,sadece sizin yazabileceğiniz ... Her sabah uyandığımız da  iki seçim şansı ile yeni güne başlarız, ''mutlu / mutsuz '' işte yaşamda yolculuk aslında her sabah bu iki seçimden birini yaparak başlar. Nerede,nasıl olursanız olun bu seçimi yapabilirsiniz. Farkında olduğunuz pek çok şey olabilir ve tüm bunlar sizi mutlu etmeyebilir, farkında olmak hiç bir şeyi değiştirmez. Değişim sadece seçim ile olur.

Her seçim farklı olasılıklarla doludur, her olasılık, farklı seçimlerle ...

Şimdi öykünü yaşam öykünü yazacak kişi sensin, hangi seçimi yapıyorsun ? Seç değişsin !

Bugün ve her gün hangi seçimi yaparak güne başlayacaksın ?

Yerküre daima sevgiyle ...

Senin mutluluğun, senin seçimindir .

Senin seçimin, senin sorumluluğundadır.   

Aysel YILDIZBAKAN Kişisel Gelişim Uzmanı & Terapist yazarımıza ayseyildizbakan@gmail.com'dan ulaşabilirsiniz.

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
SEÇİM YAPMAK
TOPLUMSAL  
KAMU ALANIYLA VATANDAŞIN KAZIKLANMASI
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft